Eu il pot lasa pe al meu cam 3-4 zile, dupa care trebuie adaugata apa dulce pentru a completa ce s-a evaporat si pt a aduce salinitatea la nivelul potrivit. Acvariul e de 70L open-top.
Daca avea capac atunci as fi putut castiga o saptamana probabil, numai ca in cazul acela ar fi trebuit curatata sticla luminii mult mai des (probabil saptamanal).
Eu am fost plecat in vacanta in cuba o saptamana, si intr-o tabara la facultate de 2 saptamani, dar am avut pe cineva sa-mi hraneasca pestii si sa adauge apa dulce.
Cu un hranitor automat, si o pompa de apa ca ASTA bagata intr-o priza cu timmer ca sa pompeze sa zicem 5min/zi, atunci poti pleca linistit pana la 2 saptamani.
bobesku wrote:Foarte frumos! Imi place mult. Din pacate nu ma pricep la detaliile "sarate" ale problemei, dar estetic mi se pare frumusel foc.
Si daca se poate si o intrebare: pestiucii astia de apa sarata, au ceva dram de inteligenta in ei, se manifesta in vreun fel? Ca peste tot pe unde m-am uitat la acvarii marine (si recunosc, nu am stat prea mult) mi s-au parut cam prostuti. Poate o fi de vina si faptul ca sunt curenti mari, si tot timpul se chinuie sa-si tina echilibrul, dar parca nu focusau privitorul. Parca lipsea interactiunea.
Inca odata, bravo! Imi place foarte mult. O sa urmaresc cu interes topicul.
Eu as estima pestii marini ca fiind de aceasi "inteligenta" ca si cichlidele, deci superior majoritatii pestiilor de apa dulce (vivipari, tetra, carasi, etc) care nu prea dau dovada de un IQ ridicat Clowni par prostuti pentu ca acela esti stilul lor de inot. In natura ei nu inoata in largul apei, deoarece nu parasesc anemona care-i gazduieste.
Oops, am facut o greseala Traind in Canada de cativa ani, m-am obisnuit cu gallon (G), in loc de litru. recomandarea mea era pentru gallon, deci 2-3 watts/G. Din moment ce 1G=3.6litri, iasa ca ai nevoie de aproximativ 0.7-1W/litru, dar trebuie sa fie in spectrul necesar coralilor(10000k-30000k), si nu plantelor de apa dulce (6400K). Cu 6400K in acvariu marin, poti creste macro-alge (cauta pe net, sunt unii cu acvariu marin cu caluti de mare, plin de macro-alge de diferse forme si culorii -> arata misto de tot!!!)
Repet inca o data, poate intelegi mai bine. APA NU ARE BACTERIILE BENEFICE!!! Bacteriile au nevoie de un suport pe care stau atasate (roci, nisip, mediile filtrante). Alea trebuie tu sa le muti (fara sa le speli sau sa le tii in aer prea mult timp) daca vrei sa-ti ciclezi acvariul mai rapid.
Eu personal nu sunt prea convins de solutiile cu bacterii. Din ce-am citit pe net, majoritatea sunt niste prostii pentru a mai stoarce niste bani de pe spinarile noastre, iar singurele care sunt mai de incredere ar fi acelea care trebuie tinute in frigider si sunt de unica folosinta. Eu in locul tau ar face niste schimburi de apa, vreo 2-3 de cate 10-15 litri fiecare ar trebui sa-ti aduca NO3 sub control.
djphazer wrote:Si cum nu totul merge perfect, au aparut primele probleme, probleme la care de altfel ma asteptam.
Pe scurt, NO3 - 50mg/l
Ce optiuni am in acest caz, in afara de schimburile masive de apa care ar destabiliza si mai tare acvariul? Sa incerc cu chimicale gen tetra nitrate minus, urmand ca pe viitor sa se dezvolte coloniile anaerobe in spartura de lava care sa aiba grija de problema ?
Recunosc ca m-am grabit cu pestii, si deci intr-un fel ma asteptam la astfel de probleme. Sa incerc sa las algele hair sa prolifereze in speranta ca ma vor scapa de NO3 ?
NO3=50mg/L pare extrem de ridicat pentru un acvariu atat de nou. Eu nu inteleg cum de aveai NO3=15 acum cateva zile inainte sa introduci ceva in acvariu?!? Oare e altcineva care isi baga "manutele" in acvariul tau???
Din cate am citit eu, bacteriile anerobe nu apar decat in acvarii mature (peste 1 an vechime), si numai in adancul rocilor sau pe fundul unui strat adanc de nisip.
Algele vor reduce un pic nitratii....dar daca vrei sa-i scada la valori normale, trebuie un acvariu plin de alge -> arata urat.
Schimburile de apa sunt singura ta solutie. Daca nu schimbi mai mult de 50%, nu cred ca-i problema de destabilizare.
Intereseaza-te de medii filtrante chimice care sustin ca reduc nitratii (gen Purigen de la Seachem).
yonutzzz_92 wrote:
Salut.
Nu cred ca se ei poate numii "ciclare", 15l din pico + 4l apa "noua" (acvariu are 20l nu 30l cum zic), doar nisipul tre "ciclat".
Pentru moment eu zic ca e ok (cred ca pot tine corali nepretentiosi, gen zoanthus, xenia, ciuperci).
Exact...aia nu se poate numi ciclare...apa aia care o muti dintr-un acvariu in celalalt nu are bacterii deloc, singurul lucru pe care il vei transfera vor fii nitratii(NO3) din apa veche Iar la 11W in 20L, vine cam pe la 0.5W/litru. Nenica, cu lumina aia abia daca poti sa cresti niste plante amarate si nepretentioase (gen Anubias, Java fern, Java moss). Intr0un marin, poate cresti niste macro-alge care sa-ti tina nitratii si fosfatii sub control. Daca pui corali, ii vei vedea cum mor incet-incet.
Pt corali nepretentiosi(zoa, ciuperci, etc) ai nevoie de MINIM 2-3 W/litru.
In orice caz, spor la treaba si bafta in continuare.
alga aia mi se pare ca arata a diatomi mai degraba.
daca cauti "diatoms" pe google la imagini, vei gasi tot felu de chestii similare cu asta:
nu ai motiv de ingrijorare. aproape toate acvariile marine trec prin faza de diatomi in primele saptamani. in majoritatea cazurilor, dispar de la sine, dar parerea mea e ca ar fi bine sa adaugi niste melci Astrea, Turbo ori Nassarius, sau un hermit-crab.
cyano arata diferit. arata ca o pelicula mucoasa care acopera pietrele sau nisipul. poate fi verde-albastrui, rosu inchis, maro inchis, mov-violet:
Din pacate nu am timp sa intru pe messenger (sunt student la ingineri), asa ca daca vrei sa ma intrebi ceva, mai bine o faci prin forum.
GSP e destul de usor de intretinut, dar are nevoie de curenti si lumina ceva mai puternica decat pt ciuperci & zoa. Ce ai tu e ok, dar daca adaugi GSP sa ii pui in partea de sus a acvariului, undeva unde este curent puternic.
Din punctu meu de vedere, nu se merita un refugium la un acvariu asa de mic...e prea multa bataie de cap pana il setezi. Dar daca esti sigur ca vrei acvariu reef mare pe viitor, atunci e bine sa exprimentezi de pe-acuma.
Ce ai ca background, vopsea sau poster? daca e poster, incearca cu unul negru, ca va "ascunde" powerhead-uri mai bine. iar contrastul alb-negru cred ca e mai fain decat alb-albastru.
Nu cred ca e cazul sa aruncam cu pietre Atata timp cat vei face teste in mod regulat, si vei avea grija sa nu-i hranesti prea mult in primele 2-4 saptamani, ar trebui sa fie OK. De obicei clownii manca fulgi si bilute fara probleme, si sunt mai nutritive decat artemia congelata (ai mei manca fulgii de la mine dintre degete). Dar sa nu mai introduci nimic in urmatoarele saptamani. Eventual ceva ciuperci sau zoa.
Iar in filtru ala HOB, ti-as sugera sa pui niste carbune activ. Lasa filtrarea biologica pe mana pietrelor. Dupa parerea mea, carbunele activ este sfant intr-un acvariu marin nano, mai ales daca ai corali care produc anumite substante toxice (din cauza luptei toxicologice intre corali, pentru teritoriu). Plus ca iti mentine apa extrem de clara -> penetratie mai buna a luminii in coloana de apa.
Din experienta mea zoa sunt un pic mai sensibili la parametrii apei si calitatea luminii, decat ciupercile....deci incepe cu ciuperci daca e posibil. Spor la treaba si bafta in continuare .
imi place. pare mai mare si mai spatios decat este... datorita bolovanilor babani sau babanilor bolovani? poate faci cumva si niste pesteri pe acolo sa le dai ascunzatori.
si iti sugerez un surface skimmer daca vrei sa scapi permanent de filmu de la suprafata apei.
25 euro pt 1kg e cam scump....mai ales daca zici ca esti in Grecia si stai langa mare.
Treaba cu luat piatra din mare e cu 2 taisuri. Poate este ilegal (ar trebui sa te interesezi intai) si apoi poti introduce tot felu de organisme daunatoare, sau substante toxice (daca e ceva industrie prin zona). In principal ar fi mai periculos daca aveai corali, nu stiu daca ar fi asa mare problema cu pestii.
Desi nu vreau sa iti las impresia ca este ceva bine de facut, eu unul, daca as fi in pozitia ta, cred ca as merge si mi-as lua niste pietre din mare.
Tine minte: bolovani cat mai usori, porosi, plin de gaurele. Poti folosii si scheletele de la corali morti sau scoici mari.
PS: cand m-am intors din Cuba, anul trecut, mi-am adus o gramada de scoici, pietre si corali morti pe care le-am pus in acvariu meu marin.
daca vei fi plecat de acasa in mod regulat, atunci va fi necesar sa ai un numar redus de pesti. in primul rand intr-un acvariu marin se pun numai aproximativ 1/3 din populatia de pesti care s-ar tine intr-un acvariu dulce.
deci incepe tu linistit cu 2 clowni (sa fie de aceeasi specie). si intr-o luna, mai adaugi inca 2-3. inainte ziceam ca poti pune 10 pesti in total, dar daca vei fi plecat mult timp, mai bine pui mai putini, sa zicem 6-7 pesti mici.
canistra aia va trebui curatata cat mai des, minim o data pe luna, chiar si mai des daca ai probleme cu nitratii (NO3). ar fi bine sa iti cumperi un protein skimmer, pentru ca va reduce nitratii, deci vei face mai putine schimburi de apa in viitor.
yonutzzz_92 la ce are nevoie de atatea tuburi de lumina? vrei sa faca omul ferma de alge sau...?
nu-ti trebuie apa de la magazin si alte abureli din alea. pune apa de la robinet si trateaz-o cu un declorinator. pornesti filtrul si toate echipamentele. apoi poti adauga sarea si dupa ce s-a dizolvat, masori cu un hydrometru sa ai o salinitate intre 1.020 si 1.026
dupa ce ai salinitatea corecta, poti adauga nisipul. opreste filtrul si pompele cand adaugi nisipul si lasa-le oprite pana apa se clarifica un pic. apoi poti adauga piatra (care foarte fi formata din jumate piatra moarta - adica uscata - ca va fi mai ieftina, si restul din piatra vie), scoici, schelete de corali, etc. vei avea nevoie de aprox 20-30 kg piatra in total. daca iei nisip fin, nu trebuie sa-l cureti in viitor, daca iei spartura de corali, adica nisip-pietris cu diametru mai mare, atunci va trebui sa fie curatat cu un gravel-cleaner cand faci schimburi de apa.
lasa acvariul sa functioneze inca cateva zile pana apa se clarifica complet si apoi ia niste apa din acvariu cu tine la magazin si cere un test pt NH3, N02, N03. daca NH3 si NO2 sunt la 0, iar NO3 e sub 10-20 ppm atunci poti lua 2 clowni.
cand ii aduci acasa, pune punga in acvariu si las-o sa pluteasca 20 min. apoi o desfaci si adaugi un pahar de apa din acvariu in punga. astepti 5 minute si mai adaugi un pahar. mai 5 min si poti elibera pestii.
nu ii hranesti in primele 24 ore.
si apoi ai FOARTE mare grija sa nu ii hranesti mai mult decat mananca intr-un minut. fulgi, bilute, mangare congelata (brine shrimp/artemia, mysis, plankton)
iar pentru acasa iti recomand sa-ti cumperi un test de masurat nitratii NO3, care iti va fii foarte folositor de acum incolo, pentru ca iti va indica cand e nevoie sa faci un schimb de apa. cum cresc nitratii peste 20-30 ppm, trebuie sa schimbi o parte din apa.
ps: daca ai o pompa de aer, scoate-o din acvariu. o poti folosii ca sa-ti amesteci sarea intr-o galeata cand vei faci schimburi de apa.
Daca tu vrei ceva simplu, fara corali, si doar pesti rezistenti ca si damsels, clownfish, chromis, cardinals atunci e ok ce ai tu. Atat timp cand nu introduci mai mult de 10 pesti in total, pe parcursul a 2-3 luni. Eu cred ca poti introduce 2-3 pesti rezistenti inca din prima saptamana, atata timp cat ai pus nisip si roci vii, apa s-a limpezit, si faci un test pentru NH3, NO2, NO3 (eventual aduci apa la petstore pt test, inainte sa cumperi pestii)
Sa stii ca in hobby-ul asta (mai ales in ramura marina) vei primi sfaturi diferite, de la diverse persoane. Chestia adevarata e ca sunt diferite metode de a intretine pesti si alte creaturi in acvarii. Unii iti vor spune ca nu poti face marin fara sump, skimmer, reactoare, si toate cele necesare unui acvariu reef, chiar daca tu vrei doar niste clownfish.
Poate mai cumperi o pompa de apa, pentu ca pestii marini au nevoie de curenti de apa mai puternici fata de pestii de apa dulce.
Daca in schimb vrei si pestii mai deosebiti, sau corali, atunci intradevar te poti astepta la cheltuieli majore, vei avea nevoie de un sistem de iluminare profesionist, plus cateva pompe de apa, plus alte echipamente.
Un mic update cu niste poze, cei drept mai vechi, de prin Iulie, dar nu multe s-au schimbat in acvariu de atunci. de fapt coralii arata aproape identic cu pozele, nu prea au mai crescut de atunci...tocmai am comandat un tub nou. Current USA se lauda ca tuburile lor rezista 12 luni, dar dupa 9-10 mi se pare ca nu mai cresc coralii. nu mor (inca), doar traiesc.
am gasit o lumina cu 9 LEDuri, de la un acvariu mic de plastic si acum imi lumineaza ghemul de cheato.
vrei sa elaborezi putin de ce ai schimbat lumina?!? mai ales ca toate pareau sa mearga excelent.
oare nu va fii overkill lampa asta, pentru coralii ce ii ai in acvariu?!?