[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: calin
Forum Index » Profile for calin » Messages posted by calin
Message
Salutare!
Ma intereseaza Crystal Red shrimp sau black cristal shrimp in Timisoara am drum miercuri pana acolo.
Multumesc
Vezi ca ai PM.
Fiindca imi reduc numarul de acvarii, donez 9 Gurami sidefiu si vreo 6 Ancistrusi. Vreau sa raman doar cu crevetii si pesti de talie mica. Bonus dau 2 soiuri de Anubias cate o planta din fiecare si Cateva fire de Bucephalandra Wavy leaf.
Deci pesti se vor ridica din Orastie nu trimit in alte localitati. In cazuri speciale pot aduce eu ca am drum pe la Deva(Simeria).
alinutz80 wrote:
Si nu mai ai deloc raci ? Au murit chiar toti? Pt ca acum iarna e posibil sa revina iar daca temperaturile scad.

Si eu zic ca si colegul Lemon, sa pui aer conditionat pt tot apartamentul si asa ai rezolvat situatia. Vine iarasi vara si din nou va fi cald.....vezi tu, incalzirea globala.
Eu am pus AC ul de 2 3 ani si sunt foarte multumit. Am acest model de la Romstal: https://www.romstal.ro/aer-conditionat-habitat-monosplit-inverter-12000-btu-r32-clasa-a-a-wi-fi-fara-kit.html

Varianta cealalta sunt ventilatoare, am eu un cooler cu 2 ventilatoare, cred ca acest model: https://www.pro-aquarium.ro/ventilator-acvariu-ista-energy-saving-arrayed-cooling-fan-2
Dar, daca esti interesat de el ma duc acasa si ii fac poze si iti trimit. Eu vreau sa il dau pt ca nu il mai folosesc. Este ca si nou, folosit doar 3-4 zile.

Da , sau dus toti racusorii. Erau foarte simpatici si foarte rezistenti. Mi-e ciuda ca nu am dus cativa la tara, ca acolo e mai rece si aveam cu ce sa reincep toamna o mica colonie.

Da cu incalzirea globala e clara treaba! Urmeaza pe unde putem sa ne punem AC, sau, cum am vazut la cineva avea o camera la subsol, foarte racoroasa vara si atunci nici nu mai consumi nimic curent ca sa racesti camera.
Da cred ca e buna ideea cu ventilatorul, ca si galagie oare cati db scoate, scrie ceva pe el? Sau ma rog e deranjant, daca va merge ziua de dimineata pana seara, pana ii pun termostat?

Legat de racusori sunt adeptul ecosistemelor , adica pe langa plante, pesti, de ani buni tin pe langa melci si creveti, si vreau sa adaug si raci. E un lant trofic dai mai multa mancare , sus(pestii)lumea e multumita si sa am pierderi mici, si e cineva pe jos care o consuma ce este in plus.
Lemon wrote:Pacat de ei, e musai un sistem de racire daca e asa de cald, fie AC in camera ca sa fie temp constanta, asa te simti si tu mai OK, ca nu se bucura doar ei de racire, fie cooler-e, ca de chiller nu e cazul, doar pentru niste raci.

Momentan AC la locatia actuala nu pot sa iau. Da ma gandesc la niste coolere pe 2 acvarii ,am vazut la un moment dat alimentat cu termostat :https://coral-garden.de/temperatur-controller-ac-118-steuert-heiz-oder-kuehlgeraete
ca sa nu mearga in continuu,probabil gasesc si la noi .
Deci in acvariul descris mai sus numit "Repatriere" in vara mi-au murit toti crevetii Red Crystal din cauza caldurii 29-30 de grade. In total cu ce am mai avut intr-un alt acvariu care nu l-am expus aici am pierdut aproximativ 100 buc adulti si juvenili. Cum am mai spus in topicul "Cambarellus land" am fost total nepregatit ptr treaba asta, ma rog si lipsa de timp. Chestia este ca a fost ceva care nu am mai patit-o pana acum. Deci pana si ultratrezistentii Red cherry sau redus numeric destul de mult.

Viata merge inainte, acum pornesc cu 15 Blue Dream ,poze in zilele urmatoare.
Feedback pozitiv colegului alinutz80 ptr crevetii Blue Dream si bonusuri.
Salutare dragi colegi acvaristi!
De o buna bucata de timp nu am mai scris nimic pe Forum. Ma rog au fost mai multe chestii la un moment dat doua joburi , la un moment dat m-am cam dezamagit de acvaristica. Anume in vara din cauza caldurii , am izolat apartamentul si am avut 29-30 de grade constant vreo 2-3 luni. In prima faza mi-au murit cativa raci, cei mai mari apoi sau dus si restul. Si la un moment dat am vazut vreo 13 (cand le mergea bine)si am observat ca cam tot atatia sunt si printre plante astfel incat nu ii vezi,(la creveti am observat treaba asta) deci numarul real deobicei este cam dublu.
Chestia ca am fost ocupat si nu m-am gandit ca sa fiu pregatit cu ceva ventilatoare ptr racire. Adica eu niciodata nu am avut probleme la pesti cu apa prea calda. Vara cealalta cand am izolat au terminat prin septembrie , deci vara trecuta a fost prima oara cand izolarea si-a facut efectul. In orice caz experienta cu racii a fost una placuta, candva am sa iau iara.
Ariath wrote:Incepe sa se vada progresul. Am trecut de prima tura de lipituri si am pus geamul despartitor in bazin sa vad cum a iesit, momentan ma declar multumit. Il voi scoate azi sa il dau cu silicon negru pe tot si dupa ce se usuca trec la ultima etapa de lipituri.
Teoretic, saptamana viitoare fac mutarea din cel mic. Practic, cred ca mai degraba in weekend .

Atasez si 2 poze din prima etapa.

Am ramas un pic in urma, nu am putu intra din diverse motive. Am dat quote la un mesaj de pe pagina doi cu partea din spate a acvariului. MAa tot gandesc cum intra Skimmer Tunze 9001 acolo, ma gandesc ca il pui in compartimentul din stg(prima poza din mesajul 30, acvariul vazut din spate), trebuie sa il pui cu partea de jos a lui cred la vreo 14,5 cm de nivelul apei ? Trebuie pus cred ceva sub el. Oare materialul filtrant unde incape ? Ar ramane sub skimmer aprox 38cm-3-14,5=20,5 cm zic bine sau aiurez?
Acuma uitandu-ma mai atent am impresia ca vrei sa il pui in dreapta cu pompa de recirculare. Dar nu inteleg unde este refugiul de chaeto? Pare ingust compartimentul din mijloc.
Multumesc!
Ma mira ca te duci catre acvarii marine de dimensiuni din ce in ce mai mici, celelelate doua care le-am urmarit intr-o oarecare masura, erau mai mari . Unul din acvariile care le am in studiu sa il fac marin(primul marin) are mai bine de 50 de litri. Desi urmarind pe cei de la Tidalgarden, spuneau ca un acvariu bun ptr incepatori este unul de 120 galoane (480l). Nu imi pot permite din nici un punct de vedere asa ceva momentan.

Deci si eu am in studiu si unul de 50 litri existent la care ori ii fac un compartiment in spate, ori un sump separat la acelasi nivel doar ceva mai inalt sa cada apa din el in acvariu, dar asta e mai complicat putin. Asa ca m-as bucura daca ai pune poze din spate cu sumpul si cu echipamentele puse. Ma gandesc ca daca el este lipit(acvariul) sa il fac din plexi lipit.
Succes!Desi am vazut ce ai facut inainte, si sunt sigur ca va fi foarte frumos.
Am ajuns azi prin Cluj , la Zoomania din Mall aveau cel putin 4 variante de Cryptocoryne, dar am luat varianta clasica Cryptocoryne Beckety, ca sa am un contrast cu variantele de maro, maro deschis, maro verzui ,care le am pana acum in acvariu. Sper sa va arat si poze zilele astea.

Gazonul de Glossostigma sau altul este usor de intretinut ca mentenanta. Poti curata cu furtun dinala care in partea de jos are o teava cu diametru mai mare si ia toata mizeria. Plantele de talie mica si gazon au avantajul ca chiar daca nu ai timp o perioada indelungata, ramane suficient spatiu ptr pesti, altfel periodic trebuie sa te duci sa le tunzi. La fel Cryptocorynele cresc cam in jur de maxim 20 cm deci ramane spatiu ptr pesti.
La mentenanta aia de care spui, va trebui sa le tot aranjezi nu la doua saptamani, dar la o luna cred ca da. Era mai putin solicitant un aranjament cum am spus. Si Bucephalandra nu necesita nu stiu ce conditii , merg si in acvarii relativ neglijate si cu fertilizanti putini . Oricum Ape Limpezi!
dan.pavelescu wrote:Azi am fost la taraba, am mai schimbat 50% apa, aspirat, etc.
Am fost in HB si surpriza, aveau de toate si in conditii optime
M-am intors cu plante easy (Ceratopteris, Ludwigia Repens, Elodea) si pentru acasa (asd) am luat doua poturi de Cabomba (una din favoritele mele) si doi ancistrusi. Mi-a trimis Peti si un echinodorus si ceva zemuri sa fie la indemana, Denitrol si Stability.
Am inceput si tratamentul cu eritromicina, ca au aparut urme de cyanobacteria.
Si trebuie sa curat fotoliile

image

image

Nu stiu daca v-am aratat vreodata, un tablou facut special de un pacient:

image

Pour les connaisseurs:

image

Pana la urma te-ai hotarat sa vizitezi des acvariul daca ai luat plantele alea. Ceratopteris ,Ludwigia, Cabomba cresc relativ iute, si fac o jungla grozava. Echinodorusi devin gigantici. Despre Elodea nu am cuvinte , nu stiu daca stiu vreo planta care sa creasca mai repede. Spor la treaba mentenanta usoara.

Ce nu ti-a placut ideea aia cu Cryptocorine si gazon lileopsis sau alt gazon?
[quote=Ariath] :lol: :lol: :lol:

Nu am cum sa uit momentul ala magic cand m-am urcat pe scaunel, cu piatra intre cele 2 maini stangi din dotare, m-am rasucit spre acvariu si cand am realizat, cu stupoare ca a disparut dintre maini, din reflex am impins-o cu cotul, cu genunchiul, daca aveam coada cred ca o bagam si pe aia in functiune, ca sa nu imi loveasca acvariul in cadere.....iar in urmatoarele secunde a urmat deflagratia, constatarea, reconstituirea si procesul verbal. Pfoai de capul meu, si cat ma pregatisem pentru introducerea in bazin, cate planuri, cate idei, organizare, repetitii, etc.

Ce nu pricep eu din toata manevra asta, cum si cand a ajuns sotia in dreptul usii la 1 secunda dupa impact :))))). Nici daca primea alerta pe telefon ca la dezastre, nu ajungea asa teleportata. :D[/quote]

Ce nu ai explicat aici in descrierea asta amanuntita :-D ,era sau nu ERA ... apa in acvariu? Atunci il setai? Deci a ajuns si ceva apa sarata pe parchet? :?
[b]Da e tare faza cu repetitii.[/b] :lol: :lol: :lol: La repetitii a iesit bine!?? :lol:
Mie imi place asa cum este, cu alge. Eu in locul tau l-as intoarce ala verde dedesubt, si nu s-ar mai vedea.
Humbert mie imi place acvariul. Imi plac in special grupurile din dreapta de Euphyllia, candycane de pe mijloc, Alveopora(sau Goniopora nu stiu sigur) din stg fata . Nu stiu ce este intre ultimele doua ,in fata ciupercii?
Ca un impatimit de aquascaping, am niste idei ,putine dar fixe... cum ar zice un coleg sugubat de-al meu in lupta cu algele.
1.reduc intensitatea luminii
2.schimburi mai dese de apa
3. plantat la maxim, pun plante la inceput de setup(gen bile de Cladophora,Monosolerium etc) sau pana cand se stabilizeaza acvariul care le scot mai tarziu.
Ceva parca imi da dreptate ca ai lasat o suprafata cam mare in partea din fata neacoperita de corali,care imi spunea de la inceputul setup-ului ca vei avea o lupta intensa de dat cu algele. Cevaul ala, este ca langa pietrele pe care sunt coralii parca nu sunt alge cativa cm. Poate mi se pare dar parca asta imi spune ca am dreptate. Deci sunt vechi acvarist de apa dulce, dar cu zero zile de experienta in acvarii marine. Dar ma gandesc ca rationamentul este acelasi ca la plantate. Spun prostii?
Avand in vedere ca va fi un capac mare sa stii ca va fi greu de manipulat. Am avut de facut un capac care acoperea doua acvarii unul langa altul care aveau 1oocmx50cm un altul 120 cm x55cm . Erau destul de greu de scos de pe acvarii desi era facut din parchet laminat de 6mm sau 8 mm grosime nu mai stiu sigur. Am facut niste lampi care au doar 100x17 cm respectiv 120x17 cm in fiecare intra doua neoane, si chiar si acum mi se par voluminoase si destul de grele si as fi vrut dar momentan nu am timp sa le fac si mai inguste sau din ceva material usor.
Avand doi metrii va fi greu de manipulat chiar daca va fi usor. E o idee , mie mi-ar fi prins bine un sfat dinasta, sa il fac opentop acvariul si sa nu ma complic cu capac.
Danila wrote:Ca sa ma mai incurajez de unul singur am mers pana la mall Botosani unde cum am mai spus este un acvariu de recif imens .Mare mi-a fost dezamagirea sa vad ca practic aproape a fost abandonat-mai sunt doi pesti care nu par prea sanatosi iar restul este tot o mazga (ciano-alge brune etc)coralii au decedat cu exceptia a catorva polipi de paly.Nu inteleg de ce dupa ce bagi practic o mica avere (bazinul are probabil 4000-5000 litri)plus filtrare ,lumini ,pompe etc. brusc lasi totul balta, eu sper sa nu renunte proprietarul(cine o fi el), fiindca era dupa mintea mea cel mai interesant punct din mall si poate din oras.Asa ca nu m-am mai incurajat ,chiar m-am intristat ,si ma tot gandesc cei de fapt cu preocuparea asta pe care o numim acvaristica ,ceva de genul cat este pasiune, cat este dorinta de avea o jucarie noua,cat conteaza banii sau de ce moare entuziasmul(cateodata prea repede) Asa ca dupa socul vizitei la mall am hotarat sa nu ma las prada negativismului si sa imi vad inainte de acvariul meu mic ,penibil,dar macar ingrijit.Daca stie cineva ce si cum este cu acvariul de mall Botosani sa-mi zica si mie ,eu nu am reusit sa aflu al cui este de fapt,si ce ganduri are cu el.

Parerea mea este ca este bine orice lucru sa il iei de jos adica, cand faci un marin prima data faci unul pana in jur de 100 litri vezi cum merge , te bagi la unul mai mare de cateva sute de litri, si apoi daca ai vazut cum sa pastrezi echilibrul, treci la unul mai mare cum ai spus de cateva mii de litri, si cand faci asa ceva in etape, totdeauna te gandesti ca ai experienta celor dinainte, de exemplu acel acvariu trebuie sa aiba o inaltime cred eu de 1 metru sau poate mai mult, asta inseamna ca trebuie sa intri cu picioarele in el cand amenajezi sau cureti. Niste lucruri care trebuie sa le gandesti inainte de a face un asemenea acvariu gigant, trebuie sa te gandesti cum faci mentenanta.

Cum am avut si eu la un magazin cu ani in urma mai multe acvarii , stiu ca era greu cu mentenanta ,orica nu aveam timp ori atunci cand aveam era in timpul programului. La un acvariu dinasta ca sa poti sa il cureti cand ai timp, trebuie un sistem sa poti pune ceva sa il maschezi , gen draperii , ca sa poti lucra linistit inauntru fara vizitatori, care sa te deranjeze daca e in timpul programului. E pacat mare ca un acvariu asa mare, care cum spui a costat o gramada de bani sa se strice echilibrul din el. Si stii cum e echilibrul se formeaza greu dar se poate strica foarte iute, si foarte greu il refaci. Da nu sunt de ajuns banii, trebuie si multa pasiune, verificare periodica la niste parametrii ai apei .

Vazusem un acvariu gigant de prin Israel (aici pe Forum sa pus link-ul) ,omul facea mentenanta imbracat in scafandru, deci ii dadea un pic de lucru. Dar cu siguranta stia atunci cand l-a proiectat cat va avea de lucru.
dan.pavelescu wrote:Mi-a trimis asistenta poze, au murit aproape toti pejtii. Plm, firu' vietii.
Oricum, a picat bine, ca vroiam sa fac o mentenanta din aia old school, cu spalat de nisip si filtru, iar cu ocazia asta il si simplific, arunc acolo 3 echinodorus si 3 anubias si gata.

Legat de o amenajare cu mentenanta mica , as pune in fata lileopsis sau ceva gen gazon, care poate fi usor aspirat.Aici poti pune diverse pietre, gen cum au alea de la ADA sau Green Aqua. In zona mediana iti recomand Cryptocorine astea sunt de mai multe culori(cu siguranta stii dar iti aduc aminte) Wendty Brown, Flamingo (alta varianta de maro asta), alea clasice verzi, si de anul trecut am Cryptocorine broad leaves asta tot asa este o culoare maronie, zic eu frumoasa. Ce este interesant la ele (Cryptocorine) am citit un studiu dar si eu dupa ce le-am plantat, dupa ce am pus doua tipuri diferite de substrat fertil . Cel mai bine le merge pe substrat din pietris ,daca apare ceva pamant in compozitie deja scade cresterea, cu cat mai mult pamant cu atat mai redusa cresterea. Stii te-ai gandi ca pamant pe langa pietris ar insemna substante nutritive etc respectiv crestere mai buna. Dar nu e asa. Deci eu o vad ca o planta ideala cu mentenanta minima ,deci poti sa lasi substratul mult timp neatins ca ea isi ia nutrienti mai mult din masa apei.
Si in partea din spate ,cioate cu bucephalandra, eu le-am prins direct pe sticla acvariului cioatele. Au un aspect deosebit chiar daca le dai rar nutrienti si cresc foarte incet. Un acvariu amenajat de stitul asta poti sa il tii cativa ani fara sa il reamenajezi, cu interventii minime. In schimb echinodorusii vor consuma destul de rapid ce e acolo in substrat si trebuie sa pui din nou diverse bile de nutrienti la radacina, plus ca echinodorusii pot creste destul de mari, Cryptocorinele zic eu ca maxim in jur de 15 cm.
Succes! Am sa fiu cu ochii pe poze!
Da ! Am inteles ,multumesc.
Bine ai revenit! Ma bucur cand aud de oameni care se intorc la aceasta foarte frumosa pasiune dupa cativa ani de oprire din diverse motive. Da , asteptam poze cu drag.
 
Forum Index » Profile for calin » Messages posted by calin
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com