Message |
|
canadezu wrote:Nu mai ai Micranthemum umbrosum sau Hemianthus micranthemoides?
D

Din pacate Hemianthus micranthemoides ajunsese cam flecit si maroniu. Credeam ca isi va reveni, dar n-am avut noroc si nu mai am deloc acum. In schimb mai am Micranthemum umbrosum in acvariul de 60 litri. Crezi ca ar creste la conditiile low-tech din nano-ul meu??
|
 |
|
Am fost plecat de acasa vreo 10 zile de sarbatori, iar cand m-am intors am fost placut surprins de cat de fain a crescut riccia. A acoperit complet plasa cu care este prinsa de pietre, in doar 2 saptamani:
Asa arata nano-ul acuma:
Stiu ca nuca de cocos pare din alt film, dar este acolo mai mult pentru scopuri practice decat pentru decor. Cand "naparlesc" crevetii, se ascund sub ea, pentru ca sunt vulnerabili cateva ore dupa naparlire.
Ce nu imi place mie sunt plantele din background (bacopa monnieri si moss-ul din spate). As vrea sa le inlocuiesc cu altceva...dar nu prea stiu ce-ar merge. Ma gandeam ca as putea lega moss-ul de pietre, si ar creste ca o peluza de iarba mai inalta decat riccia din fata.
Astept sugestii 
|
 |
|
Este putin cam tarziu, si deja cam offtopic, dar tocmai am dat de un video in care se vede dispozitivul care creeaza efectul de cascada in poza:
 despre care a vorbit Sandu acum vreo 1-2 luni. Linkul e aici
|
 |
|
Parca filtrele canistra Tetratec au bio-balls. Cei care aveti astfel de filtre, ce observatii ati facut in legatura cu eficacitatea lor? Se depune mal din acela maroniu pe ele?
Ma ajutati si pe mine cu'n sfat, ca acuma de sarbatori am cateva zile libere si as putea sa-mi curat canistra.
|
 |
|
Anubias wrote:Salut! Nu eram constient ca surface skimmer si protein skimmer nu sunt aceeasi chestie. Mea culpa!  . In cazul asta, ar trebui sa ma interesez de asa ceva daca chiar ziceti ca e eficace. Dar ca sa inteleg mai bine cum se instaleaza dracia asta (ca nu am mai vazut), va trebui sa o instalez in locul tubului de plastic pe unde canistra trage apa? Cel putin asa as deduce si din ceea ce ai scris. O sa caut si cat costa, dar nu ma astept sa coste prea mult (pana la urma pare o scula destul de simpla), asa ca nu e neaparat vorba de aruncatul banilor.
Da, in locul tubului de plastic pe unde canistra trage apa. Uitete in postul meu unde am adaugat si-o poza, ca am pus link catre manualul de instructiuni al produsului. E doar o pagina, dar are niste schite la sfarsit, ca sa-ti faci o idee mai buna de cum il instalezi. Cred ca nu costa mai mult de 5-10 EURO.
|
 |
|
zilele trecuta am facut defrisari masive, pentru ca rotala rotundifolia crescuse in mod barbar  si saracul meu nano parea o jungla. abia mai zaream cate un crevete dupa cateva minute de cautari.
in sfarsit ii pot vedea usor acuma. chiar si puii, care-s o droaie :pigeons:
este inca "fresh" noul aquascape, trebuie sa-si mai "dea drumul", dar nu m-am putut abtine, si i-am tras vreo 2 poze:

|
 |
|
Anubias wrote:Da, mersi ozi, stiam de protein skimmer. Chestia e ca nu as folosi asa ceva, pentru ca imi scoate CO2-ul din apa prin agitarea suprafetei.
tu faci cumva confuzia cu protein skimmerele de la acvariile marine?!?
scula asta este Surface skimmer, n-are nici o treaba cu proteinele
pur si simplu face "munca borcanului" tau
se poate invarti de tija de sus si atunci doar apa de jos intra in dispozitiv, si apoi in filtru. daca invarti in celalalt sens, incepe sa traga si apa de la suprafata. in acvariul meu, de 60L, o curata cam in sub 1 minut. iar apoi poti invarti tija la loc, si functioneaza exact la inputul de la un filtru canistra.
eu fac miscarea asta o data pe zi si-mi tine suprafata apei cristal de transparenta.
dar ce-i drept, eu chiar am nevoie de surface skimmerul asta, find acvariu open-top. tu daca spui ca va disparea pelicula de la sine, nu cred ca e nevoie sa arunci bani aiurea. distractie in continuare cu borcanul 
|
 |
|
Anubias wrote:Intre timp mi-a aparut in acvariu acea pelicula pe suprafata apei, si ma chinui sa caut cum sa fac sa nu o mai am (adica sa elimin cauza), ca m-am saturat sa tot "aspir" suprafata apei. 
Si eu aveam aceasi problema, mai ales ca acvariul meu e open-top, si peste pelicula aia se mai punea si-o gramada de praf
Dar uite aici solutia perfecta:
Surface skimmer-ul de la Hagen
Uite si manualul de folosire: http://www.hagen.com/pdf/aquatic/Surface_Skimmer.pdf
Eu am scula asta de mai bine de un an. Initial era cuplata la un AquaClear 30, dar parca nu avea destula putere de tragere. Dar acum este legata de canistra Eheim 2213 si face o treaba de minune. pentru mine este indispensabila
Pe aici costa cam 10-15$, ca sa-ti faci o idee.
|
 |
|
hhhmmmm nu pare a fii mai degraba Micranthemum umbrosum  ?!?
uite aici o poza: 
|
 |
|
daca nu are conditii ideale, nu va murii, dar ca arata ceva de genul:
in schimb, cu substrat fertil, CO2 si lumina din belsub, va acoperii tot substratul si va arata cam asa:
a ta se vede ca nu a avut parte de conditii ideale in pet-shop.
|
 |
|
Salut si bine-ai-venit!!!
Sa stii ca si noi am inceput cu stangul, si am facut mai toate greselile posibile. asa e omul, ce poti sa-i faci  Dar macar bine ca ai ajuns aici; daca vrei urma instructiunile de pe forum sau sfaturile primite de la noi, este imposibil sa nu ajungi sa-ti faci un acvariu care sa te "unga pe suflet"
eu cred ca un acvariu de 80-100L este excelent, si desigur ca poti face ceva frumos din el. spune'ne doar daca te-ai gandit pe ce-ai vrea sa te axezi: predominant plante, pesti, sau un acvariu comunitar?
ai dreptate, filtrele externe sunt net superioare, iar eu ti-l recomand pe acesta: Tetratec EX600 - unul din filtrele cu cel mai pun raport calitate/pret. Uite si un video pe YouTube, ca sa-ti faci o imagine mai buna: http://www.youtube.com/watch?v=IgI5vXicWdc
Bafta in continuare 
|
 |
|
ar fi frumos de-ai fi facut niste poze de BEFORE & AFTER 
|
 |
|
eu inca consider postul tau o gluma
am zis 60L pentru ca probabil atata apa este acolo.
daca vrei facem un pic de matematica. acvariul tau are 80L; tu ai spus ca mai incap cam 10L...deci ar fi maxim 70L de apa acum. din care mai poti sa scazi linistit inca 10L de apa daca ai substrat, sau vreo piatra, butura, vreun castel portocaliu sau o corabie scufundata  plus volumul ocupat de cei 30-40 pesti ai tai. asa ca daca ma gandesc mai bine...am fost un pic cam darnic sa-ti zic ca ai 60L de apa. scuze
ps: noi aici avem un forum serios si ingrijit, cu membri - acvaristi adevarati. toti se dau peste cap sa faca rost de echipamentele cele mai performate pentru acvariile lor, sa le faca pe plac plantelor si pestiilor. nimeni de pe aici nu-si bate joc de pesti in halul in care o faci tu. 
|
 |
|
|
 |
|
intradevar, nu ascultati de sfatul lui Cosmin_Arsenie
asa faceam si eu pe la vreo 12-13 ani, cand aveam nenumarate specii de pesti puse aiurea si la gramada  nu faceam "schimburi de apa" decat o data la cateva luni bune, dar si cand faceam cate unul era refacerea acvariului in toata regula. grija mare, nu faceti si voi asa 
|
 |
|
oase wrote:
Cred ca las plaja mai libera sa hranesc niste puiuti de discus !
Poate imi aduce :o ....
grija mare cu discusii, ca-ti poti pune in pericol plantele ridicand temperatura la 30C. cele mai pretentioase nu o vor duce prea bine, se pot chiar prapadii 
|
 |
|
|
 |
|
oase wrote:Saltare! Ce parere aveti ? (fiti obiectivi si neiertatori)
280litri , 2 x 30 W , filtru extern 700l/h , CO2 by Ferplast (classic)etc.......
sa fim obiectivi si neiertatori...e naspa, aiurea, cam nasol acvariul. mai bine o lasi balta!!!
glumeam  !!!
e chiar WOOOW!!!
cand am vazut initial ca ai doar 60W lumina pe un acvariu de 280L, sincer ma asteptam sa vad niste poze cu plante prapadite...dar am fost socat!!! plantele arata beton, chiar "perleaza"
parca-mi vine a-ti recomanda sa mai adaugi cateva neone, pentru a te apropia de 0.5-1 W/litru...dar acvariul tau o duce misto!!! :bravo2:
singura sugestie pe care o am, e sa-ti acoperi substratul din fata cu ceva plante de tip covor 
|
 |
|
Anubias wrote:Mai baieti, prima victima in acvariu.  O sa va vina sau nu sa credeti, insa un neon a ramas cumva prins intre frunzele anubiasului din dreapta buturugii si a murit. L-a observat nevasta-mea acum o ora, si pot sa zic ca asa ceva nu am mai auzit. Dar no... sper sa nu se fi chinuit prea mult.
saracul neon
parca greu imi vine a crede ca un peste poate ramane blocat intre frunzele anubiasului, si sa moara de la asta. mai degraba as crede ca era pe moarte (ai precizat tu ca neoni erau cam stresati si se ascundeau toti intr-un colt), si probabil a cautat vreun adapost/ascunzis sa moara in liniste...
|
 |
|
Am cautat de ceva vreme sa vad din nou dupa cat timp recomanda cei de la Eheim schimbarea Ehfisubstratului. D-ar n-am gasit  ...nu scrie nici pe cutie sau pe manualu de instructiuni si n-am gasit nici pe net. eu tin minte sa fi vazut pe vreundeva ceva de genul 6luni-1an si apoi trebuie schimbat (partial), deoarece porii care sustin coloniile de bacterii denitrificatoare devin infundati, reducand mult eficacitatea filtrarii biologice. Canistra mea 2213 merge de vreo 14 luni, timp in care am desfacut-o si curatat-o doar o singura data. asta a fost cam dupa 6-8 luni, si parea destul de curata. doar materialul acela superfin, ca de vata, era imbacsit. Tin sa precizez ca modelul 2213 este sugerat pentru acvarii de pana la 250L, iar al meu are doar 60L (net).
Mi-am cumparat mai demult niste bio-balls (vreo 100 cel putin, daca nu si mai multe), ca le-am gasit pe E-bay la super-oferta si nu m-am putut abtine  dar inca nu le-am incercat.
Sunt acelasi model ca si astea:
Se spune peste tot ca ele ofera o suprafata mare si sunt excelente pentru filtrarea biologica. Foloseste cineva dintre voi bio-balls la acvarii de apa dulce??
Voi ce parere aveti: clatesc din nou Ehfisubstratul si-l las in canistra in continuare, sau sa incep sa-l inlocuiesc (partial, nu dintr-o singura miscare) cu bio-balls??
As prefera sa nu cheltui bani pentru Ehfisubstrat nou 
|
 |
|