[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Message
Totusi, melcii Melanoides consuma si alge. Ei se retrag ziua in substrat dar noaptea se duc pe plante si decoruri. Asadar, acolo este mincarea lor
nu numai ce se depune pe substrat.
Asadar, tu vei sta la birou avind terariul in stinga ta, corect?
Daca e asa, nu te vor deranja lampile?
Ca medii de filtrare, eu am urmat sfatul colegilor si am umplut filtru cu Matrix si Siporax. Merge perfect.

Ca substrat fertil, poti lua ceva din gama Dennerle, Tropica, ADA. Eu am Tropica Plant Growth si e OK.

Substratul de decor ... orice numai Manado nu. Si aici ai multe variante. Daca vei avea plante easy, granulatie mica spre medie.

Multe plante easy sunt de tip stem si se replanteaza greu in substrat cu granulatie mare. Alte plante cu radacina ramificata nu
se descurca in nisip fin. Asadar, intre cele doua.

Plante easy sunt multe. Aici intervine si preferintele personale dar si experienta fiecaruia. La mine, in 100 litri util, merg foarte
bine Limnophila, Hygrophyla (Sunset), Ludwigia, Pogostemon (Helferi), Anubias (Barteri Nana), Hydrocotyle (Verticilata), Cryptocoryne (Wendtii), Rotala (Rotundifolia).
Daca vei avea iluminare buna si mai cu seama aditie buna de CO2, poti incerca si ceva gazon.

In legatura cu pestii, pe linga ce te-au sfatuit colegii, as adauga ca, daca vrei un acvariu plantat intens, bogat si frumos, cei mai
potriviti ar fi pesti mici, pasnici, care sa-ti permita sa tii si creveti si care sa puna in valoare plantele. Eu am Rasbora Espei, Boraras Urophtalmoides,
Neon negru, Microrasbora Galaxy, Oto, melci Spiral Horn, creveti (Amanao, inaine de orice, apoi Red Cherry si doi Atyopsis Gaboensis). Am avut si SAE
dar au fost un dezastru, asa ca i-am donat. Melcii si crevetii, in mod obligatoriu sa fie mincatori de alge. Cu 6 Amano si 10 Spiral, nu mai ai treaba cu peretii acvariului.

Eu sunt cam la limita cu populatia dar fac schimburi frecvente de apa si filtrarea este buna, asa ca am descurc. Majoritatea sunt pesti de cird, deci iti trebuie cite
min 6 din fiecare. Oricum, in 200 de litri ai loc berechet pentru o astfel de combinatie.
Melcii de substrat au o rata mare de inmultire insa, ca orice melci, se vor inmulti doar daca au ce minca.
Si aici poti avea o problema : prea multa mincare.
Constantin wrote:Am comandat urmatoarele chestii : Aquael Filtru Cascada FZN 2 . si mediu de filtrare Aquael Bioceramax Ultra Pro 1600.
Sper sa fie ok.


Cred ca trebuia sa urmezi sfatul lui Dan. Eu am lucrat foarte bine cu Nevertebrate. Sunt doi baieti acolo care stiu ce vorbesc
si puteau sa-ti ofere niste solutii bune, plus garantie. Mai cu seama ca pina la ei, din Floresti, faci un sfert de ora.
Te referi la emisiile de tanin ... de la radacina, poate. Daca e asa, dispare cu timpul.
Mai bine, daca chiar vrei sa tii filtrul intern (eu l-as scoate) pune-l la treaba si lasa-l sa faca job-ul unui prefiltru.
MihaiF wrote:Sunt Goldfish veilteil , eu stiam de pana la 50 L per peste. La mine buba e ca am doi pesti. Ca de aveam unul singur nici nu stateam pe ganduri sa il las in acvariul mic.


Asadar, nu-ti ramine decit varianta cu acvariul mare. OK, este o optiune si, in cele din urma, selectia plantelor o vor face "micutii".
Pina la urma, daca pestii sunt atit de importanti, ei trebuie sa primeze si tu nu poti decit sa te pliezi pe cerintele lor. Restul sunt detalii nesemnificative.
Priveste lucrurile si din alta perspectiva : dupa ce pleaca "baietii" din acvariul mic, nu-i asa ca acolo se poate face o jungla populata de creveti? Poate si
ceva Boraras, un reset in alta directie ... (zic si eu)!
Rundas wrote:
Silviu Man wrote:Are filtru intern, a mentionata asta.
Cit despre aspirat, daca ai un aspirator cu clopot, nu ai cum sa aspiri substratul, acesta este intotdeuna mai greu decit mizeria de pe el.
Daca folosesti un furtun simplu, agiti putin substratul in zona unde vrei sa aspiri cu capatul furtunului din esterior obturat si apoi "vinezi" impuritatile care se ridica de pe substrat.


Da mai Silviule, intern intern dar de care? Ca daca-i permite sa aiba si medii de filtrare bio in el este OK si ar trebui sa puna. Ma rog... parerea mea


Ideea era ... stii vreun filtru intern care sa permita o filtrare biologica buna?
Toate discutiile despre filtrare, cel putin pe acest forum, se finalizeaza cu aceeasi concluzie : nu obtii o filtrare biologica buna cu un filtru intern.
Nu am vrut decit sa subliniez inca o data acest aspect.

Eu am un mic experiment cu un nano si un filtru Dennerle de colt la care am atasat o extensie in care am pus Siporax Micro.
Sunt foarte curios daca va merge bine. Oricum am perspectiva unui sistem extern, cu echipamente de aspirare si refulare din sticla, etc.
Dar am doar 20 litri in care vor vietui (curind) creveti, citiva melci si doi Oto. In cazul lui ...
(scuze pentru folosirea persoanei a treia).
Are filtru intern, a mentionata asta.
Cit despre aspirat, daca ai un aspirator cu clopot, nu ai cum sa aspiri substratul, acesta este intotdeuna mai greu decit mizeria de pe el. Pur si simplu apropii si indepartezi clopotul de substrat.
Uite aici un exemplu : https://youtu.be/-MGjR9UHMEY
Daca folosesti un furtun simplu, agiti putin substratul in zona unde vrei sa aspiri cu capatul furtunului din esterior obturat si apoi "vinezi" impuritatile care se ridica de pe substrat.
Mda ... Pentru Carassius auratus red (parca asta ai) se recomanda cam 60-70 litri.
Eu cred ca ar trebui sa scapi de filtru intern cu totul sau sa-l folosesti pe post de filtru mecanic (cazul nostru).
In a doua varianta, buretii ar trebui sa fie de ajuns. Din cite am citit pe acest forum, carbunele te ajuta la eliminarea unor substante
in urma tratamentelor (mai cu seama medicamentoase), a unor posibile toxine acumulate in apa sau pentru reducerea duritatii apei, in cele din urma.
OK, hai sa recapitulam. Ai doua acvarii : unul mai mic, cu doi carasi si ... restul faunei si unul mai mare, in curs de ciclare, eventual populare.
Carasii nu prea au treaba cu acvariile plantate iar plantele din acvariu mare nu prea sunt compatibile cu carasii. Asadar, ai mai multe optiuni, dintre care eu as alege una. Sa transforma acvariul mic in acvariu de carasi (un peisaj "mineral", cu putine plante si mai mult pietre, radacini, crengi, etc.) iar pe cel mare l-as face intens plantat (eventula as muta ceva plante din cel mic) si l-as popula cu pesti mici si numerosi, care sa-mi puna in valoare plantele. In acvariul mic as lasa numai carasii si ceva melci pentru "salubritate". Astfel satisfaci toate "cerintele" familiei si nici nu chinui inutil pestii si plantele. Ce parere ai de asta?
Ca sa mentii nivelul de nitriti cit mai jos, de preferinta la zero, ar trebui sa faci schimburi mai mici si mai dese. Este greu de dat o reteta. Eu as schimba 20% din doua in doua zile. La fiecare schimb de apa as adauga 10 ml de Filter Medium care, daca furnizorul are dreptate, nu este daunator in exces dar grabeste ciclarea. As adauga o fiola de Prodibio BoiDigest in filtru si una in apa. Si nu as pune prea multa mincare in apa ci exact cit consuma pestii, ca sa nu furnizez mai multa substanta organica pentru descompunere, implicit prin dejectii.
Ce parere ai de neonii negri? 7-8 ar merge in 50 de litri. Daca nu, poate 6-7 Microrasbora Galaxy sau neoni verzi. Daca vrei ceva rezistent, Espei. Sunt multe optiuni, e si o chestiune de preferinte personale.
E o aventura urbana! Bafta multa!
Cam la astama refeream eu cu "ciufulitul". Ludwigia pere robusta dar este usor de desprins si este destul de fragila; luate in raspar, frunzele se desprind foarte usor.
Pai, e de ales. Unii sau altii! Eu as alege neonii, mai multi dar mai mici.
PS Temperatura, pentru cei mai multi pesti de genul celor pecare ii ai este 22-26 grade.

PPS Neonii trebuie sa fie cel putin 6, cel mai bine 8-10. Sunt pesti de cird. La fel guppy.
Acvariul este neciclat, asta e clar. Insa pestisorul nu a murit din cauza asta; nu a fost suficient timp ca sa acumuleze amoniac, respectiv nitriti care sa-l otraveasca. A avut din start o problema, poate de la furnizor, poate de la transport, sau nu a fost corect aclimatizat, e greu de spus. Din acelasi motiv ceilalti pesti sunt vioi inca, dar nu vor mai fi pentru multa vreme. Cu timpul, dejectiile si resturile alimentare vor declasa ciclul azotului si ei se vor afla in cea mai nociva faza, cea a inceputului. Prima faza dureaza cel putin doua saptamini, indiferent ce pui in apa. Asa ca te afli intr-o situatie similara cu cea in care incerca sa se descurce un alt coleg: ciclare cu pesti in acvariu. Ai doua posibilitati : sa cazezi temporar pestii in alt acvariu pina se cicleaza acesta ( mai greu, cred) sau sa faci schimburi frecvente de apa (ceea ce, poate ca iti salveaza o parte din pesti dar va prelungi mult ciclarea acvariului). In ambele cazuri trebuie aditionate bacterii in apa dar mai cu seama in filtru. Oricum, schimbatea frecventa a chimiei apei va afecta pestii. Sa speram ca ai primit niste exemplare rezistente, cu o vigoare biologica prin care sa faca fata provocarii. In rest, bafta!
 
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com