[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Dan Hincea
Forum Index » Profile for Dan Hincea » Messages posted by Dan Hincea
uite aici o unelta de calcul a grosimii sticlei

http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium

shark_razvan wrote:Multumesc !!
Deja m-am hotarat, latimea o sa fie de 45cm.

120x45x50cm - Volum brut 270l, Cum sa procedez ? Filtru extern + Filtru intern ? Doar filtru extern ? ( Cam ce debit? Sau dupa ce ma hotarasc ce bag in el dimensionez filtru ? )

Stima,

nu exista o formula care sa te ajute sa calculezi dimensionarea filtrului.
au fost discutii care spuneau ca apa (din acvariu) ar trebui recirculata de cca 6 - 10 ori intr-o ora. problema e ca producatorii specifica debitul cu filtrul gol (fara medii filtrante) si la un h minin (fata de luciul apei).
fata de asta, au fost iarasi discutii cum ca o trecere mai lenta a apei (de filtrat) prin mediile filtrante asigura o filtrare mai buna - vezi filtrarea de tip sump.
din punctul meu de vedere volumul mediilor filtrante face o mare diferenta - practic nu exista limita - cat mai mult cu atat mai bine. totusi, in cazul unor bazine extrem de bine plantate cu lumina foarte buna, co2 si fertilizare, este posibil ca filtrarea sa... pape ferilizant, lasand plantele "infometate"

si acum concret:
filtru intern - nu. ocupa spatiu in acvariu, arata urat - versus - un volum mic de medii filtrante => eficienta scazuta
filtru extern - da. in functie de dimensiuni poate chiar 2 bucati. in opinia mea volumul mediilor filtrante ar trebui sa fie la peste 9 litri. (deci unu mare, sau 2 mai mici)

ca medii filtrante, intr-un bazin plantat ai nevoie de 2 tipuri
filtrare mecanica - burete, care se pune in filtru sau intr-un prefiltru (ca sa nu umbli des la filtru principal)
filtrare biologica - cea mai importanta, iar posibilitaatile sunt multiple in functie de producator
Sera Siporax, Seachem Matrix, Eheim Substrat Pro, ADA Bio-Rio, JBL MicroMec
cam toti producatorii au propria formula care se bazeaza pe un acelasi principiu - structura poroasa, care poate fi colonizata usor de bacterii
din categoria produse comparabile - dar nu musai de un producator anume, mediile filtrante pot fi si roca vulcanica (spartura) zeolit (de care ai si tu) piatra ponce si alte asemenea (atentie totusi ca exista si multe fake-uri )
filtrarea chimica - nu prea e nerecomandata pentru un bazin plantat, se realizeaza uzual printr-un soi (sau mai multe) de carbune activ

referitor la dimensiuni, vad ca deja te-ai hotarat - n-o sa ti fie chiar usor sa amenajezi un acvariu cu dimensiunile astea, dar cu rabdare si ceva decoruri misto va iesi ce trebuie!

inaltimea insa, te cam obliga sa folosesti o lumina puternica, mai ales daca vei dori plante de gazon si/sau plante iubitoare de lumina.
eu nu am avut pana acum 1 luna leduri si nu pot spune care e eficienta lor, dar daca mergi pe varianta sipla de care spuneam - tuburi de 54W - ia in considerare si reflectoare pentru tuburi

lampa suspendata (acvariu open top) sau capac ramane la aprecierea ta in functie de gusturi.
se spune ca la un open top e evaporarea mai mare, dar mie, din punct de vedere vizual mi se pare net superior
daca vei lipi bazinului niste intarituri - si pentru mai multa siguranta ar trebui sa o faci - in special intaritura in H va diminua efectul vizual al unui opentop si atunci varianta capac ar fi mai buna.

spor

in general zeolitul - sau mai exact mediile filtrante pe baza de zeolit sunt foarte apreciate.

sunt mai multe variante in care poti folosi acel zeolit (cu conditia ca el sa fie ok - dar avand in vedere ca urma al folosi la ceva epurare, zic ca e ok)

1. in filtru (extern de preferat) ca mediu filtrant - dar este oleaca prea marunt. o granulatie perfecta era 4-6 mm poate chiar mai mare.
2. ca substrat - insotit de un filtru de substrat - va ajuta enorm filtrarea si va mai aduce cateva avantaje. pentru acvariul pe care ti l-ai propus (120/40/50) ai avea nevoie de mai mult (cca 40litri)
dar pentru ca filtrarea cu mediile filtrante pe baza de zeolit este una foarte eficienta (dpdv ai compusilor azotului) este posibil sa fie usor incompatibil cu un bazin plantat - unde ai nevoie de fertilizare, respectiv no3
3. sa folosesti zeolitul ca substrat decorativ fara filtru de substrat (cel mare dedesunbt, cel mai marunt deasupra) dar cum spuneam ai nevoie de mult. culoarea pare ok si cred ca in apa se inchide si mai tare. chiar si fara filtru de substrat zeolitul va avea o contributie la filtrarea biologica

succes!

ps: si eu as merge, asa cum zice Stefan pe o latime (adancime) mai mare a acvariului. la doar 40 se pierde mult din profunzime data fiind inaltimea si lungimea

pps: sticla float e mult mai ieftina dar are o nuanta mai verzuie, in special pe canturi- daca vrei sa folosesti silicon negru la lipit, nu mai conteaza, daca vrei sa-l lipesti cu silicon transparent recomand sticla ultraclara efectul fiind nemaipomenit (evident daca bugetul permite ultraclara). Sticla de 10 daca vrei sa dormi linistit

ppps: filtru e 900 l/h e subdimensionat - ia in calcul si volumul filtrului - respectiv al mediilor filtrante - nu numai debitul

ppps: experimentele pe leduri, in special DIY, sunt la inceput as spune. varianta lampla suspendata DIY cu tuburi de neon (4 x 54w T5) e mai simplu si mai sigur
uite soarece cu aripioare de tampon - explicatia la spatiu negativ! sa te scot din bezna

image

image

image

Later EDIT:
restul, regula treimilor, golden rule, fibonaci - mananci bors ca le stii - dar esti puturos )

dan.pavelescu wrote:2 poze de control, doar asa, ca idee.

2 poze strambe - ca de obicei! doar asa ca idee
stefandumitru85 wrote:Pai dac? î?i era mila nu trebuia sa ii iei? Ai acvariu marin sau in ce i-ai pus?

hmm asa am gandit-o si eu!pe principiu asta n-am mai luat creveti pentru ca nu mi-a spus nimeni cum ajung cu ei intregi, vii si nevatamati.
dar pentru blenny am avut o comanda... neserioasa, din cate se pare.

update pret - 15 lei buc - 85 toti, bonus crevete + artemia congelata pentru saratele (le-am luat de mancare la amarati ca prea au tinut post)

dan.pavelescu wrote:hadule, ai baut o bere si ti-ai lichefiat creierul, sau ce?
ieri am lipsit 5 ore, asa cum ti-am explicat, nu ma face sa te injur..

rom!

am inceput cu olecuta de rom alb si am incheiat apoteotic cu bere! multa bere

lu' varol i-a placut asa tare de mai voia si azi )

deci n ai plecat nicaieri... motiv de pretext!

bine! te-am notat!
adrianyva wrote:Daca trimiti la iasi tii iau eu!

imi pare rau dar nu pot trimite la iasi pentru ca nu am nici o garantie ca vor ajunge vii

Hai ca le am facut pret!

19 lei pe bucata - 99 lei toti 6, bonus - o creveata

ps daca e mult nu ma injurati, am zis ca nu stiu preturile!
hai ca e pacat de ei ....

image
image
image
image

daca doreste cineva blenny de la marea neagra sa spuna repede!
cred ca sunt 2 specii sphinx si peacock, talie cam 3 - 4 - 5 cm

pretul il faceti voi ca eu nu ma pricep

ps se livreaza doar in bucuresti ai doar azi, cel tarziu maine deoarece nu am conditii de pastrare
Gabi C wrote:Ultima poza e faina tare. Foarte dramatica daca poti spune asa ceva in acvaristica. Asteptam poze si la setupul nou.

dramatica? de ce spui asta?

skija wrote:Ai o poza cu suportul ptr lampa ? sunt curios cum ai bricolat .

uite aici:
image

teava patrata de 15/15 sudata si care intra si culiseaza intr-o alta teava patrat de 20/20, ultima fiind prinsa de stand

de fapt ... asta e ultima poza al acestui layout

image

poza care l-a clasat pe 726 la iaplc

intre timp am desfintat bazinul si cel mai probabil il voi reface undeva la inceputul lui decembrie daca totul merge cum trebuie, cu mici modificari:

dezlipit relipit - fundul (acum incastrat va fi dublu);
refacut suportul de lampa - ideea cu tevile pe mijlocul peretilor laterali ai bazinului nu a fost una foarte buna - nici ca aspect, nici ca functionalitate
refacut corpul lampii (sper) sa arate ceva mai a lampa

intre timp mi-am facut de lucru cu 2 cuburi de 30, unul il stiti "Classic" iar altul ... cand i-o veni randul. nu am apucat sa le termin - de poze nu poate fi vorba inca )
Felicitari tuturor participantilor la IAPLC 2016!!!
Cei 11 romani au dus tara pe un nesperat loc 18 din 66 de natiuni participante, depasind tari cu greutate si traditie!
Nu spun ca e extrem de relevant, dar media rank-ului pe Romania (715) poate fi un motiv in plus ca participarea sa fie mai mare in concursurile viitoare!

image

image image

p s Average of RANK pentru 2014 a fost 1093, iar in 2015 a fost 914 - anul acesta 715 deci o evolutie

koala wrote:
hadul wrote:...de baut cand mai bem?

Lumea se mobilizeaza deja, vezi aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/37542.page

stiu de intalneala, dar nu promit nimic. in cele mai multe weekenduri de vara ... sunt gazda, grataragiu ... daca scap de musafiri poate ajung!

opincarul wrote:Daca e print screen de pe iluminat-ieftin.ro, alb rece la ei e 6500K. Eu am varianta "fat" a proiectorului si cred ca am prea multa lumina pentru 54litri brut. Bineinteles, nu am cine stie ce plante.

d'acolo e! zi-mi si mie te rog cum merg plantele?

koala wrote:La cat costa un proiector din ala, eu l-as lua si l-as testa... in cel mai rau caz, o sa pierzi bani cat "de-o sticla buna de vin". Nu e o avere.

ai si tu dreptate!

dar tot sa testez?? toata viata sa testam sa testam? de baut cand mai bem?

Lucian wrote:ai vazut ca are lumina rece. Pentru plante eu as merge pe lumina neutra sau calda.

are 6500k, deci e echivalentul unui midday
pentru ca mi-e extrem de lene sa ma apuc de bricola ceva ma gandesc sa folosesc un proiector led ca iluminare...

si anume asta:

image

ce parere aveti?
dan.pavelescu wrote:Ma baieti, aseara m-am speriat, am crezut ca trag ultima basina din viata mea.
Ieri am fost un pic agitat, mult footai la munca, acasa m-am impartit in x-shpe locuri (gaurit pietre, spalat nisipul, reparat interfonul, dat cu aspiratorul, reparat laptopul unui prieten, alte maruntisuri). Toate erau bune si frumoase, mi-am amintit ca a tipat femeia la mine ca nu mai merge interfonul, zic hai sa ma uit la el. Mi-am amintit ca zilele trecute au umblat unii de la rds pe scara, sa branseze pe cineva, asa ca mi-am luat un scaunel si am inceput sa urmaresc firul. Bineinteles ca era smuls din distribuitor, l-am bibilit acolo, in fine, s-a rezolvat. Cand m-am urcat pe scaunel, am simtit eu ca fuge pamantul cu mine, dar n-am dat importanta. Apoi am stat la birou, am mesterit la un laptop, iar cand m-am ridicat de pe scaun, am cazut la loc in coor. Ameteli, sufrageria mea se transformase intr-o roata ferris. Plm, daca stateam in coor sau intins, n-aveam nimic. Cand ma ridicam in picioare, aleluia, acceasi senzatie ca atunci cand esti beat si nu-ti mai poti coordona miscarile. M-ati deocheat vreunul ca-s frumos al dracului, sau e timpul sa-mi achit datoriile ca sa plec linistit?

bula, du-te la doctor ca te foot cu p$%^' ndoita! din cate mi-aduc aminte - si-mi aduc ca nu-s asa ramolit ca tine - ai avut capu' belit tare acu' un an jumi!...
dan.pavelescu wrote:Ba, tu esti d-ala? De ce sa-l strici, nu-ti place? Daca-ti place, mentine-l, trage de el cat poti si bucura-te zilnic.
Poate-ti dau un pumn in mecla, uratule!

ia la el!!! cine s-a gasit sa vorbeasca! nici ca se putea persoana mai potrivita! zat - dormi cu matzet!

Gabi C wrote:Ai alt hardscape in plan ?

n-am!
am in cap cel putin alte 2 proiecte:
1. Classic - cubul de 30 iwagumi style si
2. .... nu zic ca e secret )

voi reveni si la asta (sper) dupa niste mici ajustari - dupa ce ma resetez - vreau ceva nou, o idee noua, un suflu nou...

Forum Index » Profile for Dan Hincea » Messages posted by Dan Hincea
Go to: