[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Message
rasinile de dedurizare inlocuiesc ionii de calciu si magnezi cu ioni de sodiu.

deci acum depinde la ce vrei sa folosesti instalatia asta - de exemplu e buna pt instalatii care incalzesc apa (boiler, espressor, centrala etc) ca nu se mai fac depuneri in interiorul lor

nu mi-e clar daca e buna sau nu de baut:
- daca duritatea e mare, atunci vei avea o concentrare mare de ioni de sodiu in apa rezultata (de exemplu peste tot zice sa nu dai la bebelusi apa trecuta prin astfel de rasini tocmai din cauza concentratiei de ioni de sodiu)
- daca duritatea e in limite, atunci nu e o problema sa bei apa aceea fara sa fie filtrata cu aceste rasini, deci nu ai nevoie de acest fel de cartus

deci nu imi este clar care este rolul acestor rasini pentru apa de baut

iar pentru acvariu, aceeasi discutie, nu inteleg la ce ar fi buna: eu as folosi ori osmoza daca am cerinte speciale, ori nimic daca nu am cerinte speciale

oricum, sunt destul de sigur ca rasina aia se consuma foarte repede, deci as zice ca in practica e frectie la picior de lemn
opincarul wrote:Treaba sta in felul urmator: in primavara anului trecut mi-au murit foarte multi corali intr-un timp foarte scurt. Cand s-au golit pietrele am vazut ca sunt destul de multe balltip anemone.
Cum eram suparat, am scos pietrele si le-am lasat in balcon intr-un bidon, cu apa. Doamna casei a gasit de cuviinta sa mute in partea ei de balcon bidonul, fara sa-mi spuna. Prin Noiembrie am redescoperit bidonul, din care s- aevaporat apa sarata si peste care a plouat atata timp. Praf pe pietre e ca spuma la bere, doo degete


eu zic ca nu e nevoie de nici un tratament, o clatire mai temeinica cu apa ar trebui sa fie ok, dar daca vrei sa tratezi atunci clorul e cea mai buna solutie pentru tine.

zicea cineva mai sus de apa oxigenata: probabil ca face treaba, dar ai nevoie de o galeata de apa oxigenata ca sa faci aceeasi treaba pe care o fac 100-200 ml de clor la 10 litri apa.

diferenta de cost este deci semnificativa.

apa oxigenata e f buna pt tratamente locale direct in acvariu sau pt pietre mici pe care vrei sa le bagi imediat inapoi in acvariu

EverSad wrote:Nu le` am` pe marine...

Dar: as` baga piatra in cuptorul de facut cozonaci si as` "investi" 2 ore la 250-300 grade.


in nici un caz piatra folosita deja in acvariul marin nu se expune la caldura (fierbere, cuptor etc), pentru ca poate elibera toxine (de exemplu palytoxina).
de asemenea, poate crapa daca inca mai are apa in ea

intrebarea mea este de ce nu ar fi in siguranta sa o bagi inapoi, ce anume crezi ca ar putea sa fie pe ea sau in ea si care sa poata fi eliminat?

ca daca a stat in acvariu, mie mi se pare ca poate fi bagata fara probleme inapoi in acvariu, anemonele alea au pierit de mult, eventual poti o tii 1-2 zile in apa de la robinet + pompa, sa o mai clatesti de resturi organice.

daca vrei totusi sa o tratezi, eu de exemplu folosesc hipoclorit (domestos), o las cu o pompa in domestos 12-24 de ore (sau 1 saptamana daca uit de ea :-) ).

dupa aia arunc apa cu domestos si pun apa proaspata + solutie de acvariu pentru declorinare si o mai las tot cateva zile si aia e, nu am avut niciodata probleme
Sunt riscuri: ph f scazut, substante poluante colectate din aer (ex amoniac), bacterii care se dezvolta in rezervorul dezumidifactorului, poate ceva cupru de la instalatie, nimeni nu stie precis.

Un TDS de 13 nu e deloc mic, mai ales ca nu stii ce anume eate dizolvat in ea.

Pt creveti eu zic ca este foarte riscant, nu as folosi.

O instalatie de osmoza nu e deloc scumpa, daca chiar ai nevoie. Sau mai bine apa de ploaie.

Mai multe in linkul de mai jos
https://www.planetcatfish.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=27073
Thereau wrote:
Humbert wrote:dar in loc sa intrebati in stanga si in dreapta
- Cuvinte alese neintelept pentru un forum de acvaristica, pe vremea mea, asa se proceda pe forumuri : unii intrebau, altii raspundeau si toata lumea era fericita


Neah, aproape nimeni nu era fericit (in sensul de multumit). De cele mai multe ori, cand punea unul o intrebare, apareau 10 insi cu raspunsuri diferite care se si incaierau de nu mai intelegea nimeni nimic. :-)

Stiu f bine, sunt pe forumurile de acvaristica de 15+ ani.

E bine sa intrebi, ca sa nu faci greseli costisitoare. Dar la anumite lucruri, cum e cel de fata, poti sa experimentezi, ca nu costa nimic.

Mai ales ca Aurel79 scrie in clar ca dupa ce a citit pareri mai mult s-a zapacit decat lamurit.
logica spune ca optim este sa fie puse ambele pe acelasi perete lateral si out-ul orientat spre lungimea acvariului.

daca le pui in colturi opuse, apa va circula preponderent pe linia dintre out si in, ca apa intotdeauna alege calea cea mai scurta

or noi in acvariul dorim ca apa sa ia o cale cat mai lunga, ca sa duca nutrienti peste tot

cand pui in si out pe aceeasi laterala, apa este fortata de out sa se duca spre laterala opusa pe la suprafata, dar pentru a iesi din acvariu este fortata sa se intoarca inapoi (pe dedesubt), deci este o cale mai lunga

in practica nu prea conteaza, daca acvariul este mic sau daca filtrul este puternic.

dar in loc sa intrebati in stanga si in dreapta, eu daca as fi in locul vostru as experimenta punand tevile si asa si asa si apoi as pune in acvariu niste mancare tip fulgi care pluteste in masa apei si as vedea care este pozitionarea tevilor care face ca mancare aia sa se plimbe cat mai mult in acvariu; ca circulatia apei mai depinde si de hardscape, plante etc deci fiecare acvariu e diferit

in definitiv de aia e misto hobby-ul asta, ca poti sa si experimentezi
Danila wrote:Tare de tot, e mai mult decat perfectu .Sincer cred ca singurul risc este sa te plictisesti din cauza ca toate sunt la superlativ


Nici vorba sa ma plictisesc... la cateva zile dupa ce am deschis topicul, tangii au explodat cu cryptocarion.

Tocmai am terminat ieri tratamentul de 2 saptamani cu TTM + Copper power si i-am pus in acvariul de observatie unde vor sta 2 saptamani (daca am noroc si au scapat).
Am pierdul binotatus-ul in saptamana 2 (de la cupru, ca altfel era super vioi), tominiensis-ul a facut infectie bacteriana secundara si nu stiu daca va supravietui, am mai cheltuit niste bani pe checkerul de cupru de la Hanna, e o gramada de efort sa plimbi pestii la 3 zile in alt recipient care tb sterilizat si tot asa. Noroc ca aveam 2 butoaie disponibile.

Acum stau cu frica in san sa nu fi contaminat si acvariul principal, ca daca vad puncte pe pestii pe care ii am acolo, nu stiu ce o sa fac. Copper Power nu mai am si nu mai am nici nervi sa mai fac TTM si apoi oricum nu am unde sa tin pestii 3 luni ca sa stea display-ul fara pesti.

In plus, pe sticla acvariului au aparut niste... urme, ca zgarieturi nu sunt, care nu se duc cu nimic, tre sa imi fac timp sa le scriu celor de la Red Sea, ca e complet ridicol.

Una peste alta, am parte de cel mai prost inceput de acvariu posibil.

Dar nu ma las batut si sper ca o sa trec peste..... tot cu dificultati a fost si inceputul acvariul de dinainte, cel pe care l-am pornit la inceput de 2020 - 3 luni de zile m-am luptat cu o bacterie care producea cantitati enorme de mucus (slime) si pana la urma am invins.

Nu e simplu hobby-ul asta, de aia-mi place.
Deocamdata la reefmat am consumat 10 cm pe zi in medie dar nu cred ca e relevant ca acvariul inca nu e populat la maxim. Din ce am citit lumea consuma 1 rola la 2-3 luni, in genetal vorbind.

Eu special am luat modelul mai mare ca difetenta de pret e nesemnificativa dar rolele sunt mai lungi si mai late, deci sper sa tina macar 3 luni.

Clar merita fata de ciorap dpdv al filtrarii mecanice, dar costurile sunt mai mari deci depinde de fiecare.
Salutare!

In sfarsit am decis sa sparg banca si sa iau un Reefer 425 G2 versiunea MAX, adica echipat full cu echipamente Red Sea (inclusiv noul sistem ATO care vine pe G2).

Deocamdata nimic de comentat pe partea de echipamente, vedem cum se comporta in timp (sunt impresionat de claritatea apei pe care o da reefmat-ul).

Daca aveti intrebari, shoot!

Acvariul are apa in el de vreo luna, dar de-abia saptamana trecuta am mutat pestii si coralii din vechiul acvariu, ca sa il pot folosi pe acela pe post de carantina pentru turma de tangi pe care am luat-o (7 bucati mai precis, astept politia tangilor la usa :-)).

Work in progress


Carantina



Lista echipamente:
2x ReefLED 90
2x RL90 Mounting Arm
1x DC REEFER Skimmer 600
2x ReefWave 45
1x ReefRun 5500
1x ReefRun Dual Controller
1x ReefMat 1200
1x ReefATO+
1x Slide-out control panel 60
1x Utility basket
1x ReefDose 4
dan.pavelescu wrote:Stiu eu, dar nu vreau sa zic

Am pus si Olanda in lista, ar trebui sa-ti mearga acum.


merci mult maestre, le vad acum!

impresionant nivelul de atentie la detaliu!
succes!
rodoselada wrote:

image



Cine stie sa imi explice si mie de ce nu mai vad pozele de pe plici puse pe forum de vreo 2 ani asa? E f frustrant ...
E destul de clar ca e defect de fabricatie, si eu as fi foarte nervos.

Foarte dezamagitoare reactia celor de la Dennerle, acest post tocmai m-a facut sa renunt la planurile de a lua un acvariu de la ei.

Eu le-as face un pic de "reclama" pe facebook etc chiar nu e ok sa iti crape acvariul din senin.
Mda, incearca sa nu mai cumperi pesti marini de la Coralis, mai ales daca nu esti dispus sa ii carantinezi.

M-am pacalit si eu la ei, am luat primul meu yellow tang de la ei si in fix 2 zile a facut ich si apoi a murit 1 sapt mai tarziu, noroc ca am avut inspiratia sa il tin in carantina (desi nu planuisem) ca altfel imi detonam acvariul.

In magazin nu am vazut nici un punct pe nici un peste, m-am uitat cu foarte mare atentie inainte sa il iau.

Aquplanet e o varianta mult mai buna daca esti din Bucuresti, chit ca e departe.
E un mod cam intortocheat de a monitoriza usa la garaj. Recomand un senzor de contact.
:-))
Care este explicatia pentru care tu ai amoniac, nitriti si nitrati = 50 la 24 de ore de la pornirea acvariului si in continuare?

Ori testele nu sunt corecte, ori instalatia de osmoza nu e buna.

Nu se poate sa ai nitrati 50 din prima, daca ai e din cauza ca erau deja in apa.

Nici daca piatra ar scurge nitrati in apa nu ai cum sa ai 50 din prima zi.

Nu stiu ce sa zic, eu nu as pune animale intr-un acvariu cu valorile tale. Sper ca nu faci testele bine.

La un acvariu atat de nou in mod normal totul este zero, chiar trebuie sa faci eforturi sa testezi amoniac sau nitrit. De asta este si inutil sa testezi mai des de 1-2 dati pe luna.
Th urile sunt ieftine, pe aliexpress economisesti poate 5 dolari, dar astepti cu lunile dupa ele, asa ca eu zic ca nu merita daca vrei sa iei unul de proba.

Ref la STC, sigur, waterproof e o varianta mai buna.
Eu am 2 controlere STC-1000 no name, luate de pe aliexpress, le am de vreo 7-8 ani. Ele sunt f bune, au si incalzire si racire, dar trebuie facuta diferenta intre controller si sonda.
Din fericire, sonda la STC se poate inlocui si am tot incercat diferite sonde pana am dat peste unele stabile (din plastic), care merg de cel putin 4 ani. Am calibrat controllerele si asta e.

Ref la inkbird, citeste si tu reviews pe forumuri, sunt f multi acvaristi care spun ca dupa ~2 ani sondele se decalibreaza si atunci tb sa arunci controller-ul, ca sondele nu se pot inlocui.
Asta e motivul pt care nu am cumparat inkbird.

Ref la Sonoff, e aceeasi problema cu sondele, am avut unele care au fost ok si unele care nu au fost ok, dar pana la urma am reusit sa gasesc unele care sunt ok si le am pe alea de multi ani.
Problema la Sonoff e ca nu se poate calibra, deci e posibil sa vezi o temperatura diferita. Dar asta e ok, atat timp cat diferenta este stabila. Si este stabila. Eu folosesc Sonoff cu HomeAssitant si in HA am putut corecta senzorii si deci acum vad corect si la Sonoff.

Motivul pt care nu folosesc Sonoff si pe post de controler este ca nu este dual, adica nu poti controla si racire si incalzire cu unul singur, ai nevoie de doua. STC-urile le aveam de dinainte si isi fac treaba cu brio, asa ca nu am considerat necesar sa repar ceva ce functioneza cum se zice. Folosesc releele de la Sonoff TH pt a controla auto top-off in schimb, functioneaza ciclic, cate 1 minut la fiecare 3-4 ore.

Partea buna la Sonoff este ca poti face o rutina care te anunta pe telefon daca temperatura depaseste un anume interval. Cred ca la Inkbird primesti email, ceea ce e stupid, ca nu stau sa verific emailul periodic.

Eu as zice sa incerci mai intai un Sonoff TH-10. Sunt ieftine si oricum, daca nu iti place poti sa il returnezi.

Din cate imi amintesc, da, sonda la Sonoff este 10K. Stiu ca este din inox, eu le tin in apa sarata de ani de zile si nu s-a intamplat nimic nici cu ele nici cu acvariul, deci snt sigur ca sunt ok, doar sa fii sigur ca ai varianta waterproof.
https://itead.cc/product/sonoff-ds18b20/

PS uite vad ca au scos un model nou de TH, Elite ii zice, are display, ceea ce ajuta
https://itead.cc/product/sonoff-th-elite-smart-temperature-and-humidity-monitoring-switch/
Eu folosesc de multi ani controlere STC, sunt ieftine si f bune iar sondele se pot inlocui.
Pt monitorizare la distanta folosesc Sonoff TH-10 sau TH-16.
Si am si o camera IP cu care vad si displayul la STC.
Acvariile AIO de firma sunt foarte scumpe pt ce ofera, dupa mine, mai ales la litraje sub 100 litri.

Insa la volume peste 100 litri si mai ales la mana a doua, merita.

Eu sunt fan AIO, poti vedea mai jos cum l-am facut pe al meu (primele posturi). Il am si acum

http://acvariu.ro/forum/posts/list/41043.page
Dupa mine, un sump asa mic nu va folosi la nimic si nu va face decat sa creasca costurile si complexitatea proiectului.
Nici nu e clar ce fel de overflow vei folosi si unde il mai pui si pe acela in acvariu. Sau poate vrei sa te apuci sa gauresti?

Mai zic o data si nu mai insist: vrei sa iti faci mana, foarte bine, atunci mergi pe minimum cu echipamentele (adica lumina, incalzitor, filtru intern, cel mult extern, si atat).

Daca vrei sa bagi bani in ceva, poti cumpara un AI Prime HD la mana a doua, il folosesti si la 40 de litri si la 100 de litri iar daca decizi ca marinele nu sunt de tine il vinzi mai departe.
Orice alta cheltuiala mare pentru un acvariu de incercare mie mi se par bani irositi dar evident faci cum crezi.
 
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com