[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dreammer
Forum Index » Profile for dreammer » Messages posted by dreammer
Message
Salutare.
Azi ajung in Iasi, plec in cel mult 2 ore.
Unde gasesc un magazin cu plante de acvariu ?
Fara "Carfour", fara 2x2 sau cum se cheama ala de pe Cuza-Voda. Le-am vazut, nu-mi trebuie.
Stiu ca m-am trezit cam tarziu, timpul e foarte scurt, dar poate citeste cineva si-mi da raspuns in timp util.
Multumesc.
O sa caut locco sa vad ce gasesc. Pana vine comanda online e posibil sa fie prea tarziu. Ar ramane de folosit totusi pentru data viitoare...
Va multumesc.
Scalarii mei au pui. Au depus acum vreo 10 zile. Ieri-azi au inceput sa inoate cam toti puii (nu prea multi, vreo 10 am numarat).
Nu am nici un alt bazin incare sa-i mut. Si as vrea sa-i vad pe parinti cum au grija de pui...pana acum sunt foarte grijulii si agresivi, cred ca se descurca bine.
Hrana pentru pui: galbenus de ou, pentru ca n-am gasit artemia. Fiert destul cat sa fie tare, sfaramat si pus intr-o bucata de ciorap/sita foarte fina. Dupa care inmuiata plasa in acvariu si ce se scurge e pentru aia mici.
Care sunt riscurile daca fac treaba asta in acvariul comunitar ? Daca le dau foarte putin, daca fac zilnic schimburi de apa si incerc pe cat posibil sa aspir substratul cat mai des, tot exista risc mare sa se strice apa de la galbenusul de ou ? Se poate ajunge pana acolo incat sa trebuiasca resetat tot acvariul, inlocuit substratul, etc.?
Altceva in loc de galbenus de ou sau oua de artemia, pentru pui care inoata de 1-2 zile ?
Multumesc.
Da, probabil ca n-am apreciat eu corect, iar filtrul, fie el canistra, ar trebui curatat mai des, corespunzator probabil conditiilor de la mine.
Multumesc.
Ca sa elimini riscul de a pierde planta prin imbaierea in clor si riscul de a umple acvariul cu alge, poti sa o tii intr-un bazin mai mic, pe care sa-l acoperi vreo cateva zile - black-out - ca sa vezi daca dispare alga - si apoi sa o mai lasi inca o perioada in acel bazin - ca sa vezi daca mai apare alga.
E mai de durata si poate sa nu dea rezultate, dar...mi-am dat si eu cu parerea.
Am uitata sa precizez: m-a mancat undeva sa pun Ferropol la vreo 2 saptamani dupa ce refacusem substratul, cu toate ca stiam ca nu e recomandata fertilizarea lichida asa devreme.
Oricum, dupa vreo saptamana au aparut algele, asa ca am renuntat. Dar n-am avut invazie atunci, ci mult mai tarziu, cand, repet, renuntasem de mult la fertilizare lichida.
Am "refacut " acvariul prin iunie, am amestecat pietris cu 100 grame de Florapol (JBL Florapol 100). Inaltimea substratului 5-7 cm. Pietris cu granulatia potrivita, deoarece la nici o sifonare nu am scos JBL-ul la suprafata(adevarat ca la asemenea cantitate-100g.-cu greu poate fi tulburat).
Acvariul 100 litri net, echinodorusi, vallisneria, hygrophilla si alte nepretentioase, motiv pentru care n-am mai luat Terralit...deocamdata.
Acum ceva timp in urma au inceput sa se inmulteasca in exces algele fir de par...nu stiu ce specie/tip erau, pentru mine cam seamana toate intre ele. Astea ale mele aratau ca niste fire lungi de vreo 3-5 cm., fara ramificatii si se fixasera foarte bine pe sticla acvariului; cele mai multe erau pe peretele din spate, poate nu intamplator, deoarece acolo batea jetul-retur de la filtru.
Curatenia in acvariu, pe care eu o fac saptamanal, presupune aspiratul substratului, razuitul algelor de pe sticla, schimbul de apa 20-30%, dar ajunsesem ca dupa 2 - 3 zile de la curatenie alga sa fie din nou prezenta, in aceeasi cantitate, ca si cum nu as fi curatat nimic.
Dezvoltarea asta in exces a algelor a durat vreo luna, dupa care a venit timpul sa curat si filtrul (canistra Tetra EX 700). Nu l-am desfacut degeaba: se cunostea ca trebuie curatat, insa nici pe departe sa fie plin de resturi, mizerii s.a.m.d.. Nici nu prea avea cum, deoarece fusese curatat nu demult (cu vreo 3 luni in urma).
Cu toate astea, a trecut o saptamana de la ultima curatenie, iar
peretii acvariului sunt curati ca in prima zi. Alga mai este pe plante, dar pe sticle nu mai am fir de alga.
Aparent, in filtru se creasera conditii foarte bune pentru dezvoltarea acestei alge, care probabil ca ajungea in acvariu odata cu apa de pe retur, iar aici se fixa pe unde apuca. N-as crede totusi ca un filtru care nu e curatat la timp poate crea asemenea probleme, mai ales ca - repet - filtrul meu nici nu era cine stie ce imbacsit.
Sau e doar o coincidenta intre curatarea filtrului si regresul puternic al algelor, iar cauza disparitiei acestora se datoreaza altor schimbari petrecute in acvariu si de care eu n-am cunostinta.
Pana la urma, hai sa pun si intrebarea: un filtru care nu este curatat la timp poate duce la o explozie/invazie a algelor ?
Va multumesc.
Intreb si eu: posibil sa fie substrat calcaros ?
Pret nou: 40 RON.
Se pare ca e o neintelegere: am cumparat glicerina(boraxata simpla..., 3 lei flaconul), nu garnitura. N-am probleme cu garniturile de la filtru, dar cand o sa-l desfac, probabil ca o sa ung, preventiv, garnitura.
Am cumparat-o, dar inca nu am folosit-o. Peste 1-2 saptamani o sa curat filtrul si atunci o voi folosi.
Vand Reactor JBL Proflora CO2 vario, folosit 3 - 4 luni.
http://www.jbl.de/factmanager/index.php?lang=en
Pret: 45 RON la care se adauga transportul (pot trimite prin Posta Romana sau Fan Courier Express S.R.L.).
De la ultima postare si pana in prezent nu am observat nici un progres sau regres in starea de sanatate a scalarului. Acesta se comporta asa cum am descris mai sus (postul din 27 iunie). Probabil ca nici nu-si va mai reveni complet...
Rezolvat.
Am astupat gaura din capac, iar pentru evacuarea pungilor de gaz am folosit teul in care se baga furtunasul de aer in powerhead, astfel gazul nu mai ajunge la elice.
Am incercat si eu sa "carpacesc" un reactor de co2 cu powerhead, folosind un filtru intern Resun Mini si un tub transparent cu diametrul de 5 cm. si lungime vreo 13-14 cm. (o adapatoare pentru hamsteri). Am taiat partea de jos, unde am pus cam 2 cm. de burete grosier, pentru filtre. In partea de sus a tubului, foarte aproape de capac, am bagat teava de la powerhead.
Am vrut sa vad ce se intampla cand se ia curentul si se opreste pompa.Rezultat: in cateva minute s-a format o punga de gaz care a impins coloana de apa din tub pana sub nivelul tevii de la powerhead -> cand am pornit din nou powerheadul, a inceput sa caraie de am crezut ca sare in aer. Am scos cilindrul, s-a eliberat si gazul din powerhead, care a inceput sa functioneze din nou.
Dupa asta, am dat o gaura de 2 mm. in capacul cilindrului, pe aici urmand sa iasa eventualele pungi de gaz, ca sa nu mai poata ajunge in powerhead. Problema este ca, in timpul functionarii "reactorului", prin aceasta gaura mai si scapa cate o bula fina de gaz, chiar daca destul de rar, cam 1 bula la 5-6 secunde.
Intrebare: gazul a infundat si blocat pompa deoarece aceasta este ... Resun ? Ar trebui sa incerc cu alt model de powerhead ? Voi cei care v-ati mesterit asemenea reactoare, cum ati procedat ?
Va multumesc.
@
Multumesc.
Glicerina simpla nu mai gasesc in farmacii, doar glicerina boraxata simpla, glicerina boraxata cu antibiotic, glicerina boraxata cu propolis, etc.
Acidul boric - cat si cum o fi el in compozitia glicerinei boraxate - are vreun efect negativ asupra garniturii, a filtrului, mai ales asupra acvariului, daca ajunge in apa ? Se poate folosi glicerina boraxata simpla la ungerea garniturilor ?
Va multumesc.
@m_3, daca e vorba de reactorul JBL cu spirala:
1. Eu il folosesc cu sticla de drojdie, dar in cel mult o saptamana se infunda si la baza reactorului se aduna bulele una in alta, asa ca trebuie sa-l curat saptamanal. Cred ca e bine de stiut, chiar daca ai spus ca vei folosi drojdia doar pentru o scurta perioada. Si pentru altii care vor sa foloseasca drojdia impreuna cu acest reactor.
2. Vezi ce spun si altii si poate iei in calcul si o extensie. Eu nu am extensie si pana sus bula nu se dizolva complet, dar se micsoreaza cam la un sfert din marimea pe care o are cand intra in reactor. La acvariul de 250 litri (care din pacate se tot amana) o sa-mi iau si o extensie.
Ms. Am mai vazut o recomandare pentru glicerina, mai precis glicerina simpla, nu boraxata, luata din farmacie.
Desi este din alt topic, intreb aici: @Porcu', ai mai gasit instructiunile pe cutia de Terralit ? Chiar daca n-o sa-l iau prea curand, imi place sa stiu cat mai multe, ca atunci cand ma hotarasc sa cumpar, sa stiu exact ceea ce vreau.
Ms.
 
Forum Index » Profile for dreammer » Messages posted by dreammer
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com