Message |
|
o pereche de ramirezi are nevoie de minim 40cmx40cm suprafata de acvariu, deci presupun ca acvariul tau are 80 cm lungime asa ca merg 2 perechi
iti spun asta pt ca si eu am un acvariu de 126 litri si am avut 2 perechi de ramirezi in ultimii 3 ani.
ramirezii nu o sa faca niciun fel de macel in acvariu pentru ca ei nu sunt agresivi decat la nivel de show-off si niciodata nu o sa se raneasca unul pe altul sau alti pesti. sigur, e posibil ca unul mai slab sa fie fugarit si stresat, dar daca ai ascunzisuri in acvariu sau daca plantele sunt puse in asa fel incat sa fie o bariera vizuala intre 2 regiuni, atunci fiecare pereche isi va stabili teritoriul si asta e.
deci ideea e ca poti sa tii 2 perechi de ramirezi in acvariu ala.
asa. mie nu mi se pare suprapopulat acvariul tau, dar aici depinde ce experineta ai si cum il ingrijesti, adica cate plante ai in el, cat de des schimbi apa etc
eu de ex. in acvariu de 126 litri am asa: 6 ramirezi (pui, e drept), 16 neoni, 15 rummy nose tetra, 1 oto, 4 cory, 5 kery, foarte multi creveti si melci de tot felul
in acelasi timp, acvariul meu este ultraplantat, deci am siguranta ca niciodata nu voi avea prea mult nitriti sau nitrati in el.
asa ca depinde.
daca esti incepator, eu zic ca este bine sa mai renunti la cativa din pestii aia.
|
 |
|
Cel mai simplu e sa pun acvariul pe niste caramizi sau pe podea, dar eu totusi as vrea stand metalic.
|
 |
|
Salut
as vrea sa-mi fac un acvariu mai mare (baza de 120X50cm) si m-am gandit sa-i fac un stand metalic acoperit cu pal
problema e ca nu stiu unde pot gasi pe cineva care sa confectioneze acest stand, ca eu la sudat teava nu ma bag
multam
H
|
 |
|
nici eu nu recomand sa folosesti alti fertilizanti decat cei special conceputi pt acvaristica, risti sa omori vietuitoare (prea mult cupru) sau sa faci alge.
cat despre dizolvarea fertilizantilor, cea mai logica solutie e sa ii dizolvi exact in aceeasi apa pe care o bagi in acvariu, adica apa de la robinet, probabil.
|
 |
|
cu placere
eu am incercat sistemul asta in varianta cu 2 bidoane, asa de chestie, ca nu aveam ce face si am zis sa vad daca merge, si am avut ceva probleme la a asigura acelasi flux de aer in fiecare din cele 2 bidoane.
dar daca pt tine nu e o problema sa amesteci micro si macro, atunci nu vad de ce nu ar functiona brici.
eu am mesterit si am reusit sa obtin sa-mi bage cam 10ml de solutie de fiecare data, deci daca umpli bidonul chiar si pe jumatate tot te tine mult mai mult decat cele 2 saptamani in care nu poti sa vezi acvariul
|
 |
|
poti sa-ti faci un sistem f ieftin de dozare automata; iti trebuie asa:
- o pompa de aer obisnuita
- o priza programabila
- un bidon de apa de 5 litri cu capacul aferent
- 2 valve de sens si un robinet de aer
- furtun de aer si eventual piatra de aer
ce trebuie sa faci:
- dai 2 gauri in capacul bidonului cu un burghiu ceva mai mic decat diametrul furtunului de aer
- fortezi prin cele 2 gauri cate un furtun de aer
- printr-un furtun intra aer in sticla, prin celalalt iese apa cu fertilizantul in acvariu
- valvelele le montezi una intre pompa de aer si bidon, cealalta intre bidon si acvariu
principiul este:
- pompa functioneaza un interval predefinit in fiecare zi, cu ajutorul prizei programabile (sa zicem 1 minut/zi)
- pompa baga aer in bidon, aerul apasa asupra apei, care e impinsa in acvariu
- cele 2 valve antiretur asigura mentinerea presiunii relativ constante in bidon
prin incercari, determini cata apa intra in acvariu in timpul acelui minut in care functioneaza pompa; poti ajusta fluxul de aer cu ajutorul robinetului de aer
in functie de cata apa bagi in acvariu, stabilesti care tre sa fie concentratia de fertilizant in solutia de apa si fertilizant care e in bidon
functioneaza fara probleme, singura complicatie e daca vrei sa nu amesteci fertilizantii micro si macro (ai nevoie de 2 bidoane in cazul asta)
|
 |
|
da, si eu vreau, arata excelent.
poti te rog sa imi spui din ce material e facut cadrul standului si de unde ai cumparat teava aia? (pare aluminiu)
multam
|
 |
|
nu mai trage apa cu gura, te rog frumos  )
cine stie ce minuni sunt prin acvariul ala, eu de ex daca am o rana cat de mica la mana evit sa bag mana in acvariu
este suficient pur si simplu sa bagi apa in furtun (de la chiuveta) ca sa iasa tot aerul din el si gata, dupa aia apa curge singura din acvariu datorita principiului vaselor comunicante
|
 |
|
fa si tu un test de ph cu un kit dedicat de testare si o sa-ti dai seama singur daca testul permanent a luat-o razna sau nu
uneori mi se intampla si mie la testul permanent sa arate complet aiurea si nu am o explicatie pentru asta
insa de cele mai multe ori testul permanent e bun, eu il tin la acvariu desi am si controller, pt ca mi s-a intamplat sa mi se strice sonda si sa bage CO2 cu nemiluita
deci trebuie sa verifici ph-ul cu un test de ph
|
 |
|
eu cred ca am curatat substratul doar de 2-3 ori in 4 ani de cand am acvariu - in afara de faptul ca nu prea am ce curata, ca nu ramane mancare sau mizerii (pt ca acvariul nu este suprapopulat), aproape intotdeauna am avut gazon, deci...
de curatenia substratului se ocupa melcii, crevetii si eventual cory
|
 |
|
eu nu cred ca apa rece de la bucatarie si apa rece de la baie vin din surse diferite, mi se pare foarte improbabil sa fie asa
ce am mai auzit este ca apa calda de la retea nu ar fi potabila, dar nu stiu sigur
eu am pus direct apa rece combinata cu apa calda direct de la retea cand nu aveam centrala
|
 |
|
uite cum fac eu:
- am un furtun suficient de lung care la un capat are fixat un U din acela de plastic ca la furtunul de evacuare de la masina de spalat, ca sa-l pot agata de peretele acvariului, iar la celalat capat are un cuplaj rapid de la gardena care se potrivete perfect cu furtunul de la dus, dupa ce am desfacut para de la dus
pasul 1 - amorsarea si golirea
- bag furtunul in acvariu si-l cuplez la baterie, apoi dau drumul la apa cat sa se umple furtunul cu apa si sa iasa tot aerul din el
- in acest moment am realizat un sifon
- decuplez de la dus si pun in veceu, apa incepe sa curga din acvariu (in felul asta nu e nevoie sa trag eu apa din acvariu)
pasul 2 - umplerea
dupa ce am golit acvariul cat doresc eu, recuplez furtunul la dus si dau drumul la apa ca sa umplu acvariul
eu fac asa de vreo 2 ani si nu am avut nicio problema cu apa direct de la robinet, in plus acum am centrala deci apa calda e de fapt tot apa rece, doar ca e incalzita de centrala
daca nu doresti sa folosesti apa direct de la retea, atunci poti sa strangi apa intr-un butoi pe care-l tii in baie si o urci in acvariu cu o pompa care sta tot timpul in butoi
dar eu nu cred ca are sens sa nu pui direct de la retea: in afara de clor, oricum nu dispare nimic din apa aia daca o tii o vreme in butoi;
iar despre clor, eu schimb 30% din apa saptamanal si nu am avut niciodata vreo problema din cauza lui
|
 |
|
merge fara probleme difuzorul cu bomba, am avut eu foarte mult timp.
|
 |
|
dupa parerea mea, in general este bine ca ambele sa fie in aceeasi parte a acvariului
chestia e ca out-ul se pune sus, ca sa ai valurire a suprafetei apei, iar in-ul este jos, ca sa traga mizerie de pe substrat
ei, daca le pui in colturi diferite ale acvariului, este posibil sa nu prea ai circulatie a apei in partea de jos a acvariului care este sub out
adica apa intra in acvariu pe sus in stanga, sa zicem, si iese pe jos in dreapta, fara sa mai circule si pe jos in stanga de exemplu
daca le pui pe ambele in aceeasi parte, apa va iesi de sus in stanga, sa zicem, va merge pana sus in dreapta, se va lovi de peretele din dreapta al acvariului si va fi nevoita sa coboare jos in dreapta, apoi va fi impinsa pe jos de flux pana va ajunge sa fie trasa de in prin partea de stanga jos, deci este probabil ca va face un circuit complet prin acvariu
eu de exemplu asa le-am avut intotdeauna, ambele pe aceeasi parte.
|
 |
|
eu nu cred ca ii musca. cred ca se repede la ei, dar nu cred ca le face vreun rau fizic. ramirezii in general nu se bat, doar se intimideaza, se infrunta samd
ai vazut tu pestii sa aiba semne de la muscaturi, aripioare rupte, din astea, sa se lase cu sange adica?
deci eu zic sa nu-ti faci probleme. oricum sunt 2 victime si un agresor, deci stresul pt victime nu e foarte mare.
ce ai putea sa faci este sa mai aduci inca o femela in acvariu, ca sa aiba toata lumea treaba.
asta daca ai acvariu cu baza de minim 80X40cm. o pereche are nevoie cam de 40X40.
si asta daca tu esti convins ca ai o femela agresiva si 2 masculi, pentru ca e un pic ciudat ca femela sa fugareasca 2 masculi.
in primul rand ca masculii sunt cei mai agresivi la specia asta, si in al doilea rand ca ei se ciondanesc parte in parte, adica masculii cu masculii si femelele cu femelele. bine, intr-adevar daca tu ai doar o femela, este posibil ca ea sa atace masculii, ca alta femela nu are.
ramirezii sunt agresivi de obicei cand vor sa depuna. deci e posibil ca femela ta sa vrea sa depuna si sa nu aiba inca pereche, motiv pt care ii fugareste pe aia 2.
deci: daca esti sigur ca ai o femela si 2 masculi, si daca ai acvariu asa cum ti-am scris, mai cumpara o femela si toata lumea va fi mai fericita.
|
 |
|
si eu zic sa faca o bomba cu co2 care costa 10-20 de lei si un difuzor ceramic care este pana in 50 de lei
mai degraba asa decat sa dea cateva milioane pe ferplastul ala care functioneaza pe acelasi principiu doar ca are niste briz brizuri in plus
|
 |
|
pai nu, stai un pic.
solutia 1: daca vrei sa cumperi un kit de CO2 care produce co2 din drojdie, zahar si apa, cum este cel de la ferplast, atunci ai nevoie doar de el
solutia 2: daca vrei o solutie de co2 presurizat, atunci ai nevoie minim de butelie de co2, de reductor de co2, tub pt co2 si difuzor de co2 sau reactor de co2. la astea mai poti adauga un solenoid care poate opri co2-ul atunci cand nu este sub tensiune. si pasul 2, un controlor de ph, care comanda acel solenoid sa se inchisa sau deschida in functie de ph-ul din acvariu.
deci ai nevoie doar de una din cele 2 solutii. prima este evident mai ieftina, dar mai greu de utilizat pt ca productia de co2 organic nu este constanta si se consuma relativ repede. a doua solutie este de dorit, dar este scumpa (400 lei, butelia, 300-400 reductorul, 100 reactorul etc)
citeste pe aici pe forum despre ce presupune o solutie de co2 presurizat.
|
 |
|
eu recomand oricui se gandeste sa-si ia instalatie de CO2 presurizat sa-si cumpere cea mai mare butelie care-i incape in masa acvariului
ma rog, nici sa ia o butelie de 10kg, dar nici de 500gr, ideea e ca daca ai de ales, sa iei o butelie mai mare, gen 4-5kg
asta deoarece eu gasesc foarte anevoios incarcatul buteliei cu CO2, adica m-ar stresa sa merg la 1-2 luni sa umplu butelia
mai ales ca la o butelie mica sunt probleme: ori nu vor s-o incarce, ori e posibil s-o incarce prea mult etc
plus ca eu cu butelia pot sa ma duc doar in weekend, deci cu o butelie mai mare sunt mai putine situatiile in care mi se termina butelia in mijlocul saptamanii si trebuie sa las acvariul fara CO2 timp de cateva zile.
eu personal am o butelie de 5Kg la un acvariu de 126 litri brut si o incarc la vreo 6 luni, in functie de ce plante am si cat de tare dau in ele cu fertilizarea.
|
 |
|
planta (app 27cm X 15 cm):20 RON
mopan: 20 RON
planta +mopan: 30 RON
se ridica de la metrou eroilor
rog pm

|
 |
|
Administratia: Aici sunt discutii referitoare la articolul: Confectionare reactor CO2 - calitativ, eficient si sigur si/sau cu referire la subiect
eu mi-am facut acelasi reactor, doar ca fara robinetul acela pt CO2: pur si simplu am dat o gaura cu burghiul in carcasa filtrului si am fortat pe acolo furtunul special de CO2 - nu sunt probleme cu etanseitatea (am acest reactor de aproape 2 ani deja)
iar pentru a asigura dizolvarea la maximum a CO2-ului, in interiorul filtrului de apa (in reactor, adica) am pus si un difuzor ceramic: nu mai este nevoie de nicio teava si de niciun burete, bulele mici care rezulta de la difuzorul ceramic sunt dizolvate complet in furtunul filtrului, pana sa ajunga in acvariu.
e pur si simplu o camera in care pun difuzorul ceramic in loc sa-l pun in acvariu.
|
 |
|