| Message |
|
|
Aici nu prea inteleg ce vrei sa zici, dar incerc sa-ti raspund.
Presupunerea mea (care e posibil sa fie gresita) era ca spre deosebire de mine, majoritatea oamenilor care vor acvarii vor anumiti pesti si apoi isi bat capul cum sa creeze conditiile optime pentru acei pesti. Adica: pesti - acvariu - plante - etc
La mine e: - plante - pietre - acvariu - pesti etc...
Legat de pesti... eu nu m-am grabit sa iau pesti ci m-am trezit cu astia pe cap si habar n-aveam de carasii astia ca pot sa creasca asa de mari si fac multa mizerie. Nu vreau pesti mari dar vreau sa fie si pesti pentru ca ei ofera ochiului senzatia unui peisaj in care se afla si forme de viatza active. Deci chiar daca acvariile alea sunt facute mai mult pentru plante si mai putin pentru pesti pentru ca pot deregla ecosistemul, eu vreau sa gasesc un compromis.
Pestii mari, sau in numar mare, nu vor face decat sa strice imaginea, si sa influenteze negativ parametrii apei, ducand la dezechilibrarea bazinului si distrugerea imginii create.
Nu vreau pesti mari. Eu abia azi am aflat ca popularea acvariului se calculeaza in functie de marimea pestilor la maturitate. Eu bineinteles ca nu m-am gandit si nu aveam de unde sa stiu ca ceea ce am primit sunt pui... ma gandeam ca asa e specia lor
Eu tot citesc putin cate putin dar asa s-a nimerit acum sa fiu impartit in acvariul mic care a ajuns la mine fara sa vreau si acvariul pe care mi-l doresc si urma sa ma documentez incet si sigur despre el. Din cauza acvariului mic trebuie sa ma informez rapid si despre pesti, si despre plante si despre filtre, si despre apa, si despre lumina, si despre sol, si despre mancare, si despre ciclare, si despre intretinerea lui, si despre temperatura... Nici macar nu stiu in ce ordine sa le iau
Edit: Sincer, nici nu mai stiu cum sa le dau de mancare. Unu zice "le dai cat poti prinde cu 2 degete", altu spune "le dai pana se satura", intr-o aprte citesc sa le dau de mancare dimineata, in alta de 3 ori pe zi...
|
 |
|
|
Da, dar voi ganditi asa (presupun ca asa ganditi).
Vreau pestii aia. Ce conditii trebuie sa le ofer?
Eu gandesc asa:
Vreau peisaju(mediul) asta... ce pesti pot sa traiasca in in el?
De-aia pt mine e mai greu sa ma hotarasc pentru ca reebuie sa o iau si invers.
PS: Nu stiu in ce sens ti-a adus aminte filmuletul meu de Na'vi da sper ca in sensul bun nu ceva de genu "e film pentru strumfi" 
|
 |
|
|
Pana acum am hotarat asa:
- Alt acvariu dar sa vad ce oferte am in raport dimensiune - pret. Eu as vrea un acvariu mai lunguietz dar daca gasesc altceva acceptabil modific ideea ca landscape din ala se poate faci si in alta forma.
- M-am hotarat in privinta "gazonului" - Eleocharis parvula
- Cu filtru inca nu stiu... ma gandesc la mascarea lui daca e intern cu niste plante inalte sau achizitionarea unui filtru extern pt maxim 100L
- pesti mici ca sa nu fie mizerie. Desi parca as vrea macar un black moor ca arata ca un Mops cu ochii aia. In rest, nu am pretentii la pesti care vor apa calda, jacuzzi, lumina numa dupa anumite ore, de o anumita temperatura de culoare etc.
Ce nu am hotarat:
- Culoarea rocilor (inca oscilez intre negru si caramiziu deschis)
- plantele de fundal sau chiar plante pe buturuga (daca pun buturuga)
- poate nu fac acvariu cu capac si o sa incorporez in mobila niste neoane. Din cate am observat pisica nu e pasionata de pestii mei... e prea fitzoasa sa bage labutza in apa rece.
- In general chestii care tin de forma acvariului si ce gasesc prima data.
- Si cred ca mai sunt si altele dar inca nu am ajuns la ele.
|
 |
|
|
Asta e acvariul de care ziceam:
PS: Filmuletul de pe youtube nu e despre increderea in sine ci despre perseverenta si un exemplu perfect de solutie care intretine problema
Asta e despre incredere in sine
|
 |
|
|
Frumos si ambitios proiect ai pus la cale. Te felicit pentru asta.
Pentru voi pare ambitios... eu personal nu stiu inca in ce ma bag
As lua acel acvariu de 45 de litri sau chiar mai mare unu de 60, 120L. N-o sa-ti pare rau, o sa fie mai usor de intretinut si mai aspectuos.
Nu stiu daca are rost sa mai cumpar un acvariu pana il am pe cel care il vreau eu. Am recalculat dimensiunile acvariului pe care il vreau si nu e chiar asa de mare. Are 75 litri si multe chestii va trebui sa le fac eu sau pe comanda daca nu pot singur.
Alt motiv pentru care nu ma avant sa cumpar un acvariu este un schimb care mai trebuie discutat intre mine si un prieten. Are un acvariu de 80L cu tot cu capac, filtru, pompa, termometru, cred ca si incalzitor si in loc sa trebuiasca sa dau 100e pe el sau mai mult, daca se hotaraste ii dau arcul recurve (arc cu sageti  ). Deci si banii sunt un obstacol daca e vorba sa iau totul odata. Ceea ce nu-mi place la acel acvariu este marimea (mai exact inaltimea care ar mai strica din peisaj).
Si pe langa asta, sa vad cum ma descurc cu acvariul asta mic cateva zile, ca poate imi mor pestii si ambitia mea se sparge ca un balon 
|
 |
|
|
|
Momentan au cam 3cm... e urgenta si trebuie sa-i mut acum acum sau mai pot sa-i tin 2-3 luni?
|
 |
|
|
PS Sa stii ca atunci cand mai cresc ...cei doi carasi vor avea nevoie de un acvariu de minim 100l doar pentru ei doi, daca vrei sa nu moara .
Of, si eu care credeam ca astia sunt maturi si nu mai au ce sa creasca mai mult de-atat.
|
 |
|
|
Lungime 35cm
Inaltime 28cm
Latime 16cm
15l?
Si temperatura in el este de 22*C (nu am incalzitor... dar la ce pesti am mi s-a zis ca nu trebe pana la toamna)
|
 |
|
|
Ma numesc cum scrie in titlu si experienta mea in acest domeniu este de... putin mai mult de 24 de ore.
Acvariul pe care il am nu este cel care mi-l doresc si din cauza lui am devenit acvarist cu forta. "Cu forta" pentru ca a fost facut cadou inainte ca lumea sa asculte macar 5% din motivele pentru care vreau acvariu si ce fel de acvariu sa fie. Astfel, ceea ce era planificat peste 1-2 luni s-a intamplat acum cateva zile si din disperare, sa nu-mi moara pestii a trebuit sa-mi fac rapid cont pe forum ca sa fiu sigur ca iau deciziile cele mai bune intr-un timp foarte scurt.
Acvariul pe care il am acum contine: 2 Corydoras albinos si 2 carasi portocalii. Mai am doua plante care nu stiu exact ce sunt... una e de suprafata si alta cu radacini.
Cam atat, ca mai multe nici eu nu stiu 
|
 |
|
|
sper ca te-ai inarmat cu rabdare multa la acest proiect.
Da, asa aveam de gand... dar s-au gasit altii care sa-mi faca surprize si sa-mi dea rabdarea peste cap
Intre timp am mai facut niste poze la micul acvariu. Apa nu e chiar asa de tulbure dar se vede asa din cauza ca am folosit blitz-ul pe post de bounce si bate de deasupra (adica de unde vine neonul).

|
 |
|
|
Eleocharis parvula
Asta e! Am trecut deja pe lista.
si daca faci referire la acvariul de mai sus si zici ca e inalt cat ai vrea sa fie al tau?
30 cm fara capac.
|
 |
|
|
|
Pare prea... cu frunze late "iarba aia". Cred ca raman la ideea de plante care seamana cu iarba. Legat de acvariu, nu stiu ce sa spun. Pare cam inalt pentru ceea ce vreau eu. Si eu as vrea ceva mai lung, care sa semene cu o poza panoramica.
|
 |
|
|
No, nu stiu. Seamana cu iarba
Ideea e ca pe jos sa fie ceva ce nu creste mai mult de 2-3 cm... si sa semene cu iarba, sau cu trifoiul macar... 
|
 |
|
|
cel mic il scotem din ecuatie ca daca mai pui 2 pesti ai suprapopulare
Mda... trebuia sa cobesti... am mai primit 2 pesti. Dar astia chiar nu stiu ce sunt. I-am cautat dar nu am gasit specia lor. La Corydoras a fost mai usor pt ca stiam ca e vb de sanitari dar la astia portocalii n-am nici o idee. Poate stiti voi.
@alber: Dar nu o sa se murdareasca acvariul mai repede? Eu de-asta vreau pesti utilitari si cu aptitudini muncitoresti, ca sa faca ei curat in locul meu unde se poate si mie sa-mi ramana ceea ce nu pot ei face
@ReBella: Inca nu stiu dupa care acvariu sa ma inspir. Am vreo 20-30 de poze la care ma tot uit sa-mi vina ideei dar inca nu stiu exact pentru ca mai am de citit. Si apoi, sa vad ce am la-ndemana. Daca am o buturuga faina atunci merg pe versiunea cu buturuga, daca nu, pe varianta cu stanci si dealuri... cine stie... Stiu sigur ca pe jos vreau sa arate ca si cand ar fi iarba... asta neaparat! In rest, multe sunt optionale.
@bilti: daca poti sa-mi spui cam ce sa caut pentru gazonu ala subacvatic ti-as fi recunoscator. Macar asa sa-i fac o lista si sa incep sa fac niste calcule si planuri.
|
 |
|
|
Daca vrei un acvariu ca cele din imagine, si care sa dureze cat de cat, renunta la ideea de pietris si alte bazaconii.
Nisipul ar fi fost doar pentru cateva zone. Ca in poza de mai jos.
Azi am luat 10kg de Aquality aquarium gravel nu stiu ce face si la ce e bun dar e de 1-2mm. Momentan is prins cu mini acvariul asta mic pe care trebuie sa-l intretin. Pestii primiti ieri inca is in viatza...
Edit:
Legat de pesti... Ce pesti utilitari sa iau?
As vrea daca se poate sa reproduc o societate acolo in acvariul ala... adica... spedii de pesti care ofera servicii celorlalti etc.
Unu care manca de pe jos (am albinosii, dar poate exista si altceva mai util), unu care spala geamu de la acvariu, altu care e medic etc etc... Se poate asa ceva sau sunt fitze?
|
 |
|
|
|
Bun. Maine ma duc sa iau nisip/pietris, poate gasesc si o buturuga, caut si niste pietre, iau o planta de suprafata pt oxigen... si sa vedem ce iese si cum o sa arate acvariul asta mic pana ma apuc de ala mare.
|
 |
|
|
scoate acum 15 litri de apa de la robinet intr-un vas cu gura larga ( galeata , oala care sa fie spalata , NU FOLOSI DETERGENT LA SPALAREA RECIPIENTULUI , clateste cu apa si pune apa la declorinat. adica o lasi un timp ca sa se elimine clorul din ea. ideal ar fi 24 de ore dar daca nu cat mai mult timp.
Done. Intrebare: Totusi, apa de la pompa nu e buna? Ca aia e forata si nu are clor... Si astfel as scapa si eu de munca asta cu declorinarea :-"
|
 |
|
|
Trebuie sa te hotarasti ce vrei, in functie de bugetul pe care esti dispus sa il secatuiesti cu investitia asta
Pai inca nu stiu exact ce vreau... dar o iau treptat si vreau ca rezultatul sa semene cu ce am postat mai sus.
Si lasa-i pe bietii de cory ca or sa re ajute tare mult la ciclarea acvariului...
Eu ii las in pace chiar daca nu-s frumosi si se uita urat la mine cand ii pozez...
Apropo, cum sa prcedez maine cand aduc nisipul si il pun in acvariu? Daca scot o parte din apa apoi o bag la loc are ceva?  s Momentan acvariul e plin de pietre
|
 |
|
|
Citesc cat pot dar n-am cum sa asimilez atata informatie intr-un timp atat de scurt. Citeam eu si mai mult si foloseam functia search mai eficient dar sunt contra timp pentru ca nu planuiam sa am azi acvariu si pesti pana nu stiu cum sa-i intretin. Si pe langa toate astea, inca sunt prea confuz ca sa stiu macar ce sa caut
Multumesc pentru sfaturi.
|
 |
|
|
NU stiu din ce arbore sunt, dar am renuntat la ele cand am vazut ca plutesc. Si dupa ce am citit ce ai scris, cred ca am facut bine. O sa caut ceva cioturi de vita de vie si o sa le fierb asa cum ai zis.
daca ai fi precizat de unde esti am fi stiut la ce magazin sa te trimitem.
am precizat
Pietrele pe care le am acum o sa le arunc... dar vreau sa iau pietre mai mari care arata ca niste stanci. Stiti cumva de unde pot face rost de astfel de pietre? Stau in Timisoara, si Timisul este aproape... dar nu stiu daca o sa gasesc acolo.
|
 |
|
|