[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: calin_gherman
Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Message
paradoxx wrote: Eu nu as avea curaj sa il las mai mult de doi ani, ce sa zic de 12...recomand cu caldura a nu mai lasa filtrele pana la colmatarea totala, nu numai ca nu isi are rostul deoarece colmatarea lor poate fi in functie si de pozitia IN-ului de exemplu pe langa motivele enumerate mai sus, dar si pentru a nu se repeta figura cu pestii morti.

Filtrul merge perfect dupa curatire!
Decesele, cum spuneam, a fost un lucru rau ptr pesti, dar bun ptr acvariu...s-a aerisit si deja am vazut o femela cu gusa, chestie care de mai bine de 1 an nu s-a mai intamplat. In caz de supra-aglomerare, Tropheusii abandoneaza reproducerea, ca metoda de autoreglare numerica a populatiei, la volumul bazinului.
alinutz80 wrote:este un experiment.

Acum, intrebare pentru acvariul tau, mai vezi pestii ?


Eu Aline nu am luat-o ca un experiment. Pur si simplu aplic conceptul ca daca lucrurile merg bine, nu le deranjez, pana la proba contrarie. Proba care la mine a constat in 7 morti, dar care a facut mai mult bine decat rau, "aerisind" un pic bazinul. Nu ca vreo 50 ar fi fost multi; am avut perioade cand au fost 88 in el, redusi la 20 cand am schimbat biroul, revenit la 50 in 3 ani jumate.
De vazut...am atasat o poza mai sus Ii vad cand se agita sus la mancare, adica de fiecare data cand trec pe langa bazin; au devenit un fel de cainele lui Pavlov, trecerea mea pe langa bazin declansandu-le reflexul de urcat sus, la inelul de hranire.
EverSad wrote:O intrebare, offtopic: Ce dimensiuni are bazinul? (ori macar volum, sa imi' fac o idee referitoare la ~40 de pestisori)

Afirmatie offtopic: buretii "dimprejurul" castroanelor de la Fluval, cred ca au porozitate de 20. (interesant ca au tinut 12 ani)


Bazinul are 170x60x60, deci brut 612 litri.
Da, in topicul Tanganyika reloaded scrie data exacta cand acest bazin a fost pus in functiune, iar filtrul respectiv nu l-am curatat nici macar acu 3 ani jumate cand am schimbat biroul ptr ca l-am lasat sa functioneze intr-un butoi de 120 l in care bagasem o parte din pesti, pe durata mutatului, adica vreo 4 ore.
Acum merge beton, doar ca a devenit mai zgomotos. Probabil fiind curat, pompa "trage" ca nebuna; se vede asta si din jetul introdus in bazin.
EverSad wrote:Cam ce volum al canistrei ar fi "decent" la un bazin de 600L, unde se schimba saptamanal ~450L si tot am NO3: la 50-100 dupa o saptamana ?



Eu la 600 litri am o canistra hand made stainless steel de 50 litri cu o pompa Iwaki de 70 l/ora.
Corect, prefiltru nu a existat!
Adevarat, nu bag mana in bazin cu anii. Ultima data am bagat-o, in acest bazin, acum 3 ani jumate cand am schimbat biroul.
Vreti sa-l vedeti? Atasez o imagine. Nu vad aproape nimic in el, dar nu conteaza, pestii sunt fericiti!
Materialele filtrante au fost aranjate conform schemei, buretii pe lateralele acelor "castroane", iar in mijlocul lor 3 tipuri de material, ceva bilute de la Eheim la mijloc, iar sus si jos ceva material (roca sparta) de la Seachem.
Hai sa-ti spun eu cum se achizitioneaza Tropheusii, ca asa cum incerci tu....trec vreo doua Paste si tot nu intri in grupa mare a tropheistilor!
Deci, vorbit in Ungaria la importator, venit pestii din Tanzania, urcat pe masina la Cluj cu tot dichisul (cutii polistiren,, butelie O2, AC functional la masina, lada frigorifica de masina, pungi speciale ptr transport pesti), ajuns in Ungaria, impachetat ultracorespunzator de catre importatorul maghiar, cu O2 introdus in pungi, sticle cu apa calda, sticle cu apa gheata, ajuns la Cluj in 6 ore, colonie 25 T. chaitika, toti vii.
Tura a doua, urcat masina, Brno, Cehia, dotare identica, ajuns la Cluj in 10 ore, colonie 20 bucati T. ikola.
Tura a 3-a - colonie de T murago tanzania, 15 bucati, adusi de un prieten in conditii draconice de transport, toti vii.
Daca te bazezi pe importatori, dealeri, etc...slabe sanse s-o "pui" de-o colonie adevarata, vreodata. Nevertebrate sunt seriosi la capitolul transport fauna vie, dar nu depind toate cele doar de ei.
Succes!
Nu as recomanda deloc crearea unor conditii care sa asigure denitrificarea intr-un acvariu, din acesta normal, cum avem noi, cu totii, indiferent ca e Nano de 30 l, sau unu de 600 l. Este necesar un substrat mai gros, cu o circulatie cat mai redusa a apei la fundul bazinulor, pentru crearea conditiilor de anoxie. Riscul consta insa in depunerea de sedimente care treptat se transforma in namol, pentru ca mentenanta substratului nu este posibila intrucat ar deranja conditiile specifice necesare denitrificarii. Asadar, namol, miros, risc crescut de H2S, mortalitati in masa la pesti la cel mai mic deranj al substratului.
Cel mai simplu, un filtru extern, canistra, special adaptata pentru denitrificare, cu o pompa de 70-100 (maxim 200) litri/ora, ceva culturi de bacterii ptr insamantare si vreo 6-8 saptamani ptr ciclarea lui. Si gata, functioneaza!
Intru rar, catre foarte rar, pe forum din motive de...nici nu am un motiv clar. Vreau insa sa anunt utilizatorii de filtre FLUVAL FX5 ce perioada de timp e necesara pentru colmatarea totala, pana la a fi nefunctional, a unui astfel de filtru.
12 ani, atat! Timp in care nu a fost deschis sau oprit niciodata! Bineinteles, blocarea lui in weekend, cand nu calc pe la birou, m-a costat 7 bucati Tropheus chaitika, exemplare foarte mari, intre 15-17 cm, gasiti morti luni dimineata plutind la suprafata apei, cu un miros pestilential in birou. Asta nu e o problema, bazinul oricum era usor suprapopulat, si restu de 40-45 bucati sunt tot pe la 15 cm. Se pare ca schimbul la picatura si Eheimul 2080 (celalalt filtru de la bazin) nu au reusit sa suplineasca complet intreruperea totala a functionarii acestui filtru.
Ideea este ca filtru functiona (pompa), dar jet de apa zero. = colmatare. Bineinteles, deschis filtru, toate mediile era transformate intr-o masa dura, betonoasa, iar buretii erau niste mase de namol. Filtrul in sine, zic canistra, plina cu namol! Curatat, repus in functiune, totul normal.
Astept sa vad cat rezista, in aceleasi conditii de nedeschidere, EHEIM-ul 2080, ambele filtre fiind puse concomitent in functiune.
Pentru cei care se vor mira la citirea acestui post si care nu-mi cunosc convingerile, NU sunt adeptul mentenantei periodice a filtrelor; le las sa functioneze pana nu mai pot!
Spor in acvareala tuturor!
Etiologie inseamna cauza bolii. Diagnosticul etiologic presupune eutanasierea unui peste bolnav, cu semne de boala, si examinarea fiecarui aparat si sistem, digestiv, respirator, etc, cu scopul gasirii unor paraziti sau a altor patogeni. Referindu-ma strict la paraziti, odata observati, ei trebuiesc colectati si apoi identificati. Identificarea e greoaie si presupune cunostiinte in domeniu.
Realizarea unor tratamente profilactice vaste, folosind concomitent sau succesiv antiparazitare care sa acopere intreaga "plaja" posibila (protozoare, viermi plati, viermi rotunzi) poate sa devina o chestie scumpa. Mai mult, poate fi stresanta pentru pesti si poate declansa ea insasi o serie de alte probleme avand in vedere ca antiparazitarele au tot felul de efecte adverse, cancerigene, hepatotoxice, etc.
Profilaxia presupune in primul rand apa de calitate, hrana de calitate, temperatura optima, adica asigurarea tuturor conditiile optime caracteristice speciei.
Eu as indica si chimioprofilaxia doar in cazuri speciale, referindu-ma aici la importatorii de pesti, in perioada de acomodare sau in cazul achizitiei unor pesti din mai multe surse, cu origine dubioasa, sau alte situatii speciale cand riscul introducerii unor patogeni in acvariu este crescut, neexistand posibilitatea carantinizarii.
Desi intervin rar pe forum, simt acum nevoia sa fac o precizare vizavi de antiparazitarele indicate/folosite la pesti.

Zicea cineva de Levorom...contine intr-adevar, levamisol, iar levamisolul este un nematodicid. Asadar, se poate folosi impotriva viermilor rotunzi de genul Camallanus, Capillaria, etc. Si cam atat! Este valabil si pentru alte produse comerciale ce contin derivati benzimidazoli (fenbendazol, mebendazol, etc).

Sera Tremazol, contine praziquantel care este activ impotriva viermilor plati. Asadar, se poate folosi impotriva cestodelor (popular tenii) si a monogenelor (Dactylogyrus, Gyrodactylus). Si cam atat!

JBL Spirohexolul contine ceva nitro-...adica o substanta activa din grupa nitrofuranilor (mai exista in alte produse nifurpirinolul). Chimicalele din aceasta grupa sunt active impotriva protozoarelor flagelate/ciliate de genul Hexamita, Spironucleus, etc.

Pentru a sti insa cu ce trebuie intervenit, trebuie un diagnostic etiologic, pentru ca din punct de vedere clinic, slabirea, abdomenul supt si fecalele albicioase, atoase, pot fi comune in toate infestatiile parazitare. Iar pentru un diagnostic etiologic trebuie eutanasiat pestele si realizate examene parazitologice cu identificarea precisa a speciei/speciilor implicate. Nu se poate preciza diagnosticul etiologic altfel si va rog sa ma credeti ca am eutanasiat (la cerere) inclusiv altumi cu aceste simptome, iar parazitologic erau negativ.

Concluzia este ca uneori, la unele specii, nu doar parazitii sunt responsabili de astfel de simptome.
Da, scrie si de nematode.
Daca imi dai un mail incerc sa o trimit cumva...desi e mare, peste 45 mega, atasata nu merge dar ceva cu cloud-ul ala sau drive...vad eu cum.
Pentru toti doritorii de carti despre patologia pestilor de acvariu si nu numai, atasez aici un link de unde puteti downloada cartea FISH DISEASE: Diagnosis and Treatment a lui Edward Noga, zic eu poate cea mai completa si usor de folosit carte din domeniu.
Va faceti cont pe:

http://sur.ly/o/bookos-z1.org/AA000014 si apoi dati cautare cu numele cartii.

Este simplu si free
Scuze, am editat postarea pentru ca abia acum am vazut ca e din august, ori eu nu am mai intrat de ceva vreme pe forum. Ce s-a intamplat cu pestele? Oricum, cam asta trebuia sa faci, vezi mai jos...

paradoxx wrote: ... sincer nici nu cred ca stie vreun veterinar de boala vezicii innotatoare

Nah...ca nu ai dreptate, mai sunt unii care stiu!
Paula, eu zic ca mai bine te gandesti la bacterii decat la paraziti.
Inflamatia vezicii inotatoare este un simptom din complexul numit aeromonoza, produs de Aeromonas higrophylla, bacterie conditionat patogena, existenta in orice bazin, dar care da probleme in situatii particulare care vizeaza calitatea apei, supra-aglomerarea, calitatea hranei, etc. Alte simptome ar fi pop-eye disease (umflarea ochilor), fin and tail rot (putrezirea cozii si a inotatoarelor), si dropsy (umflarea abdomenului).
Avand in vedere ca ai cam facut toate tratamentele posibile vizand o constipatie, eu zic ca mai bine incerci un ultim tratament pe baza de oxitetraciclina. Asta este antibioticul de electie ptr Aeromonas.
Si iata ce zice tatucu' Edward Noga despre utilizarea oxitetraciclinei in acvaristica:

Waterborne formulations:

A yellow-brown foam may develop in the water during treatment.

1. Bath

a. Add 10 – 50 mg oxytetracycline/l (= 38 – 190 mg/gallon), and treat for 1 hour for surface bacterial infections (Bullock and Snieszko 1970 ; Piper et al. 1982 ).
A dose of 20 mg/liter (76 mg/gallon) is usually effective against susceptible bacteria. This can be repeated every day for up to 4 days.

2. Prolonged immersion

a. Add 10 – 100 mg oxytetracycline/l (= 38 – 380 mg/gallon), and treat for 1 – 3 days (Piper et al. 1982 ). Use higher doses in hard water. If the fish are still sick, retreat on the third day after a 50% water change before treatment. Keep the tank covered during treatment to prevent photoinactivation.
b. Add 25 mg oxytetracycline/l (= 95 mg/gallon). Then run water flow to produce a 100% water change in ? 4.5 hours; treat twice daily for 3 days to treat epitheliocystis (Goodwin et al. 2005 ).

Oral formulations:

Oxytetracycline is palatable. See Table III - 2 for specific indications for treating food fish in the United States.

a. Feed 55 – 83 mg oxytetracycline/kg (= 25 – 37 mg/lb) of body weight/day for 10 days. This dose of Terramycin ® 200 for Fish (Phibro) is approved for treating Aeromonas , Pseudomonas , and “ Haemophilus ” ( Aeromonas salmonicida ) infections in salmonids and channel catfish in the United States. Withdrawal times are 21 days (United States), 300 – 500 degree days (Debuf 1991 ).

b. Feed 83 mg oxytetracycline/kg (= 37 mg/lb) of body weight/day for 10 days. This dose of Terramycin ® 200 for Fish (Phibro) is approved for treating coldwater disease in freshwater salmonids and columnaris in rainbow trout in the United States. The withdrawal time is 21 days in the United States.

c. Feed 100 mg oxytetracycline/kg (= 46 mg/lb) of body weight/day for 21 days to treat bacterial kidney disease (Kent 1992 ).

Injectable formulations[u]:

Intramuscular (IM) injection produces high antibiotic levels for a reasonably long time (probably several days for most fish) (Nouws et al. 1992 ), but intraperitoneal (IP) injection produces a more rapid increase in plasma levels and reduces necrosis at the injection site (Treves -
Brown 2000 ).

1. Inject 25 – 50 mg oxytetracycline/kg (= 11 – 23 mg/lb) of body weight IM or IP once (Piper et al. 1982 ).

2. Inject 10 mg oxytetracycline/kg (= 4.5 mg/lb) of body weight IM as a preoperative treatment to prevent infection (Harms 2005 ). There are no clinical studies to confirm if this is efficacious.

Oxytetraciclina de uz veterinar se gaseste, sub forma de pulbere adaugabila in hrana sau, daca e hidrosolubila (nu-mi amintesc), sub forma de bai.
Daca nici asta nu da rezultate, apoi vine treaba aia cu ingrijirea si cum da Domnul!
Eu, ca posesor de filtru denitrificator (la acvariu de apa dulce, ca nu am urmarit tot topicul) il contrazic usor pe Silviu Man. Denitrificarea e relativ usor de obtinut daca indeplinesti cateva criterii: un filtru de volum mare (al meu are 50 l), un curent de apa prin el cat mai redus, sub 200 l/ora (al meu are 70 l/ora), mediu propice (Seachem Matrix si De*nitrate in al meu) si insamantare cu bacterii anaerobe, plus rabdare pentru ciclare.
Mie mi se pare ca este o femela cu gusa. Chiar inainte de eliberarea puilor au obiceiurile astea, de a inota cu capul in jos (probabil ca sa tina mai bine puii crescuti in gura, pe ultima suta inainte de depunere), respectiv de a cauta locuri ascunse in bazin, unde sa elibereze ponta. Au ei inscrisi in codul genetic treaba asta.
Daca nu e cum zic eu, scuze, dar eu asa o vad.
AI valori de ciclare. Adica NH4 mare, ceea ce se intampla la inceputul ciclarii. Apoi NH4 scade catre 0 si creste NO2. Dupa care in final si NO2 va scadea dar creste NO3.
NH4 e cel mai toxic ptr pesyi si nivelul lui trebuie sa fie 0. NO2 e si el foarte toxic, dar se accepta valori f. mici, cred ca de sub 0.5 mg/l...parca. NO3 e cel mai putin toxic; e folosit ca "hrana" de plante si daca imi amintesc bine, sunt acceptate valori de pana la maxim 25 mg/l.
Asadar, ti-ai deciclat cumva bazinul? Sau e bazin nou?
2-3 mm e cam mare ptr africani. EI au obiceiul de a lua nisipul in gura si-l plimba prin bazin dupa care-l elimina asa, in jeturi mici. Marimea asta le lezioneaza gura, mai ales ca boabele de nisip au margini taioase. Nisipul acela fin, usor galbui de la Hornbach e cel mai bun. SI nu e deloc greu de intretinut pentru ca fecalele raman la suprafata lui, facand mici acumulari de dejectii in anumite locuri, dependent de curentii care-i ai prin bazin.
FX6 e un filtru excelent, dar mai ales ptr filtrarea mecanica. Daca vrei un singur filtru mare, pune echivalentul unui Eheim 2080...nu mai stiu ce cod are in prezent modelul respectiv.
Tocmai, ca e foarte cald. Dar apa colectata a ajuns initial doar ptr jumatate de bazin. Restul l-am pus din instalatia de schimb la picatura. Si am pus-o in jet, iar ca sa evit un soc termic am bagat incalzitoare...initial au fost vreo 5. Iar din astea 3 doar 2 functioneaza in prezent. Deocamdata e totul in regula.
DUpa cum v-am promis, atasez un filmulet cu ce a ramas. E mai aerisit si cei care l-au vazut azi chiar au fost incantati. Mai am vreo 22 pesti. Suficienti cat sa renasca colonia. Azi au fost calmi, chiar am vazut jocuri de curtare.
Asta e linkul filmuletului incarcat pe youtube. Iar pestii ajunsi la ceruri...
Mersi Ricardo ptr post-procesare!




by koala: Cu mare placere!
Gata! Mutat, spalat, rezolvat. Din pacate, azi am luat a doua mare palma din partea acvaristicii, exact cand mi-era lumea mai draga din acest pct de vedere si ma batzosham cu colonia mea de T. chaitika... 63 de pierderi. Cei mai mari, cei mai frumos, toti cat palma, sanatosi. Dar a fost prostia mea.
Am luat 3 butoaie de 120 litri. Am umplut ochi primele 2 butoaie si am bagat cam 20 de pesti/butoi, plus intr-unul un Eheim 2080, iar in al doilea un Fluval FX5 sa filtreze, sa aereze, sa nu se decicleze. In al 3-lea butoi am bagat restu'...cei mai mari am reusit sa-i prind mai greu si au ramas toti la urma, pe fundul bazinului. Nu am mai putut recupera apa sa umplu tot butoiul ca incepuse sa devina murdara...practic a fost doar 1/2 plin cu apa. Plus un Tetratec 1200, ptr aerare, filtrare, etc.
Am spalat bazinul, l-am fixat in noua pozitie, totul frumos si bine. Cand am inceput sa mut apa din ultimul butoi si ajunsesem catre fundul acestuia, nu vedeam nici o miscare. Nu mai retinusem daca am bagat pesti si in al 3-lea butoi sau numai in primele doua. Colegul care m-a ajutat era si el nedumerit...ba ca am bagat, ba ca nu am bagat. Si-n fine, cand mai aveam un lat de palma de apa pe fundul bazinului, am vazut dezastrul...toti morti, pluteau la fundul bazinului, cu gura larga deschisa. Hipoxie. Apa putina, doar circa 60-70 litri, pesti multi, 63, timp...circa 4 ore din momentul scoaterii din acvariu pana la reintroducere. Asadar, dupa ce acum 10 ani am pierdut un bazin de malawi din cauza de concediu, alimentator care a dat drumul la toata hrana deodata, intoxicatie cu NH3/NO2, acum a venit randul O2 sa ma loveasca in moalele capului.
Mai am circa 30 de pesti, Maricei si astia. Sper sa fie raport optim masculi/femele. Sper ca, in ciuda dezechilibrului creat, colonia sa nu dispara. Sper sa nu se apuce cei ramasi sa se bata pana la decimare totala. Am experienta, stiu ce fac Tropheusii. Am mai pierdut o colonie de Red Moliro tocmai ptr ca murisera cativa, vreo 5 pesti, tot din cauza de O2. Stiu ce le poate capul in dezechilibre. Tot ce pot sa sper e sa isi revina, sa se reapuce de sex...ca de vreun apa nu am mai avut nici un pui.
Culmea e ca sunt oarecum relaxat si nu extrem de afectat. Da, imi pare rau ca au murit in chinuri cauzate de mine. Dar daca se va duce, mut in acest bazin mare o colonie de T. murago Tanzania .
Oricum, va multumesc de sfaturile de mai sus. Totul a decurs bine tehnic, doar biologic nu. O sa pun foto cu bazinul curat si chel. Ca poza cu cei morti, desi am vrut sa fac, sa afisez, m-am razgandit...e suficient ca am fost idiot...nu e cazul sa va confirm si cu poza.
 
Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com