Message |
|
pfff...eu ma gandesc cum sa pun bani deoparte sa cumpar piatra tonga branch, pompe etc si tu ma bagi la alte cheltuieli. Adu tu ce masinarie ai si las ca poate reusesc eu sa fac poze macar la acelasi nivel cu tine
|
 |
|
da....stiu, din pacate nu am in casa un aparat foto klumea. tot cu telefoanele din dotare fac poze. da, las ca vii tu din vacantza de ski si facem sedinta foto cu vreo rasnita de-a ta....sigur ai tu ceva mai bun decat telefoanele mele.
|
 |
|
Am mai plantat un candy cane si euphyllia . Stie cineva daca euphyllia e in stare sa limiteze cresterea gsp-ului? pe Goagle vad ca parerile sunt impartite...sau ce coral il poate tine in loc, avand in vedere ca gsp-ul e acopera incet si sigur cam tot ce intalneste in cale. Multzam anticipat....

|
 |
|
Aici, nimic nou sub soare. Este singurul acvariu din casa, care nici nu stiu ca exista.
O data pe saptamana arunc mancare pt corali, poate ar trebui mai des....apa am cam uitat sa o schimb de vreo luna jumate, in schimb am avut prima mini-recolta de chaeto. Am pus si doi melci care ma ajuta sa nu mai curat sticla acvariului; am mai plantat cate o ciuperca prin crevase, ceva muguri de zoasi, alte ciuperci plus puii de ricordeea i-am "exportat", pt ca mi-a fost lene sa bag mana in celalalt acvariu, aici fiind mai usor de "capturat".
Inca nu sunt pregatit sa pun alte vietuitoare, pt ca pur si simplu nu am timp/chef de crescut frecventa lucrarilor de mentanenta  .
Overall, e cel mai simplu de intretinut acvariu de cand ma stiu. Un fel de gradina cu plante  .
Din nou, poza cu acelasi telefon "performant" ....
|
 |
|
Ca sa nu ma blagosloveasca Mr. Pavelescu, am incercat pe fuga sa fac o poza...bineinteles cu telefonul, de unde si "calitatea" culorilor.
Vietati existente: clown-ul of course  , hepatus, desjardinii, firefish, tomentosus, peppermint, cleaner shrimp, vreo 3 crabi, de unde si multitudinea de cochilii goale, ca-si schimba garsoniera saptamanal, melci astraea cati or mai fi, iar in piatra din dreapta exista un montru imens cu tentacule, nu stiu de unde a venit, nu l-am mai vazut de cateva luni, da stiu ca e acolo  .
Acvariu isi revine dupa o vara torida cu temperaturi de 29 grade mai multe zile consecutive, timp in care s-au "sinucis" pe rand: acropora, echinophylia, birdnest verde si nici gsp-ului nu-i mergea prea bine. In schimb ciupercile, zoasii, anthelia si ricordeea s-au inmultit peste masura. Nici gorgonianului nu i-a mers rau. Pozitia acvariului nu e ideala, e chiar langa o terasa, iar cand usa e deschisa primeste din plin toata caldura verii.
Cam atat...acvariul a fost realmente neglijat in ultimele 2 luni, de cand sunt prins cu transformarea in marin a unui acvariu care gazduieste momentan ciclide americane (geophagusi, a. heckelii, discusi...), dar mai e cale lunga pana la start.
Pe ici pe colo, am niste fraguri mici de montipora blue, red-orange, plate-orange, milka care vor fi pregatiti pentru urmatorul acvariu unde voi gazdui exclusiv sps. Mai sunt si niste urme de blastomusa, acan, chalice si altele... unora le-am uitat numele  . In cel existent voi lasa doar softies si lps. Acum am un fel de ciorba cu de toate..de fapt asta a fost si scopul, sa vad ce pot creste si in ce conditii...de unde si "scape-ul" salbatic  .
|
 |
|
btw..declar cea mai buna lampa ever pt refugiu. Merge de aproape 3 ani, in fiecare zi, iar in ultimul an undeva la 14 ore pe zi... si ma intreb cat o mai tine
https://www.amazon.co.uk/Hidom-Aquarium-Clip-Light-Lighting/dp/B00BGBV75Y/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1507114597&sr=8-1&keywords=hidom+al-2
|
 |
|
ultima postare pe subiect...promit sa nu mai insist  :
- un acvariu cu refugiu "alive and kicking" NU MAI ARE NEVOIE de alta filtrare mecanica decat skimmer; discutabil si acesta de la o anumita incarcatura biologica in jos si corali soft. Doar daca nu vrem sa depasim recordul de pesti pe litru. Din nou este discutabil proverbul/teorema/axioma/ideea/etc : "refugiul trebuie sa fie cat acvariul de mare"
- skimmer Tunze 9004 am si eu. Skimeaza fff umed si refuleaza din orisice motiv (herbtana, vitamine, mortaciuni, etc). Nu ai vrea sa dreneze tot acvariul printr-un furtun exterior...mai bine refuleaza in prima camera. Are niste gauri mici in capac, si de obicei cand refuleaza se deschide capacul spre partea din fata. Niciodata acest skimmer nu e in stare sa produca "black coffee", mai degraba un ceai mediu. Deci daca refuleaza, nu e un dezastru. In plus are in cutie si niste prelungitoare pt suportii magnetici, care-l departeaza nitel de sticla acvariului.. sunt facute pt acvariile cu rama.
- pentru a preveni golirea camerei pompei, acel ultim despartitor lipit de fundul acvariului ar trebui sa aiba un sfert din inaltimea unuia normal, restul fiind plasa/burete/egg-crate. Daca dintr-un motiv sau altul scade nivelul apei (evaporare, etc) exista suficienta rezerva in cele 2 camere. Dar tot ramane un pic pe fundul penultimei camere cu refugiu, cat sa supravietuiasca refugiul si ganganiile aferente, nivelul apei fiind dat de inaltimea pseudo-despartitorului. Prefer sa crape pompa decat sa moara refugiul, caruia ii trebuie multe luni sa redevina eficient. Daca chiar se doreste back-up la back-up, in sump-uri unde ai destul spatiu, se mai pune o pompa mica, doar cat sa agite refugiul in caz ca nu mai exista flow prin sump.
- nu te grabi cu ATO, acvariul are capac, evaporarea va fi minima in perioada de iarna....poti completa si "al mano". Ai timp pana la vara sa construiesti unul.
Succes!
|
 |
|
Keep it simple:
Compartiment 1 - 15 cm skimmer si ce alta filtrare mecanica mai ai
Compartiment 3 - 15 cm pompa retur, cu despartitor mic si plasa anti-alge. Arunca aici un saculet de siporax/matrix..ce vrei tu, de-a lungul/latul cum iti incape..ii mai poti construi din egg-crate o cusca pe toata inaltimea compartimentului..daca e siporax il aranjezi in metoda Pavelescu  ) si cand ti se pare ca e imbacsit si vrei sa il limpezesti, doar scoti cusca.
Compartiment 2 - cm: cati mai raman - refugiu chaeto si caulerpa cu 3-4cm substrat, nu mai putin, miracle mud, pe jumate din fundul refugiului, cam 2 kg estimez ca iti incap. Peste 6 luni mai pui si in cealalta parte tot 2 kg si cand implinesc 1,5-2 ani schimbi cate unul, incat in 6 luni sa ai mm nou.
De peretele dintre comp 1 si 2 poti agata un reactor antiphos slim sau pur si simplu saculetii cu gfo si carbon.
Daca ai timp te invit la o bere/cafea/cico sa vezi cele 1,5 acvarii marine ale mele, de "incepator", sa vezi de ce sunt fanatic al refugiilor.
|
 |
|
daca nu-ti iese cu sac pt filtrare mecanica, poti iei in calcul filtrare cu perlon...e aceeasi eficienta.
PS - stiu ca-mi pun juma' de forum in cap, dar eu personal nu sunt de acord cu proverbul/teorema/axioma/etc= ''buretii sunt fabrica de nitrati'', cand vorbim de cantitati mici gen despartitoare.
si DA, eu sunt adeptul refugiilor, cat de mici, chiar si intr-un all-in-one... si recomand aceasta metoda, testata de mine in scurta mea experienta..... doar peste vreo saptamana fac anul in marine. Refugiu, impreuna cu un substrat adecvat gen mineral/miracle mud, refugite (two little fishies) etc...mai ales daca ai doar corali soft. Recomand o combinatie de chaeto si caulerpa (aici grija la program iluminare), prima fiind foarte eficienta in reducerea fosfatilor, a 2-a avand chiar si capacitatea de a se hrani direct cu ammonia, nefiind la fel de eficienta cu fosfatii.
In rest fiecare e liber sa dea banii pe orice si oricate metode hardware considera, ca si alternativa la un refugiu....nu exista limita de cheltuieli  . Intr-un cuvant, acvariile marine pot fi atat de simple si usor de intretinut, doar sa nu ne complicam singuri
cam atat...imi cer scuze de indrazneala
|
 |
|
pff..stai ca nu inteleg. cum matrix peste alge? pai si cum le luminezi?
mai bine fa un compartiment separat doar pt matrix, iar ultimul compartiment fiind refugiu, are si pompa de recirculare protejata de egg-crate
|
 |
|
inainte pompei de retur, trebuie sa ai ceva sa opreasca algele...gen burete subtire cu porozitate mare pus pe un egg-crate, sau plasa..etc, doar cat sa nu permita algelor sa "invadeze" pompa. La mine practic nu exista compartiment separat din sticla pt pompa, acesta fiind dat de un burete pus pe un egg-crate, ultimul despartitor din sticla fiind de vreo 10cm peste care (in inaltime) am prins acel egg-crate.
Nu-mi dau seama referitor la 12cm lungime pieptene..dar ar trebui sa fie suficienti. Din desen, dintii au doar 5mm inaltime? Trebuie vreo 2-3 cm avand in vedere ca apa trece cu 0.5-1cm peste baza pieptenului.
LE: intre timp a aparut si un skimmer + aquamedic multireactor, in primul compartiment din dreapta unde intra apa, iar in compartimentul urmator este doar matrix.
|
 |
|
Scurt...
la pct 3: nu cred ca ai nevoie de o pompa de recirculare de 3000l/h. Din cate stiu o regula simpla e, total flow (inclusiv pompe de valuri) in acvariu sa fie x ori volumul acvariului. Eu nu as pune prin filtru mai mult de 5-7 ori volumul acvariului, avand in vedere ca o sa ai si refugiu. Restul flow-ului il completezi cu pompe de valuri....dar asta e parerea personala.
In plus avand filtrul la acelasi nivel cu acvariul, practic nu o sa ai pierdere de putere a pompei de recirculare, cum se intampla la sumpuri unde trebuie sa ridice apa la peste 1 metru. Un Sicce/Tunze de 1500 sau maxim 2000 l/h ar fi suficient...ai si garantia calitatii. Si poate mai salvezi niste spatiu pentru celelalte compartimente.
la pct 5: as merge pe prima varianta cu 4 camere. Din experienta proprie e binevenita o filtrare mecanica inainte de skimmer, pt a nu prinde tot felul de bucati solide (nisip, melci etc) in rotorul skimmer-ului. Dar matrix-ul acela nu ma incanta in acelasi compartiment cu algele. Ma gandesc sa nu se colmateze foarte repede. Sau daca ai noroc..poate nu se colmateaza si e folositor in a opri algele sa patrunda in camera pompei. Oricum trebuie "suspendat" pe un suport gen egg-crate la vreo cativa cm, pt a nu aduna detritus sub el.
LE: poate gasesti un loc pt matrix sub skimmer, avand in vedere ca 9004 are doar vreo 20-25cm lungime..dar trebuie sa vezi cum directionezi flow-ul prin matrix. Sau poate un compartiment separat doar pt matrix, intre skimmer si refugiu.
LE2: la prima vedere nivelul apei in camera 2 nu fluctueaza, ci e dat de despartitorul din mijloc.
LE3: iar ca si reactor de fosfat, daca te orientezi catre unul "slim" gen aquamedic multireactor S, iti incape in camera skimmer-ului.
Succes!
|
 |
|
Valabil pana vineri 2 lampi led DIY facute de Dan Barabas, 120cm lungime si 4cm latime, cam 40w fiecare.
Folosite 1 an, aproximativ 6 ore pe zi.
Combinatie de alb cald cu alb rece, facute de Dan pt cresterea plantelor.
Un singur led e ars, asa a fost de la inceput, si nu merita desfacerea lampilor pt unul singur.
Pret: 160ron pe bucata sau 300ron ambele. Sursa 12V inclusa.
Contact PM.
|
 |
|
Nu cred ca nu exista solutie pentru orice piatra ce a adunat fosfati...in afara metodei otet+apa, daca vrei sa pastrezi piatra "vie". Dupa cum se vede mai sus in prima poza...aveam acea blana verde peste toate pietrile. In 4-5 luni a disparut total de pe pietre. Nici nu se mai pune vreo alga pe vreo piatra..in schimb mai vad urme de GHA pe plastice si peretele din spate. Dar incet, incet dispare.
In acvariul meu acest proces il pun pe seama: refugiului cu chaeto si caulerpa (cam 60% din sump), desjardinii, reactor cu Antiphos Fe aquamedic si sistemul nano-bubbles care merge non-stop. Cu schimburile de apa nu m-am prea omorat..o data pe luna.
PS: pietrile provin din Salty Bat si fara suparare pentru Maria Sa, Pavelescu...erau praf/pline de fosfati  . Acu, una nu mai are vreo urma de alga verde si sunt pline de coralina. In schimb pietrile au venit cu o biodiversitate impresionanta (copepozi, bureti, tube worms etc).
|
 |
|
|
 |
|
pai si in butoi trebuie sa gasesti o metoda sa scoti afara fosfatii din piatra aia si ce se aduna prin "decesul" algelor...ori schimbi apa des, ori pui un reactor antiphos...ori faci din butoi un refugiu imens cu chaeto.
|
 |
|
salutare....ma bag si eu
din experienta mea de imediat 1 an in ale saramurilor, diferenta intre:
ASTA
si
ASTA
o face un refugiu ineficient si un desjardini lenes (in favoarea primei poze )
restul e ......................
Daca piatra aia e "inviata" pacat sa-i dai reset....parerea mea
|
 |
|
bineinteles ca glumeam...ideea e sa nu fie nevoie de nici o pana sub stand..de aceea ziceam de teava de 3mm ..si/sau bineinteles sudor priceput.
Da oricat le-am masurat, cumpanat etc..tot am vreo 4mm diferenta la lungimea de 145cm a acvariului...si asta se vede si mai clar cand pui apa
|
 |
|
o sa vezi cat e de drept doar cand pui apa in acvariu
|
 |
|
salut..
din experienta mea:
referitor la teava eu as recomanda de 3mm. Sudorii poate stiu mai bine, cea de 2mm poate sa se curbeze in timpul sudarii. Si doar vrei un stand perfect la mm, nu?
Inaltimea standului e dupa preferinta...eu fiind mai inalt si imi e greu sa ma aplec  prefer pe la 90-100cm
Sub acvariu am pus blat de bucatarie de 4 cm, caruia i-am lacuit/vopsit partile pe unde a fost taietura, sa nu traga apa daca se intampla neprevazutul. Nu exista pal simplu care sa nu se umfle la apa
standul l-am facut cam cu maxim 1cm mai mare decat acvariul, in toate partile. In principal palul cu care am acoperit standul imi acopera si blatul de sub acvariu plus vreo 2-3 cm din fundul acvariului, sa nu se vada fundul dublu, dunga de nisip etc. Acu fiecare cum prefera.
LE: daca ai standul din fier, neaparat o izolare fff buna de la inceput....daca intrebi pe cei care construiesc marine, ar fi de preferat un stand din neferoase, sau macar vopsit in camp electrostatic...sau dupa cum au unii, cu lac de yacht...sau cum am facut eu schimband din mers de la ciclide la saramuri, standul era vopsit doar cu grund, acvariul fiind deja pe pozitie, am dat jos palul si am mai dat cu o vopsea spray de la sectiunea auto Dedeman, ceva antifonica si izolare impotriva coroziunii provocate de sare..peste cativa ani o sa aflu daca e buna
|
 |
|
|
|