[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: OanaR
Forum Index » Profile for OanaR » Messages posted by OanaR
Message
Am incercat sa las co2-ul pornit peste noapte, dar nu stiu cat de buna este ideea: azi m-am trezit dimineata si drop checkerul arata o culoare cam galbuie pentru gustul meu, dar si reactivul ala pare sa isi piarda culoare intr-o zi asa ca nu era foarte concludent. In consecinta, am facut un test de ph/kh, care au iesit 7/10 ( de obicei la mine in acvariu iesea cam 7.5/12). In tabelul cu nivelul co2 functie de ph/kh, valorile corespund la 38 mg/l, si din ce am citit pe net, limitele de siguranta sunt 10-40, cu recomandarea a se evita extremele acelor valori. Am inchis butelia, dar ma gandesc ca teoretic mai sunt vreo 2 ore pana porneste lumina la mine in acvariu, deci as fi avut co2-ul pornit inca 3 ore pe intuneric pana cand plantele sa inceapa sa il consume. Care ar fi solutia cea mai buna sa mentin totusi niste parametri de siguranta? Nici ideea de a-l opri ca azi nu imi surade, ph-ul meu acum ia un salt. E reglat la cam o bula pe secunda, sa incerc sa il reglez la mai putin?
Multi producatori de fertilizanti mizeaza pe necesarul de nitrati/fosfati fiind acoperit de pesti si mancare, pentru ca e mai comun acvariul suprapopulat si suprahranit decat cel supra-plantat. Daca esti pe Easy Life, gama completa are Nitro, Kallium, Phosfo si Ferro. Cat despre teste, NH4/NO2 iti trebuie doar daca vrei sa-ti verifici ciclarea, pentru nitrati iti trebuie testul de NO3, asta doar daca nu am inteles eu bine topicul - si cel de PO4 ar fi si el util, pentru ca intre cele doua trebuie sa existe o relatie. Normal ca se poate si fara teste, doar observand plantele, dar deficienta de nitrati nu e intotdeauna usor de stabilit (mai sunt si altele asemanatoare), iar un nivel de PO4 prea jos de exemplu poate sa determine o absorbtie slaba a nitratilor - respectiv sa ii ai in apa, dar plantele sa nu ii poata absorbi (acea relatie de cate iti spuneam, cele doua se conditioneaza reciproc).

Uitandu-ma la restul topicului mai bine, spui tu la inceput ca ai nitratii 10, ceea ce e ok. Acvariul tau nu prea pare la faza la care ar trebui sa te ingrijorezi de lipsa de nitrati, ai putine plantute si destui pesti. Cred ca lumina e mai in culpa.
whitecrowro wrote:Profito http://www.easylife.nl/en/freshwater/profito inteleg ca acopera doar 'zona' macro?!


Profito e mai mult micro. Scrie pe cutie clar ca nu are nitrati sau fosfati, asa ca singurul macro din el e potasiul.
Nu m-am gandit sa il las afara sincer, credeam ca gazul ala trebuie sa treaca prin apa, dar bulele alea mari se ridica la suprafata repede si nu imi dau sentimentul unei eficiente nemaipomenite. Cu extensie ar merge mai bine, dar deja mi se pare mare, ideea de a-l face dublu... Acum, nu ca ma doare pe mine gazul in sine, costa 7-8 lei incarcarea si vad ca merge de vreo 3 luni si nu e goala - mai mare bataia de cap cu drumul pana la statie decat costul gazului in sine, dar nu stiu cat de eficient este. Am pus testul ala de co2, s-a inverzit el, dar combinat cu kh-ul meu de 12-13, nu sunt sigura ca interpretez lucrurile cum trebuie.
Nu am extensia, dar sincer as prefera sa iau altceva cu totul. Inafara de faptul ca e urat cu spume, nu stiu ce destept de la JBL s-a gandit ca in pretul ala de 60-70 lei pentru o bucata de plastic nu intra decat un inel de sustinere asa ca a-l pozitiona vertical in asa fel incat sa ramana vertical e un pariu cu sanse mici. Scoate un zgomot ca un galgait permanent de la gazul care se aduna in partea de sus care ma calca pe nervi avand in vedere ca sunt langa el toata ziua.
Taifun am si eu - nu din preferinta proprie, pur si simplu numai asta era la petshop in Iasi (si pana si asta a fost ceva de genul - multe explicatii asupra difuzoarelor/reactoarelor - vanzatorul scarpinandu-se in cap ce vreau de la el - si pana la urma scotand o cutie despre care a zis ca niciodata n-a inteles pentru ce e, poate e ce vreau eu). Poate a intrat apa pe furtun cand l-am curatat - am sa il demontez la urmatorul schimb de apa.

Najas-ul oricum voiam sa il scot la un moment dat, creste repede si se rupe usor. E o planta pe care o aveam de pe vremea cand nici nu stiam ce e aia un filtru, la fel cu guppy-i. In locul ei as fi vut ceva rosu sau portocaliu, dar momentan incerc sa obtin un aspect satisfacator la ce am in acvariu.

De asemeni, iar incep sa am probleme cu alga aia verde in muschi. Intotdeauna am crezut ca e cladophora, dar recent my s-a spus ca ar fi spirogyra. Firisoare foarte subtiri, verde inchis, cam de 4-5 cm lungime in general, se incalceste exclusiv in muschi. Am avut-o si in acvariul vechi, intotdeauna exclusiv pe muschi. Mi s-a sugerat un "tratament" cu apa oxigenata, dar as vrea sa studiez un pic cantitatile, si mai ales cauza ei.
Pe ala l-am curatat chiar acum vreo saptamana, dar ma bate gandul sa inlocuiesc chestia aia de la JBL cu altceva - ori un reactor in line (baietii de aici recomanda varianta DYI, dar nu sunt sigura ca sunt eu destul de indemanatica pentru asa ceva) ori sa iau un difuzor cu pastila ceramica (am avut unul, dar a crapat la un moment dat din motive necunoscute).
Cel mai enervant la solutiile diferite de NPK mi s-a parut faptul ca nu stiam cat sa dozez. Indicatiile celor de la Easy Life sunt relativ greu de inteles pentru un incepator in general, si a trebuit sa trec printr-o gramada de discutii pe forumuri despre fertilizare ca sa-mi fac o idee despre ce si cum. Am gasit recent un calculator care pare util, dar intre timp cumparasem deja sticla de Vimi. Sunt de acord ca intr-o saptamana nu vezi mare lucru rezultate, dar de-acum, daca am pornit-o, am sa o vad. Chestiunea cu fertilizare alternativa pe zile pentru mine e peste mana, am practicat-o, si singurul mod sa imi aduc aminte ce trebuie sa dau si cat era sa verific notita de pe calculator. Lucian a sugerat o metoda inteligenta de a tine minte, dar momentan nu simt ca pentru o gasca de plante easy cum am eu merita bataia de cap. Cred ca rezultatele ar fi probabil ceva mai bune (de exemplu, nu cred ca Vimi imi da destul fier, chiar la varianta all in red), dar dupa cum vezi problemele mele sunt mai de baza decat dozarea pe element.

Din moment ce calculatorul de fertilizanti pe care il folosesc acum (http://yanc.rotalabutterfly.com/) nu are in lista All in red, am folosit All in one ca referinta - si calculeaza pornind de la necesarul de azot. Chestiunea e ca azi am pus una langa alta compozitiile de la all in red si all in one, si all in red are dramatic mai putini nitrati (all in one - 11200 ppm, all in red - 3470 ppm). Avand in vedere ca am destul de multi pesti, ma intreb daca ar trebui sa dozez mai mult pentru a acoperi nitratii. Am sa fac azi un set de teste (si-asa am uitat vineri la schimbul de apa, iar nitritii mei inca erau destul de sus acum o saptamana, din moment ce teoretic inca sunt in ciclare) si am sa vad cum stau cu nitratii.

Apa din acvariu s-a limpezit in mare dupa aventura cu filtrul de vineri, tot se vad impuritati prin ea la lumina puternica, dar banuiesc ca asta e treaba atata timp cat am cory si ancistrusi. Oricum, zic ca acum cu un JBL e700 si un Eheim 2213 sunt ok cu filtrarea. Am pus pe ambele in-uri bureti.

Zilele astea am mai descoperit o problema totusi: co2-ul meu este pus pe o priza programabila sa plece pe la 9 dimineata pana la 9 seara, dar dimineata nu a pornit. Am crezut ca s-a stricat ceva la priza, dar nu: pur si simplu dimineata are nevoie sa dau debitul mai mare de la reglajul fin si apoi sa-l re-reglez - ceea ce mi se pare cam meh, pana la urma de asta am electrovalva, sa nu stau la robinet zilnic. Sistemele astea se curata sau ceva la un timp?

ps: @Gabi - iti urmaresc jurnalul de pe forumul asta, e foarte frumos acvariul, sper candva sa ajung si eu mai aproape de nivelul tau .
In prezent folosesc Vimi All in red - cam 15-20 ml pe zi, dar numai de vreo saptamana. Inainte am avut gama de la Easy Life - Nitro, Fosfo, Kallium, Profito - nu aveam Ferro. Nu stiu daca din cauza lipsei de fier, dar cele cateva plantute rosii pe care le-am avut s-au topit incet dar sigur. Par sa fi prins culoare de cand am trecut pe Vimi dar nu stiu daca nu e prea tarziu pentru ele.

Am folosit http://yanc.rotalabutterfly.com/ pentru calculul estimativ al fertilizantilor (metoda EI zilnic).

De mentionat ca nu am o apa grozava de la retea. Inca nu ama vut timp sa ma lamuresc cu Kh-ul/Gh-ul exact, dar testul de Kh de la JBL imi arata 12-13 la un ph de aproape 7.5 (un pic sub dar am testul ala tampit cu scara mare) si e greu de spus.
Am sa incerc sa ridic lumina, dar ma gandesc ca odata cu ea ar trebui sa ridic si co2-ul. Momentan e la 2 bule pe secunda, cam 12 ore pe zi.
Mda, asta as fi vrut si eu sa aflu, dar de gasit un par-metru s-a dovedit imposibil .
Lampa are 90 de W pe led, dar momentan merge cam la jumatate, ceea ce ar insemna pe la 6000 de lumeni. Marsilea pare sa aiba doua tipuri - una mai mica, si una mai inalta cu frunzele tip trifoi. Lumina o pot mari dar deja incepusem sa fac alge verzi prin moss, pe care le faceam in acvariul vechi imediat sub neoane.
Edit: inca o intrebare - cat e de riscant sa las co2-ul pornit si noaptea? Si cam cate bule ar trebui la volumul meu de 180l? Testul ala de la JBL s-a inverzit cand l-am pus, dar nici nu am riscat la mai mult decat un verde relativ inchis.
O saptamana mai tarziu, am comandat garnitura, a venit ieri, am lasat filtrul pornit in baie din precautie azi noapte, dimineata era tot uscat asa ca a fost montat. Mi-a trecut prin cap ca as putea sa dau gauri in stand pentru furtune dinauntrul standului - zis si facut dar nu m-am asteptat sa se ridice praful atat de mult si ceva din el a aterizat in acvariul care e deschis. Am incercat sa il curat - dar e prea fin ca sa-l prind cu ceva. Cat de periculos e? Ma gandesc ca pal-ul are tot felul de cleiuri in el. In rest, ieri la schimbul de apa mi-am luat inima in dinti sa curat Eheimul ca abia mai clipocea. Fiind prima data cand il desfac, a luat ceva timp sa ma prind ce si cum si a cam stat oprit vreo ora. Dupa ce l-am pornit cumva tot a iesit niste mizerie din el, si azi apa n-a fost prea limpede. Sper ca n-am facut vreo deciclare, dar filtrul era cam plin de mal. De o saptamana am trecut la fertilizare de la Vimi si putinele plantute rosii care inca nu se topisera par sa-si fi recapatat ceva culoare. Totusi, rotala mea parca nu arata cum trebuie. Face foarte multe ramificatii, dar frunzele sunt foarte mici. Doar una-doua din ele au dat frunze de dimensiune si culoare normala zilele astea - asa ca nu le-am tuns. Poate ma ajutati cu o indicatie la ce imi lipseste. Scuzati casuta de plastic plutitoare - am uitat sa o scot pentru poza. Am puisorii de creveti ramasi in ea. Din cei carora le-am dat drumul in acvariu, 2 par a fi supravietuit si au crescut. Mossul se murdareste belea mereu. Poate acum, cu filtrare mai puternica sa se mai imbunatateasca lucrurile?

image
image
image
image
Cumva, cu filtrul oprit, apa a curs din acvariu prin tot biroul meu. Bina ca eram inca la lucru si am vazut balta latindu-se, sau dimineata nu as mai fi avut pesti. L-am scos complet. Sunt tentata sa-l arunc pe geam.
Tocmai il re-asamblasem ca sa incerc alta solutie de etansare, si sincer nu mai am energie in seara asta sa il desfac din nou, mai sunt si super in urma cu proiectul . Am sa il las asa in seara asta, nu curge atat de mult cat sa iasa din lighean si am sa vad cum e dimineata. Tin minte ca a curs si prima noapte cand l-am instalat in baie, apoi s-a oprit. Daca tot asa e, luni dupa amiaza dupa examen am mai mult timp sa il gadil.
L-am desfacut, e ud inauntru, nu-mi dau seama daca a avut mai multa apa. I-am dat drumul fara capac, dar nu l-am putut amorsa.
Pot sa verific in vreun fel?
Am scos garnitura cu pricina, de aratat arata intacta, nici macar nu e intarita sau ceva. Am uns-o cu glicerina, pus-o la loc, am mai scos un pic de material filtrant, sa nu fie prea pline sertarele...tot curge. Daca e dusa garnitura, ar trebui sa fie vizibil cumva?
Intr-adevar glicerina simpla se gaseste doar la farmacii care prepara chestii, dar am avut noroc ca cea mai mica din cele 4 care se gasesc in raza de 250 de metri sa fie de genul ala. Am glicerina, now what. Scot garnitura, ii fac un masaj, dupa aceea trebuie sa stea vreo perioada la uscat sau ceva?
Lucian wrote:Vezi ca se gaseste burele foarte poros pe la Hornbach (vezi prin el). Este foarte bun de pus pe In in interior

LE: acum m-am uitat si am vazut ca pe la voi prin NE nu aveti Hornbach - e momentul sa iesiti in strada sa protestati


Anul trecut am iesit "la plimbare" prin Bucuresti pe o ploaie torentiala numai ca sa ajung si in Hornbach. Prietenii care trebuiau sa ma duca acolo au incurcat borcanele su ne-am si ratacit vreo ora. Deci, iesitul in strada ar fi floare la ureche daca as sti ca si rezolv ceva ).
Am pus un burete relativ rar pe care il aveam de la un filtru intern.

glicerina simpla gasesti de regula doar la farmaciile cu laborator propriu. La celelalte degeaba incerci


Atunci nu are sens sa incerc pe aproape. Am sa vad cat curge in 8 ore (nu e chiar cascada, cam o picatura pe secunda) si daca e safe sa il tin in lighean, o sa locuiasca acolo pana luni, cand fac rost de garnitura.
Intre timp, imi prind urechile cu un sistem de filtrare pentru un pond. Nu va speriati, e pur academic - proiect pentru scoala, iar cursurile sunt cretine. Nu cred ca profesoara stie ce e aia ciclul azotului si in general despre filtrarea biologica. Traiasca forumurile de acvaristica.
 
Forum Index » Profile for OanaR » Messages posted by OanaR
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com