[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: costin_
Forum Index » Profile for costin_ » Messages posted by costin_
Message
Am inteles ideea, voi incerca sa asigur parametri cat mai stabili.

Problema este ca am facut si eu o greseala: am plecat in concediu o saptamana si am oprit caldura in casa. Cand m-am intors, incalzitorul inline era stricat (il verificasem cand am plecat de acasa si sigur mergea). Pe scurt, atat in casa cat si in apa erau 17.5 grade. pH controller-ul avea o tinta pH de 6.1, desi il lasasem la 6.5. Probabil tot de la temperatura a luat-o razna. Colac peste pupaza a deviat si reglajul reductorului de CO2, astfel incat curgeau sir de bule continuu in numarator. Testul permanent de CO2 era complet transparent.

Cu toate astea au supravietuit vreo jumatate din crevetii Amano si Red Rili. Pestii au supravietuit cam toti din ce vad (SAE, Oto, Endleri, Microrasbora Galaxy). A durat vreo 2 zile pana am adus temperatura inapoi la ~25 grade si au inceput sa apara si vietuitoarele; initial am crezut ca au decedat cu totii. Totusi in acest timp am pierdut un Oto (probabil nu a suportat tranzitia 25 -> 17 -> 25 grade, oricat de lent s-a petrecut).

In aceste conditii am gasit acvariul plin de Staghorn si filamentoase verzi lungi de la gazon pana la luciul apei. Algele verzi le-am curatat in ziua 2, dupa alte 2 zile inca nu au reaparut. Probabil a fost de la varful de amoniac/nitriti (de care stiam cand am plecat in concediu). Din pacate nu pot face acelasi lucru cu Staghorn-ul, sau oricum nu dintr-un pas. Va fi nevoie sa intru de multe ori in acvariu pana sa scot toata alga de acolo, plus ca la unele plante trebuie sa astept frunze noi.

Asadar cred ca ce vreau sa intreb este: daca am remediat dezechilibrele existente, pot spera macar ca Staghorn nu se va intinde? Sau trebuie sa iau masuri radicale pentru a o elimina complet, pana sa puna stapanire pe tot bazinul?
La multi ani tuturor!

Revin din nou in cautarea unui sfat. Am o invazie de Rhodophyta, mie imi pare staghorn, dar situatia s-a agravat in utlimele saptamani. Este drept, am avut un spike de nitriti (probabil a fost si de amoniac, dar nu l-am prins). In cele din urma, la ultima masuratoare zilele trecute am ajuns iar cu nitritii la 0. Totusi, ce este de facut pentru a combate algele rosii? Informatiile pe care le gasesc sunt cam contradictorii si mi se pare ca nimeni nu a gasit o solutie clara, verificata. Daca la inceput puteam smulge alga de pe plantele afectate, acum asta pare imposibil: nu pot sa o iau decat cu tot cu frunza afectata.

Am verificat deja filtrele, sunt curate. Am curatat toate sorburile/prefiltrele. Am injectat local si apa oxigenata, dar cu rezultate mixte: in unele locuri alga s-a facut roz, in altele insa a ramas neatinsa. Am marit si debitul de CO2, dar efectul mi s-a parut mai degraba advers, ba chiar am si pierdut niste creveti.

Frunzele noi ale plantelor par neafectate si curate, dar in schimb pe frunzele vechi este dezastru. In principal am probleme cu a curata Blyxa si gazonul HC. In rest am taiat masiv ieri si am replantat varfurile sanatoase.

Daca are cineva vreun material interesant despre acest subiect, v-as fi recunoscator. Altfel, astept sa vad cum va evolua situatia dupa ultima tunsoare de ieri.
Will do!

Fier bag doar o data pe luna, fiind vorba de pastilele Dennerle E15. In alt acvariu rezista pastila pe fundul bazinului cateva zile sau chiar 1-2 saptamani si se dizolva incetisor. In acesta insa mi-o devoreaza crevetii imediat: a doua zi nu mai e nimic. Ciudate pofte mai au Oricum voi masura si imediat dupa ce adaug.

Intre timp au trecut cateva zile de cand am dublat ratia de fosfor, mi-e teama sa nu vorbesc prea devreme dar impresia mea este ca lucrurile arata mai bine: parte din staghorn au disparut (am impresia totusi ca le ciugulesc amano si ramshorn) iar ce a ramas s-a innegrit (o fi bine, sau se transforma in hulk? )

Totusi, intr-un final va trebui sa ajung la un echilibru intre NO3 si PO4. Deocamdata tatonez terenul cu fosfatii, dar in final care va trebui sa fie raportul intre valorile masurate de mine? Vad ca Lucian a scris 14.5:1, asta este?
Am avut si eu dubii cu testul de fosfati, dar am facut deja exact ce spui tu: am preparat din apa de osmoza si Easy Live Fosfo o solutie cu o concentratie cunoscuta pe care am masurat-o apoi cu testul. Ce sa zic, rezultatele s-au potrivit chiar perfect. Mi-ar conveni sa dau vina pe un test slab/expirat, dar nu este cazul din pacate. Nu mai tin minte exact concentratia preparata/verificata, am scris acum cateva saptamani. Cred ca era undeva pe la 2ppm, nu ca ar conta

Lucian, ce ti-ai luat tu de la Hanna? Cel de $50 sau cel de $250?

Revenind la RR acum. Ai dreptate ca nu am dat atentie diferentei intre marin si apa dulce. Datele le-am luat de aici: http://www.theaquariumwiki.com/Redfield_Ratio. La final sunt doua link-uri, unul din ele mi l-ai dat si tu mai demult (era ref. la cyano), scris/tradus de un olandez. Ai cumva alte link-uri/surse de informatii? Caci mie tot nu-mi iese la socoteala calculul tau Ma tot confuzez intre Redfield Ratio si acel "Buddy Ratio", plus ca nu prea gasesc referinte pentru acel 10:1 la apa dulce.
Inca o intrebare acum despre Redfield ratio, mai mult sa vad daca am inteles bine:

Am citit ca ideal raportul NO3/PO4 ar fi 16. Dar inteleg ca acest raport se refera strict la numarul de atomi, deci eu masurand si fertilizand in ppm ar trebui sa tin cont de masa molara.
La un calcul scurt, mie mi-a rezultat raportul NO3/PO4 exprimat in ppm la valoarea 10. Acest lucru se cam reflecta si in tabelele RR pe care le-am mai vazut pe net.

Desi fertilizez de vreo 2 saptamani 0.1ppm PO4 zilnic, valoarea masurata este in continuare 0, lucru oarecum confirmat si de algele verzi pe care le cam am.
stefanp wrote:Pe intuneric nu se aventureaza mai sus pe sticla?

Le urmaresc de vreo doua zile si nu... De altfel nu am mai vazut niciuna. Pana la urma mai rau imi pare ca am apucat sa le vad o data, caci altfel nu ma deranjeaza deloc.
Multumesc de identificare. Nu se pune problema de razboi chimic, am melci si creveti, iar daca melcii as mai putea sa-i prind si sa-i mut, crevetii mi-ar fi imposibil sa-i prind pe toti.
Am studiat putin si pare sa fie "snail leech" (nu stiu cum ar fi traducerea in romana... lipitoare de melc?).
Sunt greu de scos, pentru ca sunt foarte mici (cam 3mm cand sunt extinse, dar cand sunt amenintate se strang intr-o bila ce abia poate fi vazuta cu ochiul) si stau exact la marginea substratului. Nici cu penseta nici cu acul de seringa nu am reusit. Dar mai incerc.

Momentan am mai introdus niste suporti de substrat (patratele subtiri de plastic) pe care am gasit prima data lipitorile. Daca asta le place, asa ii voi scoate. Alternativ voi incerca o capcana, dar trebuie sa le aflu putin comportamentul si preferintele.
Vin si eu cu o alta intrebare. Am un soi de parazit ce seamana a planarie. Puteti sa-mi confirmati daca asa este? Am si scos vreo doi pe o foaie de plastic, aveau forma unei picaturi de apa. Apoi am reusit sa-i prind si la poza:
https://goo.gl/photos/e2WUKxqGV3dudduXA
https://goo.gl/photos/SsDjKmxtcH8UVhwK6

In final si o poza cu totul. Stiu ca nu e mare lucru, dar atat de curand dupa invazia cyano eu sunt foarte multumit:
image

Am ceva alge verzi, am si (destul de mult) staghorn dar cata vreme nu vad nimic albastru e ok
Confirm ce a scris Stefan. Am experimentat si eu cu ambele:
- Dpdv al radacinilor plantelor substratul fertil (aquabasis/deponit/etc) castiga in experienta mea: radacinile sunt mult mai sanatoase si mari folosind substrat fertil. Eu am luat-o ca semn bun.
- Solul fertil este mai usor de modelat/modificat chiar si cu apa in acvariu
- Mi s-a parut ca plantele au crescut totusi mai rapid cu solul fertil, in special plantele tip gazon (HC/parvula)
- Solul fertil se va epuiza in vreo 2 ani, cam orice ai face. Poate o fi doar cazul meu, dar de la 2 ani acvariile in care am avut sol fertil o cam luau la vale sau stagnau. Am reusit sa "trag" 3 ani de unul, dar bagand tot felul de bile fertilizante in sol...
- Solul fertil este scump, tin inca minte cand am cumparat prima data am crezut ca este o greseala cu un ordin de marime la pret (am inteles 75 ron, dar era de fapt 750)
Vesti bune dragilor!

Tratamentul cu eritromicina a dat rezultate. Au trecut cam 2 saptamani de cand am inceput tratamentul, respectiv aproape o saptamana de cand l-am incheiat. Eu unul am aplicat dozajul si recomandarile de aici: http://www.thekrib.com/Plants/Algae/cyanobacteria.html#5

Pe scurt este o metoda cu doza mai mica de eritromicina dar se administreaza de mai multe ori.

Efectul nu a fost chiar imediat vizual, desi din a doua zi a disparut complet mirosul neplacut din acvariu. Totusi, smocuri de cyano mai puteam vedea in acvariu, dar am concluzionat ca erau doar resturi (moarte). A trebuit sa spal intens prefiltrele, macar la cate 2 zile. Am prefiltre generoase si tot nu-mi venea a crede ce iesea din ele. Abia atunci am putut sa observ cata cyano aveam de fapt.

In ceea e priveste efectul antibioticului asupra filtrului, eram destul de convins la inceputul tratamentului ca nu va afecta bacteriile din filtru. Da, este posibil sa apara un varf de amoniac/nitriti, dar asta datorita excesului de materie moarta ce ajunge in filtru. Asadar pentru altii interesati, un filtru mare ajuta mult, deoarece va avea de muncit nu doar cu incarcarea biologica datorata pestilor. De asemenea niste prefiltre mari pot fi curatate mult mai des si mai usor. Eu personal am folosit un filtru suplimentar umplut cu symec (perlon) doar pentru filtrarea mecanica si pe care l-am spalat fara mila. De asemenea la filtrul biologic am pus tot perlon in prefiltre si le-am spalat si pe acestea temeinic. In felul acesta am rarit interventiile la filtrul principal, care este de altfel destul de greu de curatat, fiind foarte mare.

Nu am apucat sa fac teste pentru amoniac in timpul tratamentului, dar am o populatie sanatoasa de Amano si Red Rili, care nu cred ca ar fi trait daca pierdeam filtrarea biologica.

Intre timp plantele au luat-o la pas, se dezvolta ok. Am ceva alge verzi/gri acum pe unele frunze, dar in principal ma intereseaza sa nu revina cyano. Am inceput sa adaug si fosfor odata cu azotul si pot spune ca plantele arata mult mai bine. Am renuntat la dozatoarele Dennerle, pentru ca in loc sa picure, fertilizantul se coagula pe ciocul picurator. In plus modul lor de operare mi se pare gresit, in rezervor ramanand solutie tot mai diluata, e clar ca procesul de osmoza (deci si fertilizare) incetineste. Astfel solutiile V30 si S7 le pun acum zilnic, 4 picaturi de V30 si 17 picaturi de S7. Na, dupa multe calcule asa a iesit

Da si da! NO3 bag incontinuu de vreo 3 saptamani, astfel incat sa am mereu la masuratoare intre 10-20ppm (astea fiind valorile de pe scara testului).
De asemenea ma iau si dupa aparitia GSA, care exista de asemenea in acvariul meu.
De cand am inceput antibioticul (ieri), am dublat si doza de NO3. Nu am apucat inca sa masor, dar poate fi si 50, nu ma intereseaza: vreau sa scap de bacterie

Daca scap cu bine din patania asta, cred ca voi tine minte toata viata sa bag NO3 si sa nu permit niciodata, dar niciodata sa mai ajunga la 0. Privind retrospectiv, probabil ar fi trebuit la start-up sa includ si Dennerle NPK Booster daca to merg pe linia de fertilizare de la ei. Dar eram deja coplesit de cate produse folosesc, fiind deja vreo 4 la numar.

In fine, sa nu anticipam, tineti-mi pumnii, caci asta e cam ultima solutie, nu mai am vreun alt as in maneca
Dupa cateva zile cred ca sunt pe drumul cel bun, in sensul ca cyano nu se mai raspandeste. Pe de alta parte nici nu scap de ce exista deja in acvariu.

Am facut cateva experimente. Am scos niste cyano intr-un vas si i-am dat o supradoza de H2O2, gen 10ml la 100ml apa. A doua zi parea inca neafectata. Apoi am tinut vasul inca 2 zile in bezna. Nimic, scarbosenia era tot albastra, mirosul era tot acolo.

Asadar avand in vedere cele doua de mai sus, am ramas cu problema de a scapa de ceea ce am deja in acvariu. Si asa am ajuns la eritromicina. Am aplicat deja prima doza aseara, azi ar trebui inca o doza. Voi incerca sa urmez tratamentul intreg, nu cumva sa ma aleg cu vreo specie imuna/rezistenta mai incolo. O sa va tin la curent cu evolutia. Am urmat toate sfaturile, astfel incat am deconectat si lampa UV si skimmer-ul, desi imi scapa ce efect ar avea cel din urma asupra antibioticului.

Tin pumnii pentru vietatile din acvariu, dar deja populatia de Oto a scazut de la 4 la 2. Crevetii nu prea ii vad sa-i numar, dar "la ochi" cred ca si ei s-au rarit. Suspectez ca au consumat fie cyano, fie alge infestate cu cyano, intrucat hrana le-am scazut-o substantial. Deci am un risc sa deciclez filtrul, dar si nefacand nimic cred ca tot acolo ajungeam.
Am verificat testul de fosfati si din pacate este bun. Am preparat cu apa de osmoza o concentratie de 1ppm PO4. Am facut testul si era intr-adevar in jurul culorii de la 1.2ppm. Asadar valoarea 0 de fosfati este chiar reala in acvariu.

Este putin devreme sa ma pronunt, dar parca am gasit acvariul putin mai bine fata de ieri. Schimbarile fiind scaderea drastica de iluminat si oprit fertilizarea cu fosfati.
Lucian, nu incerc sa fac nimic cu jumatate de masura. Iti dai seama ca in stadiul actual blackout + antibiotic ar fi solutia mai simpla. Incerc insa sa inteleg putin ce se petrece, pentru ca exact cyano a fost cauza pentru care am incheiat setup-ul trecut. Si atunci, ca si acum, problemele (cred eu) au plecat de la 0 NO3 mentinut mai multa vreme. Atunci mai aveam in plus un substrat epuizat si un bec MH neschimbat la timp.

Acestea fiind zise, negresit voi citi articolele tale. MCI l-am citit deja de cateva ori. Mi-ar placea sa pot recupera acvariul sa zicem "din mers", oricum gazonul cred ca l-am pierdut, deci blackout-ul si antibioticul cred ca mai pot suporta amanare cateva zile. Iti spun drept, mi-e teama de antibiotic pentru ca daca se decicleaza filtrul pierd vreo 30 de creveti si ce pesti mai am si tare nu as vrea sa-i chinui...

Setul de analiza de fosfati, interesant, nu m-am gandit la asta, dar se poate verifica. Torn niste Fosfo intr-un recipient cu apa de osmoza, conform unui amestec calculat in prealabil, apoi masor. Chiar voi face asta diseara!
Da, am GSA. Nu foarte mult, dar exact cat sa fie prezent.
Marea intrebare este daca PO4 mi l-au consumat plantele (caz in care trebuie suplimentat) sau cyano (caz in care il elimin complet)?

Lumina deja am scazut-o la 2 ore, 50% intensitate, plus 1 ora rasarit si 1 ora apus.

Am mai modificat putin outflow-ul filtrului mare, l-am coborat mai adanc si orientat direct in gazonul de HC (cel mai infestat). Bate tare de tot acum in zona frontala.
Al doilea filtru l-am umplut cu symec (vata) si am conectat lampa UV (bec nou - 9W) la el. Am mai scazut si mai mult debitul (estimez ca este undeva la 50 - 100 l/h), astfel incat daca e ceva "viu" in apa sa nu mai aibe nicio sansa cand va trece prin filtrul UV.

Continui cu doza maxima de H2O2 cateva zile (1ml H2O2 la 1 liru de apa din acvariu). Incerc sa mai am rabdare.

Daca are cineva idei relativ la PO4, v-as fi recunoscator. Consensul din ce citesc este ca in caz de cyano trebuie evitati fosfatii, dar fara sa sufere plantele. Mentionez ca eu oricum introduceam fosfatii in perioada de intuneric, stiind ca plantele pot stoca fosfatii, pe cand algele (sper si cyano) nu...
Am masurat in seara asta. Nitratii 20ppm, Fosfatii tot 0. Asta in vreme ce introduc zilnic 0.13 ppm PO4.
Tind sa cred ca cyano imi consuma toti fosfatii pe care ii introduc, nu fac treaba asa...

Blackout inseamna doar oprita lumina, sau acoperit si acvariul total? Si daca total, atunci trebuie acoperit si deasupra? Mi se pare foarte greu de realizat, de aceea intreb...

Tratamentul cu antibiotic imi va decicla filtrul? Sau cata vreme urmez limitele recomandate scapa? Am deja pesti si creveti in acvariu si este aproape imposibil sa-i prind pe toti si sa-i mut.

Azi m-am intors acasa la un acvariu infestat de cyano. Situatia s-a inrautatit destul de mult.
Scurt update.

Dupa adaos de PO4 a disparut alga verde, dar a castigat teren Cyano. Macar acum am doar o problema, desi din doua alge a ramas aia mai nasoala.

Am trecut de la injectii cu EasyCarbo la apa oxigenata. Inca am avut rabdare sa pun sub limita, adica vreo 1ml H2O2 la 30 litri de apa. Problema ar fi ca HC-ul meu a luat o tenta galbena pe unde am injectat EC si H2O2.

Am uitat sa intreb: recomandati sa instalez lampa UV pentru cazul acesta? Ma poate ajuta in cazul cyano, are cineva experienta cu asta? Ma gandesc ca si cyano trebuie sa aibe niste spori ceva ce plutesc in masa apei, nu? Nu ma astept sa vreo minune, dar poate sa ajute la limitarea raspandirii...
Lucian wrote:Am vrut sa scriu sa maresti un pic debitul de CO2 (pe la 50ppm CO2 merge) si sa maresti PO4 la 1ppm (asta am gandit dar nu am mai scris )

Eram in block-start cu ambele, atata asteptam, o confirmare.
Asadar am scazut pH de la 6.7 la 6.65 iar diseara scad la 6.6. Numai bine vine si weekend-ul si pot sta cu ochii pe acvariu.
Aveam cumparat si EL Fosfo de vreo 2 zile, am bagat 0.13 ppm, asta va fi ratia zilnica pana la viitoarea masuratoare.

Circulatia apei eu zic ca este spre foarte buna, filtrul are 1700l/h, iar eu nu am alte acareturi inseriate pe furtunele lui. Am si indicator de debit care sta la maxim, deci macar un 1500l/h cred ca am. Toate plantele unduiesc in acvariu, parca le bate vantul, cred ca e ok.

Cu lumina, am luat o harta predefinita de la Giesemann si am comprimat-o ca durata. E putin mai intens varful decat ce facusem eu, iar diferenta intre canalele verde/galben este cam 10% sub cele rosii/albastre.

Voi incerca sa stau calare pe substrat si sa-l pigulesc cat pot de bine. Deja i-am facut o tunosare saptamana trecuta, caci devenise cam salbatic, dar dupa aceea a intervenit aceasta stagnare de care vorbeam anterior. Sper ca dupa un strop de PO4, extra CO2 si lumina sa revin la o crestere normala.

Va multumesc de sfaturi!
Stai putin ca nu inteleg.

CO2 dupa calculul meu introduc peste 30ppm deja. Calculele zic ca spre 40ppm, dar eu zic 30ppm ca sa fiu rezervat. Crezi ca e o idee sa bag si mai mult CO2? Si atunci nu inteleg ce vrei sa spui cu 1ppm... Poate vroiai sa zici sa mai plusez cu 10ppm?

Easy Carbo bag zilnic cu siringa fix pe locurile afectate.

De facut curat este foarte dificil in gazonul de HC. Daca insist, dezradacinez gazonul. Restul de plante sunt mult mai usor de curatat, ceea ce si fac de altfel.

Tocmai in ordinea asta de idei, eu am vazut gazonul asta perland, spre inceputuri, cand erau doar smocuri de HC plantate. Sunt putin contrariat ca acum nu mai perleaza, totodata mi-e putin frica sa cresc lumina. Si totusi cred ca iesirea pentru mine ar fi sa stimulez gazonul (in special, dar si plantele in general) sa creasca zdravan. Si atunci? Ma gandesc sa maresc intensitatea dar sa scurtez putin perioada... Ma bate LED-ul asta, nu am nicio referinta de "mult" sau "putin". Ca lumeni la 100% este similar cu metal halide-ul de 150W, dar ca PAR, naiba stie, ce sa mai vorbim de PUR. Acum stau si ma intreb daca am facut bine eliminand spectrele verde si galben, uitandu-ma in pozele de reclama de la neoane/becuri de la diversi producatori, chiar si tuburile de crestere au cate un varf macar spre verde. Ori pozele sunt la total misto (doar sa fie ceva de prezentare), ori nu mai inteleg...

De asemenea impresia generala este ca plantele cam stagneaza, sau cresc oricum foarte greu in ultima saptamana/doua. Singura modificare facuta cu intentie a fost sa scad lumina. Meh, noaptea e un sfetnic bun, mai vedem de maine...

PS: iata despre ce vorbeam cu spectrul luminii:
http://www.giesemann.de/586,2,GIESEMANN%20T-5%20/%20%20super%20flora,.html
http://dennerle.com/sites/default/files/uploads/public/t5_spektrum_specialplant.jpg

Doua tuburi de crestere, care cica au un varf la 550nm. Mari sanse sa fie doar estetic/pentru privit, dar la naiba, ambele sunt tuburi de crestere, nu e ca si cum produc un spectru foarte placut ochiului, oricum sunt rozalii.
Un mic update.

Am cumparat acetona si am imbaiat un smoc de alga intr-un dop. Alga s-a facut alb/transparent, iar acetona verde (banuiesc ca aceasta este clorofila). Trag de aici concluzia ca este o alga verde.

Acum un lucru care ma mira putin. Dupa ce am scazut lumina in cateva randuri, plantele mele nu prea mai perleaza. De fapt nu ca nu prea, ci nu mai perleaza deloc. CO2 este destul, zice asta atat testul permanent (verde galbui), cat si pH controller-ul (pH 6.7 la KH 6). Avand in vedere ca inainte perlau, nu este oare un semn ca trebuie sa maresc lumina? Si daca da, atunci intensitatea sau durata?

Si bineinteles ramane deschisa intrebarea despre fosfati. Ii las pe 0?
 
Forum Index » Profile for costin_ » Messages posted by costin_
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com