[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: ispriluc
Forum Index » Profile for ispriluc » Messages posted by ispriluc
Message
Tocmai am facut miscarea cu dip in apa de osmoza, intr-adevar viermii au cazut imediat. Am executat pietrele cu paly si anthelia, sunt stransi acum toti dar sper sa se deschida si sa nu aiba probleme. Piatra cu xenia, care xenie are si ea cativa viermi, are un vierme penat plus alte cateva tentacule mici si transparente, cu o bobita alba in varf, dar nu le vad bine, nu stiu exact ce sunt dar seamana a tentacule de anemona. Intrebarea este: vietatile astea nu vor avea de suferit daca le scufund in apa de osmoza?

Clownii au papat fulgi in seara asta, aseara le era frica sa urce la suprafata dar acum cand am oprit pompele au urcat rapid asteptand. Presupun ca incep sa se adapteze. Tot nu dorm, in schimb ii vad ca leviteaza pe langa peretele din spate si pe langa magnet in timpul noptii.
Costel nu a iesit sa manance, desi l-am vazut acolo. Rezist cu greu tentatiei de a-l forta afara. Pentru moment am sa urmez sfatul lui Andrei legat de pistol shrimp.

Stelutrele au crescut sensibil si vad ca mananca alge maro, sunt portiuni largi pe care le-au curatat. Cel putin asta e impresia mea. Ele si melcii euplica. Tot astept sa vina de la reef comanda de nasarius si turbo, e o luna de cand am dat-o, maine il sun pe dl. Gogescu sa vad cand or ajunge.
Odata cu clovnii venise si un blister de mysis, daca s-a decongelat pe drum nu m-am prins cum trebuie sa-l pastrez, nici nu m-am uitat cu atentie pe ambalaj pana in seara asta cand mirosul mi-a spus ca e ceva gresit. Scrie la -18, eu le-am tinut in frigider, nu congelator. Asta e, iau altul. Am mai luat din supermarket un mix de fructe de mare, nu prea obisnuiesc ptr ca multe au o gramada de E-uri si conservanti etc. Astea vad ca sunt doar taiate si congelate. Pe forumuri straine am gasit relatari ale unor persoanbe care hranesc cu chestii din astea. Voi ati incercat? Maine cred ca le gatesc si o sa pastrez o parte sa le toc si sa le dau maimutoilor.
In seara asta mi-am dat seama ca am flatworms mici si maro pe paly si xenia. Vazusem cativa pe geam si i-am razuit cu magnetul atunci cand am curatat acvariul, dar aceia erau albi. Astia maro se pare ca sunt daunatori si trebuie sa scap de ei. Oscilez intre solutii gen Flaworm exit/ stop si dip in apa de osmoza. Probabil ar ajuta daca ar scadea si nitratii odata, tot in jur de 10 sunt, incep sa-mi pierd sperantele in bionitratex. Tot fara skimmer, dar va trebui sa-l montez si pe ala...
Au sosit si doi clowni, le-am dat aseara brine dar o scuipau, am pus alge uscate dar nu se scufundau si le-au ignorat, le dau in seara asta mysis si sper sa pape. Nu e panica, probabil le trebuie timp de acomodare. Oricum azi vad ca inoata mai putin haotic, mai putin la geam si mai mult inspre mijlocul acvariului. Nu i-am vazut sa doarma inca.
Constantin e tot speriat de bombe, cred ca o sa-l scot de acolo si ii astup gaura, la cum ii trebuie lui 5 minute sa manance si sa nu fie nimeni pe langa el, n-o sa mai prinda nimic dupa ce invata clovnii unde ii las mancarea, mai am si 2 hermiti plus 1 cleaner shrimp pe drum (si cu astia gata cu vietatile) care la fel cred ca o sa-i fure mancarea, deci o sa-l scot la vedere sa vada ca dau de mancare si sa nu mai astepte sa-i pice. Inca un motiv ar fi ca ieri cand am ajuns acasa am vazut ca i se astupase intrarea in vizuina cu nisip, am crezut ca a murit acolo sufocat dar cand am ridicat piatra era bine mersi in adancul pesterii, nu intrase nisipul pana la el. Nu stiu cum s-a intamplat, dar nu vreau sa se repete si sa-l pierd.
Parca incep sa se curete pietrele de alge, imi propusesem sa fac o poza zilnic sa pot observa evolutia dar lenea cronica de care sufar m-a impiedicat.
Azi noapte am aprins o lanterna pe acvariu si am observat un crustaceu pe sub o piatra, a fugit repede din lumina si n-am apucat sa-l vad bine, dar parea un amphipod cam cat o samanta de pepene, poate ceva mai mic.
Ma duc sa hranesc clovnii.
Mai dati si voi cu ceva critici in mine.
O noua achizitie si prima poza cu Costel. Mi s-a parut cam slab in seara asta, o sa incerc sa-i dau mancare de 2 ori pe zi.

image

image

l-am tot editat ptr ca nu reuseam sa incarc pozele de pe android si pana la urma le-am mutat in laptop.
Aseara am vazut in acvariu o chestie exact ca si cea din videoclip. Se pare ca e vorba de un bristle worm care cauta sa depuna oua. M-am speriat la inceput, am zis ce dracu o mai fi si asta, vroiam sa bag mana sa aranjez o piatra, cand l-am vazut inotand la suprafata mi-a taiat avantul instant. Am banuit ca e bristle worm cand l-am prins in plasa, am crezut prima data ca e vreun pui dezorientat si am incercat sa-l ajut sa gaseasca drumul spre piatra/ nisip. Nu frate, inota cu disperare la suprafata. L-am pus si intr-un pahar cu o piatra in el, am zis poate o vede asa, l-am bagat intr-o fiola cu gura ingropata in nisip poate intra acolo, nimic. I-am dat drumul ca n-aveam ce face si la un moment dat cred ca a obosit/ crapat inima/ terminat bateriile ca s-a dus la fund si l-am pierdut, nu stiu ce s-a ales de el.
Alaltaieri am observat ca xeniile s-au umflat, nu cred ca la maxim dar oricum nu mai sunt fleoscaite. Am presupus ca s-au imbunatatit parametrii apei si azi dimineata am testat nitratii, au scazut spre 5 cred. Probabil ca s-a amorsat Bionitratex-ul.
L-am dat, multumesc ptr gazduire.
image

image

image

image

image

image

image

image

Pe langa ce vedeti aici mai am un vierme penat la fel ca si cel rosu din poza (iti sunt recunoscator, Ciprian!) doar ca e alb/gri si mai departe, nu ajung la el, inca vreo doi melci care bantuie prin piatra, cateva stelute din care una brittle si vreo doua discosoma pe care nu am reusit sa le focalizez cum trebe. Le am intr-o sticla de plastic taiata, cu pietre pe fund si ciupercile peste ele sa stea acolo la adapost de curenti si se prinda, apoi le scot.

Poze cu acvariul intreg nu va arat, nu sunt mandru de cum arata pe ansamblu, indicii se vad pe una din pozele cu coralii. Bolovanul mare e maro complet, dupa ce am adus coralii am pornit si luminile ca lumea, de dimineata pana dupa amiaza si m-au napadit alele. Am gresit aici si ma oftic, sper sa pot sa remediez fara probleme majore. Pentru inceput am micsorat ciclul de lumina, acum ca am schimbat si osmozorul si am 0 tds sper ca dupa cateva schimburi sa mai elimin din apa veche care ajunsese la 50 si probabil avea cate ceva prin ea de mananca algele acum. Testele ar fi ok, nitrati in jur de 10, fosfati zilicati 0, sper sa moara algele cat de curand.
Salut,

osmozorul a fost achizitionat la inceputul lunii mai si l-am folosit cateva ore pe saptamana, nu stiu cati litri a scos dar nu mai mult de 500 (sa zicem 100 in rodaj, 100 cand am umplut acvariul si in 3 luni 12 schimburi de cate 12 litri = 344). La inceput a scos TDS 9, apoi a urcat brusc la 50 si am crezut ca s-au dus filtrele de sedimente si carbune, asa ca am decis sa-l schimb cu alt sistem, dar acesta scoate aproape 90 si am incercat 2 membrane noi, americane. Dupa ce am montat cartus NPS cu rasina noua ambele sisteme scot 0. Tind sa cred ca primul osmozor nu avea nimic, deci ori s-a schimbat ceva in apa din retea ori a scazut presiunea, care oricum nu era cine stie ce.
Acum am 2 sisteme si vreau sa-l pastrez pe cel de-al doilea pentru ca pot schimba filtrele mai usor, asa ca pe acesta il vand. Are cartus NPS reincarcabil dar trebuie schimbata rasina din el, pot indica un magazin online de unde am luat-o pe a mea, cam 30 de lei 1 L de rasina iar capacitatea cartusului este de 0.5 L.
180 lei transport inclus.
Detalii in privat, multumesc.
Promit poze in week-end.
Asa...
Cu osmozorul am rezolvat-o, in sensul ca am luat altul cu membrana americana care mai putin de 80 ppm nu scoate ( si am incercat 2 membrane noi), dar i-am pus cartus cu rasini si iese 0, sunt multumit. Puteam sa fac asta si cu sistemul vechi dar am crezut ca e membrana dusa ca scotea 60, cred insa ca e din cauza presiunii scazute la retea si a faptului ca ppm la apa de retea bate spre 600.
Am adus ceva corali: yellow polyp, zoa, paly, kenia, xenia cate 1-2 bucatele mici, un rhodactis si vreo doua ciupercute, sunt ok cu exceptia xenia si kenia care sunt inca cam pleostite, dar am rabdare.
In plus mi-au aparut tot felul de ganganii venite pe pietrele coralilor: cateva asterine, vreo 2 viermi penati gri si unul cu nuante de rosu, o brittle star, 2-3 melci euplica, 2 chestii care par sa fie clear flat worm si sper sa fie benefice, am citit ca varianta clear e ok.
Tot la noutati am un vierme penat din acela cu tub, e mic dar se vad clar penele iesind din capatul tubuletului, si noaptea am observat un tentacul lung si subtire, ca un fel de ochi de melc, care iese dintr-o gaura din piatra si se prelinge lipit de ea iar la lumina se retrage rapid.
Si am mai vazut niste fire verzi subtiri ca panza de paianjen pe piatra pe care stau kenia si zoa, trebuie sa le mai urmaresc sa vad ce e cu ele.
Salut,
sunt interesat de melci, hermit crab - preferabil clibanarius tricolor sau orice alta specie de mici dimensiuni si pasnica, kenia tree, pulsing xenia, zoa, gsp, mushrooms.
Mesaje in privat va rog si multumesc!
Costica mai are putin si face o luna de cand s-a mutat la mine, dar in afara faptului ca iese la masa din gaura aia a lui, cine m-a pus sa i-o aranjez, e speriat de bombe. Cea mai mica miscare pe langa el, chiar si inchipuita, il trimite cu viteza luminii inapoi. Nu stiu ce sa-i fac, cum l-as putea face mai relaxat. Andrei vorbea de conditionare corecta, in afara faptului ca ii mut treptat mancarea mai departe de scorbura nu am alte idei. Clovnii sunt pe drum, cand o sa apara aia chiar ca nu-l mai vad, si nici nu stiu ce o sa mai manance, ma indoiesc ca o sa stea aia dupa el pana se uita el de einspe mii de ori in toate partile sase convinga ca nu e nimeni in zona. Pe de o parte ma bufneste rasul, pe de alta ma gandesc serios sa-i blochez intrarea aia in vizuina, sa-l fortez sa stea pe afara si sa vada ca nu-l mananca nimeni, dar il cred in stare de infarct intr-o situatie din asta.
Tds-ul arata 50 la apa de osmoza, ori e el varza ori deja s-au dus filtrele sau chiar membrana. Am comandat alt osmozor, sper eu mai bun si mai eficient, cu 2 filtre de sedimente de 5 si 1 micron in loc de unul de 5, membrana cica ar fi ok, filtrele sunt in carcase si le pot schimba mai usor si mai ieftin, valva de clatire a membranei ca la asta nu am, sa vedem.
Astept sa porneasca si bionitratexul cum trebuie, ieri aveam nitratii in jur de 12.
Am mai observat niste chestii minuscule minuscule, albe, danseaza prin apa. Or fi copepode? Spirorbis par sa fi murit toti, s-au calcifiat din cate vad.
Cam atat, o sa fac poze cand vin clovnii, daca scad nitratii cum trebuie aduc si ceva melci si hermiti, vreo 2 acolo, apoi la toamna daca treaba-i buna niste corali. Nu credeam sa dureze atat. :-) bine macar ca lucrurile sunt ok pana acum, Costel e galben ca lamaia si are vlaga in el, banuiesc ca e multumit el asa in felul lui sociopat.
Tot fara skimmer, sa vad cat pot s-o duc asa.
Numai bine.
Asta incerc, sa-l invat sa iasa. Mi-a trecut prin cap sa-i blochez intrarea in scorbura ca sa fie fortat sa stea pe afara, dar e extrem. Prefer sa-l vad rar decat sa-l chinui asa.
Mi-am facut o plasa, o sa-i fac o poza. N-are pe unde sa sara, oricum nu s-a desprins de nisip pana acum, dar daca ii vin idei n-o sa-i mearga.
In seara asta am facut schimbul saptamanal de apa, apoi am masurat. Amoniac si nitriti 0, nitrati 12-15. Au scazut de la 25-30. Nu prea cred ca e de la Bionitratex, toate relatarile vorbesc despre o amorsare mai indelungata 3-8 saptamani, la mine abia a trecut una. Poate ca abia acum s-a incheiat ciclarea si de asta scad. Inainte sa masor am mai adaugat o punguta, acum ma gandesc ca poate nu era nevoie, dar tinand cont ca de acum incolo o sa incep sa populez cu inca vreo 2 pesti, melci si ceva corali (nu deodata, evident, cate 1-2 exemplare la 2 saptamani m-am gandit), o sa le las acolo. Cea pe care o pusesem pe 26 iulie s-a colorat maro deschis.
Voi la cat tineti nitratii? Unii tind catre 0, altii prefera valori de 5 chiar 10, sustinand ca unii corali au nevoie de ei. Am gasit o relaatare a unui tip care spunea ca a reusit sa coboare nitratii la 0, moment in care pulsing xenia (de care vreau si eu) a inceput sa nu mai fie ok, concluzia lui a fost ca se simtea mai bine cu ceva nitrati in apa. As fi curios ce experiente ati avut cu soft corals. Nu am de gand sa tin sps si lps, in cazul lor stiu ca apa trebuie sa fie brici. Mi-am propus sa adaug 2 clovni pe langa goby-ul deja prezent, cativa melci, vreo 2 hermiti daca gasesc de care vreau, un arici de mare, pulsing xenia, kenya tree, zoa si paly, atat. Acvariul are 94 de litri cu tot cu compartimentul de filtrare din spate, deci vreo 85 cred in display.

Costica e ok, galben, iese rar si putin, daca e in afara grotei cand trec pe langa acvariu fuge rapid inauntru, mananca dimineata si seara cate putin, nu-i dau mult; artemia si krill. Incerc sa-l obisnuiesc sa iasa la masa in afara scorburii, am un concediu de 5 zile in septembrie si pana atunci sper sa-l obisnuiesc sa se miste putin dupa mancare pentru ca nu sunt sigur ca o sa am pe cine sa rog sa-i dea cu seringa aproape de gura. Daca nu reusesc sa-l relaxez sa iasa la plimbare, o sa fac tot posibilul sa explic cuiva cum trebuie facut si sa treaca o data sau de doua ori sa-i dea, ca sa nu moara de foame.

Cred ca diatomele incep sa dea inapoi, maro-ul de pe piatra se face gri-negru si parca apar zone in care se vede iar piatra curata.
La cateva zile de la sosirea lui Costica, amoniac 0, nitriti 0, nitrati 25-30 cred. Inca nu am alt test de nitrati in afara de Tetra, dar oricat ar fi de dereglat, valoarea e putin cam mare. Mai devreme l-am hranit si mi s-a parut ca s-a facut gri si au ramas doar punctele albastru-verzui, sper sa ma fi inselat si sa nu aiba legatura cu nitratii. De mancat mananca; de iesit tot nu iese, l-a vazut sotia putin azi dimineata in afara grotei, altfel sta ascuns. Din ce am citit, e totusi un comportament normal.
Pana acum nitratii par sa fie principala mea problema. Am de 2 zile un pliculet de bionitratex in camera de filtrare, maine vreau sa pun in functiune si skimmerul DYI, ma mai gandeam si la un reactor mic de Seachem Denitrate.
Am gasit o relatare despre partea cu omoratul, dar in afara de expunerea la aer cu ocazia schimbului de apa nu stiu cum le-as putea omori, iar cateva din zonele respective nu au fost expuse. Ma rog...o sa schimb si testele, caut salifert.
Costica a papat putin dimineata, i-am bagat cu o seringa in scorbura si l-am vazut balotand, apoi a iesit la plimbare in curte putin, apoi boala porcului cred, ca iar a disparut. Ma bucur ca s-a mai relaxat.
Sotia zice despre el ca are cap de broasca. :-) cam are dreptate, are ochii aia in varful capului...:-)
Azi bag bionitratexul si carbunele, sa vad apoi daca functioneaza. Bine, carbune, oricum am si il schimb lunar. Inca nu am un skimmer, ar cam trebui sa-l fac si pe ala.
Na belea. Am aprins ledurile albastre, n-am mai facut asta de cateva saptamani, si am cate prtiuni mici acoperite de niste alge cred care lumineaza rosu-portocaliu. Coralina? Google asa zice. Arata foarte frumos.
Sunt teste de apa dulce si sarata in acelasi timp, cu un recipient de plastic de 5 ml in care pui apa din acvariu si adaugi 3 solutii apoi compari culoarea cu un cartonas colorat. Tind sa cred ca sunt bune din moment ce in apa de osmoza arata 0. Sau n-or fi...
Stau si ma gandesc de ce nu s-a terminat ciclarea, a trecut atata timp de cand l-am pornit, nitritii au fost in scadere, nitratii in crestere, era ok. Cand am revenit din concediu am vazut ca se stricase pompa de recirculare, nu stiu cate zile a stat acvariul doar cu pompa de valuri, maxim 5. Poate s-a deciclat cu ocazia aia, totusi nu a fost hranit.
Daca las mancarea libera in acvariu nu cred ca ajunge la el, o sa incerc sa i-o plasez la usa.
Multumesc, Andrei.
Tot azi a venit si TDS meterul, chinezarie de ebay. 590 la robinet, la osmoza prima data 17. Apoi am clatit bine paharul cu apa de osmoza si a ramas la 9. Doar cateva picaturi de apa de robinet adaugata au urcat rezultatul la 28, deci recipientul trebuie sa fie curat curat.
Speram la mai putin, dar cred ca atata poate osmozorul, n-au nici 3 luni filtrele si au scos mult mai putine galoane decat cele 1500 pe care mi le-au zis cei de la Aquili, deci nu cred ca sunt uzate. O sa masor saptamanal ca sa-mi dau seama cand sunt pe duca.
Porcu` asta de Costica tot sub piatra e. Am bagat o lanterna pe acolo, vine cu buzele in lumina 2 secunde apoi se retrage si nu-l mai vad. Ma uit prin casa sa vad cu ce sa-i trimit niste mancare prin zona. Am brine (artemia), fulgi (dar astia nu prea imi plac, la ingrediente scrie ceva de fosfati) si plancton pur jbl, niste pliculete ca de zahar, lunguiete, dar cu lichid inauntru si probabil si planctonul plutind. Trebuie sa ajung aproape de el cu farfuria, daca dau drumul in apa bucatilor nu ajunge nimic in scorbura aia. Mai vedem, in seara asta il las relaxat cred si maine dimineata ii proptesc ceva sub nas.
 
Forum Index » Profile for ispriluc » Messages posted by ispriluc
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com