| Message |
|
|
|
... si nu e acelasi lucru daca sta geamul de 10 mm jos, sau invers? daca sunt lipite, lucreaza ca un tot unitar.
In cazul rezistentei e acelasi lucru...
ma rog, faceti cum credeti ca e mai bine. Eu am vrut sa dau un sfat prietenesc.
|
 |
|
|
|
Sincer nu inteleg de ce va temeti de presiunea de pe fundul acvariului. Suprafata este mare, presiunea se imparte egal...
Nu stiu daca e vreo diferenta intre ce strat sta deasupra, de vreme ce ele sunt lipite intim, si ele "lucreaza" impreuna.
Rationamentul pt care am propus lipirea geamului gros deasupra e cel pt a forma o suprafata de contact cu adezivul mai mare.
@Chitron: explica-mi te rog ce "catastrofa" se poate intampla daca face cum i-am propus eu?
PS Da, am facut la viata mea ceva acvarii mari. Recunosc inca niciunul mai mare de 600 de litri, dar am in lucru acum unul de peste 1200
|
 |
|
|
|
inca un amanunt...
cred ca ar fi bine sa pui placa de fund de 10 mm la baza, iar cea de 19 mm deasupra ei. Astfel, vei avea o suprafata de contact cu siliconul mult mai mare.
|
 |
|
|
|
... nici nu incerca
|
 |
|
|
La grosimea de 19 mm a sticlei, probabil ca 3 transversale ajung (la 1,1 metri una de alta).
Deci vei avea o coloana de apa de 1000 mm, in acest caz cu ce faci iluminarea?
siliconul Ceresit si Bison nu stiu daca rezista la asemenea presiuni...
Spor si tie la treaba! 
|
 |
|
|
|
mda... no comments la coment-urile neconstructive de mai sus
Si eu am un proiect asemanator in lucru, numai de 1260 de litri brut
am primit si eu niste sfaturi sa folosesc 15 mm, intarituri longitudinale si transversale, fundul dublu (cel de deasupra sa fie mai mic cu 15 mm in toate partile, pentru a intra la fix intre fetele acvariului.
Ma gandesc ca intariturile transversale trebuie sa le pui la 40-50 de cm una de alta, iar cele longitudinale sa fie de 10 mm si cel putin 8 cm latime.
Cat despre silicon... banuiesc ca Dow Cornig 881 este OK, desi in fisa tehnica se mentioneaza ca se foloseste la grosimi ale sticlei de max 10 mm.
Ce coloana de apa vei avea?
|
 |
|
|
|
BAI!!!
Pai asa ceva vreau sa-mi fac in dormitor.
Adica dormitorul in el!
|
 |
|
|
betta wrote:La inaltimea de 110cm iti va trebui un urangutan ca sa-ti modifice orice pe fundul acvariului...... Si, cum se pomenea mai sus, vei avea oarece probleme cu iluminarea.
am un urangutam princurte.
Glumeam, s-au inventat pargiile, barele, prelungitoarele, etc.
Nu plantez acvariul, va fi cu trunchiuri de copac rasturnate, stanci, nisip, etc., asa ca lumina nu va fi musai obligatoriu puternica.
300W - neon cred ca ajung.
Multumesc de urari.
PS Lipoplast nu lucreaza cam scump?
|
 |
|
|
|
OK, voi vb personal si cu un fost membru (prieteneii stiu cine) al acestui forum si voi incepe sper in martie constructia mega-acvariului.
Dimensiuni finale:
Lungime=280 cm
Latime=80
Inaltime=100 (poate chiar 110)
Geam laminat (2 felii de 8 mm)
intoritoare peste tot, si pe muchiile verticale de 10 mm
Va voi tine la curent.
|
 |
|
|
|
Nu-mi permite spatiul latime de 100 cm
Nu ma prea ajuta "despre sticla", la geam laminat nu scrie mare lucru din pacate.
Ideea era daca un astfel de geam, sa zicem format din 2 bucati de 8 mm, adica un geam final de 16 mm, are intradevar rezistenta unuia normal de 16 mm.
Banuiesc ca oricum trebuie sa-i pun intaritoare.
Poate chiar ii pun si o rama de cornier, mai ales pe verticala.
|
 |
|
|
|
Am si eu o intrebare tehnica pentru cei ce se pricep la rezistenta materialelor.
Ce parere aveti despre sticla sandwich?
Adica:
La Oglinda (Timisoara) am vazut de curand geam gros (25-40mm) format prin alipirea prin ceva tratament termic si probabil cleiuri speciale a mai multor straturi de geam de diferite grosimi.
Ma gandeam sa construiesc un acvariu de dimensiuni monumentale
320(L)x60(l)x100(H) (undeva la 1900 l)
Credeti ca acest geam (care este foarte clar, nu se vad bule sau ceva asemanator) poate suporta o astfel de presiune?
Mentionez ca din acest geam stratificat se construiesc scene, trepte, balustrade (ca la Iulius Mall Timisoara - cine a vazut)
Astept raspunsuri, va multumesc.
|
 |
|
|
bilti wrote:daca ma enervez il fac deasupra canapelei si-l duc la 4 metri lungime.
That's my boy!
Numai sa-ti faci si asigurare pe viatza, nu numai pe apartament.

|
 |
|
|
|
in plus, poti masca consolele cu un perete de rigips oblic, pe care sa ti-l monteze un mester bun. :bravo:
|
 |
|
|
|
oglinda de obicei se face din geam subtire de 2 sau 3 mm, asa ca....
incearca sa o lipesti pe geamul unui acvariu gata construit
|
 |
|
|
|
Console tip echer, la 40 cm distanta una de alta, montate cu conexpanduri este arhi-suficient pt. ce doresti tu.
De ce nu-l faci mai inalt?
Doua neoane la latimea de 25 cm ajung, dar nu la peste 30cm
recomand plante alungite (valisneria, sagitaria, Blyxa, Acorus, etc) printre care multi sumi si botia.
|
 |
|
|