[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: malawi_crys
Forum Index » Profile for malawi_crys » Messages posted by malawi_crys
Message
rick wrote:De admirat pasiunea ta. Multi au renuntat fiind aici in tara la acvaristica dar tu nu te dai batut nici pesteste hotare. Si stiu ca nu a fost usor si ai avut nenumarate probleme. Si faci acvaristica la clasa inalta.Spor Cristi in tot ce faci.


Multam , Emil!
Boala grea , acvaristica asta, ce sa -i facem?!..astia "virusati" ca lumea , nu mai au scapare .. Asa ca, mergem inainte !

Numai bine tie si familiei matale!
Nimeni wrote:
Dan P wrote:Mai stine cineva ceva de Cris?


Da.... Nimeni

Crys e bine, sanatos, a schimbat locatia intre timp.... dar nu a abandonat pasiunea de "cichlidar"....
L-am deconspirat putin pe Crys din dorinta de a posta chiar dansul (daca are timp) un update cu noile achizitii si ultimele noutati ;)


Atunci cand oamenii (chiar daca numai cativa) isi mai amintesc de tine , asta inseamna ca ai lasat ceva in urma ta pentru care esti apreciat. Va multumesc din suflet tuturor !

...se spune ca dupa o absenta indelungata , unii "urmariti general" mai apar ,cateodata , de buna voie (bineinteles, astea fiind doar exceptii)

Au trecut mai bine de 2 ani de la ultima mea postare aici. O sa incerc , fara a va plictisi prea mult, sa va ofer cateva "explicatii" cu care ramasesem "dator", chiar si asa , cu acest "delay" , in speranta ca ma veti putea "ierta" pentru disparitia asta ca "magaru'n ceata" .
Chiar daca nu am fost activ aici, asta nu inseamna ca v-am uitat. Ocazional, am mai intrat pe forum ca sa iau pulsul , insa am preferat sa raman in "umbra", pentru a da voie "ranilor" sa se vindece.

Asadar, la inceputul lui 2014 , asa cum bine a observat Iulian la acea vreme , povestea acestui acvariu avea sa se intrerupa prematur, in urma deciziei ( deloc usoare ) de a ne muta un "pic" mai la nord ( cca. 2000km) .

Bineinteles , ca pentru mine a fost ca un "deja vu" ..retraiam, practic, acele momente cand a trebuit sa renunt la acvariile si pestii din Romania in 2011 , cu ocazia mutarii in Italia ...numai ca, povestea acestui "Progetto italiano" continua si astazi , pe aceleasi coordonate , la un nivel inalt ( fiind la aceasta ora, poate , cel mai frumos acvariu"FULL MBUNA" din Italia), ceea ce mi-as fi dorit sa se intample si cu primul meu "Mare African " insa nu a prea fost asa.

Ianuarie 2014 a fost o luna de foc pentru noi. Trebuia sa gasim unde sa dam pestii si acvariile. Am avut langa noi un grup de prieteni "ciclidofili" din Toscana care ne-au ajutat enorm, astfel ca pe 11 ianuarie , toti pestii plecau deja catre noii stapani .
Ramanea de rezolvat problema mutarii "monstrului" de acvariu. Unul dintre acesti prieteni s a aratat interesat sa-l ia ,cu conditia sa gasim o solutie de a-l scoate din casa si de a-l transporta 300 km . Nu a fost foarte usor . Numai pentru a l scoate din casa si de a l cobora un etaj, baietii "specializati" cereau in jur de 500 euro..Pana la urma , cu noroc am gasit o firma care a cerut 300 euro si am batut palma. Imi pare rau ca nu pot sa va arat si pozele din aceasta faza ( au ramas in vechiul computer care a "decedat" anul trecut).
Important e ca acvariul a ajuns cu bine la Livorno iar in foarte scurt timp a fost repus in functiune iar, asa cum spuneam mai sus, este unul dintre cele mai frumoase acvarii "Full Mbuna" din Italia, meritul fiind, bineinteles , in primul rand al prorprietarului dar si al "Scolii romanesti " de aquascaping (vezi Pomi Silviu &Co.) care si -a pus amprenta si a "revolutionat" ( nu este un cuvant mare) modul in care trebuie sa arate un acvariu cu africani ( atat cat mi-a stat in putinta , in perioada mea "italiana", am promovat " capodoperele" romanesti in "domeniu", fiind un adept convins al acvariilor naturale , nu , de putine ori , intrand in conflict cu cei care promovau idei preconcepute in aceasta zona a ciclidelor africane).
Intreaga lui poveste ( plus pozele aferente) o puteti gasi pe forumul Asociatiei Ciclidofile Italiene , accesand linkul acesta : http://www.ciclidi.net/19-ciclidi-malawi/6829-vasca-1200-litri-malawi-la-storia-continua , singura problema ar fi ca pentru a vedea pozele , trebuie sa va creati un cont acolo.

In 2015 , am avut ocazia sa revedem acest acvariu in noua formula , o data in ianuarie ( un filmulet cu "fish room" ul care il gazduieste - pe la minutul 1 apare si "inculpatul" https://www.youtube.com/watch?v=9NB83nhCkqM ) iar a doua oara in septembrie cand am fost prezenti la Congresul Asociatiei Ciclidofile Italiene de la Pisa. O incantare pentru ochii si sufletele noastre! ...

Un alt filmulet mai recent: https://www.youtube.com/watch?v=AjqU_xXxM_A

Sper din tot sufletul ca povestea acestui acvariu "atipic" sa continue multi ani de acum incolo , aceasta fiind "rasplata" efortului nostru depus pentru realizarea lui in prima faza.

Cam asta ar fi in mare epilogul acestui jurnal ..

Ce s-a intamplat dupa ?!..

Pai, exact ca si in Italia, a urmat o perioada de aproximativ un an in care nu am mai avut acvarii , fiind lesne de inteles faptul ca nu e usor sa o iei de la capat din nou intr o tara straina..
In prima parte a lui 2015 , am fost in masura sa mi reiau "preocuparile" acvaristice ...nu am renuntat la prima dragoste ...deci, "Malawi , again and forever! " insa mi am propus sa trec la un alt nivel, profitand si de faptul ca acum locuiesc in "Mecca" europeana a ciclidelor africane iar canalele de acces sunt mult mai deschise aici chiar daca eforturile de a intra in posesia unor specii mai aparte sunt semnificative .
..dar despre astea, vom vorbi intr un topic dedicat..

Aveti grija de voi si bucurati-va de pestanii dumneavoastra!

PS. Sper sa nu fie cazul sa vorbesc peste ceva timp de inca vreo mutare ..dar mai stii ?! a inceput oricum sa fie ca o obisnuinta ..( poate ajung la bunul meu prieten @Nimeni, un pic mai la nord..)..
Ai pomenit la inceput despre reproducerea "particulara" a acestor ciclide fara insa a intra prea mult in detalii.

Sunt sigur ca nu sunt multi cei care cunosc aceasta specie iar pentru cei interesati ma gandesc ca ar fi interesant sa le oferim cateva informatii.

Reproducerea, daca ne referim strict la depunerea in sine , este una clasica. Femela depune icrele pe suporturi mobile ( frunze) cum bine ai spus.

Ceea ce urmeaza , intregul proces de ingrijire a "pietricelelor" este cu adevarat special.

La 2-3 zile de la depunere, tatal culege intreaga ponta in gura, iar apoi, aceasta este transferata la femela si invers pe durata intregii incubatii. Puii proaspat eliberati raman in grija ambilor parinti care la cel mai mic semn de pericol ii culeg in gura. Un ritual ce ne aminteste de incubatorii bucali din Marile Lacuri africane insa , in cazul de fata , pot spune ca avem de a face cu un ritual mult mai complex si , implicit , cu atat mai interesant.

Poate la urmatoarea depunere, Emil ne va putea delecta cu un "documentar" al intregului proces Ar fi minunat!
rick wrote:10 pietricele



Si un filmulet care m-a facut sa caut aptroape 2 ani acest pestisor:
https://www.youtube.com/watch?v=X_WL...ature=youtu.be



Salutare Emil!
O veste minunata!

"A dream come true " .. Stiu ca demult ii cautai .Tin minte ca vorbeam anul trecut de aceasta specie cu nume imposibil de pronuntat si foarte greu de reperat pe listele importatorilor. Imi pare rau ca nu am putut sa ti dau o mana de ajutor in a-i procura. Dar se pare ca perseverenta a dat roade pana la urma.

Ma bucur mult ca ai reusit sa -i gasesti si ca in sfarsit dupa o lunga asteptare , te bucuri de ei admirandu-i la tine acasa.
Felicitari!

Unde mai punem ca in foarte scurt timp , urmarind filmuletul de mai sus, esti proaspatul bunic a celor 10 "pietricele" ! Asta inseamna ca perechea s-a acomodat foarte bine la tine in timp record iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Bravo!

Trebuie neaparat sa -i vad si eu "live" iar asta imi doresc sa se intample in perioada imediat urmatoare ( daca ma primesti intr-o vizita de lucru, bineinteles).

Numai bine!
Cris
Arhitectul wrote:Buona sera !

Nu se mai intampla nimic in acvariul Italian ?



Cineva , acolo , nu ne a uitat Buona sera , Arhitectule!

Imi cer scuze pentru absenta indelungata "motivata" de o serie de schimbari majore in viata personala care au venit odata cu Noul An..schimbari care au afectat si "viata" acestui acvariu (inca nu vreau sa va dau detalii- vom discuta pe acest subiect mai incolo, daca ma voi simti ok ).

Am ramas mult in urma cu "povestirea" . O sa incerc o "retrospectiva" fara prea multa "vorbarie" .
Am foarte multe poze bunicele si cateva filmulete facute cu ceva timp in urma ( pe la inceputul anului) pe care as vrea sa vi le prezint.

Cam asa se prezenta situatia pe 1 ianuarie 2014 ( un filmulet lung ..deci vizionare placuta) :



Cateva profiluri de specie:

Eclectochromis lobochilus Hertae:

Aceasta poza a fost selectata in Italia pentru calendarul AIC 2014 iar in tara s-a bucurat de aprecierea juriului in cadrul unui concurs organizat la sfarsitul anului trecut .
image

image

image

image

Consoartele dumnealui:
image

Un filmulet cu o eliberare "naturala" a puilor de Hertae in acvariu: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MGx0UpfU0zM[youtube]

Placidochromis phenochilus Mdoka:
image

image

image

image

image

image

Taeniolethrinops furcicauda Liuli :

image

image

image

image


Fossorochromis rostratus:
in activitatea de forare a substratului:

image
image
image
image
image
image
image

Cei doi mari sifonatori:
image

..si un Blue Follower:
image

Lichnochromis acuticeps:

Masculul "burlac":
image

Si 4 puiuti de Lichno veniti din Germania , dupa indelungi asteptari:
image

Un Lethrinops Albus Kande Island cu apucaturi de Mbuna
image

image

image

image

Pradatorii pur sange : Buccochromis nototaenia :
image

Tropheops Mauve Yellow Magunga..3 masculi tineri din prima ponta :
image

Incheiem cu un ultim filmulet facut tot in ianuarie ...


Enjoy!

Sa ne auzim cu bine!

Cris
Salutare Lucian,

Cred ca avem un alt articol cu potential in sectiune "Ciclide", aici : http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/28593.page#top

Am mesterit azi la el .

Din pacate , dupa ce l am postat mi am dat seama ca pe forum nu se vad "A" -urile , "S, T"urile ,probabil din cauza formatului in care l am scris initial. L am editat de cateva ori insa nu am reusit sa termin iar acum nu mai ma lasa sa l editez.
In acest sens , va cer ajutorul , poate reusiti voi sa l puneti la punct ca sa fie cat de cat ligibil.

Multumesc anticipat!

Numai bine!

Cris

PS. Prezentarea Abactochromisului labrosus a fost publicata luna aceasta in buletinul trimestrial al Asociatiei Ciclidofililor Italieni.

Am editat eu articolul.
Felicitari pentru articol, structurat foarte bine si atent documentat.
Alber
ABACTOCHROMIS LABROSUS..”BUZATUL” DE MALAWI


Desi nu este pentru prima data cand vorbim despre aceasta specie, am simtit nevoia de a va spune cateva cuvinte intr o sectiune separata despre acest reprezentant “atipic” al Mbunelor din Malawi, o specie , sa spunem , putin "atragatoare " conform canoanelor clasice in domeniul "frumosului" - ABACTOCHROMIS LABROSUS ... dar cu un pic de ajutor, sunt sigur ca veti putea descoperi adevarata lui frumusete

image

Dar tocmai aici este si farmecul – a gasi frumusetea ascunsa în tot ceea ce este clasificat ca "urât - ciudat," în conformitate cu conceptele universal acceptate în domeniul frumusetii. As spune ca în toti acesti ani de cand mi-am inceput aventura ciclidofila africana, am reusit sa descopar frumusetea "ascunsa" a fiecarei specii mai „aparte” pe care am avut ocazia sa o gazduiesc in acvariile mele.
Un peste nu trebuie neaparat sa fie colorat pentru a fi frumos!
Comportamentul sau, morfologia sa particulara il face sa fie „frumos”. Aceasta optica ar putea fi, de asemenea, explicatia privind preferintele mele speciale: în acvariile mele veti gasi mereu ciudatenii, specii cu "buze” mari, cu un aspect" aparte”. Cu cat este mai ciudat , cu atât îmi place mai mult: D Poate ca sunt un pic „ defect”

PROBLEME DE TAXONOMIE:

Melanochromis Labrosus fost considerat o "specie-problema" în ceea ce priveste pastrarea ca o specie de Mbuna sau plasarea în grupul de Haplochrominelor de Malawi – disputele din lumea stiintifica sunt cauzate de morfologia particulara a acestei specii, comparativ cu reprezentantii acestor grupuri mari de ciclide.

Aceasta specie a fost clasificata de catre Trewawas pentru prima data în 1935 ca " Melanochromis labrosus " – de-a lungul timpului suferind mai multe schimbari ale denumrii ("Haplochromis labrosus" Loisel, 1978, Merritt, 1978, Adler, 1979; "Cyrtocara Labrosa" Mayland , 1982).

În 2010, Michael K. Oliver si Matthew E. Arnegard au deschis "rana" din nou , re-examinând caracteristicile morfologice specifice ale acestei specii, iar cautarea lor s-a încheiat cu "desenarea" unui nou gen de Mbuna, al treisprezecelea, creat special pentru a gazdui aceasta specie - ABACTOCHROMIS LABROSUS *denumire actuala acceptata în lumea stiintifica.

Numele genului ABACTOCHROMIS vine de la latinul "AB ACTUS" care înseamna "indepartat, eliminat de la" ("ab" - de la "actus" - elimina), combinat cu numele frecvent utilizat pentru speciile de haplochromine- "CHROMIS". Deci denumirea se refera la faptul ca aceasta specie a fost extrasa din genul sau, MELANOCHROMIS, unde a stat pentru mai bine de 75 de ani.

S-au înregistrat pentru acest specii indigene douasprezece nume (Ambali et al., 2001), cel mai frecvent intalnit este NYAMLEPETU (în limba Tonga).

CARACTERISTICI MORFOLOGICE:
Abactochromisul este unic printre Mbuna datorita trasaturilor sale particulare- acele buze carnoase hipertrofiate si a altor detalii morfologice.

image

Unii cercetatori, inclusiv Ad Konings, au sustinut ca aceste buze carnoase, moi ii potenteaza actiunea de aspiratie micilor nevertebrate cu care se hraneste aceasta specie - buzele hipertrofice fiind folosite pentru a "etansa" fisurile, în timp ce prada vine aspirata din adapost, insa autorii acestei noi cercetari, Michael K. Oliver si Matthew E. Arnegard - au descoperit ca ele sunt destul de delicate pentru a fi utilizate în acest scop.

Analiza lor anatomica a relevat o prezenta semnificativa de papile senzoriale care ar putea ajuta la identificarea "prazii", ascunse în crapaturile stâncilor. Cu toate acestea, cercetarile continua în acest domeniu pentru a întelege pe deplin rolul acestei caracteristici morfologice speciale.

Forma corpului acestei specii este atipica pentru speciile de Mbuna. Corpul Abactochromisului este alungit si aplatizat pe partile laterale, aducând foarte mult cu cel al unor pradatori din Tanganijka, gen Altolamprologus, sau cu cel al multor specii de Haplochromine din Malawi. Aceasta adaptare permite Abactochromisului sa se strecoare in spatii inguste, in fisurile stancilor in urmarirea prazii.

image

Cu toate acestea, dezbaterea pe problema mentinerii acestei specii in cadrului grupului Mbuna ramâne deschisa. Pentru unii cercetatori, Abactochromis labrosus ramane o Mbuna, cu mentiunea ca avem de a face cu un reprezentant atipic al acestui grup de ciclide.

AREAL DE RASPANDIRE:
Desi A. labrosus are o distributie larga in Lacul Malawi, datorita naturii sale solitare si pentru faptul ca acesta se camufleaza foarte bine în habitatele stancoase, este foarte rar intalnit chiar si in localitatile in care prezenta sa a fost raportata.
De exemplu, în timpul operatiunilor de capturare a ciclidelor pentru export din Lacul Malawi, în conformitate cu un comentariu personal al lui Stuart Grant, în iunie 1999, doar 5 - 10 exemplare din A.Labrosus (din aproape 75 000 de ciclide capturate) au fost întâlnite în decursul unui an.
A.labrosus prefera zonele din jurul insulelor si habitatul stâncos de-a lungul coastei de nord-est, la nord de râul Ruhuhu, fiind întâlnit la o adancime de 24-30m.

EXPERIENTE PERSONALE:
Aventura mea cu acesti buzati a început în 2012, cand am achizitionat un grup de 5 exemplare pe la 4 cm de la Fabbio Callegari,cu ocazia Congresul Asociatiei Ciclidofililor Italieni de la Faenza.
image

Eram indragostit de aceasta specie cu mult timp inainte iar atunci cand i-am vazut „live” în acvariul meu de 1200L, am fost foarte entuziasmat.

La inceput, era foarte dificil sa-i identific in acvariu. Erau foarte timizi iar culoarea maro lor ii ajuta foarte mult sa se camufleze in peisaj.
image

image

Zona pe care au preferat-o de la bun inceput a fost coltul din dreapta (cum priveam acvariul) - acest colt fiind preferat ulterior si de masculul dominant Labrosus.
Am observat ca au o crestere foarte lenta în comparatie cu cea a altor Mbuna - un alt indiciu care ne conduce cu gândul la asemanarea acestora cu Haps-ii.

DIMORFISM SEXUAL:
Nu am stiut pentru o lunga perioada de timp care este raportul dintre sexe in grupul meu de buzati. Diferentele dintre masculi si femele sunt aproape nule. image

Chiar si la maturitate, nu este usor sa-i diferentiezi. Ambele sexe au un colorit maro-închis iar pe înotatoarea anala atat la masculi cat si la femele sunt prezenti acei „oceli”.

DIMENSIUNE:
Cele mai mare specimen salbatic capturat, a fost de 12 cm. In captivitate, de obicei, dimensiunile la care pot ajunge sunt mai mari.
Exemplarele mele sunt înca tinere – femelele au in jur de 9-10cm, masculul fiind ceva mai mare (12 cm).

ACVARIUL si „colegii de camera”:
Pentru a creste aceasta specie ar fi nevoie de un minim 350L pentru un trio. Un acvariu mai mare ar fi de preferat deoarece aceasta specie prezinta o agresivitate intra-specie destul de pronuntata .
Layout-ul ar trebuie sa se re-creeze habitatul specific litoralului “rocky”, pentru a satisface nevoile acestei specii, insa ar putea fi, de asemenea, un acvariu biotop intermediar.
image

Din punct de vedere al asocierii , fiind o Mbuna atipica, Abactochromis labrosus va sta foarte bine atat in acvariile FULL Mbuna (chiar cu mbuna “forte” de tipul M.zebra Maison Reef , Petrotilapia etc) cat si in acvariile mixte , alaturi de marile Haplochromine de Malawi.
De exemplu, în acvariul meu, traiesc fara probleme alaturi de Haps cum ar fi: Fossorochormis rostratus, Taenioletrinops furcicauda, Placidochromis phenochilus Mdoka si Gisseli, Eclectochromis lobochilus Hertae, etc Lethrinops Albus si Mbuna: un mic grup Tropheops Mauve Yellow si Ps. Acei.

image

Am observat ca zona di acel colt de acvariu devine subiect de disputa intre masculul dominant de Labrosus si cel de Eclectochromis Lobochilus Hertae mai ales in perioada reproducerii.

COMPORTAMENT ALIMENTAR:
Foarte interesant este si comportamentul lor alimentar. La fel cum o fac în natura, cauta hrana prin rotirea corpului la unghiuri diferite, chiar si la 90 de grade, iar cu buzele lor "adulmeca" toate crapaturile, toate gaurile dintre pietre.



image

image

image

image

image

image
Dieta lor in natura consta in mici nevertebrate , crustacee si pui de mbuna . Eu folosesc ca hrana de baza, granule NLS Cichlid Formula si, ocazional, le-am dat o pasta facuta in casa din creveti, usturoi si boia de ardei dulce.

REPRODUCERE:
În primavara anului 2013, buzatii mei au început sa se reproduca si asa am reusit sa aflu care era raportul dintre sexe in acel grup de 5 exemplare(2 masculi si 3 femele )- Am fost norocos .
image

Intr-un acvariu sa tinem un singur mascul si mai multe femele .
Masculul subdominant sufera destul de mult in prezenta celui dominant. In vara lui 2013 am ajustat raportul M / F din grupul initial, prin eliminarea unei perechi care au ajuns în România si care în prezent o duc extrem de bine
Masculul imbracat de sarbatoare îsi schimba coloritul . Capul se deschide la culoare iar barele negre verticale se intensifica pe corp .
image

image

image

Ritualul de împerechere al Abactochromisului labrosus nu a fost observat în natura .

La prima depunere din acvariul meu, nu am fost pe faza . Am vazut doar femela cu gura plina , si cum era de asteptat, nu a dus sarcina la bun sfarsit.
Apoi, am fost mai norocos. Am reusit sa imortalizez evenimentul .
Masculul urmareste femelele foarte insistent atunci când vrea sa se împerecheze. Cheama femela cu miscari bruste, nervoase în zona aleasa pentru consumarea „dragostei”.

Avem aici o mostra a acestui ritual de curtare :


Masculul meu dominant a ales col?ul cel mai îndepartat al acvariului dupa pietre. Depunerea are loc pe nisip aproape de pietre.


Dupa ceva timp, proaspetele mamici au început sa pastreze ouale si asa am putut vedea primii mici buzati.


Aceasta specie nu depune foarte multe icre. Numarul de pui nu a depasit 17 , spre deosebire de alte specii, puii de Labrosus la nastere sunt maricei( aproape 1 cm in lungime ) - cei mici au o culoare galben-portocalie. image


Asa cum am mai spus au o crestere destul de lenta . Inca de la o varsta frageda , puiutii arata caracteristicile tipice acestei specii- buzele hipertrofiate. ( 11 IMAGINI )
image

image

image

image
image

Un fapt foarte interesant este aceasta: multe specii de "buzati" din Malawi (Placidochromis Milomo, Eclectochromis Ornatus, Chilotilapia euchilus) pierd aceasta caracteristica ( buzele carnoase), cu fiecare generatie care se naste în captivitate .
Un specimen F0 - salbatic - de Milomo prezinta aceste buze extrem de umflate , însa în captivitate , urmasii lui vor începe sa piarda aceasta caracteristica cu fiecare generatie . Explicatia ar putea fi aceasta: în captivitate , neavând nici o modalitate de a utiliza aceste buze in scopul pentru care au fost dezvoltate asa cum o faceau în natura, cresterea tesutului buzei se opreste.
Cu acest Abactochromis, situatia este cu totul diferita. Nu conteaza daca vom avea exemplare din a nu stiu cata generatie nascuta in captivitate / buzele lor vor fi mereu ca cele ale unui specimen salbatic.

CONCLUZIE:

Rar întâlnit in salbaticie .. rar gasit pe listele de importatori ... foarte rar prezent în acvariile ciclidofililor ..

Abactochromis labrosus este o specie care ”o si ama o si odia” ( fie se îndrageste, fie se “uraste").

Culoarea sa nu este idealul pentru gusturile noastre .. Este adevarat! ..insa compenseaza din plin pe alte planuri acest neajuns ..
Aceasta specie este evident: nu este pentru toata lumea. Daca acceptati provocarea de a creste o specie de Mbuna "neobisnuita", si daca veti putea descoperi frumusetea care se ascunde în spatele acelui chip ciudat, atunci aceasta specie va avea un loc sigur în acvariile voastre cu ciclide africane.
Sper ca prezentare mea sa vina in sprijinul cunoasterii acestei specii si imi doresc sa cred ca macar intr-o mica masura va deschide „apetitul” multor ciclidofili pentru aceasta specie neobisnuita.


Bibliografia:
-KONINGS, A. (1995): Malawi Cichlids in their natural habitat, second edition.Cichlid Press, St. Leon-Rot, Germany.
-KONINGS, A. (2007): Malawi Cichlids in their natural habitat, fourth edition. Cichlid Press, El Paso, Texas.
-OLIVER, M. K. & ARNEGARD, M. E. (2010): A new genus for Melanochromis labrosus, a problematic Lake Malawi cichlid with
hypertrophied lips (Teleostei: Cichlidae). Ichthyological Exploration of Freshwaters, 21 (3): 209-232.







"Surprize - surprize" , marca @maestru Pomi!

Ne ai lovit tare de tot maestre ! Ti a iesit din manute o alta "capodopera" ! Foarte reusita alegerea pestanilor pe culorile drapelului nostru! Ai reusit sa mi rascolesti sentimentul de patriotism care intrase intr o perioada de latenta "puturoasa"!!!

Complimenti! Bravos!

In alta ordine de idei, o placere sa revad "odraslele" in forma maxima!
Sa ti traiasca si sa te bucuri de ei!!!

Salutari din departari!

Cris
Just watch and enjoy my wet pets!


"Enjoy my Wet pets" e putin spus , maestre Bob! Am savurat si acest update asa cum se cuvine!

Transformari radicale pe toate "nivelurile"!

Micutul Mdoka este "etalonul" . Nu pot sa cred cat de mult a crescut ..Anul trecut in vara, era "the last survivor"- un amarat pricajit, pierdut intr o punga ..Acum , aproape ca i a ajuns pe acei Gisseli ( care sunt o nebunie) ..transformare "a la Ratusca cea Urata" ..Minunat!

Si una peste alta..se pare ca Bucarest City are al doilea Jalo activat! O bijuterie!


Per ansamblu, totul la superlativ!..cu singura "obiectiune": bibani giganti - acvariu "ramas" mic! Trebuie sa faci ceva pt remedierea acestei "problemutze"!

Urmarim "evolutiile" in continuare , cu acelasi interes!

Va dorim numai bine voua si animalutelor voastre "umede" !

Cris &Co



Nu v am uitat Doar ca nu am gasit timpul necesar ca sa mentin la zi jurnalul acestui acvariu. Promit ca voi incerca sa fac un rezumat al acestei perioade lipsa pana la sfarsitul acestui an ..

Pana atunci insa ,doresc sa urez colegilor forumisti, prietenilor mei , tuturor pasionatilor ,

CRACIUN BINECUVANTAT CU BUCURIE SI LINISTE IN SUFLETE ALATURI DE CEI DRAGI !!!

Sarbatori fericite si un An Nou cu speranta ca va fi mai bun ca cel ce ramane in urma!!!


image

Pestani sanatosi si frumosi sa aveti si acvaristica placuta in continuare!

Numai bine,

Cris & Co.
Si pentru mine, marturisesc ca a fost o mare surpriza cand am vazut ca pe coperta buletinului n.4 /2013 al Asociatiei Italiene a Ciclidofililor apare unul din baieteii maestrului Rick care a ajuns pe maini bune la unul din membrii cu state vechi ( un doctor din Forli - care este si moderator pe forumul AIC).
Chiar mi s a propus sa scriu un articol despre ei care sa fie publicat in decembrie insa am fost sincer cu ei si am refuzat pe motiv ca experienta mea cu aceasta specie practic nu prea exista ( sunt la mine doar de cateva luni )- probabil va ramane pt anul viitor.

Oricum, una peste alta, m-am bucurat foarte mult si sunt mandru ca unul din exemplarele "mioritice" a ajuns "vedeta" in asa scurt timp! @Abia astept sa mi ajunga acasa si buletinul!
Inca o data multumiri maestrului Rick si
Felicitari!

Cristian
Imi place mult acvariul asa cum se prezinta!
Iar locatarii aduc un plus de valoare compozitiei! Superbe stiuculitele "regale"!!!

Multumim pentru poze maestre Rick!
Taz wrote:O mica corectie : unde ai scris biotodoma wavrini este defapt aquidens pulcher . Minunate pozele , mi se face dor de geophagusii mei care iam dat geo. altifrons . acum incerc sa cumpar din nou geo si satanoperca . Mersi de articol si la cat mai multe.


Multumesc Taz! Exemplarele , da , sunt de exceptie! Pozele , calitatea lor , este indoielnica dar mai mult nu am putut face!
Intr adevar s a strecurat o greseala Mea culpa! Am circumstante atenuante totusi. poze multe, postare lunga Trebuie sa caut prin sutele de poze , poate gasesc si imaginea cu Biotodoma!
In cadrul Muzeului , exact langa sala unde s au tinut conferintele, se gasea o imensa sala plina cu acvarii de mare tonaj ( de aici si problemele cu tantarii de care pomenea domnul Heiko Blessin ) cu tot felul de specii deosebite -

Toata stima pentru directorul Roberto Barbuti si echipa dumnealui pentru sustinerea acestui proiect!
Ar fi frumos sa vedem si noi la Antipa asa ceva - stiu ca au mai fost cateva expozitii de pesti , sporadice , in cadrul muzeului de la Bucuresti insa nimic nu se poate compara cu ceea ce am vazut aici la Pisa...

Am reusit sa le admir pe indelete duminica ..

Acesta era namila de la intrare- un acvariu cu crapi :
image
image
image
image

Sala cu acvariile muzeului :
image

Andrea Vampa - "iubirea mea de o noapte" ( am impartit aceeasi camera de hotel ) - tipul este proaspatul detinator al unui magazin specializat in ciclide din Abruzzo
image

Piesa forte a colectiei de raritati - un exemplar tanar de Peste -Tigru de vreo 40cm
image
image
image
image
image
image

O alta raritate - DAMBA din Madagascar
image
image
image
image

Pestel-orb:
image
image

African-lungfish:
image
image
image

Pestele aligator:
image
image

Petenia splendida..imensi:
image
image

Piranha

image
image

Testa di serpente - Channa:
image
image

Tanganikani:
image
image

Pisicute:
image
image
image

Polypterus
image

Gurami gigant--cu adevarat giganti:
image
image

Alti monstri:
image
image

Tilapia buttikoferi--cam cat capul lui Andrea :
image
image

As mai avea imagini cu o parte din colectiile muzeului insa mi e frica ca deviem de la subiect si nu stiu care este interesul public pentru acestea..

Ramane sa ma decid ce voi face in continuare in functie si de reactiile dumneavoastra.

Cristian
Pai, in cazul acesta, haidem sa ne "plictisim" in continuare si sa terminam treaba inceputa

Continuam cu imaginile acvariilor de la Congres..

Aceasta era sala principala cu acvariile membrilor asociatiei:
image

image

image
image

In sintonie cu subiectul principal al acestui Congres, am avut si ceva reprezentanti ai ciclidelor sud si central-americane, Wild sau F1, multi dintre ei adusi de AmazonFishStore al carui titular, Adriano Dado , un tip super de treaba cu care parca ma stiam de o viata, care stia si cateva cuvinte in romana ( ulterior mi a confesat ca are ceva sange romanesc in vene)

image

Geophagusi ..o splendoare..chiar si asa , in conditii de stres maxim..

image
image
image
image
image
image
image
image
si alti sud americani :

Scalari Wild:


image
image
image
image

Biotodoma wavrini F0

image
image

Satanoperca jurupari:

image
image

Cateva imagini cu acvariile celorlati participanti si "bunatatile" aferente:

Cryptoheros cutteri:
image
image

H.labridens:

image
image
image

Aulonocara hueseri:
image

O pereche de Tramitichromis si masculul meu de Moorii dat spre adoptie lui Marco Isidori:
image

Gephirochromis lawsi - mascul adult
image

Mylochromis incola:

image

Petrotilapia flaviventris:

image

Lethrinops albus Kande
..imens:
image

Taeniolethrinops furcicauda:

image

Abactochromis labrosus:
image

Ceva tanganikani:
Simochromis diagramma:
image
image

image

image

image

Bunul meu prieten Marco Isidori -
image

Avem si tinere sperante ciclidofile :
image


Continua..
Domnu Bob se pare ca n a mai avut rabdare!

Au evoluat super "macaronarii" ! Au crescut enorm! Cel putin Gisseli sunt de nerecunoscut! Ai cativa masculi acolo foarte misto!

Cu Jalo , eu unul as mai fi asteptat - macar pana se va fi activat vreun baietel printre ei.
Daca in peisaj nu ar fi fost si acei pradatori autentici ( Nimbo) poate ca alta era situatia. Unii dintre ei sunt ca la limita cu marimea - exista riscul sa fie fugariti de vanatori pe acolo.

L am vazut si pe amaratul acela de Mdoka "The survivor" pe acolo! A crescut si dansul ! A avut zile saracul!

Una peste alta, multumim mult pentru update ! Ramanem pe receptie!
Ma bucur mult ca puiutii mei au ajuns pe maini bune si ma bucur si mai mult ca am reusit , in limita posibilitatilor mele, sa fac cate o surpriza celor apropiati!

Sa creasca mari si sanatosi! ( ceea ce se va si intampla )

Numai bine si voua!
Cris&Co
Ajuns la destinatie in jur de 10 si ceva dimineata,nu stiu cand a trecut timpul fiind ocupat cu aranjarea pestilor in acvariile de expozitie..si iata ne ajunsi la prima conferinta :

“Geophagus – the most beautiful “sand eaters” of this planet" -

Doar pe marginea acesteia vom discuta pe larg deorece la a doua conferinta am "chiulit" in mod voit , alegand sa profit de timpul castigat si sa vizitez o mica parte din muzeu . Sa mi fie rusine insa asta e!Cateodata mai trebuie sa luam si decizii de genul

Invitatul de onoare si relatorul acestui Congres a fost Heiko (nu Bleher) ci Blessin .
Cine este acest Heiko Blessin?!

Heiko Blessin, born in 1961 in Tenerife/Canary Islands/Spain, grew up in Hamburg/northern Germany. Startet his first aquarium at an age of 9. Graduated his Master in Biology in Hamburg, specialised in Zoology and marine Biology. Visited 65 countries of the world and wrote many articles about biotopes of the fish and inverts. Marketing director and leader of the JBL research expeditions since year 2000. His hobbies beside aquarium fish keeping is photography, diving and motorcycles.

Deci , ce trebuie sa retinem este ca tipul este lider al expeditiilor JBL din 2000 incoace si mai este si Director de Marketing al JBL.
Il avem aici , la lucru , pe teren..Che invidia!!
image

La aceasta conferinta ar fi trebuit sa fie prezent maestrul Rick - stiu ca Geophagusii sunt un subiect sensibil pentru dansul - de aceea acest foto-reportaj este cu dedicatie speciala pentru dumnealui si pentru toti care iubesc acest gen.

Sa i dam drumul..Am imortalizat mai toate slide-urile expunerii si o sa le parcurgem impreuna .

“Geophagus – the most beautiful “sand eaters” of this planet ?!" -

Cuvantarea de inceput a presedintelui AIC:
image

Aici, in plan indepartat Heiko Blessin, in mijloc , directorul Muzeului -Roberto Barbuti si ,in rosu, secretarul AIC-Aldo Reggi.
image

image

Heiko Blessin la inceputul prezentarii - foarte haios - spunea ca ii place Italia- ca au mancare gustoasa, autostrazi bune ..insa un punct in minus: au prea multi tantari si intr adevar, tantarii erau o pacoste in acel Muzeu -
image

"Cati dintre dvs au avut sau au Geophagus in acvarii?"

image

Vorbind de multitudinea de specii si varietati ale Geophagusilor , ca sa ne dam seama de anvergura procesului de nastere a unei noi specii- sunt necesare 5000 de generatii pentru a forma o specie noua:
image

Un pic de istorie..in 1791 mr.Bloch descrie pentru prima data "Sparus surinamensis":
image

Si mult dupa in 1840 , Heckel (care nu fusese niciodata in America de Sud) descrie genul Geophagus ..
image

Situatia actuala a "tribului" Geophagini..peste 180 specii ..impresionant:
image

Problemele legate de nomenclatura, de atribuirea denumirilor , de clasificari etc :
image

image

"Care este trasatura definitorie pentru Geophagus?"
In 1840 , Heckel descrie un organ specializat situat in zona branhiilor careia ii atribuie, in mod eronat, rolul de a ajuta Geophagusii in supravietuirea in conditiile anotimpului secetos facand analogie cu pestii labirintici (Betta):
image

"Geophagusii sunt cu adevarat "mancatori de nisip"?!" NU - ei sunt de fapt niste " SAND -SPITTERS". Organul acela specializat (epibranchial organ) ii ajuta sa separe mancarea de nisip.
image

"Cum se hranesc ?" Forma craniului joaca un rol esential in procesul de "sand-eating".
image

Cateva aspecte interesante legate de alimentatia Geophagusilor si factorii care influenteaza dieta acestora -

Alimentatia depinde de regiunea de unde provin exemplarele aceleiasi specii - in urma cercetarilor efectuate pe teren, in stomacul indivizilor de Altrifons proveniti di 2 zone diferite - Rio Xingu si Rio Negro - s au gasit resturi marturie a unor diete complet diferite, inafara de cantitatile considerabile de nisip:
image

Alimentatia este influentata de anotimp/ sezon:
image

image

Efectul activitatii de "sand-eating" in acvariu= "deranjarea" biofilmului prezent la nivelul substratului cu efecte benefice in sensul ca zonele anaerobe se transforma prin aportul de Oxigen adus in zone aerobe iar biofilmul este distrus.
Legat de incarcatura biologica a filtrelor noastre si de disturbarea biofilmului - in urma descoperirilor de ultima ora - s a ajuns la concluzia ca filtrele trebuiesc curatate cu mult mai des decat o faceam sau ne imaginam!!!.
In ciuda parametrilor apei din acvariu care sunt in limite normale (NO2,NO3), de multe ori , avem cazuri de imbolnavire a pestilor (FinRot Mouth Rot etc) aparent inexplicabile. Ei bine, cauza acestor imbolnaviri trebuie cautata exact in filtrele noastre unde bacteriile de tipul Aeromonassi Pseudomonas se multiplica excesiv daca nu sunt deranjate periodic.

image

O trecere in revista a speciilor de Geophagus - 16-25 specii:
image

Geophagus Abalios - se vorbeste de caracteristicile biotopului din care provin si treasturile esentiale ale speciei - aflam astfel ca ii gasim atat in zonele cu apa "alba", "neagra" sau limpede, ca prefera zonele cu radacini si ape linistite , fara curent, ca sunt incubatori orali biparentali.
image

Geophagus Harreri : prefera apa limpede, se gaseste in zone "libere" fara ascunzisuri, cu curent forte sau fara, depune pe sol, si are o agresivitate destul de pronuntata:
image

Alti reprezentanti ai genului :
image

O analogie cu speciile africane :
image

In habitatul natural, cine imparte hrana cu Geophagusii?
image
image

Alimentatia in acvariu- Geophagusii sunt omnivori..un pic de publicitate JBL
image

Carentele nutritionale si o alimentatie gresita duc la :
image

Biotopul Geophagusului - NO SAND = NO GEOPHAGUS!!! Acolo unde apar mici petice de nisip sunt sanse sa gasim si Geophagus!

image

Distributia geografica a Geophagusilor: Panama in Nord -Uruguay in Sud
image

image

Parametrii biotopului Geophagusilor:
image

Dupa cum observati compusii azotului si fosfatii sunt ABSENTI adica apa de la mama lor este "purissima".Aveti si coordonatele GPS in caz ca vreti sa ajungeti in zona vreodata
image

In acvariu, situatia este exact pe dos:
image

Ce tip de apa prefera Geophagusii?
image
image

Putina teorie legata de parametrii apei -legatura dintre KH -GH si sarurile minerale:
image

image

image

image

Apa "moale" - cum sa o producem?
Majoritatea speciilor de Geophagus au nevoie de o apa moale.
image

image
image

Pantanal - parametrii apei de acolo:
image
image

Acvariul "tipic" pt Geophagus si efectele utilizarii apei de osmoza fara adaos de saruri minerale:
image

image

"Boala gaurilor" - degeaba tratam boala in sine cu tot felul de medicamente specifice, daca nu venim cu un adaos de saruri minerale chiar si in cazul apei "moi"
image

Cateva aspecte legate de lumina, pentru cei pasionati de plantate: dupa cum vedeti nu vom putea ajunge niciodata la valorile intensitatii luminii din natura..100000LUX:
image
image

Dupa tot acest parcurs, vine si raspunsul la intrebarea "retorica":

image

Cam asta a fost cu conferinta .
Mi a placut mult de tot.Am aflat multe lucruri noi si interesante despre aceste ciclide .Trebuie sa recunosc faptul ca desi sunt un africanist inrait, visez demult la un acvariu biotop sud american cu geophagus. Poate se va realiza candva!

Sper ca nu v am plictisit.
Stay close! Nu am terminat inca ..Revin cu turul virtual al acvariilor de expozitie, al acvariilor muzeului si unei mici parti din colectiile acestuia facute duminica .

Cristian
Va spun "Bun gasit!" din nou..

M-am tot invartit, cacait si uite ca , presat de promisiunea facuta maestrului Rick care de vreo 2luni bune ma tot intreaba de "materialul" de la "Congres", am ajuns si in punctul de a pune pe hartie povestioara cu pricina ( cei care imi urmaresc jurnalul probabil stiu despre ce este vorba).

Am ales sa deschid un topic intitulat "Evenimente, manifestari, calatorii, intalniri ....CICLIDOFILE " aici in sectiunea "Cichlidae" in ideea de a crea un spatiu dedicat in care sa ne putem impartasi experientele de acest gen, autohtone sau nu.

Deci, acest topic este deschis oricui si chiar lansez invitatia tuturor "ciclidofililor" si nu numai,sa posteze aici in masura in care au avut , au sau vor avea "experiente" in aceasta zona si bineinteles daca au placerea de a le impartasi cu noi .

Daca factorii de decizie ai forumului vor gasi de cuviinta ca acest thread poate sa devina "Sticky" pentru a nu se pierde de a lungul timpului, ar fi minunat.

Anul trecut, am avut ocazia sa particip la Congresul XX al Asociatiei Italiene a Ciclidofililor care s a tinut la Faenza si , imediat dupa, la o expozitie "AquaBeach Tartarughe Beach" la Cesena - Fotoreportajele de la aceste doua evenimente le am impartasit la momentul acela in jurnalul acvariului meu african insa, doar cine are rabdare si vointa, ar putea sa le descopere in sutele de postari din acel jurnal
______________________________________________________________________________________________________________
Lasand acest preambul , haideti sa intram in subiectul propriu-zis..

Vom spune cate ceva despre Congresul XXI al Asociatiei Italiene a Ciclidofililor 21-22.09.2013 Certosa di Pisa - organizat de A.I.C in colaborare cu Muzeul de Stiinte Naturale din Pisa - manifestare la care am avut placerea sa particip in calitate de membru al acestei asociatii.

Tin sa precizez ca cele doua conferinte au avut ca protagonisti ciclidele sud-americane si pe cele central-americane. Mai mult ca sigur , povestioara mea va fi savurata in primul rand de impatimitii acestor specii .

Asadar, iata care a fost Programa celor doua zile :
Sambata 21 septembrie
10.00-15.00
Inregistrarea participantilor si aranjarea pestilor in acvariile de expozitie.
15.00
Un saluto ai partecipanti
Roberto Barbuti - Drectorul Muzeului de Stiinte Naturale Pisa
Enzo Marino - Presedintele AIC
15.15 - 16.15
Prima conferinta: “Geophagus – the most beautiful “sand eaters” of this planet". Heiko Blessin
16.30 - 19.00
Concurs de biliard
Schimb/cumparare-vanzare pesti si socializare.

ore 20.30
Cina Sociala
___________________________________________________________________
Duminica 22 septembrie
9.30 - 10.30
Reuniunea membrilor AIC pentru alegerea unui nou presedinte si a unui nou consiliu
11.00 - 12.00
“Cichlids in their natural biotopes in South- and Central America".Heiko Blessin
La terminarea conferintei, schimb/cumparare -vanzare pesti.
14.00
Loteria

_______________________________________________________________________

Dupa cei 2000km (RO-IT)facuti cu mai putin de o saptamana inaintea acestui eveniment, am mai adaugat inca 600km la bord cu calatoria aceasta la Pisa insa nu imi pare rau. In ciuda eforturilor facute , a meritat din plin.Au fost doua zile de neuitat.

Sambata 21 septembrie, iata ma ajuns la Certosa di Pisa , o mica localitate cocheta la 30km de Pisa .
Locatia acestui Congres ..bellissima! Muzeul de Stiinte Naturale Pisa (un fel de Antipa dar de cateva ori mai mare) este gazduit de o constructie -stil medieval-cu o istorie indelungata in spate , situata pe o colina...un peisaj mirific..

image

image

image

image

image

Trebuie mentionat faptul ca directorul acestui Muzeu, dott. Roberto Barbuti ,membru al AIC , si a oferit disponibilitatea de a muta "cartierul general" al Asociatiei de la Faenza, aici ,la Certosa di Pisa , asigurand totodata tot ceea ce inseamna logistica si spatii pentru desfasurarea manifestarilor anuale ale asociatiei. Avand ca punct de comparatie Congresul de la Faenza de anul trecut, pot spune ca s a facut un mare pas inainte .

FINE PRIMA PARTE
Super! Daca cineva ar vedea imaginile fara sa citeasca explicatiile de acolo, ar crede ca exemplarul cu burtica mov este mascul.

Femeia conduce Lumea ! Julietta asta cu burtica mov inseamna ca-l streseaza cu avansurile pe baietel "Da' haide ma odata ca mi se facu de joaca, mocofanule!"
Va ceda saracu' pana la urma, ca deh,asa -s barbatii

Multumim pentru poze Emile!
Daca-l mai prinzi pe maestrul Pomi ( macar in vacanta de iarna) ar fi pacat sa nu tragi o serie profi de poze cu Humilisii si Nicholsii.
Masculul acela de Nicholsi care se vede in filmulet s a facut o splendoare!

Toate cele bune !
Cris
Lucian wrote:Extraordinara chestia asta cu memoria... mai ales ca vorbim de o perioada mare de timp. Super tare.

Filmarea si bineinteles pestanii sunt superbi. Fotografiile sunt frumoase, dar adevarata frumusete a pestilor o vezi in film, miscandu-se si "socializand"


Multumesc mult Lucian! Filmuletul face cat 10.000 de foto, asta e clar! unde mai pui ca fotografiile mele nu sunt tocmai reusite -

Referitor la faza cu "memoria"..
Sotia inca mai trebaluia in bucatarie in timp ce eu imi clateam mainile murdare de creveti in apa. Am facut o atenta si cum spuneam, am ramas blocati amandoi. S a petrecut instantaneu. Dupa ce mi am retras mana ,cei doi s au indreptat direct catre zona de nisip si au inceput sa sape ca si cum acolo ar fi fost ceva. Reactia lor a fost clar conditionata de acele ramasite de crevete iar explicatia nu putea fi alta decat aceea ca : si au "amintit" !

 
Forum Index » Profile for malawi_crys » Messages posted by malawi_crys
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com