Message |
|
Da .. o sa incerc sa demagnetizez femela... pt. ca a stat prea mult pe langa curatatoru ala de geam...magnetic.
Si o sa angajez un mercenar de melci rosii. "Blood Snailor" .. parca !
|
 |
|
|
 |
|
Povestea e urmatoarea:
Acum 4 luni micutii mei pomacea, care numai micuti numai erau [3 la numar], isi faceau de cap, mancau ca nebunii, puneau plantele la pamant, etc. In micu meu bazin aveam si nelipsitii melci rosii. Toate bune si frumoase, nici un incident neplacut. Pe doi dintre ei i-am dat, ca erau cei mai mari, si deja mancau toata mancarea ancistrusilor cat ai clipii. Acum o luna-jumate singurul pomacea care mai ramasese si se dezvoltase chiar binisor, a devenit apatic. Il gaseam din ce in ce mai des in acelas loc, dormind. La un moment dat, n-a mai iesit o saptamana, si m-am uitat mai atent la el. Era napadit de micii si devoratorii melci rosii. Zic, stai sa vezi ca l-au incoltit dracusorii. Dar dece, ca mancare pe fund tot ramanea, alge erau destule pe peretii acvariului. Am scos melcul si am observat ca nu era mort, chinuindu-se sa se ascunda in spirala lui. Dar... era ciuruit. Astia micii il taxasera chiar bine de tot. Asa ca am separat melcu si iam facut un culcusi intr-o cutie de plastic de 6 litri, care am umplut-o jumate. Apa curata, surplus de plante din acvariu, ceva pietre sa nu se plictiseasca si mancare zilnic ca la pesti. La 2 zile schimbam jumate din apa, ca facea o gramada de mizerie si completam cu apa proaspata si apa minerala de pe fundul sticlelor. Zic sa se refaca gaurile. Nu trecu mult timp si decoperii ca melcu era femela, nu de alta dar m-am trezit cu ditamai ciorchinele pe peretele cutiei. Am acoperit cutia cu un capac.. ca in prima nopate dupa depunere am gasit-o pe mocheta. N-a patit nimica dar nu mai era mult. Dupa inca o saptamana a aparut al doilea ciorchine si inca unu dupa inca o saptamana. Am suplimentat mancarea si cu ceva verdeturi, dar ... au iesit puii din primul ciorchine. Din vreo 150 de oua cred ca tot sa fie vreo 100 de pitici. Iar asta cum s-a obijnuit sa ingita tot ce cade in cutie am pus-o iar in acvariu. Incepuse din nou sa creasca si aproape ca se vindecase. Dar acuma la nici o zi de cand am mutat-o in acvariu, au tabarat melcii rosii pe ea, de credeam ca nu mai scapa. A trebuit sa iau o scobitoare sa-i scot toti melcii rosii, ca-i intrasera si interiorul cochiliei. Acuma nu stiu cum sa mai fac. Am pus-o in alta cutie identica, sa stea singura, sa-si revina. Dar o vreau inapoi in acvariu !
|
 |
|
P.S: scuzati greselile gramaticale .... o fi de la prea multe alge pe ecran
|
 |
|
eh.. de cand n-am mai postat paicea....!
aripioara in cauza a crescut doar pe jumate... si nu ii mai hranesc cu pipeta.. gata sau dat pe brazda... mananca la gramada cu "derbedeii" ceilalti care ma si musca de degete [mai ales zebrele].
Din gupii n-a mai ramas decat o femela [restu i-am trimis in vacanta prin alte acvarii.. ca-ncepura multiplicarea].
Problema e cu ancistrusii care au inceput sa devina teritoriali [la doar 4cm lungime], asa ca neonii au invatat o alta lectie... sa manance cat timp mancarea nu ajunge pe fundul acvariului, altfel se trezesc cu cate o ventuza pe fata. Binenteles ca ancistrusii nu se mai inghesuie sa rontaie peretii acvariului decat din plictiseala. Altfel imi chinuie singurul pomacea care-l mai am.
|
 |
|
Da .. "turma de gupii" atrage si ceilalti pesti la masa.. sau chiar si la pascut de alge. Un rol interesant il joaca si zebrele.. care se balacesc in locul in care pun mancare ... usurand neonilor sa identifice de unde vine mancarea [niciodata nu pun mancare in acelas loc].
|
 |
|
DA... aripioara a inceput sa creasca. Creste un pic din spate ca un mic mot si chiar o si strange sau desface. Dar inca nu are culoare. 
|
 |
|
Cum spunea o veche vorba din batrani:
"don't subestimate the power of selfhealing"
|
 |
|
Nu e vina mea... [decat ca asa iam cumparat]. De unde i-am luat eu, erau uitati intr-un acvariu fara plante, in care erau pesti la vanzare. Probabil ca erau acolo de ceva vreme.. si nu le-a mers bine. Acum o sa recupereze... :pigeons: cu hrana la pastilute. 
|
 |
|
|
 |
|
Si legat de modificarile posturilor.. parca era o optiune unde iti poti modifica ultimul post intr-o limita de timp, sau pana raspunde urmatorul.[Am vrut sa va fac ACVARISTI si nu ACARISTI... Imi pare sincer rau !  ]
Si ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa adaug niste poze intr-un album. [momentan primesc o eroare..cu permision denided..  ]
|
 |
|
 Da .. probabil ca ar trebui sa-mi dati cateva sfaturi de Feng-Shui... dar nu ma pasioneaza. Si clopotei la usa mai mult ca sigur ca exista... dar n-am bagat eu de seama.
Nu ma luati la critica tare... lucrurile pe care majoritatea dintre voi le considerati inumane.. se intampla cu totul in alta parte [si nu in acvariul meu]. Orice biosistem [mai ales "home made"] tinde sa devina instabil.. din cauza multiplilor factori. Atata doar ca poate fi mentinut in echilibru printr-o intretinere si monitorizare adecvata. La un acvariu de 20l e mai usor sa modifici parametri cu minimum de efort [daca sti cum.. chiar si cu o singura planta adaugata.. sau eliminarea anumitor elemente nocive], daca sti unde sa te uiti.
Cred ca pana la urma o sa ma axez pe principala mea preocupare... si anume "Cum sa ai o gradinita pt. pesti.. fara prea mare bataie de cap"
Apropos... peste 2 luni o sa dau neoni.. ca au inceput sa se le arda de harjoneala, si probabil si zebrele... au crescut si astea. Dar o sa introduc si alte specii "necompatibile".... binentzeles luati de mici.
O sa va povestesc. 
|
 |
|
Multumesc pt sfaturi. Inca nu am victime si nici nu o sa am, mai ales ca stiu cand un peste sufera de ceva sau nu se mai comporta "regulamentar".
Iar legat de forum.... dece nu pot sa-mi modific postul... ca mai scap niscai erori de scriere.
|
 |
|
Tetrazonii au doar 2cm lungime si e adevarat ca sunt cam atomici.. dar n-au nici o treaba cu neonii sau tetra portocalii. Inoata in general la suparafata si se amesteca printre zebre sau gupii. Neoni deja stapanesc foarte bine zona de jos a bazinului si urca doar cand le bat eu in geam sau se agita toata pestimea. Singurul care sta mai retras e asta fara aripioara. Dar culmea nu e speriat sau fricos, ci chiar se da la gupii sau neonii carei calca zona. Doar ca nu reactioneaza ca celalalt din speta lui care deja se tine dupa neoni sau exploreaza mai mult prin acvariu. Probabil ca sunt din surse diferite si fiecare cum s-a invatat.
Si crede-ma ca nici un peste nu se chinuie [mai ales ca i-am luat cam pe toti de mici si inca nu au crescut]. O sa scap in viitor de gupii desi ii tin pt ca se adapteaza foarte bine si dau exemplu si la ceilalti pesti. Nici cu tetrazonii nu am mari planuri pt ca o sa devina rai, mai incolo la pubertate. [dar a trebuit sa-i achizitionez la cerere]. La anu prin februarie o sa-i mut intr-un acvariu mai serios.
Legat de intrebarea mea stie cineva ceva ?
Eu stiam ca daca pestele e inca tanar, aripioara creste odata cu restul dezvoltarii lui. Dar eu n-am mai avut Glowlight Tetra si nu stiu cat de tineri sunt pestii mei. Stiu ca au cam 22-25 mm fara coada. Dar sunt mai subtirei decat neonii, care au cam 20mm dar sunt mai dolofani.
|
 |
|
Imi pare rau ca las impresia asta... dar sa sti ca in poza din logoul meu e unul din ancistrusii de care am foarte bine grija.
Si o sa vin si cu poze .. ca sa nu mai existe neintelegeri !
|
 |
|
Pai vedeti cum incepeti cu intrebari.
Apa o schim destul de des. De 2 ori pe saptamana. Dar nu mai mult de 10% [adica o sticla de 2l]. Apa e direct de la robinet incropita la mana [sa nu fie rece], si barbotata bine bine, sa mai iasa cloru din ea.
P.S: Vreti sa va povestesc cum hraneam ancistrusi pana mi-au crescut alge pe geam... :p
|
 |
|
Eu am avut sumatrani la ouat si nu e chiar greu. Am avut o femela burtoasa bine si un mascul de ziceai ca ia foc la aripi si pe botic, de rosu ce era.
Eu i-am pus separat intrun acvariu de 15 litri cu inaltimea de 20 de centimetri. N-am avut site sau alte separatoare. Am luminat acvariul cu un bec normal cu lumina calda de 60W. Temperatura [am aflat mai tarziu] trebuie crescuta cu 3-4 grade. L-a minde s-a intamplat din cauza becului.
Apa am pus-o din acvariul mare din care am scos si pestii. Singurele plante au fost niste lintite dalea uriase cu radacini mari [aprox 8-10 cm]. Dupa o zi de acomodare, au inceput sa depuna icrele pe radacinile plantelor. Eu le dadeam sa manace si dimineata si seara [in acvariu mare ii hraneam doar seara]. Dupa 2-3 partide de....  pus oua, scoteam planta cu icre si bagam alta noua. Altfel se plictisesc si incep sa ciuguleasca din ele. Dupa 2 zile n-au mai depus si i-am bagat la loc cu prietenii lor mai vechi.
|
 |
|
Salut toti acaristi de pe acest forum!
Am intrat si eu pe forum.. asha ca sa mai ma informez, despre una despre alta. Iar daca tot e "obiceiul" pe aici, sa ne mandrim cu acvariile si vietatile din ele, o sa ma conformez si eu intocmai.
Am o jucarie de acvariu de 20 de litri [mai exact 21,4l], pe care l-am facut de gura prietenei mele, care ma tot batea la cap sa-i instalez un acvariu in casa, ca e Feng-Shui si de bun augur. Dupa cateva luni de amanare [mai exact de prin aprilie], ma prinde la inghesuiala in petshop-ul din Carefour-Orhideea chiar la sfarsitul lui august. Si n-am scapat deacolo decat dupa ce am cumparat si acvariu si plante si pesti. Binenteles ca a trebuit sa instalez acvariul chiar in ziua cu pricina si sa-l pun si in folosinta. Ghinionisti in cauza [asha credeam eu la ora aia] au fost 9 pestisori [pe care eu iam cerut cat mai mici posibili] si anume: 5 neoni tetra, 3 zebre roz [dalea americane] si 2 ancistrus negrii ca taciunele. Am ajuns eu acasa cu ei gramada... am pus pesti in "StandBy" sa se linisteasca intr-o cutie de inghetata Aloma [bine spalata inainte] si dai si instaleaza acvariul. Norocu-l pestilor a fost ca mai aveam prin balcon niste apa pt flori uitata, prin vreo 4 sticle de 2l, care zacea de vreo saptamana, si abia astepta sa o folosesc la acvariu. Si uite asha m-am (re)apucat eu sa fac acvaristica la nivel de amator melancolic. La nici o saptamana de la instalare, am mai ingramadit in acvariu o pereche de gupy maturi si 3 frati de-ai lor mai mici [la doar 8-10 mm], ca sa mai echilibram contrastul de activitati ale pestilor. Doarece, zebrele inotau ca bezmeticele de te durea capu' uitandu-te la ele, iar neonii, abia daca mai indraznea unu sa iasa din gramada.. care nu se dezlipea din coltul cel mai ferit al acvariului. Odata ce am introdus gupii lucrurile s-au schimbat imediat in bine. Masculul de gupy [cum era el in calduri] curta chiar si zebrele [mai ales dupa ce mancau, si se umflau ca niste balonase], iar pui mai mici de gupii in curiozitatea lor, au inceput sa plimbe neoni prin acvariu. Dupa inca 3 saptamani deja ii dadusem pe toti pe brazda, iar neonii chiar au imprumutat din obiceiurile gupiilor si vin sa manince la suprafata. Iar femela de gupy mi-a fatat si vreo 25- 30 de pui [ca e la prima nastere], pe care acum ai tin intr-o caldarusa de 2l tansparenta. Colac peste pupaza ma duc saptamana trecuta in piata Moghioros cu prietena, si dau de petshop-ul deacolo. Pai pana n-am luat si 3 sumatrani [2 normali si unu albinos] si inca 2 tetra portocalii [ca arata ca niste pixuri cu mina fluorescenta], n-am scapat. Noroc ca am luat si un incalzitor cu termostat ca vine iarna. Ashadar, in acvariu meu se zbenguie vreo 25 de pestisori, care mai de care. A trebuit sa renunt la filtru ala cu care am luat acvariul [mai ales ca era mare si arata ca un submarin din desene animate], si l-am plantat din belsug cu plante [niste echinodorus mai mica, bradis in fundal ca filtreaza la greu, si alte bazaconii de pe la prieteni]. Am pus 2 neoane de 8W pe el si o lampa de birou de 11W [din lateral ca sa dea bine pe neoni  ]
P.S: Acvarii am mai avut in trecut, dar mai mult cu pesti autohtoni, bibanei, carasi, scobari, soreti si cel mai mult am tinut un guvid de apa dulce care imi manca din palma. Pe ala l-am tinut 2 ani jumate [perioada anilor 90]. Iar ca specii exotice am avut xipho, molii, gurami, scalari, tetrazona [mai ales daia verzi], beta si ... gupii [fara numar]. 
|
 |
|
Deci pe la rubrica respectiva o sa trec cat de curand ...cu o minipovestioara.
Iar treaba cu pipeta e destul de simpla: Se ia una bucata pipeta de farmacie si se umple cu apa din acvariu. Se ia una bucata capac de apa minerala [Borsec sau Cola Zero :p ] in care se scutura putina mancare pt pesti [granule sau fulgi]. Se toarna apa din pipeta in capac si se mixeaza continutul cateva secunde. Se cheama pesti la masa.. li se administreaza mancarea de zi cu zi, pe care ei o mananca ca niste gaini care au dat iama in cutia cu rame, ... iar printe gurile flamande si nemancate de peste zi, se introduce incet..incet, pipeta cu continutul din capac, si se apasa tare, pt a putea ajunge la gura pestelui timid care sta ferit deoparte sa nu fie inghiontit chiar in rana, de ceilalti pesti neatenti, facandu-i din placuta activitate de a manca, un chin insuportabil. Si uita asa cu mancarea aproape de nas mai inghite si el cateceva, pana nu se prind si ceilalti pesti ca il favorizez.
Cam asta e.
|
 |
|
Am achizitionat de curand niscai pesti la gramada.. printre care si niste tetra daia portocalii. Insa nu am observat decat acasa, ca unu-l dintre ei nu are aripoara dorsala [care ar trebui sa fie rosie.. si f.f frumoasa]. Am separat pestele.. l-am tinut vreo 2 zile la borcan cu niste solutie antibacteriana [nu tin minte acum cum ai spune].. si acum inoata cu ceilalti pesti din nou.
Intrebarea e... daca o sa-i mai creasca aripioara la loc.. sau o sa ramana ciung.. saracu !?  Si binenteles ca e si mai timid ca ceilalti .. ca trebuie sa-i dau mancare separat.. cu pipeta, altfel nu prea se inghesuie cu gramada la mancare.
|
 |
|