De mult n-am mai activat pe forumul acesta, din lipsa de timp si pentru ca recent activez pe un forum canadian local. Dar acum ca am terminat examenele si am ceva timp liber, am intrat pe aici si am fost uimit sa vad ca pana si in Romania a ajuns "moda" de nano reefuri.
Vreau sa va prezint micul meu acvariul reef, facut pe un buget cam stramt (de student care lucreaza o zi pe saptamana

), prin care vreau sa va arat ca e posibil sa ai un nano reef low tech, adica fara numeroase echipamentele complexe si scumpe.
Lista mea de echipamente (majoritatea le aveam deja asa ca nu am cuparat mare lucru):
- una bucata acvariu sticla 70 litri: 60 X 30 X 40 cm
- un incalzitor oarecare 100W (nu e no name, da e asa plin de alge de nu se mai vede firma

)
- 2 filtre AquaClear 30 si 50 (cu Chemi Pure Elite si Seachem Nitrate Sponge), unul avand un Surface Skimmer
- un powerhead AquaClear 50 + Hydor Flo Rotating Water Deflector
- lumina - Current USA 65W PowerCompact (un tub 10K si unul actinic) cu ventilator si LED pt moonlight, care a inlocuit vechea mea Coralife 65W PC.
- 4 LED albastre pt moonlight
- hydrometru Instant Ocean (as dori sa iau un refractometru pe viitor)
- una bucata termometru de forma (din ala sticky)
Am decis sa nu iau protein skimmer vazand succesele multora cu BioCubes si nano-uri mai mici fara skimmere. Initial faceam un schimb de apa saptamanal de vreo 20%, dar cu timpul le-am redus la unul la fiecare 2-3 saptmani. De la bun inceput am folosit apa de la robinet, tratata cu PRIME, si cateodata mai pun un filtru cu carbon cand prepar o galeata de apa sarata. Iar ca sare am folosit Instant Ocean de la bun inceput.
Nu prea ma pricep cum sa pun poze mici care trimit catre linkul cu poza mare, asa ca voi arunca pozele aici direct.
Intai o poza cu acvariul in prima saptamana.
Nisipul e din niste acvarii mature (era plin de viermisori, stelute si melcisori), dar pietriele initiale erau "moarte".
In urmatoarele 3 luni am cumparat 2 ocellaris clownfish, 3 melci Astrea, 3 hermit-crabs si o piatra cu ciuperci verzi vargate. Iar apoi am facut rost de alti corali micuti primiti de la alti acvaristi din zona. Am mai adaugat cateva pietroaie, de data asta live-rocks. Asa arata acvariul la 3 luni:
Intre timp 4 luni au mai trecut, am mai facut ceva schimburi in special cu cupercile verzi care se inmultesc ca nebunele, am mai adaugat ceva pietroaie si 2 creveti (un cleaner si un fire shrimp) si am incercat sa fac frag-uri cat mai multe din coralii ce-i aveam pt a face schimburi cu altii acvaristi.
Ultima poza facuta e de prin Ianuaria-Februarie (nu mai stiu sigur, ca e facuta pe alt aparat si nu apare data). Am mai primit 2 pesti de un prieten si am rearanjat putin bolovanii si coralii. In mijloc se vede ceva alb - este o bubble tip anemone care a pierdut toata culoarea si era prima zi la mine in acvariu.
De atunci si pana acuma, anemona s-a marit de cel putin 5-6 ori pe cat era initial, culoarea a inceput sa-i revina (este verde cu mov/roz in varful tentaculelor) si acoparea piatra din mijloc complet. Dar zilele trecute s-a multiplicat in doua si amble anemone au migrat in alte locuri.
Zilele astea vreau sa mai fac un rescaping ca nu sunt multumit de piatra din mijloc care nu mai are nimic pe ea, vreau sa mut anemonele si apoi voi veni cu o poza recenta.
Intre timp, astept comentarii si sugestii (si desigur intrebari).
Si bine v-am regasit.