[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Mitza
Forum Index » Profile for Mitza » Messages posted by Mitza
Message
Salut, vreau sa schimb 2 Discusi (cred ca unu este Red Turqoise si unul Blue Cobalt) si 3 Scalari (unul white si 2 cu albi cu dungi). As vrea pe ei chiclide africane micute 2-3 cm maxim

PS: din cei 3 scalari 2 au format pereche si au depus de vreo 5 ori.


image

image

image

image

image

image
Benefic pentru pesti pentru ca le asigura o oxigenare mai buna.
Criminala sau daunatoare pentru plante, pentru ca prin aerare mare elimini si putinul Co2 din apa. Daca vrei la un moment dat sa iti plantezi acvariu masiv asa cum ai arata in pozele alea 3 mai sus, CLAR NU ai ce face cu pompa + perdea.
Daca outsetul de la filtrul intern/extern il indrepti catre suprafata apei si creezi niste mici valuri pesti eu suficient oxigen si nu iti mai trebuie neaaprat acea pompa. Deci eu zic ca e waste of money, ceva factor estetic dar nu se justifica.

PS: perdeaua aia neagra mai ieftina e fix pix, pentru ca o sa iti pluteascca prin acvariu, o sa te chinui cu ancorarea ei, aia albastra e mai ok pentru ca are niste greutati ceramice, dar e albastra, da ca nuca in perete. La un calcul mic perdeua aia albastra e 35-40lei + pompa vreo 60-80 lei, filtru intern o fi si ala vreo 100lei + alte nimicuri, te-as sfatui sa renunti la toate si sa achizitionezi de la bun inceput filtru extern (aprox 300-350lei nou, poate gasesti unu sh 150-200 aia sunt banii).
Pentru inceput iti recomand:

Vivipari (astia daca o sa ai perechi, o sa se inmultesca singuri, daca puii au pe unde sa se piteasca)
Xipho (Xiphophorus helleri - Green swordtail)
Molly (black molly)
Platy
Guppy (aici ai o gramada de culori, !Atentie ca se inmultesc in draci)

Pesti de card (pesti de banc, indicat sa iei mai multi sa stea grupati min 15 bucati)
Rasbora harlequin
Neon tetra
Cardinal tetra

Dupa ce iti iei filtru extern, poti sa renunti la filtrul intern (ala intern e necesar sa il cureti odata pe saptamana, cel extern odata la 6 luni+). Poti sa le folosesti in paralel, doar ca o sa vezi internul, o sa fie pistol cu apa in comparatie cu externul.
Foarte fain ti-a iesit mobila. Cat te-a costat?

PS: pune la Despre noi , 2-3 cuvinte despre tine, si la profil completeaza de unde esti (ex: Pitesti)

Neonele speciale pentru plantele de acvariu, au un spectru de lumina care favorizeaza cresterea plantelor si mai putin cresterea algelor, dar impotriva algelor nu exista inca

Neon normal poti merge pe t5 osram 865 sau osram 830, sunt multi acvaristi care il folosesc
(www.nevertebrate.ro/Tub-Neon-T5-Osram-Lumilux-865)

1. Priza programabila numai pentru iluminat, filtrul daca il opresti omori bacterile, deci opresti ciclarea
2. Poti sa dai si de 4 ori dar nu iti recomand, depinde ce pesti o sa ai. O sa vezi singur, ideal e sa le dai cantitati mici, atat cat sa manance ei acolo 1-2 minute. Mancarea multa face mai multe probleme decat mancarea putina, cresc nitratii, deci o sa ii doara capul mai tare, plus ca iti dai singur cu bata in balta, pentru ca trebuie sa faci curat mai des, sau schimburi de apa mai dese.
3.Am citit mai sus ca nu iti plac sanitarii pentru ca arata creepy, din acelasi motiv nu mi-am cumparat nici eu pleco sau gibicepsi care sunt f buni pentru curatenie. Dar tin sa iti recomand macar vreo 3-4 Corydoras. Hai ca astia nu arata creepy. Eu am Corydoras panda, mi se par chiar simpatici.Ei sunt de mai multe natii/culori, poti sa iti iei care iti place tie mai mult ca aspect. Exemplu concret, eu am acvariu cu 4 discusi, cativa neoni, cativa rasbora si 3 corydas. Substrat nu am deloc pentru ca ma ajuta sa fac curat mai repede la discusi, dar cand nu am avut corydoras, dupa vreo saptamana puteam vedea pe fundul bazinului praf de la mancare. Mancarea aia minuscula nu mi se stresa sa o manance discusul sau alt peste, si trebuia sa aspir mai des, de cand am bagat corydorasi ma doare la patina pentru ca zici ca am aspirator automat , curata aia tot.
4. Aici depinde de tine, daca crezi ca iti poti permite sa rupi 2 minute pe zi sa dai mancare la pesti eu zic ca nu merita acel hranitor automat. Daca te gandesti ca pleci de acasa si nu are cine sa le dea de mancare, raspunsul ar fi ca pentru 3-7 zile orice peste poate sa stea nemancat, sau exista niste chestii ce se dizolva in apa pe o perioada mai mare(desi ii cam frectie la picior de lemn).

Bafta la peste ! )
salut,

Acvariu
Am vazut ca te uiti la tuburi de 85cm, daca il faci de 90 iti mai raman 2.5cm in staga si in drepta, iti mai trebuie spatiu si pentru soclurile neonului, eu nu cred ca iti ajunge spatiul, sau si daca intra nu vad dc te-ai risca sa te ingramadesti.

1000 x 350 x 400
900 x 450 x 400
900 x 400 x 400

Astea sunt dimensiuni atipice, eu ti-as recomanda sa mergi pe dimensiuni stardard:

80 x 40 x 40
80 x 40 x 50
100 x 40 x 40
100 x 40 x 50 (eu asta il am, si mi se pare o dimensiune buna si pentru un incepator, daca ai hornbach aproape de tine, costa 320-350ron gata facut din sticla de 8 cu intarituri longitudinale)
Dc iti recomand dimensiuni stardard:
1. pai o sa vrei sa ii cumperi capac la dimensiunile alea nu o sa gasesti, deci o sa fi obligat sa il faci DIY.
2. faci capac DIY , dar la 90 lungime te chinui cu neoanele
3. pentru ca in cele mai multe cazuri acvariul ce ti-l faci acum, peste juma de an - 1 an o sa ti se para prea mic si o sa vrei upgrade. O sa iti fie mai greu sa vinzi acvariul/capacul cu dimensiuni aiurea.

Acum intrebare, ce buget ai?
Ne-ai aratat mai sus vreo 3 poze , da geniale, doar ca acolo sunt bani bagati, multa lumina, butelie co2 cu reactor si tot tacamu , fertilizanti, super filtrare etc (te duce cel putin 2000ron sa faci ce vezi in poza aia, si chiar daca ai avea buget sa cumperi toate , nu ai experienta necesara sa incepi direct la plante medium - hard)

Lumina
Mergi pe un capac cu macar 2 neoane T5 si daca vrei sa ii pui u banda RGB asa de fitza, dar daca te gandesti sa pui doar banda aia pentru plantat,nu e ok pentru ca o sa ti se topeasca toate plantele. Eu am banda RGB la bazinul meu de 200l, dau drumu 4 ore banda, apoi 6 ore neoanele + banda, apoi inca 4 ore banda, noaptea opresc tot. Banda o folosesc sa se vada acvariul frumos pe timpul zilei, neonele sa dau la plante atat cat le trebuie. Daca as folosi neonele 14 ore continuu as avea super alge.

Substrat
JBL AquaBasis plus, o punga de 5l cred ca e suficient pentru un acvariu de 80-100.
JBL manado, daca iti place culoare, ia Manado, se paote pune linistit peste aquabasis, dar e cam usurel si mai pleaca plantele cand faci curat si le atingi fara sa vrei.
Eu ti-as recomanda tot ceva nisip banal albicios, granulatie 2-6mm. Fiind alb se reflecta si lumina mai bine.
Vezi granulatie prea mare iese aquabasis si faci apa tulbure, granulatie prea mica, cresc radacicile la plante mai greu sau deloc.

Pentru covor acvariu, poti pune poliesteren extrudat de 3mm, gasesti la orice magazin de brico.
sau direct ceva ca asta www.petmagia.ro/cumpara/covor-acvariu-jbl-aquapad-1000x400mm-6712187 (scuze nu vreau sa fac nici o reclama)

Bafta si ape limpezi!
Discusii mei, nu ii pregatesc de concurs dar sunt simpatici

image

image

image

image

image

image
Cam asa arata cu un T5 + banda RGB:

image

image

Cam asa arata numai banda de leduri (din pacate controlerul sau telecomanda au o problema si la lumina alba nu se aprinde corect, lipseste albastru, sper sa rezolv pentru ca alb complet da o tenta foarte frumoasa)

image

Ceva gen moonlight, desi nu obisnuiesc ca imi chinui pestii cu culoarea asta:

image
Pentru ca acest acvariu pe viitor o sa fie transformat in sump, nu am mari pretentii sa arate super profi, asa ca m-am decis sa imi confectionez singur un capac. Cam asta a iesit:

image

image

image

image
Am bagat si cateva plante.

image
Ce s-a mai intamplat cu acvariul:

Am recolatat spatele si fundul:
image

E gata si standul:
image

Cam asa arata standul, acvariul, si viitorul sump:
image
elis wrote:Vad ca ai pus alimentare cu apa pe tevi de cupru ! Asa am avut si eu, dar chiar ieri le-am schimbat cu unele de plastic Romstal ascultand alti colegi cum ca pesti ar avea probleme, acum faci cum crezi tu !


Aici e cam delicata situatia, toata instalatia din casa o am facuta pe cupru. Locatia acvariului o sa fie la mansarda. Decat sa trec toata casa cu o inca o teava ppr mai bine ma las de hobby. Probabil sa ai dreptate, citisem si eu undeva pe forum, desi nu am inteles eu exact care ar fi problema, nu mi-a placut chimia . Tinand cont ca schimburile de apa momentan, chiar daca le fac la "galeata", dar practic in aceeasi situatie, apa direct de la robinet, robinetul direct de la teava de cupru , nu vad de ce pe viitor sa am probleme. Tin pesti fara probleme de vreo 3-4 ani.
Chiar cred ca pestii o sa fie mai fericiti pentru ca schimbul automat o sa fie mai des decat cel manual la galeata (odata pe saptamana), plus ca e mult mai ok sa le picure apa noua constant, decat sa se trezesca cu 50l apa noua deodata.
Ma mai gandesc la teava sa cuplez niste filtre ca cele de la centrala si abia apoi sistemul picatura.(idee vazuta la colegul miticalimona http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20/30759.page).
Tu dc ti-ai schimbat tevile mai exact?
qwerty wrote:Ce este panoul negru din dreapta imaginii?

E intrarea din living catre o mini-bucatarie. App imi cer scuze pentru dezordine, suntem inca in constructie.

image
Da, 150 x 60 x 60 suna foarte bine, doar ca trebuie sa vad cum rezolv cu caloriferul sa il micsorez.
koala wrote:inaltimea de 65 cm e cam mare, o sa-ti fie destul de greu sa umbli in el.

Da stiu, as prefera sa umplu cat mai putin la el, totodata inaltimea asta de 65 ii face si mai putin safe. Ideea asta cu inaltimea de 65, mi-a venit vazand ca acvariile juwel rio 300-400 sunt construite din sticla de 10, fara fund dublu.

Sticla de 12 mm, cel putin!... Safety factor tre' sa fie "albastru" (very safe), ca sa poti dormi linistit.

Clar de 12. Doar ca trebuie sa gasesc pe cineva sa mi-l lipeasca pentru ca eu nu am experienta. Mi-am facut un calcul pe Aquadec, acvariul gata facut cu sticla de 12 ajunge 2600 Ron (ceea ce mi se pare foarte mult), in schimb daca fac un calcul la sticla de 12, costa 1050 Ron , 1245 Ron cu partea din fata si laterale din sticla ultra clara, ce mi-ar surade si mai mult.


image
Cam asta ar fi locatia pe care o am in cap, 150cm fi tandi pe mandi, deci un acvariu de 130 cred ca ar intra ok acolo.
Dupa cum puteti vedea am tras deja si tevi pentru apa IN, OUT.
Poate daca mi-as mai bate capul si as inlocui caloriferul cu unul mai mic in latime si mai mare in inaltime , as mai face ceva spatiu pentru un 150 sa zicem. Hmm

image
Multumesc pentru sfaturi. Chiar studiasem astazi calculatorul de siguranta si totodata calculatorul de preturi de la Aquadec:
130 x 60 x 65 sticla de 10, fund dublu , intarituri longitudinale, si transversale iese la 1251 ron (safety factor 2.4)
130 x 60 x 65 sticla de 12, fund dublu , intarituri longitudinale, si transversale iese la 2830 ron (safety factor 3.4) ceea ce ii cam peste buget.
Tinand cont ca pe calculatorul de siguranta nu putem baga optiuni ca si intarituri sau fund dublu, as crede ca si cu sticla de 10 factorul de siguranta creste.
Salutare,
Ma tot macina gandul sa fac un upgrade la acvariu(detin un 200l momentan). Vreau niste dimensiuni intre 120-140cm Lungime X 50-60cm latime x 60cm inaltime. Acvariul acesta o sa fie in mare parte pentru discus, o sa aiba sistem picatura si sump (probabil acvariul de 200l o sa il fac sump).
Aproape de dimeniunile mele ar fi Juwel Rio 121 x 51 x 66 cm. Cel mai ieftin am vazut 2500ron acvariu, capac, lampi, 4 neoane, incalzitor de 300w, + ceva filtru intern care nu tare ma intereseaza.
Credeti ca se merita mai bine sa il fac cu ajutorul unui user experimentat (contracost bineinteles)? Adica o sa iasa si mai ieftin si paote mai safe? Tinand cont ca e vb de peste 300-400l, parca as dormi mai linistit daca ar avea fund dublu ceea ce rio300 nu cred ca are, niste intaritoare longitudinale, poate si 1-2 in H.
Tocmai am cumparat asta 200l pana la anu cu asta ma joc )
Vreau sump ca vreau sa invat cum sa fac un overflow, sa vad pe pielea mea avantaje-dezavantaje (cand 500+ vreau sa fiu expert nu sa imi distrug casa cu vreo inundatie), plus ca materialul filtrant ce il pun acum in 60l e tocmai bun sa il completez si cand o sa fie sumpu de 200l.

Dc nu ma arunc direct la 160-180cm? Pai livingul e inca la stadiul de constructie si nu as avea inca unde sa il pun, apoi la anu ma insor, trebuie sa termin prima data casa apoi Master Dream.

Tipul asta prezinta o metoda faina de overflow, pare ieftina si f usor de facut.
Work in progress:
image

image

image
De vreo 3 ani incoace m-a prins microbul asta, vivipari, apoi carduri de neoni si rasbora, acum am trecut la discus si probabil aici o sa am opresc. Pana acum m-am jucat cu tot felul de designuri de setup-uri; full plantat , pietre + plante etc, pana cand mi-am luat discusi si a trebuit sa renunt la mai tot in favoarea lor.

Desi stiu ca dimensiunile acvariului meu nu sunt deloc recomandate pentru a creste discus, m-am riscat din incapatanare, am vrut sa vad concret cat de dificil e sa cresc discusi, pornind pe premiza ca daca ma descurc in 60l o sa ma descurc si in 500l.

Master planul e ca in viitorul apropriat, probabil sf lu 2015 sa imi fac acvariu de 160-180lungime X 50latime X 50-60h in living.
Find un living de vreo 50m2, acvariul poate sa fie ori atractia casei ori mizeria din mijlocul casei, deci trebuie sa mai invat si sa mai acumulez cunostiinte cu acvariile pe care le detin acum (ori daca vad ca nu ma descurc, macar sa renunt inainte sa fac prea multe investitii).

Acvariul :
1. Juwel 60l
2. Eheim 200L (100*40*50), achizitionat recent, dar nu il pot folosi inca pentru ca nu am standul
Lumina : 2*24W T5 + 5m banda led RGB 3528 (390-450lm/Meter)
Filtrare : Filtru extern Fluval 204(aprox 1-1.5l seachem matrix, 500gr siporax, bureti)
Pesti :
Discus x 4
Rasbora x 10
Corydas x 2
Incalzitor: Juwel 50W

Ideea e pornesc cel de 200l si cel de 60l sa il transform in sump; daca totul merge bine cel de 200l sa fie sump pt cel de 500+.
Setup-ul de 200 vreau sa fie cat mai aproape de steril, eventual 2-3 "ghivece cu plante"

Am nevoie de niste sfaturi:

1. Vreau idei pentru sump: ce combinatii de material filtrant e cel mai indicat sa folosesc? / designuri pentru sump uri, cum sa impart locasurile

2. Nu vreau sa dau gauri la nici unul din bazine, nici sa cumpar overflow box pentru ca mi se par f scumpe, vreau sa confectionez un overflow similar ca fel din video: https://www.youtube.com/watch?v=65yVr7D ... VA0AIofFWM

3. Daca idea overflowului vi se pare ok, ce pompa de recirculare sa cumpar pentru a face fata bazinului de 200l, eventual daca merita sa cumpar o pompa mult mai mare dar sa o reglez la debit mai mic, dar totodata sa fie suficienta si pentru 500+
Eheim Compact 1000 (debit apa 150 -1000 litri/h, inaltime maxima pompare: 2.0m, putere consumata: 23W), pret 139.00RON
Eheim Compact Plus 2000 (debit apa 1000-2000 litri/h, inaltime maxima pompare: 2.3m, putere consumata: 35W), pret 289.00RON
Eheim Compact Plus 3000 (debit apa 1500-3000 litri/h, inaltime maxima pompare: 3.0m, putere consumata: 66W), pret 369.00RON

4. Inca un semn de intrebare la acest tip de overflow, e ce grosime de teava pvc sa folosesc, ca overflowul sa fac fata pompei

5. Iluminare: la acvariul de 200l as vrea sa renunt definitiv la neoane si sa il fac full led(benzi de led waterproof 5050 RGB=540-600lm/Meter, 5630 Warm/Cool White=1200-1320lm/Meter). Dc vreau full led: f usor sa modific intensitatea direct din telecomanda, pot schimba culorile, f fain efect gen moonlight noaptea, costuri de achizitie mult mai mici decat la neone, si plus ca nu mi s-a intamplat sa mi se arda/defecteze banda de leduri pana acum desi folosesc o banda veche care nici macar nu e waterproof.

6. Incalzitor: juwel 50w + daca mai achizitionez un JBL ProTemp S150 (Dimensiune:275 mm, 150 W) oare ajunge? as fi vrut JBL protemp s200 de 200W doar are 375mm inaltime si nu ar sta vertical in sump

PS: sper ca nu v-am plictisit :d

Cateva poze mai vechi cu cel de 60l, au disparut neonii, pomacea si din pacate 1 melon micut care isi lua bataie
image

image
 
Forum Index » Profile for Mitza » Messages posted by Mitza
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com