[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Kiwi
Forum Index » Profile for Kiwi » Messages posted by Kiwi
Message
Ai putea să muţi ozeolţii puţin mai în spate. Vor creşte maaaaari
120 de centimetri ... dacă îmi mai aduc bine aminte.
Aquanautic, poţi posta şi dimensiunile terrariului?
Dacă eşti "colecţionar" de betani, sau crescător, de exemplu, e mai indicat să-i ţii în recipiente micuţe. Nu pentru că aşa le place lor, sau pentru că o iau razna dacă se trezesc în ditamai lacul, ci pentru că nu-ţi permiţi să-i ţii pe toţi în acvarii de zeci de litri. Asta nu înseamnă că, dacă vrei să ţii şi tu un peşte mov, musai trebuie să-l înghesui într-un borcănaş de zacuscă altfel îţi moare în braţe. N-au probleme cu spaţiile mari, ba chiar se bucură când au un chintal de apă la dispoziţie în care să-şi fugărească haremul.

Puţin offtopic ... Netul ăsta e o sabie cu două tăişuri. E plin de informaţii utile, dar asta nu înseamnă că tre să iei orice chestie găsită pe internet drept literă de lege. Eu pot să-mi fac oricând un site de acvaristică unde să spun că franzela de la vel pitar este cel mai nutritiv aliment pentru peşti, sau că domnii caraşi pot trăi şi pe uscat cu condiţia să le umezeşti buziţele cu o cârpă înmuiată în apă, şi n-o să mă aresteze nimeni pentru asta. Un individ care a auzit de la prieteni că "Netul" e o adevărată fântână de înţelepciune intră pe site-ul meu (că am fost şmecher şi l-am păcălit pe gogu' să-l arate pe prima pagină) şi îi place ce vede, mai ales că, potrivit informaţiilor oferite de mine, n-are nevoie nici măcar de apă ca să crească un amărât de peşte. Ideea e să caşti bine ochii când găseşti ceva pe net. Dacă e posibil nu te apuca să iei de bună prima chestie care-ţi sare în ochi. Caută şi în altă parte, gândeşte (că netul nu gândeşte pentru tine, din păcate), compilează şi de-abia după aia fă-ţi o idee. Asta înseamnă munca de documentare, nu un singur click pe primul link dat de gogu. Nu aşa uşor se obţine cunoaşterea ;)

Sper să nu supăr pe cineva, caz în care îmi cer scuze şi promit să nu pomenesc de franzele pe viitorul meu site mixt de acvaristică, goblenuri şi materiale de construcţii
corleone> Îţi trebuie (în fine, îi trebuie ) o femelă adultă. Până şi un vânzător cu orbul găinilor e în stare să facă diferenţa între un mascul adult şi o doamnă betta trecută de prima tinereţe Problema e (din câte ştiu, n-am mai umblat după betta prin macasine de ceva timp) că femelele adulte sunt destul de rare prin pet shop-uri.

P.S: Mare grijă, dacă tovarăşa betta nu e pregătită de împerechere (îţi dai seama uşor când i-a venit cheful ... capătă un colorit mai aprins), o să şi-o ia pe coajă de la lighioana de mascul. Dacă vrei să-i înmulţeşti, fă rost de un acvariu mai măricel şi "confecţionează-i" fandositei ceva ascunzători just in case. Oricum, spectacolul oferit de doi betta drăgostindu-se merită efortul.
Sfatul meu întârziat e să uiţi de cinci betta în 25 de litri. Dacă n-au spaţiu de manevră, femelele o s-o încaseze urât de tot de la mascul dacă îi vine animalului cheful de ştii-tu-ce şi ele au dureri de cap ;)
Dacă ai drum (sau ai vreo cunoştinţă) prin Braşov, te pot ajuta eu cu un pui (sau doi) de Echinodorus Ozelot.
Deci, pe scurt, ai 20 de litri, 25 de peşti (printre care şi doi ancistruşi), echinodoruşi şi brădiş. Şi ai scos filtrul.
Cel mai probabil e doar PH-metru. Un PH controller JBL nou costă vreo zece milioane, mă îndoiesc că îl dă cineva cu un milion juma'
Aici, aici şi ... aici
Donez una bucată Echinodorus Ozelot (pui) şi vreoi doi E. Barthii (tot pui).
Îţi pot dona eu un pui de E. Ozelot (nu e mare, dar dacă-i dai de mâncare o să-ţi iasă din acvariu şi o să-l prinzi noaptea umblându-ţi prin buzunare) dacă ai vreo cunoştinţă (sau drum) pe la Braşov.
Un articol interesant. Şi aici (în cazul în care ratezi link-ul de la "subsolul" paginii), e partea a doua.
Spirulina se prezintă sub forma unor tablete verzi. O găseşti şi la farmacie (cea de uz uman, care poate fi consumată fără probleme şi de ancistruşi sau ce alte vieţuitoare acvatice mai ai tu prin acvariu) şi la pet shop (specială pentru peştani).
lazarginel wrote:nu merge combinatia de floura cu tld 830

Ciudat. Faraonu' (nu-i zic "pe user" că nu sunt sigur dacă are burta mai mare decât a mea :-P ) spunea aici (al doilea post) că foloseşte (sau folosea) o combinaţie de Osram Fluora şi Philips TLD 830.

Ăia şase centimetri presupun că reprezintă grosimea substratului şi nu granulaţia. Sper.
Sburlea Nicolae wrote:Nu as folosii substratul de la Jbl. [...] . Apoi nu isi face treaba si nici bilele de la ei nu si-o fac. As merge pe substrat de la Sera, conuri de la Aquamedic, teralit.

Substratul lor nu l-am folosit (încă), deci mă abţin de la comentarii. Cu bilele (ya, i've got balls ) altfel stă treaba. Am un ozelot pe care-l "alimentez" doar cu biluţe JBL şi ceva "zeamă" de tub fluorescent (la limita jumătăţii de watt pe litru .. fac upgrade în curând). O duce excelent, "domneşte" în jumătate de acvariu şi, mai nou, a "fătat" două tije cu doi puiuţi frumuşei, să-i bagi în ciorbă şi nu altceva. Nu mai punem la socoteală frunza săptămânală şi un E. Barthii x care zâmbeşte la mine ca la soare. Substratul e "petriş" ordinar, fără adaos de voodoo turbidic şi descântece lateritice. O să fie şi din ălea, dar mai încolo, când am timp să refac setup-ul, dar nu asta e ideea. Problema mea de începător (şi subliniez "începător", cum suntem majoritatea celor care căutăm sfaturi şi cerşim idei pe forumuri şi pe la cârciumă) a fost un ozelot (e puţin pretenţios, dar la fel suntem toţi la început) care creştea lent şi nu vroia să se înmulţească să intru şi eu în mafia ozeloţilor. Soluţia a fost una ieftină şi a funcţionat fără să mă aducă la sapă de lemn mai târziu. Deci există şi soluţii ieftine. Dacă vreau să învăţ să cânt la chitară, nu-mi confecţionez eu una din placaj, e drept, dar nici nu dau din prima câteva mii de dolari pe un Gibson ;)

Când înaintezi în hobby puţin mai sus de genunchiul struţului, apar şi problemele care nu admit soluţii şi ieftine şi comode, sunt perfect de acord, dar nu mi se pare corect să te pronunţi cu privire la eficienţa unei soluţii fără să cunoşti în detaliu problema. Sau problemele, că suntem mulţi pe aici, fiecare cu fixurile şi fluturaşii lui.
Iureş oricum o să fie cu sau fără femelă. Ţi-aş sugera să scoţi un mascul.
Îţi zic ce am eu (sau ce am mai avut şi nu mi-au bătut obrazul că nu le dau gaz pe la frunze şi fier pe la rădăcină ). Cryptocoryne pontederiifolia, Anubias barteri var. nana, Echinodorus tenellus... Cât au stat la mine în acvariu, s-au simţit destul de bine (ba cryptocorinele, după ce şi-au primit o porţie de biluţe JBL, au găsit de cuviinţă că ar fi mai bine pentru ele să-mi umple juma' de acvariu) şi le-am găsit destul de uşor.

P.S: Vezi că aici poţi găsi o şmecherie destul de ieftină care cred că s-ar potrivi de minune cu acvariul tău şi te-ai putea încumeta la o legumă mai mofturoasă.
Sincer? N-am încă bani de unul

Moft mi se pare o halbă de aur, nu o sculă care îmi ia nişte griji de pe cap, chiar dacă-mi pune altele pe burtă . Ca un copil al mileniului trei (şi vreo 20 de ani din al doilea) ce sunt, salut orice încercare de transformare a omului dintr-un virtuoz al săpăligii într-un mânuitor măiastru de butoane. Deci am o părere bună.

Normal, dacă-ţi place (şi te pricepi) să bălăceşti hârtiuţe în apă, să învârţi valve, să faci calcule, să măsori, să dozezi etc, presupun este oarecum logic că ţi se pare un moft o drăcărie care face toate astea pentru tine. Oricum, înţeleg ambele tabere. Unora le place să deţină ei controlul (chiar dacă asta înseamnă mai multă bătaie de cap şi, probabil, rezultate mai puţin exacte), alţii preferă să lase unele lucruri pe seama unei maşinuţe pentru a avea mai mult timp pentru alte chestiuni care lor li se par mai importante. În fine, risc să dau (fără supărare, lazărginel, dar am o mare bănuială că, aşa cum a fost pusă problema de tine, topicul va degenera probabil în discuţii "pe genunchi" vs. "în fabrică") în altfel de discuţie...

Ca să revin la întrebarea iniţială, un pH controller mi se pare o sculă deosebit de utilă, chiar dacă n-aş renunţa la mâncare pentru unul. Măsurători cât mai exacte, un control mai strict al parametrilor, stabilitate ... şi toate acestea fără ca eu (ca începător, sau puţin mai sus de genunchiul broaştei) să-mi bat capul cu formule, dozaje, măsurători repetate, sau s-o iau pe calea empirismului şi să experimentez cât e ziulica de lungă. Nu neg că poţi obţine rezultate bune şi fără aşa ceva, dar nu toţi dintre noi au timp şi nervi să rezolve "manual" probleme care pot fi rezolvate foarte uşor de un "moft". Dacă ai bani şi eşti dispus să-i investeşti în pasiunea ta, de ce nu? În fond şi la urma urmei, te ajută. Pe de altă parte, chiar dacă nu-l privesc ca pe un moft, nu-l consider nici o prioritate de cel mai înalt nivel. Da, e foarte bine să ai unul, mi-aş dori unul, dar nu mi se pare că e condamnabil să-ţi lipsească, cel puţin până se cuibăreşte virusul în tine şi începi să visezi la acvarii SF
Si de ce sunt mai greu de crescut plantele decat pestii? Dar macar nu trebuie sa le dau mancare, si nici nu murdaresc apa, instalatiile isi fac singure treaba.

Dacă investeşti ceva bănuţi într-un substrat de calitate, fertilizatori, CO2 şi alte "măgării" din astea, nu-s chiar atât de greu de crescut, dar asta nu înseamnă că te poţi pune liniştit cu burta la bec şi să le urmăreşti cum cresc fără să mişti un dejt. Tre' să faci muncă de grădinar, chiar dacă păduricea e la 50 de centimetri sub apă. Adică leguma creşte (presupunând că are unde şi cum) şi fără să-i dai tu bobârnace, dar dacă vrei un acvariu laser trebuie să stai cu ochii pe ea şi să o dădăceşti. Stai cu ochii pe o algă şi te (ne) întrebi ca turbatu cum a apărut satana în acvariul tău, mai arzi un tuns, biciuieşti un melc să ronţăie naibii firicelele ălea care-ţi strică fengşuiu' conservei, mai raşchetezi o frunzuliţă "expirată", mai picuri ceva fertilizant lichid, ţi se scoală să muţi echinodorusul ăla puţin mai încolo şi te-apucă nevoia până-i găseşti un loc ... mie personal (ca începător şi având în vedere că răbdarea nu-i una dintre virtuţile mele ... încă) un acvariu plantat la greu mi se pare mult mai greu de întreţinut (dar şi mai ... rewarding ca să o dau în romgleză) decât o colonie de peştani şi-un pătrunjel de baltă să le dea gust bun. Aruncă un ochi la secţiunea Plante de acvariu şi vezi ce şi cum, şi să ştii din start la ce te înhami. Şi planta e parşivă, dacă nu-i dai ce trebuie, când trebuie şi cum trebuie, scoate alga la tine sau se blegeşte când ţi-e estetica mai dragă. Adică poţi să pompezi bani (da, sunt destul de costisitoare) în pădure cu ghiotura, să le pui instalaţie de CO2 bătută cu briliante şi filtru cu şuruburi de iridiu, dacă nu pui şi osu' la treabă şi nu le faci puţină educaţie, tot n-ai făcut nimic... Părerea mea. Hâc! Oricum e bine că eşti optimist. Optimismul n-a stricat nimănui şi, dublat de ceva cunoştinţe (pe care o să le capeţi dacă ai răbdare să stai cu ochii pe site, sau cu dejtele pe google), e chiar benefic

Capacul? Presupun că merge foarte bine şi din pal. Al meu e din pal, îl am de peste un an şi încă nu dă semne că ar vrea să plece la Marele Capac Din Ceriu. Montezi vreo doo ventilatoare (unu' să bage, altu' să scoată) şi ai împuşcat doi iepuri din prima: reduci condensul şi, când vine arşiţa, scapi de câteva grade.

P.S: Acum am văzut şi dimensiunile viitorului tău acvariu. Dacă-l vrei plantat, încearcă să măreşti lăţimea la 50cm. O să ai mai mult "spaţiu de manevră". Al meu are 40cm în cap şi majoritatea ideilor bune care mi-au venit pe parcurs se pare că nu încap în 40 cm . And that sucks!
 
Forum Index » Profile for Kiwi » Messages posted by Kiwi
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com