[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Dragosdiscus
Forum Index » Profile for Dragosdiscus » Messages posted by Dragosdiscus
Message
Temperatura relativ mare pentru vivipari: 26-28 grade, spatiu generos de inot (pesti foarte activi ce pot atinge 10 cm lejer), plante, preferabil in buchete si asa cum s-a mai spus, hrana cu aport vegetal. Un sfat din batrani spune ca la mulinezi musai sare fara iod. A ... si cica zone intens luminate.
Filtratrea biologica e pe butuci. Presupun ca la un tester mai realist ar fi aparut si nitriti, chiar pe la 0,3 mg/l.
Masculu' e teribil de incapatanat in treaba lui de tata, asa ca transferul are mari sanse de succes, mai ales daca ponta este lipita de grota (din ce-o fi ea). Cu un "cocolos" depus pe substrat e mai dificil. Foarte dificil.
Am fost nevoit sa mut un acvariu in care era o ponta proaspata de ancistrusi. L-am golit aproape complet, apa adaugata a fost doar 50% din cea veche, dar eclozarea a decurs in continuare, fara probleme sensibile.
Spunea @Porcu ca bazin fara substrat. O fi. La altii. Ferma mea de ancistrusi este un bazin de 100l, cu substrat ordinar, de rau, sortat si spalat cu manutele astea doua (nu le vedeti, dar...) si functioneaza cu succes de vreo 3 anisori. Cred ca s-a strans mia de puiuti. Marea problema este la livrare, astfel ca la cca 3-4 luni, trebuie sa scot tot ce inseamna decor (inclusiv plantele) ca sa scot "grupa mare". Perechea depune intr-un ritm mai intens decat cresterea, asa ca se prind frecvent 3 generatii in acelasi bazin. Nu sunt probleme, nu se ataca. As vrea sa spun acelasi lucru si la proasta mea inspiratie cand am izolat si cativa guppy selectie proprie in acel bazin. A fost usoara criza de ancistrusi pe piata Targovisteana...
Am folosit candva hrana pentru alevini gen produse cu granulatie "0" (nu-i tot una cu micro). Nu am fost deloc multumit, asa ca de cca 2 ani folosesc consecvent fulgi cu aport ridicat de vegetale (nu dau firma, oricum oferta este diversa si calitatea asemanatoare). Pentru ca cineva a semnalat ca ancistrusii hraniti cu produse vegetale gen salata, castraveti etc. capata gust si la plantele de acvariu (personal nu sustin teoria) si cum puii au destinatie catre alti acvaristi, mai mult sau mai putin experimentati, m-am ferit de astfel de menu-uri.
Ma tem ca este o problema a bazinului (nitriti, cloramine, amonioac sau "cadouri" de la distribuitorii de apa presupusa potabila (nimeni nu a spus ca ar fi si buna pentru acvaristica).
Puii, fiind mai sensibili, au clacat primii.
Variabilitatea gupylor este celebra (probabil in genofond sunt multe alele codominante); daca nici linia nu este selectionata, te poti astepta la forme in premiera.
Asigura-te ca ai respectat minimul de cerinte pentru un acvariu. Incepe cu ciclarea.
Dilema. Bun gust, sau reticenta la nou?
Daca ne rezumam la scalari, acum vreo 30 de ani, am vazut primii voalati marmorati. Nici o legatura cu forma standard (cea originala, salbatica, are numeroase origini asa ca poate merita un articol separat), asa ca pestii aratau chiar straniu. Au intrat lejer in circuitul acvaristic, astfel ca acum ocupa locuri fruntase in domeniu. Am si eu o varietate pe care am am urmarit-o : tigrati voalati pe care inca-i selectez ca forma fixata in a mea F2 (nu cunosc producatorul de origine, dar dupa comercializare, il suspectez asiatic). Varietatea "diamant", mai recenta, a generat un boom comercial. S-a fasait repede, e drept.
Poate si eu sunt prea batran, caci mi-e greu sa "inghit" molly balon (ma tot pregatesc cu tratamente pentru hidropizie), khuly "negru" (care aduce bine cu o rama bine-crescuta) la care se adauga cohorta de voalati din characide. Ultimul shoc l-am avut la vederea unei liste de import pe care erau postati si neoni voalati.
Ma uit insa si la banerul de los, unde troneaza masculi de betta depaaaaarte de stramosi lor din Siam (si nu numai).
Cu discusii ... chestie de afaceri pana la urma. Si nu numai. Sa nu uitam ca si blue turqoise este totusi o forma obtinuta in captivitate, cu care a inceput aventura acvaristica a acestei specii. Formele salbatice, si acum, sunt rezervate specialistilor in domeniu. Iar prin "domeniu" sa nu se inteleaga acvaristica in general, ci "discusareala ".
Atunci, si numnai atunci cand bazinele noastre vor reproduce fidel un colt din biotopul natural avem dreptul la formele de origine. Atata timp cat discusii sau scalarii sunt in bazine super plantate si generos iluminate, se numeste totusi valoare estetica.
Chestia este ca asa ceva o sa gasiti si in acvariile mele.
Cum spuneam: dilema.
Sunt femele ce nu depun. De cele mai multe ori, acest simptom se termina cu deces (asa numita pietrificare a icrelor), dar am avut o astfel de "femela" ce a trait la mine cam 1 1/2 ani plus inca pe atat la un crescator (in speranta ca va sti el mai bine ce este de facut). Faptul ca masculii nu se apuca de cuib, inseamna ca orice speranta este desarta. Nu stiu cata experienta ai, pentru ca aspectul de femela poate fi determinat si de o hidropizie (chiar nu de natura infectioasa), frecventa la anabantidae.
La prefiltru umblu la 6 luni. Nu am ramas masca (in mod curios) ce m-a dus cu mintea ca belele pe retea nu provin atat din dracii ce pot fi retinute de filtre mecanice (ce o fi in carbunele activ??) cat in compusi "mascati" si cu atat mai periculosi.
Fabricat in China este una, brand chinezescx este cu totul si cu totul altceva. Am avut ocazia sa compar 2 sisteme audio, ambele fabricate in China, din care unul firma consacrata (nu dau nume) si alta care cu toate ca nu este noname, este evident cotata inferior. Prima a castigat detasat, cu toate ca are aparent aceeasi origine. Aparent.
Eu am o propunere (pe baza experientei proprii): un filtru canistra JBL (curios, dar prima oara cand am auzit de aceasta firma era vorba de incinte acustice - foarte bune/foarte scumpe dealtfel) dedicat filtrarii biol.ogice (deci cu medii de la siporax in sus), cu un burete de prefiltrare la sorb, combinat cu un filtru intern, fara mari pretentii dar cu debit mare (aici poti apela la Resun)
Daca una din primele poze m-a derutat, ultima m-a convins: mulinezu' nu e balon. Amarat, necajit, vai mama lui, dar nu balon.
Viviparii sunt primii abonati la gris, iar pe ei nu se vede nimic. Am vazut punctele de pe toracatum, dar stau in dubiu, boala este intradevar, foarte contagioasa si cu infestare rapida. Pot fi si alti paraziti, favorizati de aglomeratie (ma repet, dar asta-i adevarul).
Hidropizia are ca manifestare zbarlirea solzilor si exoftalmia in fazele avansate, cand mai bine pregatesti pentru peste cele sfinte decat medicamentatie.
Incearca "un leac babesc": post negru 48 e ore, 4 lingurite de sare fara iod la 10l apa, dizolvata in prealabil timp de o saptamana. Schimburi dese (zilnice) dar max. 20%, cu apa declorinata (fie o pui la statut 24 ore, fie folosesti un conditioner-preferabil) dar cu pstrarea salinitatii. Dipa 7 zile, nu mai adaugi sare la schimburi, pana se va elimina. Nu cobori brusc salinitatea, pentru ca genereaza probleme osmotice. Adaugarea sarii se poate face in 2 doze, la o zi distanta, fara probleme.
Un filtru banal, de retea, cu aspect general de clopt. Se gasesc in zeci de variante pe la magazinele de instalatii sanitare. Am pus in el carbune activ si vata de perlon, de la el alimentez si osmozorul si reteaua prin care pun apa la pesti.
Productia aia de 150 l in 24 ore este pur teoretica, iar in Romania ai slabe sanse sa o obtii. Cel mai bun rezultat, la mizeria de apa din Targoviste si presiunea de abia misca apometrul este de 30 l pe zi
Nu confunda virmii intestinali cu flagelatele. Aspectul ciudat al fecalelor poate proveni de la ambele boli (dar si de la alimentatie deficitara), dar nu suspectez nici una dintre ele, pentru ca ambele sunt asociate cu subtierea abdomenului, apatie etc.
Dropsy este un termen importat (ca si cardinal tetra ca nu era bun neonul rosu) pentru bine-cunoscuta hidropizie. Sanse ar fi cu Bactopur pastile, dar atentie ca decicleaza. Respecta instructiunile.
Lasa la o parte metro ca nu are ce face la tine.
Nu vad neam de gris, asa ca nu chinui degeaba pestii, mai ales ca tratamentul presupune si ridicarea temperaturii, ori trebuie prudenta la asta in cazul infectiilor bacteriene.
Daca te intrebai cumva de ce sa nu tii pestii inghesuiti, acum ai raspunsul...
Planta este Ceratopteris si se foloseste mai adesea ca planta de suprafata, desi in conditii bune creste chiar spectaculos plantata. In substratul tau nu prea are sanse. Este mult prea fin. Nu este o planta pretentioasa la nutrienti, dar este iubitoare de lumina. Lumina calda.
Filtrele se aseaza mai aproape de fundul bazinului. Dupa cum arata suprafata apei, cred ca este tot un turbion, deci slabe sanse sa faci tu limpezime, din mai multe motive.
Osmozoarele sunt cam la fel (la primul model nu se precizeaza tipul de membrana).
Eu am un Aquatic nature, cred ca cel mai ieftin model si sunt mai multumit de el decat de pretentiosul Dennerle anterior. Indiferent de tipul de osmozor, daca vrei sa treaca anu', monteaza-i inca un cartus filtrant cu carbune activ. Fie acelasi model ca la setul original, fie un filtru separat montat la retea (de preferat).
Icrele au aspect de ... icre. Depunerea poate fi si de la alge, iar puful o saprolegnia (sau alta ciuperca din neamul mucegaiurilor) instalata pe un rest organic.
Ce sa faci cu puiul? Daca a supravietuit o saptamana, are toate sansele sa creasca mare-sanatos-voinic. Sanse Acum ceva timp, am crescut un pui de scalar (sa ne intelegem: unul singur!) de la stadiul de icra fecundata. Cam o luna a vietuit intr-un pahar de plastic ce plutea intrun acvariu la temperatura potrivita. Acum e dezvoltat normal, cam 4 cm si deosebit de activ. Am avut pui de la scalari si inainte de acesta, am si acum o serie de aproape 100, dar nici unul atat de apropiat ca asta (uratel saracu). Nu-ti spun sa faci ca mine, nu este atat de usor pe cat pare, la mine a fost mai mult un test. Tu decizi cat este pasiunea la tine.
Alevinii de vivipari sunt bine dezvoltati, asa ca-i poti hrani linistit cu mancare pentru adulti. Pentru 15 pui chiar nu merita sa dai nu-stiu-cat pe hrana pentru pui, care pana vei mai avea nevoie de ea are toate sansele sa se altereze.
Mai bine ia ceva de la Tetra, sub forma de fulgi care se faramiteaza mai usor.
Galbenusul de ou se administreaza numai in situatii speciale, la ovipari. Riscul ca nitritii sa o ia razna este foarte mare.
Hrana cat mai diversificata.
Sa nu-ti lipseasca un tip cu aport sporit de componenta vegetala (spitilina, provegetables etc).
2 mese pe zi este suficient pentru pestii adulti. La pui se schimba problema (si meniul). Ideal ar fi ca una din mese sa fie hrana vie (sau congelata, gen chiromonide, artemia, lasa purecii pentru blana cainilor si fara tubi).
Chestia cu postul negru saptamanal nu am inteles-o niciodata. A te amagi cu gandul ca in acea zi pestii vor scormoni fiecare graunte de substrat in cautarea ... a ce? Hrana se descompune cu rapiditate (este contribuabilul nr .1 la productia de amoniac) asa ca dupa 15-30 min. nu prea mai are pestele ce gasi. Ce sa mai fie dupa cateva zile?! Este foarte adevarat insa ca pesti sa moara de foame mai greu, dar de la supraalimentare cat cuprinde .
Pe scurt, sunt neoni rosii, adica alta specie, comercializati deseori sub denumirea din engleza "cardinal tetra". Sunt ceva mai mari decat neonii clasici. Daca erau exemplare scose la vanzare de vreun crescator dupa ce le-a scos la pensie, prea multe zile nu mai au.
Daca are pe la 9 luni, masculul are o cocoasa frontala (depozit de grasime) evidenta. La femela, fruntea este mai ascutita.
Din pacate, caracterele sunt mai evidente la depunere, papila genitala indicand clar sexul.
Dupa simptomele descrise n-as baga mana-n foc de flagelate intestinale. Caracteristic nu este neaparat culoarea alba a fecalelor ci aspectul filamentos. Nici abdomenul umflat nu indica asa ceva, iar dificultatile respiratorii nici atat.
Mai nou, printre discusari tratamentul cu metro se face prin administrare zilnica, o pastila de 250 mg la 25 l apa. schimb de apa cca 40% inainte. preferabil, pastilele se introduc seara, majoritatea antibioticelor fiind sensibile la lumina.
 
Forum Index » Profile for Dragosdiscus » Messages posted by Dragosdiscus
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com