Message |
|
Eu am un koralia nano in 70L....si nu mi se pare extrem de puternic. As zice ca e moderat. Dar sa stii ca am un prieten cu un BioCube de 8G (care e un pic sub 30L) si el are atat pompa de recirculare din filtru, cat si un koralia nano....iar totu pare bine. Numai ca trebuie sa te joci cu locatia si cu unghiul, ca intradevar iti poate "zbura" nisipul
Dar daca iei inca un filtru extern, atunci vei avea destui curenti...plus ca vei avea loc de medii filtrante.
PS: unde e kenya tree-ul?
|
 |
|
Eu am avut acvariu marin fara skimmer timp de un an si jumatate. Este de 3 ori mai mic ca al tau, am 5 pesti, 2 creveti mari, 1 hermit, 3 melci Astrea, plus sute de melci micuti si stele de mare micute....deci este overload. Plus ca am avut corali de dupa prima luna. Deci se poate fara skimmer, si asta ma face sa cred ca nu va fi o problema daca opresti skimmerul noaptea.
Dar mare atentie sa NU CUMVA SA OPRESTI CELELALTE ECHIPAMENTE!!!!! ca atunci risti sa pierzi totul.
Ca sa-ti faci viata mai usoara poti sa-ti cumperi un timmer in care sa pui skimmerul, si il programezi sa iti opreasca skimmerul in fiecare noapte. (tinand cont ca tu esti plecat de acasa destul de des)
@ Ionut lasa-l in pace cu sumpul si cu refugiumul. Omul este nou in afacerea asta, de ce vrei sa-i complici viata mai mult decat necesar?!? Unde e sumpul tau, si refugiumul tau cu lumina in ciclu invers???? Deci daca tu nu ai asa ceva, si nu te pricepi la asta...te rog - ciocu mic
|
 |
|
Din punctu meu de vedere nu skimmerul e problema...acvariul in camera lui fica ta este problema.
Iar la skimmer...cam toate sunt zgomotoase mai mult sau mai putin (considerand ca vrei sa dormi in aceasi camera). poate cele scumpe, de cateva sute EURO, sunt mai silentioase.
|
 |
|
Stiu ca suna incredibil ceea ce zic...ca si eu am tot cautat pe net sa vad daca este posibil asa ceva si n-am gasit nici un fel de info pe tema asta. Momentan anemona s-a mutat pe geamul lateral in partea stanga si se vede clar ca are doar un picior si este doar una...
|
 |
|
La mine in Canada e asa de frig incat congelatorul pare un loc tropical  Normal ca e zapada, ce fel de intrebare e si asta
Acu cateva zile ne povesteai cum toti banii ti se duc spre casa si cum nu vrei sa cheltui prea mult pe acvariu, dar se pare ca deja te-a prins microbul marinului si vrei mai mult.
Dar tine minte ca iti trebuie rabdare multa daca vrei sa faci totul ca la carte.
Daca mai arunci acum un grup de pesti, risti sa ai din nou probleme.
Acvariul tau nu este ciclat inca, nu este matur, de aia inca ai ammonia NH3 in apa.
Pana nu scade NH3 la 0, sa nu mai aduci pesti.
De ce vrei alt skimmer....acela care il ai acuma nu scoate mizerie din apa?!?!
|
 |
|
Prefer sa-mi zici Bro decat domnul Ozi  sunt student la universitate.
Pana te mai lamuresti cu acvariile marine, si capeti ceva experienta, poti incerca sa cauti corali artificiali din cauciuc sau silicon. in ultimii ani au aparut modele destul de realistice, care se misca in curentii de apa. Uite http://i258.photobucket.com/albums/hh258/Sig_1959/Picture006.jpg un exemplu de corali artificiali care arata destul de bine.
Chiller iti trebuie numai daca nu ai AC (aer conditionat) acasa si temperatura apei trece de 30C. Alte variante mai ieftine sunt ventilatoare mici montate pe marginea acvariului.
Eu nu cred ca iti mai trebuie flow pentru moment. Doar pentru pesti ar trebui sa fie ok cele 2 filtre si powerheadul aquaclear.
Tine minte: cei de la petshop trebuie sa faca vanzari, asta e meseria lor!!!!
Pentru setupul tau nu iti trebuie tot felul de conditioners, si zemuri miraculoase. Doar un conditioner care trateaza apa de robinet.
Mai bine iei mancaruri diverse pentru pesti.
|
 |
|
TE ROG EU SA NU PUI CORALI !!!! daca pui corali acuma, iti garantez ca vei avea probleme cu acvariul si dureri de cap, iar eu nu te mai ajut cu sfaturi.
Ai spus ca vrei doar pesti, si limiteaza-te doar la pesti. Macar pentru cateva luni, pana mai prinzi "meseria" si pana ti se mai maturizeaza acvariul.
Coralii sunt mai sensibili la parametrii apei decat pestii, care de obicei se pot adapta la conditii diferite.
Si oricum, nu ai dat prea multe detalii exacte despre ce lumina ai....ce ai acuma nu cred ca este destul de puternica pentru a tine corali in viata.
In legatura cu crabii, nu este nevoie sa iti faci griji. Vor manca alge, resturi de mancare, etc.
pH este excelent la 8.5
Hai sa iti zic valorile potrivite intr-un acvariu marin:
Temperatura 24-27 C
Salinitate 1.022-1.026
pH 8.2-8.5
Amoniac (NH3) 0.0
Nitriti (NO2) 0.0
Nitrati (NO3) 0-40 mg/L ori ppm
Pentru moment nu trebuie sa-ti faci griji de alte teste si alti parametri ai apei. Daca vrei corali atunci vei avea nevoie si te alte teste si alte substante aditive (sa le zicem "fertilizanti" pt moment).
Nu iti fa griji de variatiile de pH, sau de sump, refugium, etc....pentru ca alea sunt topicuri petru acvaristi mai experimentati care au si corali.
Algele, asa cum zicea si Ionut, vor aparea. De obicei apar dupa 1-2 saptamani de cand ai pornit acvariul, si cele mai comune sunt diatomii care sunt ca un puf maro care acopera pietrele. Nu te mai stresa cu echipamente, ca deocamdata ai cam tot ce ai nevoie cu adevarat. Toate celelalte echipamente sunt extra-uri. In schimb, cand iti vor aparea algele, vei avea nevoie de echipa de curatatori (vreo 5-6 melci Astrea, ori Mexican Turbo,, ori altii, 3-4 hermit crabs mici (sa nu fie mai mari de 2-3 cm pentru ca cei mari (5cm in sus) sunt specii mai agresive), si ceva shrimps (cleaner shrimp, ori blood shrimp, sau altii).
Chestiile alea despre care vorbeai ca au niste "tentacule" care le trag inauntru extrem de repede suna mai degraba a Feather Dusters, care sunt niste viermi care stau atasati de pietre si isi trimit tentaculele in apa ca sa prinda particule de mancare. Sunt misto si total inofensivi.
Si inca ceva: spuneai ca amoniacul NH3 e la 0.5 mg/L. asta nu e bine, si trebuie sa fie redus la 0. Una din cauze poate fi ca ai hranit pestii in excess.
In orice caz, va disparea de la sine in cateva zile, saptamani, ca va fi "mancat" de bacterii....dar pana atunci poate deveni toxic pentru pesti. As recomanda ca mergi la un petshop si sa cumperi o punga de mediu filtrant care absoarbe NH3, dar sa te asiguri ca e pentru saltwater. Sunt diverse firme care produc aceste medii filtrante (de obicei arata ca niste pietricele), si nu ar trebui sa te coste prea mult. Apoi bag-o intr-un din filtre, si vei putea dormi linistit noaptea 
|
 |
|
Sarbatori fericite tie si familiei tale!!! Banuiesc ca fetita ta e una din cele mai fericite fetite din lume acum....il are pe Nemo 
|
 |
|
de asta n-am zis nimic mai demult...asteptam sa iasa la suprafata de sub vreo piatra
dar a trecut aproape jumate de an de atunci, si n-a mai iesit la vedere. am avut 2 anemone cam aprox 1 luna jumate, iar de pe la sfarsitul lui iulie eu am observat numai o singura anemona.
daca ar fi stat ascunsa atatea luni, in mod sigur ar fi murit pana acuma (din lipsa de lumina, si de mancare), iar intr-un acvariu nano de 70L, moartea unei anemone ar otravii toate celelalte vietuitoare.
|
 |
|
am vrut sa zic:
PS: uitati-va la ultimele seturi de poze...cele din IUNIE aveau 2 anemone cu aprox 30-40 tentacule fiecare. pozele din iulie am numa o singura anemona cu aprox 70-80 tentacule. 
|
 |
|
presupun ca multi stiati ca anemonele se pot multiplica prin mod asexuat prin diviziune in 2, 3 sau chiar mai multe replici alea anemonei-mama.
dar cine a citit, vazut sau auzit vreodata ca o anemona sa se divida in 2, ca la o luna mai tarziu dupa nenumarate schimbari de locuri ale amandoura, sa se reuneasca in aceasi anemona-mama?!?!?!
eu tare cred ca asta s-a intamplat in acvariul meu ....
PS: uitati-va la ultimele seturi de poze...cele din iulie aveau 2 anemone cu aprox 30-40 tentacule fiecare. pozele din iulie am numa o singura anemona cu aprox 70-80 tentacule. 
|
 |
|
un filtru secundar ar fi o idee buna. nu trebuie sa cheltui asa mult ca pe o canistra. poti lua un AquaClear(model 70) sau alt filtru HOB(hang-on-back) care va fi mult mai ieftin (in canada e cam $50). filtrele astea i-au numai 2-3 minute de curatat. eu am cel putin 2 filtre pe fiecare acvariu care il detin, chiar si pe cel de apa dulce. apa e mai cristal asa, si acvarile in general sunt mai curate.
mai bine nu luai damseluta aia neagra cu 2 puncte albe. intr-un final se va face mare, gri si urata, cu caracter agresiv fata de ceilalti pesti.
NU MAI CUMPARA PESTI PANA NU FACI RESEARCH PE INTERNET DESPRE EI !!!!!!!!!!!!!!
si grija mare cum ii hranesti. de tine depinde daca vor fi fericiti, sau vor fi macelariti 
|
 |
|
E okay ce ai facut pana acum, daca tot ce iti doresti sunt cativa pestisori pentru fica ta. Sunt okay si echipamentele pentru deocamdata.
Iti garantez eu ca te vei indragostii de acvariul marin si intr-un bun final vei cumpara luminii de calitate + toate cele necesare si vei fii innebunit dupa corali, dar pentru moment sa o iei incet, cu multa rabdare si fara cumparaturi impulsive de pesti despre care nu stii nimic, doar ca arata cool.
poti sa incepi cu o pereche de clowni. de care vrei tu, dar sa fie ambii de acelasi fel  si sa fie mici. sa nu iei maturi, decat daca sunt gata pereche.
daca vrei poti pune deodata cu ei vreo 2-3 damsels. recomand yellow-tail damsels pentru ca mai pasnice ca celelalte damsele, care tind sa devina mari, mai decolorate si cu caracter urat.
dupa 1-2 saptamani mai poti introduce o pereche de pesti: PJ Cardinals sau Bengai cardinal
vei avea nevoie de niste melci (astrea, turbo, choncis, nassarius, etc) si hermit crabs sau ceva creveti ca sa-ti tina acvariul curat de alge. la asa un volum iti trebuie vreo 10 melci, 5-10 hermit crabs si vreo vreo 2-3 cleanner shimps de fapt poate chiar jumate din cati am zis, ca nu ai lumini puternice.
dupa vreo inca cateva saptmani poate bagi si un goby, gen diamond goby, care sa-ti tina nisipul curat.
Sa nu introduci nimic din genul surgeonfish (cum e si Dori Blue Tang ) pana nu ai acvariu matur, cel putin cateva luni, alge pe pietre,etc.
Cand aduci pestii acasa, lasa-i sa pluteasca un pic si apoi cand desfaci punga, vrei sa adaugi apa din acvariu in punga, dar treptat, cu putina apa, aprox. un pahar la fiecare 2-3 min si apoi ii lasi sa iasa singuri.
Incearca sa ai o selectie de mancaruri: congelate (artemia(brine shrimp), mysis shrimp, etc), uscate (flakes-spirulina, pellets). SI AI GRIJA MARE LA HRANIT!!! dupa 1 minut, nu mai vrei sa vezi mancare niciunde in acvariu!!!!
si apoi fa cateva lectii cu nevasta, sa te asiguri ca nu le va da prea mult cand vei fi plecat. si tine mancarea de pesti ascunsa de fica-ta 
|
 |
|
de GSP n-are de ce sa-ti fie teama ca ia stapanire peste acvariu, pentru e foarte usor de "decojit" de pe piatra  pur si simplu cu degetele incerci sa-l "decojesti" de la margini si poti desprinde bucati mici sau mari din colonie. unii reeferi folosesc lipici gen Superglue pt a le lipii apoi pe alte pietre. eu am un fel de "ciment", defapt e epoxy, care se amesteca intra degete si devine ca un ciment care prinde si sub apa.
xenia intradevar poate devenii o "buruiana" intr-un reef, mai ales unul nano. as putea zicea ca am fost norocos ca mi-a murit toata xenia acu un an de zile, din cauza hammer-coralului. 
|
 |
|
Din cate citesem initial, aveam impresia ca deja aveai o canistra si o pompa de aer....ai luat dubluri sau ce s-a intamplat acolo?!?!
Ionutz, pompa de aer are ce cauta acolo. Cum vrei sa functioneze skimmerul ala?...din moment ce chiar tu ai zis ca e cu piatra de spart aerul
Nu trebuia sa cumperi piatra vie pana nu aveai sarea dizolvata in apa deja. Acuma cred ca au murit toate bacteriile beneficiale de pe piatra...deci daca ai tinut piatrele in aer pana acuma...din pacate ai facut-o de-o oaie
sa stii ca e posibil sa introduci pestii in 3-4 zile (eu am facut-o si a fost okay), dar nu e recomandat pentru toata lumea, mai ales pentru incepatori.
dar in acelasi timp clowni sunt pesti rezistenti, deci s-ar putea sa fie ok.
in orice caz, NU bagi nici nu peste pana nu se clarifica apa si pana nu faci un test pentru NH3, NO2 si NO3.
Salinitatea sa-ti fie intre 1.021-1.026 si temperatura intre 23-26C.
Nu stiu ce debit are filtrul tau, ca tu ai pus link pt un JBJ 700 care e mic....dar in principiu intr-un acvariu minim vrei ca filtrele si pompele de apa adunate impreuna sa-ti dea un debit de MINIM 10Xvolumul acvariului/ora. In cazul tau ai nevoie de aproximativ 600G/h sau 2400L/h.
|
 |
|
coralul arata tare chinuit acolo unde e acuma. daca nu faci ceva cu el, mie teama ca o va mierlii si el
PS: mai gandeste-te inainte de a lua canistra. canistrele se curata rar, o data la catva luni, deci cu timpul prind mizerie si o descompun crescand nitratii. in acvariile marine vrei sa ai un filtru care e foarte accesibil si care se curata usor in doar cateva minute, pentru ca va trebui sa-ti cureti filtrul mai des(1-2 sapt) daca nu vrei probleme cu nitratii.
|
 |
|
djphazer wrote:E destul de mic ariciul. L-am luat sa mai manance din alge. Il pot vinde/schimba la orice ora  .
asa e ai dreptate. dupa parerea mea schimburile intre acvaristi sunt si vor ramane sfinte
sa stii ca primii mei corali (xenia, finger leather si GSP) mi-au fost dati la schimb pe 2 stele de mare (white sandsifters) pe care le primisem pe gratis deodata cu nisipul, dar despre care citisem ca au nevoie de acvariu foarte mare si mananca vietuitoarele(detritivore) din nisip. eu cand am intrebat de arici in acvariu meu, mi-a fost spus ca e acvariul prea mic, si risc sa-mi doboare pietrele, coralii, etc.
|
 |
|
djphazer wrote:Astazi a fost imbogatita fauna, cu 2 melci, un crevete Lysmata amboinensis, si un arici de mare (momentan neidentificat). Poze maine.
mai bine nu luai ariciul...e prea mic acvariul. acuma grija mare sa nu-ti doboare pietrele
|
 |
|
In sfarsit ai facut un nano, care chiar arata a nano-marin. Mie imi place bolovanul ce l-ai gasit. E perfect pentru atasat diversi corali pe el mai tarziu.
Singura sugestie pentru moment ar fi sa schimbi locatiile scheletului de coral cu piatra cu kenya tree. Daca le lasi asa cum sunt acuma, risti sa pierzi coralul ca prea sta in "umbra" acolo si sa-ti umpli scheletul de alge aiurea.
|
 |
|
Wooow, nu imi sunt familiari melcii insirati de tine, in afara de Nerita care sunt melci misto, dar eu credeam ca sunt numai de apa dulce si brackish
Oricum cauta si tu pe net si vezi care sunt mai eficienti. Din cate stiu eu foarte buni mancatori de alge sunt Astrea, Nassarius si Mexican Turbo
|
 |
|
|
|