[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: aT
Forum Index » Profile for aT » Messages posted by aT
Message
Petronius wrote:Salut la toata lumea. As dori sa stiu daca a folosit cineva acest produs si cat de eficient este.

am folosit pentru acvariu neplantat, 300 litri cu ciclide africane. nu pot spune ca starteaza, dar cu siguranta a ajutat la maturarea filtrului dupa schimbarea mediilor de filtrare (intr-un acvariu am pus si intr-altul in aceeasi situatie nu am pus, ca sa se vada diferenta si s-a cunoscut). Dar nu cred ca tie iti este necesar pentru 48 de litri, poti sa schimbi 100% apa nu doar 70, daca pastrezi mediile de filtrare vechi ai deja un castig. Ca sa pornesti filtrul mai repede iti trebuie si cativa ocupanti care sa ofere reziduuri ca hrana acestor bacterii. Storci cutiuta direct in mediul de filtrare, cu filtrul oprit si il lasi cateva minute inainte de repornire

cum supravietuiesc bacteriile nici eu nu stiu, dar presupun ca 15 milioane e o cantitate infima de bacterii pentru volumul pe care il ocupa cutiuta, si ca in acest "Ser" in care vegeteaza este suficienta hrana cat sa le tina vii pana expira termenul de garantie.
cdm2002 wrote:Inainte insa te rog sa ma lamuresti in niste mici
aspecte


1. la o latime de 60 iti trebuie un filtru lateral. o latime de 10 ti-ar asigura un volum de material filtrant suficient, poti face de 15 dar nu este necesar daca ai doua pompe mai mici in loc de una mare. de fapt latimea ti-o da marimea pompei (pompelor) care se cumpara inainte de lipirea filtrului.

2. nu e nici un risc din cauza presiunilor, este suficient de rezistenta. dar daca-l scapi din mana sau il lovesti se fragmenteaza destul de usor, deci atentie la constructie

3. da sunt suficient de oxigenate

4. teoretic poate aduce orice magazin care are si acvarii, dar practic e mai complicat pentru ca se importa mai rar tapet cu perete stancos. oricum are o limitare, are 49 de cm cu tot cu margini, pentru acvarii mari nu este o solutie fototapetul, ci decorul cu polistiren si ciment.
cdm2002 wrote:aT, astept cu interes tutorialul tau despre acest filtru intern.

Tutorialul pentru filtru intern este gata (tot acolo unde sunt si celelalte tutoriale). spor la treaba!
au fost vanduti, anuntul nu mai este valabil
Iancu wrote:Ideea e ca am nevoie de orice info in legatura cu acest subiect, daca se poate, de la cineva care a avut asa ceva... Nu am gasit nimic cand am dat search....Mersi anticipat!


Am avut Neolamprologus brichardi dar in acvariu cu alte ciclide africane (de Malawi mai exact), si si-au aparat foarte bine teritoriul si ulterior ponta. Daca puii erau departe de parinti inseamna ca i-ai observat destul de tarziu, pentru ca sunt foarte buni parinti isi apara violent ponta , chiar in fata unor ciclide mult mai mari. Deci se inmultesc relativ usor.

Teoretic puii cresc alaturi de parinti si raman sa pazeasca impreuna ponta urmatoare, dar in acvariu mai degraba isi cauta un alt loc unde sa depuna singuri, si se formeaza grupuri cu interese diferite. La mine au format la inceput o singura colonie cu 10-15 indivizi (poate si din cauza "competitiei" pe care le-o ofereau celelalte ciclide) si au aparat o singura ponta impreuna. Apoi s-au divizat in grupulete, am incarcat pe net un videoclip cu un astfel de grupulet pe care l-am documentat in acvariul meu in 2002.

[url=http://www.esnips.com/doc/80b58f4b-c9b8-44e4-be00-e905f43a9aa8/brichardi_0002.wmv]image
13.25 Mb, Windows Media 9, 1 mbps , 640x480 pixeli, 25fps, 1m54s[/url]

mult succes!
Vand 5 grupuri Melanochromis auratus (30 indivizi juvenili) cu dimensiunea de 9 cm (se reproduc deja la aceasta dimensiune). 10 sunt deja colorati in negru, deci combinatia femele-masculi este asigurata. Un grup consta in 6 indivizi, iar pretul este 50 RON / grup, la care se adauga 5 RON transport daca trebuie trimisi in alta localitate. Au fost crescuti impreuna, in bazin comunitar steril fara decor, deci nu au avut pe ce se certa si sunt inca pasnici (sunt "neformatati" , daca tot suntem la calculator), deci se pot adapta usor in bazine noi. Ca majoritatea mbunelor, necesita multe ascunzisuri cu mai multe iesiri, pentru a avea cat mai multe rute de evadare in cazul in care apar tensiuni. Nu sunt intens teritoriali si nu sunt agresivi fata de alte specii, agresivitatea lor este ridicata numai la nivel intra-specie. Se hranesc cu o varietate de mancaruri disponibile in comert (fulgi tetra phyl, granule sera granugreen, pufuleti cichlid sticks tetra sau sera, etc). Acvariu recomandat: 200-250 litri (minim).

Cei interesati pot trimite mesaje private pe forum sau email la adresa aurelian at ciclideafricane.ro



Nota: Alaturi de Mel. auratus, in fotografie sunt si Labeotropheus trewavasae O.B.

.
cdm2002 wrote:as dori sa stiu din experienta voastra, ce filtrare ar necesita un acvariu de 150 lungime/60 latime/50 inaltime = 450 l


Un filtru intern DIY este solutia pe care ti-o sugerez eu, mai ales ca nu ti-ai facut inca decorul si il poti camufla perfect in decor daca ai filtrul construit in avans. Pretul va fi o fractiune din costul insumat al filtrelor externe comerciale care sa-ti dea acelasi debit. Filtrul intern ofera mai multe avantaje decat unul extern, si se pot discuta intr-un topic separat.

Am langa mine in camera un acvariu cu aceleasi dimensiuni, si pot confirma ca o pompa de 3400l/h tine perfect curat un astfel de acvariu, in conditiile in care este populat cu peste 50 mega adulti , mixt mbuna si non-mbuna, cu dimensiuni intre 12 si 23 cm (surplus de adulti reproducatori de la crescatorie, vezi foto 1 si vezi foto 2 ).Eu fac schimb in fiecare saptamana minim 50%, dar cum tu nu cred ca o sa ai vreodata asemenea solicitare asupra filtrului, o sa te tina lejer de la luna la luna.

Pompa mea este aqua-el PFN-3500 (se fol la helesteu ptr fantana arteziana) si a costat in jur de 250 RON. Sunt si pompe aqua-el mai mari dar deja incepi sa simti decibelii care-i produce in functionare. Restul materialelor necesare au preturi mici.

Ca material filtrant poti folosi bureti JUWEL JUMBO (foarte rezistenti) care au dimensiunea 15 x 15 cm si grosimea 5 cm, dar poti proiecta filtrul si pentru alte dimensiuni daca vrei capacitate de filtrare mai mare (am folosit bureti de pana la 50 x 50 x 5 cm, material identic cu cel din cutiile JUWEL). Ca prim strat de filtrare trebuie sa pui vata de perlon, asta o speli sau o schimbi cat poti de des. Lucrez la un tutorial detaliat pentru filtru intern bun si ieftin, daca nu te apuci (sau termini) pana il finalizez, o sa te anunt cand este gata.

Este bine sa te hotarasti intai asupra pompei. Dupa ce ai cumparat-o si vezi ce dimensiuni exacte are (respectiv cat de mare trebuie sa fie compartimentul de retur unde o sa fie montata) hotarasti ce dimensiune maxima pot avea buretii (compartimentul de admisie poti sa-l faci cat de subtire vrei, nu ai nici o limitare). Abia apoi te apuci de construit efectiv filtrul ;)
cdm2002 wrote:As mai dori sa stiu ce fel de nisip este mai indicat ca substrat; de rau sau de mare.


Salut,

Nu folosi nisip de rau daca ai de ales (si in nici un caz pietris). Foloseste nisip de mare, cat mai fin. Dar atentie, si nisipul fin are bucati maricele de scoici prin el, daca vrei rezultate optime trebuie sa-l cerni (printr-un minciog cu plasa rara merge perfect) si sa pui in acvariu numai partea care trece prin "sita". Partea grosiera ce ramane o poti pune intr-un compartiment din filtru, dupa bureti (daca filtrul iti permite). Este avantajos din doua motive: 1. in timp ajuta la cresterea duritatii apei, necesara africanilor si 2. ofera un mediu (suprata insumata foarte mare) in care sa se dezvolte bacteriile benefice din filtru.
Salut Titronix,

In Bucuresti ar trebui sa gasesti ciclide africane de calitate la Piata Amzei (magazin Relu Iosif) si la Selari. La Amzei este un acvariu cu africane instalat chiar in vitrina magazinului, bine decorat si populat cu specii reprezentative de mbuna si piscivori de Malawi. La Selari ai fost deja, deci ai vazut oferta lor. Mai gasesti africane si la Piata Muncii (magazin ing. Mircea Oprea). Acum nu stiu cat de bogata este oferta lor curenta pentru ca pe timpul verii este sezon mort, magazinele nu cumpara pesti pana in septembrie, deci ar fi bine sa mai astepti.

Am observat ca folosesti numele complet pentru pesti (gen + specie) si ma bucura acest lucru. Nu face compromisuri nici de aici incolo !! Piata este plina de hibrizi si numai un vanzator serios si sigur pe ce vinde iti ofera numele complet si informatii generale despre specie! Ca exemplu, in complexul generic Pseudotropheus "zebra" intra cateva zeci de specii care arata total diferit, ba unele chiar au fost reclasificate in genuri diferite pentru rigorozitate stiintifica !! la fel si in complexul Aulonocara, pentru o aceeasi specie dar din locatii diferite din lac, culorile difera substantial !

La 300L iti recomand mai multi auratusi (5-6 bucati) pentru ca pe masura ce cresc devin mai agresivi si vei pierde 1-2 exemplare, deci e bine sa ai mai multe ca sa ramana un numar decent cand ajung adulti.
BLeeD wrote:Am si eu o intrebare...la Maylandia Lombardoi este regula ca la maturitate masculul sa fie colorat in portocaliu iar femela albastru cu negru? Dar in cazul puilor de 5-6 cm ? La 5-6 cm se pot diferentia pe sexe?


Este mai mult principiu decat regula, unele femele capata o tenta galbena in timpul sarcinii, uneori pastreaza si dupa. In cazul puilor de 5-6 cm se cunosc masculii precoce, pentru ca fondul albastru capata nuante galbui (dungile raman pana masculul devine adult si dominant). Asta nu inseamna ca toti care sunt albastri la 5-6cm sunt femele ;) Mai sigur poti fi pe la 7-8 cm cand masculii sunt deja cu un cm doi in fata (si colorati in galben-portocaliu, desigur).
mistretzu wrote:
koala wrote:... cred ca vrea sa ne spuna ca bancu' ala de Maylandia lombardoi [ din pozele prezentate de aT ] sunt pui scosi de el

M-ar mira tare mult asta...


Ba da, este adevarat. Bancul respectiv e o poza f veche, pe care i-am trimis-o si Africanu-lui. Dar avem si poze cu productie proprie de lombardoi. Se mai vad pui de Lab. caeruleus, Ps. elongatus ("yellow tail"), si Aulonocara stuartgranti.

image

image

image

image
koala wrote:off topic :
@aT : ... ma bucur ca ai revenit !

koala, multumesc pentru primire ;) o sa ma vezi des de acum incolo, am timp berechet si ma ocup de africane full-time nu am gasit africani in galeria ta, dar acvariile cu astronotus sunt antologice, felicitari

dozer, am incarcat in galeria mea ceva imagini cu lombardoi (pui si femele), mai am dar nu mai primeste galeria o sa incerc mai tarziu. Film nu cred ca mai accepta noua galerie, imi pare rau ca nu-i poti vedea in miscare. Revin cand am completat.

image Nu-i asa ca arata super in banc?
dozer wrote:M-ar interesa Pseudotropheus lombardoi, sau zebra. Ii rog pe cunoscatori sa-mi dea cateva detalii despre conditiile necesare, calitatea apei, cat de mari cresc, eventual cu ce alti pesti se pot asocia. Astept cu interes. Multumesc.


Maylandia lombardoi (a fost reclasificat) creste ca adult pana la 13-15 cm intr-un spatiu de 500L (din epxrienta). In timp pot ajunge si la dimensiuni mai mari, pestii nu se opresc niciodata din crestere. Sunt teritoriali, dar se pot tine lejer mai multi masculi intr-un singur acvariu (10 intr-un acvariu de 500L). Masculii care nu isi aleg un teritoriu inoata in banc cu femelele. Agresivitate medie, pot fi pastrati in colonie, dar se inteleg si cu alte specii (in principiu orice alt mbuna de calibru similar si agresivitate medie), sunt destul de toleranti. I-am asociat pana acum cu: socolofi, iodotropheus sprengerae, maylandia estherae, demasoni, acei, Aulonocara, si chiar melanochromis auratus si cyrtocara moori.

Calitatea apei: iti trebuie o filtrare de minim 3000L/h pentru acvariu de 500L, daca vrei sa il populezi serios si sa stea si curat. De preferat ar fi sa tintesti spre 10:1 adica 5000l/h dar nu e tocmai ieftin asa ca merge si mai putin. pH sa fie minim 7, de preferat 8. Duritatea sa fie minim 9, de preferat 10-11. Temperatura poate varia intre 23 si 30 grade, de preferat 27. Schimb de apa saptamanal, minim 30%.

Decor: pietre si nisip. Pietrele trebuie asezate de asa natura incat sa formeze pesteri si galerii, locuri in care sa se poata ascunde si din care sa poata iesi usor (mai multe cai de acces). Nisipul trebuie sa fie adaugat dupa ce au fost aranjate pietrele, pentru ca africanii muta nisipul in cantitati industriale, si daca pietrele sunt asezate pe nisip si nu in nisip, acestia le pot rasturna scotzand nisipul de sub ele. In nici un caz nu se pune pietris, acesta retine foarte multe materii reziduale, si nu ajuta la nimic ca intr-un acvariu plantat, unde o parte din ele sunt consumate de plante si melci de substrat.

Am sa incarc in galerie cateva fotografii si filme cu lombardoi ca sa vezi mai exact despre ce e vorba.
Salut Octavian,

Nu ai motive sa te ingrijorezi daca femela vine la masa si se hraneste sanatos. Cand femela tanara depune odata pe luna este perfect normal pentru mbuna. Dupa un an doi frecventa scade, dar cand sunt mici si abia incep sa depuna, o fac des. Daca asta era singura ingrijorare - ca nu are timp sa se refaca - stai linistit. La mine depuneau, dupa 2 sapt le luam puii, si dupa alte 2 sapt depuneau iar.

Daca in schimb femela este si hartzuita FIZIC de catre mascul, atunci trebuie sa te gandesti la solutii. Din experienta iti pot sugera o solutie mai "estetica". E bine sa ai in acvariu cel putin doi masculi teritoriali de fortze aproximativ egale (cat permite spatiul).

Eu aveam, intr-un acvariu de 250L, un mascul socolofi (mic, dar rau) si un mascul copadichromis borleyi (mare dar mai lent decat mbuna) si ocupau fiecare un colt al acvariului. Femelele de copadichromis gaseau refugiu in teritoriul masculului socolofi, unde borleyi era desigur luat imediat in primire, iar femela socolofi avea refugiu sub o piatra din coltzul masculului borleyi (copadichromis este utaka - prefera spatiile deschise, socolofi este mbuna - rock fish - prefera crevasele si pesterile ca spatiu de siguranta). Am avut depuneri si de la unii si de la altii, echilibrul s-a pastrat mai multi ani.

O alta solutie ar fi mici diversiuni, care sa distraga atentia masculului. Modifica teritoriul lui, fura-i o granita, sau pune-i nisip peste intrare. Va incerca sa adapteze noul relief la nevoile lui, si asta cere timp.

Succes!
 
Forum Index » Profile for aT » Messages posted by aT
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com