Salutare,
deschid acest topic cu speranta ca poate va inspira pe cineva si isi va indrepta atentia spre acest hobby al acvariilor marine.. care nu e complicat deloc, mai ales daca nu ai pretentia unui "acvariu de revista". In opinia mea, pt inceput, un pico reef poate fi o varianta pentru cine vrea sa-si incerce norocul cu "saramurile".
Deci:
- acvariu Dennerle nano 10l
- lampa Eheim powerled second hand
https://www.eheim.com/en_GB/products/aquariums/lighting , caruia i-am gasit pe ebay 2 led-uri: unul actinic si unul daylight & actinic. Am vazut intr-o prezentare eheim cum au pus 2 led-uri pe aceeasi lampa
http://aquanerd.com/2011/09/eheim-shows-of-aquastyle-cubes-and-new-blue-powerled.html
- filtru intern DIY prin adaugarea unui despartitor de sticla. Initial filtrul a avut capac, dar l-am lasat deschis pt ca am pus niste chaeto, sa fie un mini refugiu.
- pompa 90-200l
http://www.fish-street.com/aquarium_a100_dc24v_mini_pump - pentru ca e o chinezarie mai am una de rezerva: Tunze mini
- siporax
- carbon si antiphos aquamedic, puse intr-un recipient Kinder surprise

...deocamdata
- substrat: 1 kg de miracle mud..si atat
DE MENTIONAT: acest acvariu are si va avea doar corali, in special
softies, pt ca datorita dimensiunilor, dupa pararea mea nu incape nici macar un singur peste. Oricum destinatia lui va fi doar "gradina de corali" si very-very low maintenance. In final cred ca va ajunge pe un birou la job....si o sa aiba un suport pt acvariu care sa acopere nitel si din lumina, pt a nu deranja vizual....George stiiie
Mentenanta: cam 1-2 ori pe saptamana mancare pt corali NLS nutri-cell. La inceput faceam schimb de apa saptamanal (sare Red Sea coral pro), dupa, la 2 saptamani, iar luna asta pt ca am fost in concediu, am ramas fara sare etc, etc..inca nu am facut schimbul de apa

. Pe viitor cred ca voi merge doar cu schimb lunar si corali nepretentiosi. S-ar putea sa fie nevoie si de niste aditii, dar inca nu am facut vreun test si nici nu planuiesc...mai mult de lene

, pt ca acest acvariu e la etaj iar testerele sunt la parter
De mentionat din nou: probleme cu algele doar in primele saptamani am avut, dar nu ceva de speriat...doar pe geam. In plus, acest acvariu e pozitionat cam langa o fereastra orientata aproximativ spre Nord, dar tot primeste 2 ore pe zi o raza de lumina clara si directa

. Piatra a stat vreo 7 luni intr-un sump in celalalt acvariu marin; si e plina de copepozi, melci minusculi albi si altele...
Atentie: pt ca miracle mud e fff fin si se pare ca are si ceva particule de fier care adera la magnetii de curatare a gemurilor, a nu se folosi magnet standard!!! eu m-am orientat spre Tunze pico care magnet, dupa ce am tras vreo 2 dungi pe geamul din fata...desi imi luasem un magnet special pt nano-uri: two little fishies nanomag. Si daca tot am mentionat ca miracle mud e fff fin, daca as fi pus vreun peste/crevete care sa-l agite, mai puneam peste m.m. si un strat de vreo 2-3 cm de nisip mai grosier. Altfel, daca nu e agitat, ramane pe fundul acvariului, chiar si cu pompa de apa data la maxim.
Istoric:
acvariul a fost dat la apa pe la inceputul lunii Mai. Lumina era cea standard daylight.
la inceputul lunii Iunie au fost plantati primii corali. lampa eheim avea 2 leduri: daylight si actinic
La mijlocul lunii Iulie am adaugat chaeto si lampa avea leduri: actinic si daylighnt&actinic. Lumina pt refugiu e data de ledul daylight&actinic care e pozitionat cam deasupra filtrului. Deocamdata ramane asa, pana voi adauga o lumina doar pt refugiu care va functiona invers programului de iluminare din display.
Filtrul & refugiul:
Doar iluminat actinic. Imi cer scuze pt calitatea pozelor, telefonul face parte dintr-o generatie antica
Success tuturor si happy reefing!