[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Message
Gabi, ai renuntat la lemne?
Daca acele casete de plastic sunt sigilate, atunci poti sa le scoti de-acolo si poti folosi in locul lor un saculet plin cu material filtrant. Saculetul il iei de pe la accesoriile de masini de spalat (sacii aia in care se spala lenjeriile delicate).
Capo wrote:Pestii de care vorbeam sunt acestia https://www.nevertebrate.ro/cichlida-papagal-1996

As baga si un sanitar, sa mai curete fundul acvariului.
As vrea sa incerc sa stabilizez acvariu cu cat mai putina intruziune din partea mea.
Nu de lene sau altceva, dar imi place sa las natura sa si urmeze cursul.

Cichlide papagal... niste hibrizi.
Iti fac eu cadou 2 pesti din aia, dar dupa ce termini de ciclat acvariul.
Uite-i aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2220/27458.page (postul #2235)
Capo wrote:Nu as putea sa zic ca sunt "fiert" dupa o specie anume, imi plac animalele in general.
Am 2 pisici, 2 perusi si am zis ca ar completa bine fauna casei 2 pesti

Si eu sunt la fel... in afara de acvariu, am si catel si motan.
Capo wrote:Filtrul este acesta https://www.hornbach.ro/shop/Incalzitor-Mini-Biobox-2-75-W/5580842/produs.html
Din ce am vazut, ar avea ceva vata, un burete destul de fin, carbune activ si argila.

Perlonul (vata aia) trebuie schimbata saptamanal... buretele se va colmata in 2 saptamani... carbunele activ e inutil in conditii normale. Argila aia nu stiu ce este
As scoate tot de acolo si as pune niste material de filtrare biologic: Matrix, Siporax, Eheim Substrat Pro etc.
Capo wrote:Daca totul decurge bine, o sa trec la un acvariu mai mare, dar asta dupa ce voi experimenta destul de bine cu cel pe care il am acum.

Intotdeauna o sa vrei un acvariu mai mare... e o regula "de aur" si toata lumea pateste asta.
Capo wrote:Salutare.
Sunt incepator in ale acvaristicii si as avea nevoie de niste sfaturi.

Salutare si bun venit pe forum!
Cu mare drag iti vom raspunde la orice intrebare legata de acvaristica...
Asa, ca idee generala... pune mana si rasfoieste forumul, citeste, uita-te peste jurnalele colegilor... fa-ti o idee "generala" despre CE si CUM ai vrea sa fie bazinul tau si apoi vino cu intrebarile. Nu te sfii sa intrebi orice, indiferent cat de stupida ti s-ar parea intrebarea.

Toti am fost incepatori si toti am trecut prin asta. Deci, nu e o rusine sa intrebi!
Capo wrote:Am primit cadou un acvariu Aquatlantis 60L led si am zis sa-l pun in functiune daca tot avem zilele acestea de stat prin casa. Am cumparat de la Hornbach substrat (nu mai stiu ce model, e maroniu) peste care am pus pietris negru, cam 2 cm de substrat si 3 - 6 cm de pietris (6 cm am pus in zona in care am asezat pietrele si lemnul). Am pus si niste plante pe care le-am asezat cum mi-a placut estetic (citisem anterior ca cele mari stau in spatele acvariului si cele mici in fata.) Am montat filtrul si am pus apa de la robinet. Am citit destul de mult despre ciclare si cum nu ma grabesc sa am pesti in acvariu, am pornit acvariu fara ei.

Ai procedat bine si totul e in regula... acu' lasa-l in pace, ca sa "se aseze", vreo 3-4 saptamani.
Ciclarea bazinului nu e "inginerie spatiala"... sunt doar niste procese biologice simple, bazate pe dezvoltarea unor colonii de bacterii care "fac si desfac".
- in prima etapa o sa apara niste bacterii care descompun amoniacul in nitriti.
- in a doua etapa o sa apara si alte bacterii, care descompun nitritii in nitrati.
- nitratii in scoti din acvariu prin schimburi de apa, in proportie dictata de "media aritmetica" (daca schimbi 50% din apa acvariului, atunci nitratii scad cu 50%).
- dupa aproximativ o luna de zile poti baga primii pesti... ce pesti iti plac?
Capo wrote:Intrebarile mele sunt urmatoarele:

- filtrul este suficient pentru dimensiunea acvariului? (este un filtru care a venit in pachet cu acvariul - Mini Biobox 2).
- filtrul are in partea de sus o teava de refulare a apei. Citisem ca este suficient daca face valuri la suprafata pentru oxigenarea apei. Mai este necesara montarea unei pietre de aer?

Ce are filtrul ala in interior?... ca idee, orice filtru isi face treaba atata vreme cat "populatia" de pesti este limitata si capacitatea lui (a filtrului) nu este depasita.
E vorba de "bun simt practic"... daca ai 2 pesti mici, totul o sa fie in regula. Dar daca o sa ai 20 de pesti, atunci filtrul nu va mai face fata.
In acvaristica totul se rezuma la "echilibru": intre CE BAGI si CE SCOTI... pestii fac mizerie si strica apa, iar filtrele si schimburile de apa cauta sa indrepte aceasta situatie.
DA, este in regula ca teava aia de refulare sa "unduiasca" suprafata apei... NU ai nevoie de aerare suplimentara.
Capo wrote:si o ultima intrebare, avand in vedere cum se prezinta acvariu dupa 5 zile, sunt pe drumul cel bun?

DA, ai inceput bine si pari sa vrei sa faci lucrurile ca lumea...
- la un moment dat, pe lemnul ala o sa apara niste muci albi (un biofilm bacterian)... e in regula, nu te speria si nu te agita. Dispare de la sine.
- asa cum ti s-a spus deja, trebuie sa ai grija ca lumina sa respecte un ciclu diurn-nocturn. Incepe cu 6-7 ore de lumina/zilnic si, pe masura ce bazinul se maturizeaza, poti sa ajungi pana la 14-16 ore de lumina pe zi. O sa iti dai seama singur, in functie de "cum merg plantele".

Dupa 4 saptamani, poti sa faci un schimb masiv de apa (50-75%) si sa incepi sa populezi acvariul cu pesti.
- NU lua pesti mari!
- NU suprapopula acvariul!
- NU te lua dupa ce spun vanzatorii de la pet-shop! Niciodata! Ei sunt pusi acolo ca sa vanda si, in 99% din cazuri, nu se pricep la acvaristica.

Un ultim sfat... vino si intreaba aici, inainte sa dai banii pe orice.
===

EDIT:
Am vazut ca amandoi am scris in acelasi timp, asa ca vin cu completarea:
La pesti inca nu m am gandit, dar as baga doar 2 pesti mai maricei in detrimentul celor mai multi dar mai mici. Am vazut o specie, cioc de papagal parca se numeste, dar ma gandesc ca e prea mic acvariu pentru 2 pesti de dimensiunile acelea.

Da-ne niste poze cu pestii aia, ca nu merge pe presupuneri...
In alta ordine de idei, vad ca acel mucus (bacterii am inteles ca sunt) s a format preponderent pe lemnul acela fara a se atinge de pietre. Exista vreo explicatie sau pur si simplu acolo a nimerit?

Ti-am raspuns deja la asta... e normal sa apara, se face pe lemnele proaspat introduse in acvariu... nu e toxic si trece de la sine.
Ha, ce va place izolarea! Aveti timp sa mesteriti la bazine si nimeni nu va poate bombani.
Wow, ce culori! Superb!
Ca sa clarific mesajul anterior...
- "Diogene" (cca '85-87) = un mascul imens de Cichlasoma nigrofasciatum (13-15cm) care "locuia" intr-un vas de lut de forma unui butoi (o cana "artizanala").
- "Discusii galbeni" (cca '93-94) = am reusit sa inmultesc niste discusi pigeon-blood, adusi din Thailanda. Bazinul de reproducere era undeva "la nivelul podelei" (sub bazinul mare), asa ca stateam asezati pe burta, pe covor, ca sa ne benoclam la puiet.
- "Discusul mumifiat" (cca '98-99) = in iarna lu' 98 am pierdut tot septelu' de discusi, din cauza sulfatului de aluminiu. Am pus unul dintre discusii morti pe pervazul geamului de la baie... abia dupa 6 ani mi-am adus aminte de el si l-am luat de acolo. Arata exact ca mamutii aia scosi din permafrostu' siberian!
- "Coropisnitele & ramele" ('03-05) = hrana vie pentru perechea de astronotusi.
- "PMM" (pesti mici morti) (cca '03-05) = hamsii prajite, la crashmele de pe langa Obor... ne adunam saptamanal, la o bere si-o barfa acvaristica.
===

Am profitat de "izolare" si-am mai facut o reducere masiva de nitrati... a se vedea ce capatzana de Flowerhorn a facut masculu' de Synspilum.


Yeap, confirm!
Astronotusii tineri sunt ceva de speriat... se misca non-stop, sunt cu ochii numa' dupa mancare si, in general, sunt zurbagii.
Loati-va o camera.
Sa fie intr-un ceas bun!
E un decor aerisit si "curatzel", imi place ce vad...
Ce-i ala decantor de vin?

image
dan.pavelescu wrote:Mai locuiesti in interiorul casei?
ionut_dt wrote:... Asa ca, lasa spriturile de primavara si apuc?-te de treaba...

Plm, asta e cel mai greu de facut.
Cre' ca toata lumea stie unde o sa ajunga bazinu' asta, in momentu' in care colegu' rodoselada o sa considere ca e "maturizat" si ca merita niste poze si-o prezentare. Nu avem dubii, da?
Plm, te banez... clar!
Prea ma enervezi cu bazinul asta.
Hehe, tineret-sperante, mandria tarii.
paradoxx wrote:Sper ca ai invatat ca apa se schimba,nu se completeaza

Nu esti primul care ma intreaba de treaba asta.
Explicatia e simpla...

- "guvizii" aia mici (Brachigobius) sunt pesti care prefera o apa mai "salmastra". De acolo a aparut nevoia substratului alcatuit din spartura de scoici, da' tot nu a fost de ajuns pentru ei.
- sarurile din apa evaporata ramaneau in acvariu si, pe masura ce eu completam cu apa proaspata, caracteristicile apei (duritatea) se "indreptau" din ce in ce mai mult catre ceea ce vroiam eu.
- ecosistemul era extrem de stabil dpdv biologic... tufa de Anubias "extragea" toti nutrientii din apa. Hraneam pestii saptamanal, astfel ca bazinul avea o amprenta biologica redusa.
- a mers perfect timp de 3 ani, pana cand au mierlit guvizii aia (au viata scurta, nu traiesc decat 2-3 ani).
- apoi am incercat sa schimb pestii (initial am tinut cativa neoni si apoi am luat o pereche de Kribensis) dar n-a mai tinut jmekeria cu "echilibrul biologic perfect".
In 2005 a trebuit resetat. Firu' vietii.

image
image
image



dan.pavelescu wrote:Si de viata cati? Ca de vreo 12 ani nu ti se mai calculeaza varsta cu ajutorul calendarului ci prin datarea cu carbon

52 de ani, hali-mi-i baschetii.

Primul meu post de pe forum, in 2002:
... se pare ca sunt cel mai nou, de abia ce am descoperit site-ul vostru asa ca as vrea sa spun "salut !" tuturor celor care sunteti pe aici ... ce sa va spun despre mine, am 34 de ani, cresc pesti din '79 [hobby] si am trecut prin mai toate speciile ... am inceput ca toata lumea cu guppy, xifo, molly, platy ... apoi am mai urcat putin pe scara cunoasterii si mi-am permis scalari, betta, conchonius, zebre si jandarmi, etc ... cu ceva ani inainte de revolutie am prins gustul cichlidelor, aparusera pe piata primii Cichlasoma nigrofasciatum si Cichlasoma biocellatum ... ulterior oferta s-a imbogatit si am mai avut si alte specii ... chiar in '89, in piata Berceni, au aparut la vanzare primii discusi bruni [ inainte de asta erau cativa crescatori care aveau discusi adusi de prin fosta germanie democrata, dar era un circuit "inchis", ca sa zic asa ] - evident ca m-au "prins" imediat si am "plecat la drum" cu 5 bucati ... treaba asta m-a tinut pana acum vreo 2 ani ... hehe, am un foarte bun prieten, Cornel, cel care a scris articolul despre discusi de la voi de pe site, care nici acum nu s-a potolit ... sa revin la idee, am crescut de 2 ani incoace cichlide africane ... alaltaieri am renuntat si la astea, le-am facut cuiva cadou si intentionez sa reiau ciclul de la capat ... adica vivipari ... am doua bazine in casa : unul mic, patratos, in care tin de vreo 2 ani patru exemplare de guvid tropical Brachigobius sp., scoici sparte ca substrat, o radacina de vie pe post de buturuga si o gramada de melci ... le dau sa manance libelule odata pe saptamana, nu am schimbat apa de 2 ani in el, doar completez ce se evapora iar melcii au grija de alge, nu am curatat niciodata peretii de alge ... al doilea bazin e ceva mai mare [ 1.5m x 0.45m x 0.6m ], incastrat intr-o mobila facuta la comanda si momentan nu are decat nisip, 4 pietre mari, o radacina si niste plante Anubias sp. ... vor urma probabil vreo 200 de xifo, molly, platy, etc... ma bucur ca v-am gasit ! ... am uitat sa mentionez ca il cunosc foarte bine si pe Iulian, cel care a scris articolul despre cresterea artemiilor, e un tip extraordinar de pasionat, meticulos si are cunostinte despre acvaristica pe care altii nu le aduna nici intr-o viata ...

Asta era in martie... in octombrie am luat astronotusii si de-acolo a inceput povestea cu Samson si Delilah. Restu' e istorie.
Acu' mi-am adus aminte, recitind cele de mai sus, ca anul trecut am implinit patruj' de ani de acvaristica. Plm, chiar sunt bosorog.
Pai, si Gabi a facut la fel... da' l-a prins nevasta si l-a luat la intrebari.
 
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com