[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: ohodea
Forum Index » Profile for ohodea » Messages posted by ohodea
Message
Alber se pare ca nu ne intelegem, fie nu am inteles eu ce ai vrut sa zici fie eu nu m-am exprimat corect in posturile anterioare.

Substratul aquabasis stiu ca se vinde la pungi de 2.5l si pungi de 5l(echivalentul in kg nu ma intereseaza nu vreau sa aflu masa lui).
Problema care apare e ca pietrisul (nisip de 2-4mm) se vinde la saci de 5 10 25KG, si eu nu stiam (acum m-am lamurit) care este densitatea acestuia pentru a afla volumul pentru, spre exemplu, 25 de kg de pietris.
Mai sus am si zis ca imi trebuiesc aproximativ 15 litrii de nisip(2-4mm) (din cauza fundalului aria bazei acvariului este data de L=96cm si l=35cm iar inaltimea de nisip necerara conform celor de la JBL este de 4cm) si nu stiam cate kilograme trebuie sa cumpar. In final userul tropikana m-a lamurit cu exemplul lui, de unde am dedus ca 1 litru de nisip(2-4mm) are o masa de aproximativ 1.5 kg.

Adica vei gasi pungi de 5, 10, 15...kg


cred ca ai vrut sa zici litrii si nu kg.

Sper sa nu te superi ca am comentat ce ai zis tu iar daca gresesc eu, te rog sa ma corectezi.


Dupa aceste posturi mi-au ramas nelamurite 2 probleme:

1. Din experienta dumneavoastra (a celor de pe forum) care au folosit nisip(2-4mm) din hornbach peste substratul aquabasis de la JBL, ar trebui sa caut neaparat nisip cu granulatie de 2-3mm cum zic cei de la jbl?
2. Acest nisip din Hornbach este inert in apa?
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Referitor la variatii de temperatura in urma schimbatului apei nu cred ca or sa existe deoarece acvariul va fi prevazut cu un sistem de schimb de apa la picatura(acvariul are gaura de supraplin si urmeaza sa fac ?evaraia). Trebuie sa precizez ca acvariul are peretele din spate si cel din lateral acoperit cu un background de polistiren expandat de 5 cm in medie care, zic eu, o sa functioneze ca un izolator termic.

Referitor la diferenta de temperatura de 10 grade: Acum in casa sunt 22 de grade C (afara nu stiu exact dar cred ca sub -10 grade C) iar in mod normal, iarna, cand afara e o leaca mai cald decat acum(adica 0 -5 grade celsius) temperatura din casa este de 24-25 grade. Temperatura maxima pe care m-am gandit sa o obtin este de 32 grade celsius pentru a asigura tratarea unor boli frecvente gen gris. Diferenta de 10 grade celsius, zic eu, ca este calculata corect.

Nu vad cum unul de 150 nu face fata la 160l de apa, cand la aceasta cantitate daca ne rezumam la calcule matematice are nevoie de 135 de W.

Te rog frumos sa-mi spui si mie unde gasesc aceste formule pentru calculul puterii incalzitorului.
salut si multumesc pentru raspunsuri.

wrote by FanCTC
Legat de incalzitor, teoretic ar fi de ajuns unul de 150W. Important e sa il iei cu termostat. Ce e si mai important, orice marca de incalzitor iei, citeste eticheta producatorului. Acolo iti spune clar fiecare incalzitor la ce acvariu se preteaza.

Legat de aceasta problema ma bazam pe experienta dumneavoastra si nu pe recomandarile producatorilor deoarece, am vazut nishte table (postate pe forum parca de beta)de la 2 firme (juvel si nu mai stiu care), problema e ca erau diferente destul de mari adica, pentru acvariul meu cu o diferenta de temperatura de 10 grade C una din firme recomanda incalzitor de 150W iar cealalta de 200W. Dupa un studiu tehnic amanuntit, , si multa meditatie am decis(vorba vine, as mai putea fi inluentat) ca un incalzitor de 200W nu strica avand in vedere ca pretul este asemanator cu unul de 150W.

wrote by FanCTC

Legat de nisip, personal cred ca esti la limita, ia un sac de 25, pune si vezi dupa daca iti mai trebuie. Peste substratul fertil ar trebui sa pui in jur de 4 cm de nisip.

Tocmai asta voiam sa evit adica, sa nu fac mai multe drumuri pana la magazin(nu am masina si trebuie sa rog un prieten sa ma ajute) si nici sa iau nisip muult mai mult.

wrote by FanCTC

De asemenea, pentru acvariile plantate se indica si incalzitor de substrat, acum depinde de bugetul tau.


Initial m-am gandit ca o sa-l pot substitui cu niste melci de substrat dar, dupa ce am citit bine si postul lui adu mi-am dat seama ca am studiat destul de superficial incalzitorul de substrat. Deci o sa ma gandesc mai serios daca sa-l iau sau nu(in functie de banii disponibili).

wrote by FanCTC

Legat de CO2, nu te arunca la butelie din start. Si JBL si Tetra si altii au niste "bombe"in comert mult mai ieftine si mult mai simple de folosit. Cea de la Tetra e undeva la 35 de lei. Contine o sticla cu un praf in care faci un amestec ce elibereaza Co2, valva, difuzor. De asemenea daca nu vrei bomba poti cumpara pastile ce elibereaza co2 (se pune una zilnic la 50L de apa parca).


Deocamdata ma gandesc la ciclare deci, nu iau in calcul pentru urmatoarele 3-4 saptamani injectia de CO2. Mai intai vreau sa realizez un echilibru in acvariu iar in momentul in care apar probeleme gen alge sau plante degradate sa iau in calcul si CO2.


Legat de lumina si aici e de discutat ca e foarte importanta. Daca nu ai bani de JBL, caut pe forum ca o sa ai si alte variante mai ieftine, Osram, Sera.


Aici cred ca o sa aleg, initial, varianta ieftina pentru ca in prezent am un proiect in desfasurare in care vreau sa fac nishte lampi cu leduri controlate de un microcontroller(cand o sa termin proiectul o sa pun tot ce am facut pe acest forum poate se mai inspira si altii).

wrote by adu

si poate gasesti un pietris 2-3 e mai bine fiind si cel recomandat de jbl. e mai bine si usor, in cazul in care vrei plante gazon.


Stiu ca asa trecomanda cei de la JBL dar nu am gasit pietris decat de 2-4mm. Sper sa nu fie chiar asa grav.

wrote by adu

daca este o diferenta de 10 grade nu ar fi rau sa iti iei si un incalzitor de subtrat - neavand asa ceva apare o diferenta de cateva grade intre planta si radacinile ei. - boala piciaorelor reci-

Iete ca la asta nu m-am gandit (picioare reci), si iti dau dreptate. Cred ca o sa ma mai gandesc daca sa iau sau nu. Se pare ca nu am studiat bine problema acestui tip de incalzitor.

wrote by narcis.b
Incearca sa afli daca nisipul respectiv este inert,e foarte important si da,ar fi oky sa nu depaseasca 3mm dimensiune


Asta ar trebui sa aflu de la cei care l-au folosit pentru ca ar fi aiurea sa ma duc in magazin cu sticluta de otet si sa-l rog pe vanzator sa-mi dea cateva boabe de nisip. Nisipul pe care vreau sa-l iau este din Hornbach(na ca nu m-am putut abtine pana la capat) iar daca cineva a luat de acolo il rog sa-mi spuna daca este inert sau nu.

wrote by narcis.b
Nu uita de filtru extern,e important si abia apoi discutam de CO2

Eeee, aici am luato oleaca inainte si deja am achizitionat un JBL CristalProfi e900 care, dupa specificatiile producatorului, este suficient acvariului meu in care o sa intre cam 150-160 litrii de apa.

wrote by tropikana
Eu am un acvariu cu baza de 900x500mm si am folosit 15L de JBL Aquabasis si 40kg de nisip 2-4 mm din Hornbach.
Substratul fertil are la mine grosimea de 4 cm iar nisipul are o inaltime medie de 6 cm. Substrat fertil in plus nu strica, in minus da.
Sper sa te ajute si informatiile mele.


Cu siguranta informatiile date de tine ma ajuta, de fapt exact de asta aveam nevoie. Din ce ai scris tu am dedus ca densitatea aparenta a nisipului de 2-4mm din hornbach este cu aproximatie 1.5kg/l. deci mie mi-ar trebui cam 22.5 kg de nisip. Deci o sa cumpar undeva la vreo 30 de kg pentru a sta linistit.


In legatura cu discutiile dumneavostra despre puterea incalzitorului; intrebarea legata de incalzitor a fost pusa pentru a afla care din cele doua incalzitoare este mai eficient din punct de vedere termic avand in vedere parametrii dati de mine(diferenta de temperatura maxima 10grade C, volum acvariu brut 200litrii iar net 160 litrii). Din cate am citit si cel de 150w si cel de 200w ar asigura incalzirea acvariului meu cu 10 grade peste mediul ambiant. Problema se pune este exact ca la alegerea dimensiunii unui calorifer intr-o camera. Sper ca ati inteles ce am vrut sa zic.






Salutare!

Am un acvariu facut de mine cu dimensiunile 100x40x50 deci, 200litrii brut si vreo 150-160 litrii net, si vreau sa il plantez(inca nu m-am decis cu ce plante);
Am decis in urma studiului efectuat si a banilor disponibili, ca ar fi bine sa cumpar substrat JBL Aquabasis(parca asa ii zice) disponibil in pungi de 5 si de 2.5 litrii. Deci o sa am un strat mediu de aquabasis de 2.23cm daca o sa cumpar 1 punga de 5l si una de2.5l; Ar trebui sa il las un strat fix de 2 cm si sa arunc surplusul de substrat, sau sa il las asa cu 2.23cm?

Am fost intr-un magazin(nu dau nume sa nu fie considerat reclama) unde am vazut niste saci de nisip de 25Kg cu granulatie de 2-4mm. Problema e ca baiatul de acolo nu m-a convins ca un sac imi ajunge pentru un nivel de 4 cm de nisip, si am decis sa va intreb pe voi. Am cautat pe net si am gasit ca densitatea nisipului(fara sa se precizeze granulatia) este de 2.7-2.9kg/l si mi se pare enorma(cred ca este vorba despre densitatea absoluta a nisipului ca altfel nu imi explic valorile astea asa mari).

Va rog sa ma ajutati fie cu valoarea densitatii aparente a nisipului cu granulatie de 2-4 mm fie, din experienta proprie, cu numarul de kilograme de nisip necesare acvariului, avand in vedere ca mi-ar ajunge vreo 15 litrii de nisip.

Si ultima problema, sper sa nu ma intind; Avand in vedere marimea acvariului, ce putere ar trebui sa aiba incalzitorul (diferenta maxima de temperatura intre mediu si apa din acvariu este de 10 gradeC).

Va multumesc!
Apoi l-as umple cu apa si-as trage de el cu putere (la margini, nu la mijloc) sa fiu sigur ca nu se desface. Daca lipitura nu-i distrusa n-o sa-l poti desface chiar daca-i plin cu apa. Daca-i distrusa e mai bine sa se desfaca cind tragi de el decit intr-un viitor incert cind poti sa nu fii acasa sau in concediu.



Eu nu sunt in masura sa dau sfaturi pentru ca sunt cam in aceeasi situatie cu tine, dar domnul Porcu mia dat sfatul anterior, in contextul in care am miscat acvariul dupa 48 de ore din locul in care l-am lipit. Operatiunea descrisa ar trebui facuta la vreo 2-3 saptamani dupa lipire(adica dupa uscarea completa a siliconului).

Din cate am citit foaia de sticla se poate sparge:
- din cauza defectelor de fabricatie (crapaturi, bule de aer)
- in urma unor socuri mecanice aplicate asupra foii de sticla (loviri accidentale)
- sau din cauza nerespectarii grosiimii sticlei raportata la dimensiunile acvariului (nu cred ca e cazul la tine).
Alte situatii nu mai stiu.

Daca prin "spargerea acvariului" te referi si la dezlipirea siliconului, eu nu te pot ajuta. Sunt altii mult mai in masura sa te ajute.

p.s. sper ca domnul Porcu sa nu se supere ca l-am citat.
Sa speram ca nu a patit nimic. O sa astept, cu siguranta, cel putin 2 saptamani pana il umplu cu apa. Mai am de facut un background din polistiren si am inteles ca si asta dureaza undeva la 10 zile pana e gata de bagat in acvariu. Deja incep sa numar zilele pana o sa-l umplu cu apa .
Este vreo problema daca dupa 48 de ore am inlaturat lemnele prinse cu sfoara(folosite pe post de menghina dupa lipirea acvariului). Le-am dat jos pentru ca m-am impieidicat de ele prin casa(dee stau intr-o garsoniea de 24mp). Si pe deasupra am mai si miscat acvariu dintr-un loc in altul tarandu-l; mi-a fost frica sa-l ridic. Precizez ca am folosit silicon Den-Braven si ca pe tub scrie timp de uscare 1 saptamana. Ar trebui sa pun lemnele inapoi?
Ajunge geamu' de 10 mm OK .

Cerd ca asa o sa fac. O sa folosesc pentru fund o singura foaie de sticla de 10mm.

Sa dai gaura prea aproape de margine nu-i bine. O dai un pic mai jos de margine si foloseti o chestie in forma de "L" infipta in gaura pe dinauntru ca sa stabilesti nivelu' apei in acvariu.


M-am gandit, ca daca teava de scurgere ar sta exact la suprafata apei din acvariu, s-ar elimina si pojgita care se formeaza(praf si alte chestii). Daca as folosi piesa aceea in forma de L ar insemna ca gaura de scurgere ar fi undeva sub nivelul apei. Daca felul in care gandesc este gresit va rog sa ma corectati.

Referitor la sita care ar trebui pusa in capul scurgerii am inteles ca trebuie sa aiba o forma conica pentru a avea o suprafata cat mai mare pe care s-ar putea depune resturile nedorite, evitandu-se infundarea. Daca cineva foloseste metoda descrisa de mine ar putea sa-mi spuna si mie ce sita foloseste.

Referitor la pozitionarea gaurii de supraplin as vrea sa-mi spuneti, cei care aveti asa ceva, unde o aveti pozitionata si ce diametru are.

M-am gandit ca daca gaura o sa fie destul de jos fata de muchia de sus a lateralelor, ar fi bine sa mai cresc inaltimea cu inca 5 cm adica sa am o inaltime de 55 cm. (probabil o sa am vreo 7 cm fara apa). Ce ziceti este o idee buna?

P.S. Maine pe la ora 14 ma duc la magazin sa cumpar sticla si tot maine o sa ma apuc sa-l mesteresc; abia astept..
multumesc pentru promptitudine Radu. Raspunsurile pe care mi le-ai dat m-au lamurit.

Cele 2 foi ale fundului vreau sa aiba celeasi dimensiuni iar lateralele sa vina peste ele. Singurele foi de sticla care vor fi incastrate vor fi lateralele mici. Ele vor fi prinse intre lateralele mari.

Sper sa nu va suparati pe mine dar mai am o intrebare.

7) Ce inseamna cantuirea sticlei? Presupun ca o slefuire si daca e asa trebuie cantuita si pe laturile pe care urmeaza a fi aplicat siliconul?
Buna ziua!

Am citit mare parte din forumul acesta si cam toate topicurile legate de construirea unui acvariu insa, am ramas cu cateva nelamuriri.

Ipoteza problemei: construire acvariu cu dimensiunile L=1000mm, l=400mm si h=500 mm, grosime sticla pereti laterali 10mm iar pentru fund o foaie de sticla de 10 plus inca una de 4 mm(grosimea am calculat-o cu ajutorul unui calculator in format excel, pus pe site in galeria foto; am folosit un factor de siguranta 3.8).
-Am citit pe forum si am observat ca la dimensiunile astea se pot face acvarii si cu sticla de 8mm dar cu intaritoare. Eu as vrea totusi sa evit intaritoarele din motive estetice.
-Lateralele acvariului vreu sa le pun deasupra fundului iar lateralele mici sa fie incastrate intre lateralele mari.
-Siliconul pe care vreau sa il folosesc este denBraven pentru acvarii pentru ca am auzit ca este mai vascos decat bison.
-Acvariul vreau sa fie prevazut si cu o gaura de supraplin

Intrebari legate de solutionarea problemei:

1) Pentru fundul acvariului, care foaie ar trebui sa fie prima cea de 4mm sau cea de 10mm? Sau mai bine zis care din cele doua foi sa fie in contact cu apa din acvariu?

2)Pentru calculul latimii lateralelor mici ar trebui sa iau in considerare cate un milimetru pentru silicon?

3)Ce dimensiune sa aiba gaura de supraplin?(asta in functie de fitingurile pe care as putea sa le folosesc) Cam la ce inaltime maxima as putea da acesta gaura; nu de alta da as vrea ca acvariul sa aiba cat mai multa apa in el

4)Cu ce as putea sa conectez furtunul de scurgere la gaura de supraplin? Ce sita as putea folosi pentru a evita pierderea pestilor in scurgere.

5) Am vazut in galeria foto a acestui forum, ca unii useri au folosit scoci pentru a evita murdarirea sticlei cu silicon, in momentul lipirii si mi-am dat seama ca este o idee destul de buna. Problema care mi-o pun este, cand dezlipesc scociul, inainte de uscarea siliconului sau dupa?

6) La ce distanta fata de muchia foii de sticla sa lipesc scociul?

O parte din intrebarile pe care le-am formulat imi sunt neclare nu pentru ca nu am gasit pe forum raspunsuri ci pentru ca am gasit raspunsuri diferite pentru aceeasi problema.


Nestiind daca intrebarile pe care le-am pus sunt tampite sau nu, am preferat sa incadrez topicul in categoria Coltul incepatorului.

Va multumesc
imi poti spune si mie din ce material ai realizat backgroundul si daca l-ai facut cu ciment si polistiren ce colorant ai bagat in ciment.
Ca si Razvan yo zic schimbal sa nu ai vreo belea cu el. Daca intra apa in el e de rau o sa electrocutezi pestii. Exista si varianta frumoasa in care aerul din interior este doar umed situatie in care poti sa-l folosesti linistit.
Da nu prea ai cum sa-ti dai seama. De fapt incearca sa-l folosesti intr-un acvariu ( in care nu ai pesti si plante),(Scufunda-l de tot!!!) vreo doua zile si vezi daca se icetoseaza mai mult .
Omule incalzitorul trebuie in mod normal sa fie scufundat complet in apa. Daca nu ai posibilitate (acvariul este mai putin inalt) este destul de nasol. In acest caz trebuie sa scufunzi macar sticla incalzitorului in apa ca sa nu existe diferente de temperatura pe lungimea ei(risti sa se sparga), pentru ca se creeaza diferente de densitate,volum. Daca nu introduci si partea de plastic a incalzitorului s-ar putea sa ai probleme cu termostatul care se afla in acea zona a incalzitorului.Acesta o sa se declanseze la scaderea temp aerului din camera si nicidecum la scaderea temperaturii apei din acvariu.
Tot ce am spus eu mai sus se refera la incalzitoarele vazute de mine tu poate oi avea ceva mai special.
Stie cineva vreo schema electrica a unui circuit care sa simuleze lumina soarelui(crestere in intensitate a luminii neonului dimineata -de la 0-maxim,iar seara invers)?
pai eu amcitit despre un filtru exterior format dintr-un acvariu care trebuie pus la aceeasi inaltime cu acvariul mare. Acseta functioneaza pe principiul vaselor comunicante, apa fiind trasa de pompa provocand o diferenta de nivel intre cele doua bazine.

As vrea sa stiu din punct de vedere al eficientei care este mai avantajos,cel descris mai sus sau filtrul canistra?
Am tot citit despre filtre exterioare facute in casa. Dar nu am gasit nimic despre filtrul canistra. si as vrea sa stiu cum functioneaza.
Unde pot gasi turba si unde pot gasi carbune activ?
Nu cumva turba e de fapt ce gasim in benzinarii pentru gratare?
De unde pot cumpara o pompa de apa pemntru un filtru exterior ca nu am gasit pe nicaieri
Vreau sa-mi fac un acvariu de 200 litrii L 125cm,l 40cm, H 45cm, si nu stiu ce grosime ar trebui sa aiba sticla. Si nu stiu nici cate intaritoare sa-i pun si ce dimensiuni sa aiba acestea.
Vreau si eu sa stiu de unde pot cumpara mai ieftin carbune activ pentru ca am gasit la altex(pentru hote de bucatarie) si e 600.000 lei o punga.
 
Forum Index » Profile for ohodea » Messages posted by ohodea
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com