Capo wrote:Salutare.
Sunt incepator in ale acvaristicii si as avea nevoie de niste sfaturi.
Salutare si bun venit pe forum!
Cu mare drag iti vom raspunde la orice intrebare legata de acvaristica...
Asa, ca idee generala... pune mana si rasfoieste forumul, citeste, uita-te peste jurnalele colegilor... fa-ti o idee "generala" despre CE si CUM ai vrea sa fie bazinul tau si apoi vino cu intrebarile. Nu te sfii sa intrebi orice, indiferent cat de stupida ti s-ar parea intrebarea.
Toti am fost incepatori si toti am trecut prin asta. Deci, nu e o rusine sa intrebi!
Capo wrote:Am primit cadou un acvariu Aquatlantis 60L led si am zis sa-l pun in functiune daca tot avem zilele acestea de stat prin casa. Am cumparat de la Hornbach substrat (nu mai stiu ce model, e maroniu) peste care am pus pietris negru, cam 2 cm de substrat si 3 - 6 cm de pietris (6 cm am pus in zona in care am asezat pietrele si lemnul). Am pus si niste plante pe care le-am asezat cum mi-a placut estetic (citisem anterior ca cele mari stau in spatele acvariului si cele mici in fata.) Am montat filtrul si am pus apa de la robinet. Am citit destul de mult despre ciclare si cum nu ma grabesc sa am pesti in acvariu, am pornit acvariu fara ei.
Ai procedat bine si totul e in regula... acu' lasa-l in pace, ca sa "se aseze", vreo 3-4 saptamani.
Ciclarea bazinului nu e "inginerie spatiala"... sunt doar niste procese biologice simple, bazate pe dezvoltarea unor colonii de bacterii care "fac si desfac".
- in prima etapa o sa apara niste bacterii care descompun amoniacul in nitriti.
- in a doua etapa o sa apara si alte bacterii, care descompun nitritii in nitrati.
- nitratii in scoti din acvariu prin schimburi de apa, in proportie dictata de "media aritmetica" (daca schimbi 50% din apa acvariului, atunci nitratii scad cu 50%).
- dupa aproximativ o luna de zile poti baga primii pesti... ce pesti iti plac?
Capo wrote:Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- filtrul este suficient pentru dimensiunea acvariului? (este un filtru care a venit in pachet cu acvariul - Mini Biobox 2).
- filtrul are in partea de sus o teava de refulare a apei. Citisem ca este suficient daca face valuri la suprafata pentru oxigenarea apei. Mai este necesara montarea unei pietre de aer?
Ce are filtrul ala in interior?... ca idee, orice filtru isi face treaba atata vreme cat "populatia" de pesti este limitata si capacitatea lui (a filtrului) nu este depasita.
E vorba de "bun simt practic"... daca ai 2 pesti mici, totul o sa fie in regula. Dar daca o sa ai 20 de pesti, atunci filtrul nu va mai face fata.
In acvaristica totul se rezuma la "echilibru": intre CE BAGI si CE SCOTI... pestii fac mizerie si strica apa, iar filtrele si schimburile de apa cauta sa indrepte aceasta situatie.
DA, este in regula ca teava aia de refulare sa "unduiasca" suprafata apei... NU ai nevoie de aerare suplimentara.
Capo wrote:si o ultima intrebare, avand in vedere cum se prezinta acvariu dupa 5 zile, sunt pe drumul cel bun?
DA, ai inceput bine si pari sa vrei sa faci lucrurile ca lumea...
- la un moment dat, pe lemnul ala o sa apara niste muci albi (un biofilm bacterian)... e in regula, nu te speria si nu te agita. Dispare de la sine.
- asa cum ti s-a spus deja, trebuie sa ai grija ca lumina sa respecte un ciclu diurn-nocturn. Incepe cu 6-7 ore de lumina/zilnic si, pe masura ce bazinul se maturizeaza, poti sa ajungi pana la 14-16 ore de lumina pe zi. O sa iti dai seama singur, in functie de "cum merg plantele".
Dupa 4 saptamani, poti sa faci un schimb masiv de apa (50-75%) si sa incepi sa populezi acvariul cu pesti.
- NU lua pesti mari!
- NU suprapopula acvariul!
- NU te lua dupa ce spun vanzatorii de la pet-shop! Niciodata! Ei sunt pusi acolo ca sa vanda si, in 99% din cazuri, nu se pricep la acvaristica.
Un ultim sfat... vino si intreaba aici, inainte sa dai banii pe orice.
===
EDIT: Am vazut ca amandoi am scris in acelasi timp, asa ca vin cu completarea:
La pesti inca nu m am gandit, dar as baga doar 2 pesti mai maricei in detrimentul celor mai multi dar mai mici. Am vazut o specie, cioc de papagal parca se numeste, dar ma gandesc ca e prea mic acvariu pentru 2 pesti de dimensiunile acelea.
Da-ne niste poze cu pestii aia, ca nu merge pe presupuneri...
In alta ordine de idei, vad ca acel mucus (bacterii am inteles ca sunt) s a format preponderent pe lemnul acela fara a se atinge de pietre. Exista vreo explicatie sau pur si simplu acolo a nimerit?
Ti-am raspuns deja la asta... e normal sa apara, se face pe lemnele proaspat introduse in acvariu... nu e toxic si trece de la sine.