[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Horatius
Forum Index » Profile for Horatius » Messages posted by Horatius
Message
Am mai plantat fundalul si mijlocul: Rotala indica, Alternathera reinecki, Hygrophila polisperma rosanevrig, Aponogetum ulvaceus, echinodorus quadricostatus, am mai mutat ceva plante. Pe maine se va limpezi si apa, a iesit aquabasis-ul de la mutari.
Am facut altceva: am scos roca si am frecat-o cu o perie de plastic, dar tot au ramas. Saptamana viitoare ii mai fac o procedura de frecat si le imbaiez in solutie de Easy Carbo, 1 zi, sa se imbibe bine roca.
O poza de acum 3 zile. Intre timp am mai modificat urmatoarele:
- zilnic Feropol 24, conform prospectului
- Easy Carbo doza dubla 10ml pe zi
- bile de la JBl la radacina la echinodorus si cryptocoryne
- curatat sticla saptamanal, rupt gradat frunzele afectate
- adaugat plante noi: o specie de cryptocoryne, blyxa japonica, eleocharis acicularis (trebuie mutata dupa ce se acomodeaza)

Algele au dat inapoi, mai am pe unele frunze, pe roca si pe nisip. Teste nu am mai facut, de lene. Dar algele regreseaza incet.

Am nevoie de niste plante de fundal. CE?

Hemianthus michrantemoides incerc sa il extind pe toata partea din fata stanga. Pe restul as pune niste eleocharis parvula, da nu gasesc nicaieri.
Intre timp, de la ultimul post, algele nu au disparut ci chiar s-au inmultit incat au acoperit si pietrele si toate plantele (inafara de limnophila) si nisipul. Am stins doua neoane, functioneaza doar 2 965 timp de 8 ore pe zi. Plantele au inceput sa creasca: limnophyla, ceratopteris, hemianthus micrantemoides, echinodorusii au dat frunze noi, insa cryptocorinele de abia cateva frunzulite mici au dat. Nu mai au culoarea maro, care se pare ca era de la prea multa lumina.

Ieri am schimbat 30% din apa si curatat filtrul caruia ii scazuze debitul drastic (necuratat de la startul acvariului). Astazi am facut teste de apa:
PO4: cam 0,03 (intre 0,02 si 0,05, dar culoarea era mai mult spre 0,02)
Fe: intre 0,05 si 0,1
Kh: 11
PH: 8
NO2: sub 0,01
NO3: intre 20 si 40, mai mult spre 20 dupa culoare

De doua saptamani adaug in apa: Feropol conform prospectului la schimbarea apei, FeroTabs - 2 tablete in apa la 1 saptamana. De 3 zile pun si Easylife Carbo - 5 ml pe zi. De la adaugarea Feropolului plantele au inceput sa creasca vizibil. Ferotabs le voi schimba cu Feropol 24, ca nu mi se par a se dizolva eficient.

Intrebare: Ce nu e in regula la acvariu de tot se inmultesc algele?
Dupa cum spune si titlul, care din variantele de sisteme de CO2 fara butelie din petshopuri sunt bune de ceva? Toate mi se par niste bombe cu diferite compozitii de producere a CO2. Care dintre ele merita atentie? Sau nici una?
Deci un exces de nutrienti in apa, probabil de la substrat? Datele acvariului le-am scris in primul post:

Date despre acvariu: 200l volum, 150 l apa, substrat Jbl aqua basis, pietris 3-5cm, lumina 2X30WT8 Osram 965, 2X30W T8 Osram 865, filtrare JBL e900, fara CO2, pesti (4 colisa lalia, 1 tricogaster leeri, 1 conconius auratus, 3 SAE, 3 ancistrusi). Inca nu am administrat fertilizanti. Acvariul are cam o luna de existenta.

Legat de lumina: cele doua tuburi de Osram 965 merg 8 ore, cele doua tuburi de Osram 865 merg 6 ore. Fara pauza in timpul zilei (nici in natura Soarele nu face pauza ziua).

Plante: 4 tufe de cryptocoryne (nu stiu de care), 2 echinodorusi ozelot, 1 ceratopteris, 2 tufe de cabomba caroliniana (care isi pierde frunzele), 1 tufa de hemianthus micrantemoides, 1 tufa de limnophila sessiliflora (nu stiu exact daca e chiar limnophila ). Singurele plante la care le merge bine sunt echinodorusii, cryptocorynele si limnophila (care si-a schimbat frunzele in maro, nu stiu daca de la alga sau lumina). Atasez si o poza cu acvariul la zi.
Postul la care faci trimitere l-am citit de mult si nu m-a lamurit pentru ca nu are imagini si e cam sumar scris. Alga maro pare a fi alga pufoasa, iar cea verde alga sub forma de puncte verzi (conform postului). In privinta combaterii lor, iar nu m-am lamurit, inafara de cateva specii de pesti, creveti care mananca alge. Ce mai intereseaza pe mine este de la ce apar si in ce conditii, pentru a elimina cauzele. In celelalte acvarii ale mele nu am avut nici un fel de alga, iar setupul era mult mai low tech decat in acest acvariu.

La mine alga asta maro nu e in cantitati mici. S-a depus pe toate plantele, inafara de echinodorusi si s-a depus inclusiv pe nisip care si-a schimbat culoarea in maroniu. SAE si ancistrusii nu cred ca ii fac fata, se vede ca tot mananca ei dar alga se tot extinde.
Acvariul meu cel nou s-a umplut de alge. Pe plante sunt niste alge maro, filiforme, iar pe sticla niste alge verzi. Rog ajutor in identificarea lor si combaterea lor. Atasez o poza cu algele maro de pe plante.

Date despre acvariu: 200l volum, 150 l apa, substrat Jbl aqua basis, pietris 3-5cm, lumina 2X30WT8 Osram 965, 2X30W T8 Osram 865, filtrare JBL e900, fara CO2, pesti (4 colisa lalia, 1 tricogaster leeri, 1 conconius auratus, 3 SAE, 3 ancistrusi). Inca nu am administrat fertilizanti. Acvariul are cam o luna de existenta.
Ideea e ca vreau un acvariu mai low tech in privinta intretinerii plantelor, fara nevoi mari de intretinere, dar in acelasi timp sa fie plantat cat de cat si sa arate bine. Cand am facut instalatia de lumina am pus 4 neoane pe principiul ca sa fie, ca prea putin nu e bine si poate voi mai introduce vreo planta mai pretentioasa. Fertilizare o sa mai fac, dar CO2 momentan nu mai pun in special din cauza pretului unei instalatii complet automate care cred ca e cam exagerat fata de ce face, iar sa numar bulele, sa verific ph-ul zilnic si sa introduc chimicale nu am chef si nici timp. Am incercat sa automatizez tot ce se poate, lumina, hranirea pestilor, filtrare buna si substrat bun tocmai pentru a da un start bun unui acvariu, care sa mearga relativ de la sine, fara multe interventii. Neoanele sunt grupate cate 2 pe droser si se aprind si se sting separat cu 2 prize cu programare, deci se poate regla cat de cat lumina si perioadele de iluminare. Incalzitoarele sunt 2 pentru ca iarna in weekenduri cand nu se lucreaza nu prea merge centrala si ajunge temperatura pe la 15 grade, poate mai putin, iar in timpul saptamanii nu trece de 20 grade. In plus fiind 2, incalzirea apei se face mai bine.
De 2 zile acvariul meu nou a inceput sa fie locuit si aproape toate instalatiile functionale. Am pus cateva plante cat sa nu fie gol bazinul, in ideea sa plantez restul nu cu ce gasesc in magazine acum, ci cu ce vreau, si sa adaug treptat vegetatia.

La ce m-am gandit pana acum. In spate sa pun o perdea de plante care sa acopere toata sticla, dar sa aiba si volum, nu plante cu frunze lungi. Pe laterale niste plante care sa creasca sub forma de tufe, 10-20cm inaltime maxim. In fata pe laterale in fata pietrelor o planta gazon cu frunze subtiri. Pe mijloc intre pietre pana la peretele de plante din spate sa las gol, neplantat, doar nisipul sau daca arata bine gazonul sa acopar tot. In acest sens va solicit cateva sugestii de plantare si de specii de plante. As prefera plante fara pretentii mari de lumina si cu crestere usoara.

Cateva detalii despre acvariu:
- dimensiuni: 100X45X45cm, coloana de apa 38cm, deci vreo 150 litri de apa inauntru
- iluminare: 4X30W T8, 2 Osram TLD 965 si 2 TLD 865, in capac home made
- filtrare: JBL e900 (1 cos burete, 2 cosuri de jbl sintomec, 1 cos burete)
- substrat: JBL aquabasis, cam 2 cm grosime, acoperit cu nisip 2-3mm cuartos 3-5cm grosime
- incalzire: 2 incalzitoare Sera 100W, inca neinstalate
- pesti: momentan 3 colisa lalia, 1 trichogaster leeri si 1 puntius conchonius, toti transferati din vechiul acvariu. In viitor vreau sa mai pun inca vreo 3 colisa lalia si vreo 10 neoni sau 10 rasbora, vreo 3 ancistrusi din acvariul vechi, si vreo 2 sae
- CO2: nu exista si nu vreau sa introduc, momentan
Multumesc tuturor!
Rog pe cineva care are catalogul Tropica in format pdf sa il puna pe un site de sharing si sa imi dea si mie linklul. Linkurile din postul vechi nu mai functioneaza si e cam mult de lucru cu conversia pagina cu pagina in pdf de pe situl tropica. Multumesc!
Intre 865 si 965 diferentele de pret sunt minore (cel putin unde am gasit eu), cativa lei. 965 atunci, 4 buc.
4 tuburi, dar in ce configuratie: 2 - 965, 2 - 865 e bine?
Salutare,

Dupa 2 luni de stat la uscat acvariul am decis ca e momentul sa trec la urmatoarea faza: iluminarea si pornirea acvariului. Asadar vreau sa imi fac un capac si sa pun niste neoane. De faza cu capacul inca nu sunt convins 100%, parca as merge pe sistem de iluminare comercial prins pe marginea acvariului, dar in acelasi timp vreau sa acopar acvariul cu ceva sa nu se evapore asa tare apa. Din motivul acesta cred ca ar fi mai bun un capac, plus ca vreau sa ii pun si o adapatoare automata care ar sta numai bine ascunsa in capac.

Dimensiunile acvariului: 100X45X45cm

Vreau sa il plantez mediu acvariul, cu plante rezistente, nepretentioase pentru inceput. Nu vreau sa bag CO2 momentan pana nu imi permit sa cumpar o instalatie complet automata (si sa numar bulele si sa fac teste zilnic la apa nu vreau). Am cumparat deja 2 pungi de 5l de substrat JBL AquaBasis.

Intrebarile mele:

1. Ce combinatie de neoane sa folosesc, cate? As pune neoane T8 de 30W si as merge pe Osram ca producator.

2. Ce plante imi recomandati?

3. Ce nisip peste substrat: cuart alb sau ceva de firma precum Manado (JBL)? Un sac de 25l ar ajunge la acvariul meu?
Am nevoie de o pompa de apa cu care sa trag apa din butoi si sa o urc in acvariu si in acelasi timp sa si scot apa la schimbul saptamanal si sa o impinga pana la baie (vreo 15m). Butoiul in care tin apa la declorinat e situat sub acvariu si ar trebui impinsa in sus apa pana la 1,5m. Ce pompe recomandati, ce folositi voi pentru aceste operatiuni?
Am mai cercetat un pic si se pare ca Sintomec e cam acelasi lucru cu Siporax, iar Micromec are canalele interne mai mici. Concluzia: 2 cutii de Sintomec, mai ieftin ca Siporax.
Notat. 2 cutii micromec. 1 cutie umple un singur cos, nu?
JBL e900 sa fie atunci. Si de diferenta de bani am mai comandat 2 pungi de JBL Aqua Basis de 5 l, un incalzitor Sera RH 100W si mai ramane si de taxele de transport. Daca cumva nu face fata o sa mai pun un filtru intern pentru filtrare mecanica, desi ma indoiesc ca nu va face fata, din ce am mai citit pe forumuri.
Acvariu mai mare nu mai fac degraba, cel putin 3-4 ani pana ma plictisesc de acesta. 100cm lungime mi se pare arhisuficient.

Nu stiam de recomandarile Denerle. Ce stiam eu de pe forumurile straine e ca e bine ca filtrul sa filtreze apa macar de 2-3 ori pe ora. Asa am si acum un filtru extern Hagen de 575l/h teoretic la un acvariu de 70 litri si e perfect, chiar si cand se colmateaza la greu apa ramane cristal.

Cum se regleaza debitul la e1500, nu am vazut nici un robinet pe el pentru asa ceva?
 
Forum Index » Profile for Horatius » Messages posted by Horatius
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com