shark_razvan wrote:Multumesc !!
Deja m-am hotarat, latimea o sa fie de 45cm.
120x45x50cm - Volum brut 270l, Cum sa procedez ? Filtru extern + Filtru intern ? Doar filtru extern ? ( Cam ce debit? Sau dupa ce ma hotarasc ce bag in el dimensionez filtru ? )
Stima,
nu exista o formula care sa te ajute sa calculezi dimensionarea filtrului.
au fost discutii care spuneau ca apa (din acvariu) ar trebui recirculata de cca 6 - 10 ori intr-o ora. problema e ca producatorii specifica debitul cu filtrul gol (fara medii filtrante) si la un h minin (fata de luciul apei).
fata de asta, au fost iarasi discutii cum ca o trecere mai lenta a apei (de filtrat) prin mediile filtrante asigura o filtrare mai buna - vezi filtrarea de tip sump.
din punctul meu de vedere volumul mediilor filtrante face o mare diferenta - practic nu exista limita - cat mai mult cu atat mai bine. totusi, in cazul unor bazine extrem de bine plantate cu lumina foarte buna, co2 si fertilizare, este posibil ca filtrarea sa... pape ferilizant, lasand plantele "infometate"
si acum concret:
filtru intern - nu. ocupa spatiu in acvariu, arata urat - versus - un volum mic de medii filtrante => eficienta scazuta
filtru extern - da. in functie de dimensiuni poate chiar 2 bucati. in opinia mea volumul mediilor filtrante ar trebui sa fie la peste 9 litri. (deci unu mare, sau 2 mai mici)
ca medii filtrante, intr-un bazin plantat ai nevoie de 2 tipuri
filtrare mecanica - burete, care se pune in filtru sau intr-un prefiltru (ca sa nu umbli des la filtru principal)
filtrare biologica - cea mai importanta, iar posibilitaatile sunt multiple in functie de producator
Sera Siporax, Seachem Matrix, Eheim Substrat Pro, ADA Bio-Rio, JBL MicroMec
cam toti producatorii au propria formula care se bazeaza pe un acelasi principiu - structura poroasa, care poate fi colonizata usor de bacterii
din categoria produse comparabile - dar nu musai de un producator anume, mediile filtrante pot fi si roca vulcanica (spartura) zeolit (de care ai si tu) piatra ponce si alte asemenea (atentie totusi ca exista si multe fake-uri )
filtrarea chimica - nu prea e nerecomandata pentru un bazin plantat, se realizeaza uzual printr-un soi (sau mai multe) de carbune activ
referitor la dimensiuni, vad ca deja te-ai hotarat - n-o sa ti fie chiar usor sa amenajezi un acvariu cu dimensiunile astea, dar cu rabdare si ceva decoruri misto va iesi ce trebuie!
inaltimea insa, te cam obliga sa folosesti o lumina puternica, mai ales daca vei dori plante de gazon si/sau plante iubitoare de lumina.
eu nu am avut pana acum 1 luna leduri si nu pot spune care e eficienta lor, dar daca mergi pe varianta sipla de care spuneam - tuburi de 54W - ia in considerare si reflectoare pentru tuburi
lampa suspendata (acvariu open top) sau capac ramane la aprecierea ta in functie de gusturi.
se spune ca la un open top e evaporarea mai mare, dar mie, din punct de vedere vizual mi se pare net superior
daca vei lipi bazinului niste intarituri - si pentru mai multa siguranta ar trebui sa o faci - in special intaritura in H va diminua efectul vizual al unui opentop si atunci varianta capac ar fi mai buna.
spor