[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Manuelita
Forum Index » Profile for Manuelita » Messages posted by Manuelita
Message
Buna, vreau sa cumpar un acv juwe rio 180, fara capac, am eu nou nout ??

Idea ar fi sa mai aiba filtrul intern cu care vine din fabrica.
Rog pm
Nu ai vrea mai bine sa il inchiriezi?
Daca da, da-mi te rog pm
Am un acvariu de doar 200 l brut si pestii din titlu au crescut si nu se mai simt bine la mine. Banuiesc ca se streseaza reciproc .
Ii schimb pe corali (fie cei din titlu fie altceva dar nu SPS ca nu sunt de nasul meu).

evident se dau doar cuiva cu are acvariul considerabil mai mare, de chinuit ii pot chinui si eu.
merci
Ai pm


Colegii mi de birou m-au pus sa postez ca vand sau schimba de solutie de pregatire a apei (gen Biotopol, Aqua Safe) pui de pomaceea si xypho din "productie proprie" ))))
Pret pomaceea pui 1.5 Ron/buc, pui Xypho 2 Ron/buc. Zona Militari

Business nu gluma
Buna, corect ca nu trebuia sa imi dau cu parerea daca nu sunt nici vanzator nici cumparator, m-a louat gura pe dinainte, scuze.

Legat de vie sau moarta, arata fix a piatra uscata, intrucat piatra vie are de obicei coralina pe ea si fiind prezentata pe un sac de plastic, am presupus ca e moarta. Intrasem pe topic pentru ca ma gandeam sa cumpar.

Cred ca e corect sa specifici ca e piatra vie moarta
Am doar apa de put, stau la tara .

Pt acv am cumparat de la Coralis apa cu care l-am pornit. Pot cumpara tot de acolo apa ptr schimburile sapt, ar fi 15 l. Mi-e incomod sa ma car cu bidoane, ca si cost e 0,5 ron/l deci nu mare branza. Cred ca ma risc cu inst osmoza ptr pesti...
Stimati domni, va multumesc ca incercati sa imi raspundeti insa pe mine ma ingrijoreaza acele substante care nu sunt scoase deloc de inst de osmoza, nu cei 0,0x % ramasi din ceea ce scoate.

Adica pesticidele si insecticidele (astea sunt cele mai imp pe care le-am gasit, or mai fi si altele si nu am gasit eu).

Stiu ca apa de osmoza trebuie remineralizata partial ptr consum uman.

Ce facem cu ce nu scoate? Poate voi. U vreti sa si beti apa si de asta nu va stresati asa la nivel de detaliu
Dar sa am curaj sa o folosim si la baut (de catre noi, humanoizii ??)? Ca as da consistent mai mult pe o instalatie de osmoza daca as avea “garantia” ca pot folosi apa si la baut, gatit. Dar am citit ca osmoza nu indeparteqza si pesticidele si insecticidele ptr ca majoritatea au molecula mai mica decat cea de apa.
Humbert, de acord cu toate cele scrise de tine. Deocamdata din motivele enumerate de tine am reusit sa nu mai mananc carne de vreo 5 ani. Inca mai mananc oua si lactate dar sper sa ma ambitionez suficient sa rezolv si cu ele .

Cu osmoza ce sa fac?
Buna din nou.

Desi toate argumentele logice erau sa incep de la un acvariu nou, mic, am decis sa folosesc acvariul pe care il aveam deja, de 180 l, pentru initial un FOWLR si poate ulterior cativa zoas.
Motivele au fost:
- nu puteam renunta la acv existent pentru ca abia il primisesm cadou nou nout de la sot, nu m-ar mai fi sprijinit in proiectele viitoare daca renuntam la el si nici nu doream sa am 2 acv in acelasi timp
- un acv mai mic e mai instabil si mai ales nu m-ar fi satsifacut nici 1 luna, asa ca as fi dat bani (nu conteaza cat de putini) pe ceva ce stiam din capul locului ca nu ma va bucura suficient
- voi popula acv existent din pct de vedere al vietuitoarele ca pe unul mai mic ptr a simplifica lucrurile

Am pentru el asa (multumesc ptr sfaturi!):

- skimmer in display (ca nu am sump) Tunze 9004
- filtrul intern al acv cu 2 l Matrix si pompa de 600 l/h
- filtru extern Cristal Profi 701 cu Siporax
- nisip Redsea Pink (adica bej strat de ~2-3 cm in acv
- Jebao OW 10 de 4000 l/h + Koralia 1600 L/h
- 12 kg piatra uscata
- bacterii Biodigest si Seachem Stability
- teste Salifert NO2,NO3, NH3+NH4, PH, KH
- sare Redsea Salt (nu Coral Pro)
- salimetru (deocamdata)
Deocamdata are lumina lui originala LED 2x 23 W (nu am inteles de ce Juwel indica lumina LED in w)
Ce imi mai trebuie musai?

Acvariul este la ciclat de 9 zile. Am adaugat mancare de pesti (wafe) de vreo 3 ori, nu s-au descompus cu totul, s-au faramitat si invelit in mucegai

Intrebari "tehnica"

- sa pun Matrix Pond in canistra sa ma ajute cu nitratii?
- care este cantitatea si nuanta de lumina necesara ptr zoas? mi s-a recomandat Mars Aqua 300 W, am citit ca lumina albastra e nasopala ptr ochi, ma gandesc ca 300 W ar fi cam multa ptr corali soft si as vrea sa vad ce alte variante tot mai low cost am
- NH3+4 am fix 0.15 de cand am inceput sa masor, cam din a 2-3 zi, nu se clinteste nici in sus nici in jos. e normal? Nu trebuia sa creasca f tare si apoi sa scada? Sunt eficiente bacteriile la sticla sau nu s-a descompus suficient mancarea inca?
- in apa de fantana (putz) am nitrati, am vb cu un nene care pune inst de osmoza si de dedurizare si mi-a spus ca el ar rezolva cu nitratii insa faptul ca am nitrati arata ca apa este contaminata si deci ar putea fi si alti contaminanti prin ea de care noi sa nu stim pentru ca nu ii cautam prin testare specifica si ei pot fi foooooarte multi si nici un laborator nu imi va da o lista completa, asa ca omul imi recomanda sa nu folosesc apa respectiva deloc (am vrut sa pun o inst de osmoza mai serioasa ca sa si bem apa). Ce parere aveti? Am citit pe site-uri prin US ca pesticidele si ierbicidele nu sunt indepartate de RO dar ar fi indepartate de filtrul de carbon, ceea ce orice inst de osmoza mai cat de cat are. O fi suficient? Ma gandesc ca nici substantele din plastic ce intra in apa imbuteliata mai ales vara cand sta in camioane ore intregi nu sunt sanatate curata, mai si poluezi mediul cu sticle, cari, etc...


Intrebari vietuitoare:
Deci am: 1 x 0.4 * 05 m , cu 140 l apa intrata in acv si cele 12 kg piatra + 13 kg nisip

- nu sunt fan clowni (inca) dar 1 pereche pare cel mai intelept lucru
- mi-ar placea un yw goby + shrimp
- mi-ar placea 1 steluta de mare dar nu ma lamuresc daca este vreo specie ptr care acv meu sa fie suficient de mare si care sa se hraneasca cu ce e prin acv (ador Linckia dar fix de asta nu vreau sa o infometez); as putea tine vreo steluta oricat de "urata", de care?
- 1 tectus si 1-2 nasarius?
- blue leg hermit mi-ar placea, cati sa iau? Daca ii pun cochilii de melc de gradina ii plac? Sau musai marini si de unde iau daca marini?
- imi mai plac toti ceilalti goby, mai pot tine ceva?
- imi place blue tang dar ar "incapea" un pui mic ptr scurt timp asa ca nu as lua

Intrebari "filozofice"
Faptul ca pestii de apa sarata, cu exceptia catorva, sunt preponderent prinsi din natura, nu va deranjeaza la simtul etic? Eu cam am o problema serioasa cu asta si imi tot gasesc scuze (ca ajutam bastinasii care ii prind sa castige, ca si in natura mor f multi din cei care ies din icre, ca daca le oferi conditii bune se simt f bine acv, ca nu au constiinta si deci nu "sufera", etc.) dar in esenta simt ca e ceva gresit. Ce parere aveti?
Humbert wrote: Bine, algele oricum vor aparea in primele luni iar la fish only nu e asa grav, ca scoti pietrele si le cureti.

Si daca ai corali poti sa le cureti, eu am facut asta saptamanal timp de 2 luni cu periuta, dar e mai greu.


Nu era vorba ca algele apar ca urmare a nutrientilor rezultati din biofiltrare? La inceput ar trebui sa fie cea mai saraca in nutrienti apa, acestia se acumuleaza in timp, in special daca nu se fac suficiente schimburi de apa. Nu e clar daca exista in cantitae suficienta bacterii anaerobe care sa reduca nutrientii. Daca am inteles cele de mai sus corect, de ce apar alge la inceput?

Si coralii nu sufera ca stau pe uscat cat sunt curatati?
O vazusem in acvariu la topicul tau Unreal si am crezut ca e pe pozitii.
Din ce am citit, poate fi lasata la “curatat” in acvariu doar ca oricum va trebui schimbata toata apa ptr ca va contine nitratii si fosfatii rezultati din biofiltrarea resturilor organice de pe ea.
Scorpionul, si piatra uscata de la Coralis ai pus-o direct la ciclat in acvariu? Nu se impute grav apa de la materia organica de pe ea? Asa citisem..
Humbert wrote:

dar intai de toate trebuie sa decizi daca chiar vrei nisip... nisipul e mai mult pentru estetic (ajuta si el la filtrarea bio, dar asta nu e ceva necesar), insa are dezavantajul ca trebuie intretinut (adica aspirat) pt ca altfel acumuleaza f mult detritus, ceea ce la un acvariu fish only va fi o problema... e mai bine fara, zic eu.

PS imi pare ca nu ai citit postul meu de pe pagina cealalta unde am facut o lista de echipamente si costuri - eu zic ca te ajuta macar ca punct de pornire.


Am citit postul tau dar l-am citit la inceput cand nu intelegeam nimic . Acum dupa discutia cu pompa de valuri m-am apucat de "lista de cumparaturi" de la tine .

Mi se pare asa ciudat sa ai un acvariu fara substrat, pare "dezbracat", inteleg aspectul cu detritusul care e probabil mai important decat estetica mai ales cand esti incepator, dar daca vrei sa tii goby sapator iti trebuie oricum.

Corali nu, stelute linckia nu ca nu e etic ca mor de foame, tangs nu ca e acv prea mic si nu e etic ca sunt prinsi din mare, macar un goby sa am si eu
scorpionul wrote:Tot la Coralis gasesti nisip la 12 lei kg cu granulatie de 0,3-1mm sau 1-2mm de la Grotech. Astea sunt doar informatii, mai departe tu decizi ce faci
si de care crezi ca e bun ptr FOWLR cu goby? Si bun si ptr mine ca si curatare ?
Notat pompa jebao, merci.

Piatra: Cum imi dau seama de calitatea pietrei uscate? Nevertebrate.ro vinde cu 25 ron kg iar alte site-uri si magazine din Bucuresti cu 35-46 ron/kg. In poze arata la fel. O fi diferenta de calitate intre ele sau de costurile lor de achizitie?


Bacterii: vad ca producatorii de bacterii la sticluta vand acelasi produs pentru ambele tipuri de acv. Daca voi folosi filtrul canistra la FOWLR, il deciclez intai (ca sa nu moara bacteriile de la apa sarata si sa creasca amoniacul inutil) sau il mut direct pentru ca bacteriile se vor adapta si sunt utile ?

Substrat: zice lumea ca daca e fin il invarte pompa de valuri prin acvariu, daca e grosier acumuleaza detritus . Ce insemana deci in mm un substrat potrivit si care sa fie ok si ptr vreun viitor goby&shrimp?

offtopic, nici nu stie sotul ce "bucurie" ii pregatesc, sper ca dupa ce trec si la corali nu imi va mai cumpara genti si parfumuri pe care nu mi le doresc ci cate un coral pe post de buchet de flori
De asemenea ma intreb daca poti curata eficient detritusul prin metoda clasica cu furtun de aspirat, de prin toate “pietrele”. Chiar si cu un understocking serios, cred ca tot se face detritus. Pe net am vazut ca folosesc pompe si alte chestii, mai caut.

Semi off-topic: sunt nedumerita despre freshwater bath ptr paraziti. Pe de o parte se pune mult accent pe aclimatizarea f minutioasa, pe perioada mai lunga decat la FW iar pe de alta parte se fac freshwater bath unui peste deja deranjat de un parazit. Pai asta nu e soc chimic in toata regula?

Pestii de cata miscare de apa au nevoie? Gasesc info f contradictorii despre absolut orice topic, inclusiv ref banalul schimb de apa: 10%, 30% 100% ( asta imi suna a atarnare la zvantat), weekly, monthly, biweekly, never, etc....
La FOWLR ma gandeam si eu doar ca as lua pompa ok si ptr corali ptr viitor daca “avansez”.

Ce nu mi-e clar e daca Aleg cantitatea de piatra dupa gustul meu in functie de cum arata acv sau daca trrbuie sa am o cantitate minima ptr a acoleri filtrarea bio.

Am vazut multe filmulete pe youtube unde au si filtru extern la marine, daca tot il am pe al meu, nu pot sa il folosesc si pe el? Pina la urma cresc volumul de mediu filtrant, nu fac altceva...



 
Forum Index » Profile for Manuelita » Messages posted by Manuelita
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com