[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: andras
Forum Index » Profile for andras » Messages posted by andras
Grammy pt inceput citeste aici http://companie.go.ro/Pesti/Scalar.html
Merg la Tg-Mures intre sarbatori. 250g de artemia pregatita cu sare costa cam 22 lei. Firma Dajana.
Fisiile ar trebui totusi sa pui perpendicular din doua motive>
1. are rezistenta mai mare
2. n-ai de ce sa prinzi fisia de mijloc, nu ai suprafata destul de mare
Daca nu faci asa in loc de 4cm pune fasii de 8-10cm.

Mai asteptam vesti. Ma bucur pentru tine.
Mie mi-au depus ieri, dar s-au albit pana azi. Am apa foarte dura >17 Gh. De cand m-am mutat la Sf-Gheorghe nu prea imi iese nimic. Am strans niste zapada la topit, o sa mai incerc peste cateva zile.
Si eu am fost tentat sa-i scriu cateva. Dar acum haideti, gata... Omul cred ca si-a dat seama ca a gresit.

Informeazate, citeste pe forum, si mai asteptam vesti de la tine. Am fost putin rai cu tine, dar si tu ai gresit dadundu-te mare si tare. Sa ne ierti, si mergem mai departe. Ai grija de pesti :-)
Bafta.
Imi pare rau, ca nu reusesti sa dai de harana vie, stiu cam ce simti, mai ales la scalari. Si eu aveam cateva ture unul dupa altul care s-au dus di cauza calitatii apei.
Totusi daca poti, sa te iei dupa reteta mea. Primele doua zile dupa ce inoata pui dau galbenus de oua. Trebuie dat foarte putin, altfel se mucegaieste in acvariu. Framinti bine intre degete si asa pui in apa.
In ziua in care au inotat pui, pui la "clocit" oua de artemia la pH 8, la lumina si peste 26 de grade. Trebuie sa folosesti o sticla de fanta cola 2l ce vrei introduci cam o lingurita rasa de oua de artemia si o lingura de sare. Pui apa 1/2-3/4 sferturi si aer cu piatra. Eclozeaza la cca 32-48 ore. Asadar din ziua a treia poti sa le dai artemia, cresc foarte frumosi de la ei. Ai grija sa nu le dai coaja de la ou, daca ai o sursa de lumina puternica artemia se aduna acolo si poti sa le scoti cu un furtun care are la capat o teava cu mic diametru lunga de cca 30 cm. Teava trebuie pt dirijare. In timpul acesta scoti aerul sau opresti si astepti putin. Le strecori intr-o batista, limpzest (sa ai apa statuta), intorci batista si dai la pui. Artemia traieste in apa dulce 1-3 ore.
Pot sa hranesti cu asta vreo 3-4 saptamani. Oua se gasesc in comerti si la cantitai mai mari. Daca nu gasesti, iti fac rost eu dar trebuie sa vi dupa ele pana la Sfintu ai cam 150 km, sau eventual prin posta.
Larve de tintari folosesc de la Bio-Lio firma ungureasca, aici in Sfintu se gaseste 7,5 grame adica 125 ml costa 6 lei. Cresc repede de la ei, dar totusi nu este hrana vie, nu cresc ca de la tubi.
Inima de vita mai poti sa incerci, eu nu i-am dat, fiindca am o oroare fata de carnea cruda, dar stiu cum se prelucreaza si daca te intereseaza o sa-ti scriu sau spun pe mess.
Revin fiindca in sfarit am reusit sa citesc totul, si mai atent. Aquastarlight Future 2x250Watts vad ca inca nu ai, este foarte scump peste 700 de euro, nu stiu daca merita.
Reflectoarele de care am zis au si ei o anumita inaltime, sunt ca niste reflectoare, nu incap, ar fi prea aproape de acvariu.
Eu as ramane la neoane.
Gata nu mai scriu un timp, fiindca am observat ca inceput sa domin forumul, si asta nu e bine smilie Sunt oameni mai experimentati, ma inclin.
Oricum iti doresc succes sa mai stangi fonduri si pentru celelalte acvarii.
Eu am de un an un acvariu 100x35x45 din sticala de 6mm, cu doua fisii de 3,5 cm tot din sticla de 6mm puse perpendicular pe geam, si legate la miloc intre ele cu o fasie lata de 10 cm, deci in forma de H. Pana acum a rezistat, nu se indoaie le mijloc cand este plin.
Totusi as recomanda sticla de 8mm, am scris cele de dinainte ca sa vezi ca 8mm sunt de ajunsi. Eu in ianuarie o sa fac un acvariu nou la aceleasi dimensiuni, si merg tot cu 8mm, nu mai risc.
Scuze, n-am citit totul scris pana acum,am grija de bebe :-)
Daca ai deja 500 W nu tebuie sa faci nimic, eventual, schimba nuanta de lumina la un tub.
Ma refer la 58W lampi flourescente (neon), am uitat sa precizez.
Calculand mi-am dat seama ca ce 70 de cm nu sunt chiar asa de periculosi. Ai cam 5cm la substrat vreo 5cm deasupra apei deci 10cm.
In realitate ai cam 60 deci, esti la limita. Ti-as recomanda sa folosesti 5 lampi de cate 58 watts de la Sera, 2-2 in lung si unul la mijloc, asezat tot in lung. Trebuie sa ai peste min. 280 de Watts, adica 1W pe 2l.
Apoi depinzand de biotop, in afara de cele normale poti sa alegi si cateva tuburi cu diferite compzitii de lumina. Si daca vrei sa mergi mai depare, poti sa-ti faci rost si de un reglator, care sa-ti aprinda lumina pe rand, si la ore fixe, parca ar fi dimineata, pranz si seara, folosind si lumini spre albastru si rosu, benefice plantelor.
Mult succes.
Daca as avea si eu 1000 de euroi :-)
Ca test poti sa folosesti Sera Quick Test, sunt niste betisoare din plastic cu mai multe indicatoare, pH, Gh, Kh, NO2, NO3. costa cam 40 si are 20 de teste.
La peste 300 litrii nu-i necesar sa schimbi apa saptamanal. Se poate lunar sau bilunar si nu mult, cam 10-15%, intre timp trebuie completata apa evaporata.
La adancimi mai mari de 55 cm reali (de la substrat pana la suprafata apei) se recomanda lampi cu vapori de mercur. Cam la 160 cm trebuie trei, cei 10 cm nu mai conteaza. Trebuie puse la o anumita inaltime de la 25 cm mai sus, si de obicei se folosesc la acvari deschise din care ies plantele (partea emersa). Nu prea se gasesc si sunt scumpe. Nici nu stiu daca merg la tine tinand cont ca ai acvariul implantat in perete.
Primavara daca ai baltoci prin apropiere, trebuie sa fie si larve de tantari in ele, si fa o rezerva. Le poti usca strecurand bine si amestecand cu fainaa de malai care scoate apa din ei, pe urma trebuie cernuta si pus la congelat. Poti sa le pui si direct in pungi, intinde-le bine sa fie subtire cca 1cm din care poti sa rupi cat vrei.
Porcu are dreptate, trebuie sa ai grija la paraziti. Pana acum sistemul lor imunitar se pare ca a rezistat, dar parazitii sunt prezenti. Iarna asta sa reziste, din primavara cred ca problemele se rezolva cu larvele de tantari.
Daca ai multi pesti, mai bine vinde-i, dupa ce incep sa manance. altfel va fi greu cu Tetra, nu iesi ieftin cu atatea pesti.
Am uitat sa precizez, larvele sunt din comert si sunt uscate.
Poti sa-mi trimiti email, nu prea folosesc mess-ul, dar daca totus vrei ID meu e biro_andras. :-)
Daca vrei sa depuna da-le de 2-3/saptamana sau zilnic odata larve rosii de tantari. Are multe proteine.
Artemia le place la nebunie si congelat. De procurat este mai greu, din lacuri sarate Techerghiol, Cojocna linga Cluj Napoca 25 km, etc. Eu le-am procurat din lacuri sarate de langa Reghin jud MS de acolo m-am mutat la Sfintu Gheorghe in vara, de aceia n-am reusit s-a strang mai mult.
Succes
Ozi are dreptate, ai o ciorba si suprapopulatie acestea sunt problemele majore. Cumva - tu stii cum - adapteaza-te la 54 de litrii. Alfel orice efect benefic dupa dezinfectare va dura doar cateva saptamani. Accentul este pe legiile acvaristicii si pe marirea imunitatii pestilor. Prima data trebuie sa faci conditii.
Cat despre dezinfectare se poate cu hipoclor (domestos) dizolvare 1/20, 6-8 ore. Umpli acvariul 1/5 parte, pui toate lucrurile in el, si periodic speli sticla la care nu ajunge apa. pt plante max 3 minute dar si asa rezista cu greu, unele mai firave le pierzi. Trebuie pe urma sa clatesti totul foarte bine. Trebuie sa le clatest pana nu mai simti mirosul de clor. Dupa aia lasi 24-48 ore la uscat.
Totusi nu-ti recomand aceasta metoda, nu ai condiiile necesare. Pestii ar trebui sa le pui inapoi numai dupa cateva zile bune, dupa ce in prealabil ai tratat apa acvariului reciclat cu Sera Nitrivec.
In plus ce faci cu pesti si ei ar trebui tratati in acest timp, in alt acvariu. Se adauga si stressul etc. etc.
Iti recomand sa le tratezi asa cum sunt, dar tinand cont de sfaturile pe care ti le-am dat la inceput.
Intra intr-un magazin de pets mai mare si cere o brosura de la Sera cu bolile pestilor, este gratis. Astfel vei putea sa diagnostisezi si singur boala si remediul. O sa te coste putin.
Eu am sase exemplare frumoase de Scalari vara le dau artemia, larve de tantari, iarna acestea congelate dar si fulgi de la Tetra> Tetramin. Anul acesta n-am reusit sa string prea multe pt congelat, si le-am dat Tetramin. Cam o saptamana au stat pe ginduri, dar pe urma au inceput sa manince. Acum minca de se rup.
Acum am inceput sa le difersific mancarea, le mai dau fulgi si granule de la Sera. Prima data au refuzat, dar acum le maninca, dar nu cu aceasi pofta ca tetraminul sau tetrarubinul.
Am mai cumparat si salata de la Kaufland, am fiert o frunza si le-am tocat, le-au mincat incet. Le dau saptamanal odata.
Cu inima de vita n-am incercat niciodata, desi am auzit ca e buna, dar numai de 2-3 ori saptamana.
Daca pana acuma au crescut pe hrana vie, cu greu se dezobisnuesc, dar din propria experienta zic, ca daca sunt sanatosi dupa 7-10 zile ar trebui sa manince si alceva. dar ca trebuie dat constant numai o singura varietate de mancare cu care sa se obisnuieasca si numai treptat introduse altele.
Atat am putut :-)
Citeste aici daca ai hexamita http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=5086

Forum Index » Profile for andras » Messages posted by andras
Go to: