|
Nu ma pricep la acvarii dar un prieten pasionat mi-a cerut sa-i concep un sistem de avertizare prin SMS pentru situatia in care pompa sa RESUN LP 100 nu mai asigura presiunea de aer necesara acvariului.
Ingredientele folosite:
1. Telefon mobil model vechi Sony Ericsson T68i sau alt model cu port serial.
2. Cablu de date DRS-11 golit de continut, am folosit practic mufa si cablurile pentru acces (fara lipituri pe telefon) la Tx,Rx,GND,Vcc.
3. Senzor de presiune Motorola MPX5050DP are plaja 0-50kPa, pompa RESUN LP100 merge la 45kPa.
4. Arduino minimal construit in regim DIY.
5. LED bicolor rosu/albastru pentru avertizare locala.
6. Cartela SIM de preferat in reteaua celui avertizat din motive de costuri.
Intreg sistemul se alimenteaza la 12V dc, in situatia actuala din bateria sistemului de alarma.
Bateria telefonului este incarcata de sursa de 5V pentru Arduino.
Rezultatele:
1. avertizare locala: -clipire LED albastru la presiune OK
-clipire LED rosu la avarie.
2. avertizare SMS : la avarie text:"lipsa presiune"
: la revenire din avarie text:"presiune restabilita"
3. Informare despre starea sistemului prin apelare telefonica: apelul este respins si se transmite un SMS cu textul: "presiune x/5"
x=0,5. Am impartit plaja de presiune masurata in 6 intervale. De exemplu daca presiunea masurata este in plaja 11-20 kPa se transmite mesajul "presiune 2/5".Am considerat utila acesta facilitate pentru depistarea din timp a problemelor de functionare.
Numarul de telefon cu care comunica sistemul este programat in microcontroler si nu da SMS la apeluri de la necunoscuti.
Telefonul este setat de Arduino sa fie pe mute total astfel incat nu deranjeaza sonor locatia in care este amplasat.
Este un sistem simplu si functioneaza perfect.
Va intreb, daca ar fi sa-i adaug ceva facilitati care credeti ca ar fi "urgentele" fara sa marim prea mult costurile prin atasarea de senzori prea sofisticati ?
|