[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dj_ando_83
Forum Index » Profile for dj_ando_83 » Messages posted by dj_ando_83
Message
la cum arata nu mi-as face probleme prea mari, tinand cont ca este un acvariu facut de o firma. fostul meu acvariu de 375L a fost facut de cineva...avea 70 cm inaltime si era facut cu sticla de 10. dupa vreo 5 ani s-a dezlipit o laterala mare de fund. lungimea unei laterale mari a avut 125 cm si a fost dezlipita pe o distanta de vreo 50 cm (asta am observat dupe ce am inceput sa il demontez). da, 50cm. si abia in 4 ore a reusit sa umple o galeata de 5L.
Severus wrote:
Sistemul functioneaza pe principiul PWM (Pulse Width Modulation) => viteza ventilatorului este proportionala cu diferenta de temperatura.


nu prea as crede ca functioneaza pe acest principiu. nu contine absolut nimic care sa sugereze ca acel tranzistor este comandat in impulsuri. este un montaj in care tranzistorul este comandat in tensiune. cu cat temperatura creste, rezistenta ntc-ului scade si de aici rezulta ca poarta fet-ului primeste mai multa tensiune.
sunt curios cum arata montajul. stiu ca am facut si eu un montaj asemanator, dar eu il foloseam pentru racirea unui amplificator. am mai facut unul si il folosesc pentru pornirea automata a pompei de la centrala. din pacate nu mai gasesc cartea din care am luat schema si montajul de la pompa de centrala nu il mai desfac sa ii fac o schema. folosea 2 sau 3 tranzistori, vreo 4-5 rezistente, un semireglabil si un ntc. cu o mica modificare a iesirii se puteau comanda relee sau ventilatoare. un dezavantaj l-ar avea ca se opreste la o temperatura mult mai mica decat cea pentru care este setat la pornire. de exemplu, la centrala este setat sa porneasca la vreo 40-45"C si se opreste abia la 20". nu am stat sa vad care ar fi cauza (dar fac pariu ca e din cauza potentiometrului). am incercat si o varianta cu lm335, dar nu a mers din prima cum as fi vrut eu. nu ramane decat sa fac un montaj cu comparator, pentru ca cea cu tranzistori nu functioneaza asa cum ar trebui.
ai reusit pana la urma?
teoretic ar merge taiate asa cum sunt. zgarii geamul cu diamantul la dimensiunile dorite si incalzesti geamul cu o lampa cu care lipesc astia tevile de cupru. practic este mult mai greu de facut asa ceva din cauza ca trebuie sa incalzesti uniform taietura. daca nu incalzesti uniform taietura, risti sa o ia pe "aratura". cu sarma de otel sau orice altceva nu vei reusi sa le dezlipesti. cu metoda asta am reusit sa tai fasii de geam de 10 mm si 4 cm latime la o lungime de 1.2m fara a depune un efort prea mare.
din pereche a mai ramas decat masculul. femela s-a sinucis. are undeva la vreo 7 cm.
de aia am ales un generator de 2kw pe benzina. chiar daca am avut o mica problema cu el, s-a rezolvat destul de simplu. mama ups-urilor si tatal invertoarelor nu vor putea face ce face un generator, chiar daca investitia e destul de maricica ( ca exemplu, pe asta l-am luat cu 750 lei nou acum vreo 3 ani si acum e 950 lei). dezavantaje : nu il poti folosi la bloc din cauza gazelor arse, investitia mare, pretul ridicat al combustibilului si zgomotul mare. avantaje: tine mult mai mult fata de un invertor si poti conecta orice tip de consumator, cu conditia sa nu depaseasca puterea maxima debitata. ca exemplu, asta de il am, cu 2L benzina am putut alimenta 700-800W timp de 4 ore. nu cred ca vreun invertor sau alta minunatie electronica ar fi putut face lucrul asta.

le- ca dezavantaj as mai adauga faptul ca ar trebui pornit manual. cele automate nu cred ca ne permitem sa le cumparam cu salariile noastre. ca sa il poti conecta ca sursa auxiliara trebuiesc niste modificari (de fapt intreruperea circuitului pe priza respectiva si montarea unui releu de comutare) la instalatia electrica a consumatorului care trebuie alimentat, nu neaparat al intregii instalatii.
anykin wrote:nu este vorba de amperaj.....in ups aia sunt acumulatori nu baterii, pt acei acumulatori sunt facute niste punti speciale care nu se merita a fi inlocuite pt a monta un alt fel de baterie (sunt punti foarte sensibile, chiar si un soc mecanic mai dur le pot deteriora)....de aia ti-a iesit fum din ea, trebuie sa schimbi acumulatori, dar in functie de model acumulatorii ajung la cca 60-70% din pretul ups-ului, deci decat sa dai pt. un set de acumulatori 120-180 de lei mai degraba iti face un calcul la consumul instalatiilor de la acvariu si iti iei o sursa noua...


ai idee despre ce vorbesti aici? ce punti? ce baterii?

primul ups se poate modifica, dar trebuie schimbat si circuitul de incarcare al acumulatorului pentru ca e calibrat (ca sa spun asa) pentru un acumulator de 7Ah (sau de cat o fi).
al doilea se poate modifica si el, la fel ca primul, dar trebuie avut in vedere ca mai trebuie montat un acumulator pentru a obtine tensiunea necesara montajului invertor.
la ambele ups-uri se poate face un circuit separat de incarcare.
ups-ul care s-a ars, probabil nu a suportat varfurile de tensiune aparute la conectarea pompelor si de aia a iesit fum din el.
pretul unui acumulator de 7Ah este undeva la 50 lei. astia sunt cei mai comuni in ups-uri.

ps- posibil ca si astea 2 sa se arda la fel ca primul. majoritatea ups-urilor sunt facute pentru a scoate la iesire o tensiune cu forma dreptunghiulara sau sinusoidala modificata, ceea ce nu afecteaza functionarea unui pc. in schimb, o pompa s-ar putea sa nu mearga cu acest semnal. pentru pompe si alte echipamente inductive se folosesc DOAR invertoare sau ups-uri cu semnal sinusoidal la iesire.
Antoniot wrote:
eu stiam ca microundele incalzeste doar apa!!!!!

incalzesc aproape orice! de ce crezi ca este contraindicat sa nu se bage metal in cuptoare? fac pariu ca microundele vor distruge tot ce este viu pe acele lemne. problema e ca nu vor putea sa elimine chimicalele existente in lemn si s-ar putea sa iasa ceva mult mai toxic din cuptor din cauza magnetronului.
profit de ocazie ca nu s-a inchis. mai este disponibila o pereche de nigro albino. au undeva la 5-6 cm.
nu trimit!
se poate inchide.
mai raman valabili doar 3 albino si ceva pui daca se vor mai gasi prin acvariul oscarilor.
se adauga inca o pereche de nigro "normali". masculul depune si cu una din femelele albino. preferabil ar fi sa se dea toti odata. valabil doar in arges.
raman valabili doar cei 4 nigro.
marti o sa am un drum scurt la campulung. cei interesati - pm.
profit de ocazie ca nu s-a inchis acest topic si adaug 4 nigro albino. au undeva la vreo 7 cm. din ce am vazut este cel utin o femela.
nu trimit!!! cei interesati ori vin personal dupa ei, ori ii aduc eu in pitesti cand am timp (cel mai probabil peste vreo 2 saptamani).
se poate inchide.
chiar crezi ca va avea un efect benefic? eu unul nu vad nici macar un avantaj la ceea ce vrei sa faci.
- vietuitoarele din acvariu pot avea de suferit din cauza radiatiei,
- radiatia nu va patrunde mai mult de 1-1.5cm prin apa,
- tu vei avea de suferit din cauza radiatiilor.
poti folosi si alt silicon pentru acvarii. nu este un monstru de acvariu. la cel de 165L am folosit bison parca (sau titan, nu mai retin exact ca e lipt de vreo 2 ani si ceva si am mai lipit cate ceva intre timp). fundul il poti lasa pe cel care il ai si mai bagi o foaie de 6mm (minim) intre laterale si nu mai ai treaba.
anunt valabil maxim 2 saptamani. dupa asta pestii vor ajunge in acvariu cu oscarul. care scapa, bine, care nu......
la ce te-ai astepta la un filtru care are 200L/h si sa mai coste si putin? sa ai tsunami in acvariu? la orice aproape orice pompa ai un debit care e masurat in conditii de laborator si in practica ai un debit la cel mult 90% din debitul masurat de ei chiar daca incerci sa faci ceea ce au facut ei.
 
Forum Index » Profile for dj_ando_83 » Messages posted by dj_ando_83
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com