[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: simi
Forum Index » Profile for simi » Messages posted by simi
Message
alina_g wrote:Felicitari pentru modul in care vezi si practici acvaristica ! Poate reiei candva proiectul tau ambitios. Eu iti doresc succes si te sustin!


Alina, iti multumesc pentru sustinere si urarile de succes. Asa cum am spus in mesajul meu, regret si acum ca am abandonat proiectul cu scalarii, dar am facut-o pentru un altul inedit, care pentru mine are o insemnatate mai mare, d.p.d.v. al complexitatii lui, si anume: studiul si propagarea invertebratelor marine de recif, mai ales coralii. Este un proiect cu inca foarte multe necunoscute, care va evolua pe tot timpul vietii mele. Deci, mi-am facut singur de lucru. Nu gindesc ca munca de selectie genetica pentru obtinerea unei noi linii de specimene acvatice este mai putin interesanta, or importanta; chiar invers, gasesc ca este o munca f. atractiva, cu rezultate fascinante, ce pot sa-ti dea o extraordinara satisfactie sufleteasca. Cit despre modul de "a vedea si practica acvaristica," incaodata, iti multumesc, dar nu (vreau sa) cred ca reprezint o exceptie, dar mai degraba regula. Am mai spus-o si altadata, de cite ori am simtit nevoia sa subliniez acest aspect, si anume ca, acvaristica este o stiinta atit de vasta, incit gasesti intotdeauna pe cineva care cunoaste mai mult(e) decit tine intr-un un anumit domeniu, parte, sector, or ramura a acvaristicii, cit si altii care cunosc mai putin decit tine, in ceea ce tu te specializezi. Nu agreez notiunea de "acvarist implinit", pentru ca asa ceva, practic, nu exista. Acvaristica, la fel ca multe alte stiinte, este un ciclu nesfirsit de explorare, cunoastere si intelegere.

Acvaristica placuta

simi
La inceputul anilor '90, am "lucrat" cu doua perechi de scalari, asa numitii "Koi Angels". Obtinusem citeva exemplare f. tinere -in virsta de 2-3 luni- de la un angrosist de pesti tropicali, ajunsi in acvariile lui din intimplare, si care tot ce vedea in pestii aia era doar un prilej in plus de a face mai multi bani, decit de obicei, pe un scalar. La acea vreme, i-am cuparat pe toti (asta era conditia) sub $100.00. Dupa aproape un an de zile, am selectat 6 specimene , cele cu un colorit oranj intens, aproape rosu rubin pe alocuri. Sansa a facut ca din cele 6 specimene, doua, cei mai intens colorati, sa se aleaga intr-o pereche excelenta. A fost una dintre perechile de pesti de care m-am atasat cel mai mult. Dupa putin timp, s-a format si a doua pereche. Am "lucrat" cu ei peste doi ani, timp in care am obtinut citeva exemplare minunate. Imi propusesem ca in 15-20 de ani -poate si mai multi- sa obtin un scalar complet rosu-caramiziu, sau portocaliu intens. Insa, combinatia initiala; portocaliu cu negru, pe un fond alb, imi placea la fel de mult. Totusi, in '94, am abandonat acest proiect intereresant, pentru a putea sa-mi concentrez timpul si eforturile pentru un alt proiect atractiv: reproducerea pestilor anemona, Amphiprion ocellaris, sau altfel denumit: pestele clovn -Cuvier (1830: 399) (type locality, Sumatra).

Regret si acum ca am abandonat proiectul cu scalarii, dar, asa cum bine stim cu totii, viata iti ofera multe batalii, si unul nu poate sa le cistige, singur, pe toate. Asa ca le alegi pe cele mai importante, si faci toate eforturile ca sa invingi. Oricum, pentru cei care simnt nevoia unei misiuni in viata (e mai mare risipa sa traiesti chiar degeaba), si dorec un astfel de proiect, postez aici linkul unui site admirabil, si cu un proiect identic cu ceea ce eu incepusem in '91. Deasemeni, acest site este un excelent exemplu de a invata modul avansat de aplicare a acvaristicii.

http://users.adelphia.net/~newbreeds/index.html


Acvaristica placuta,

simi
Potentialul unei astfel de asociatii in RO. este destul de vast si complex. Specimenele acvatice din biotopurile de apa dulce si salmastra -ma refer la Marea Neagra- pot oferi acvaristului roman proiecte de lucru si satisfactii profesionale inedite. In acelasi timp, acvaristii romani din generatia prezenta, dedicati cu adevarat acestei pasiuni nobile, au o reala sansa istorica sa puna bazele unei astfel de organizatii nationale. Munca si rezultatele lor, indexate cu grija de o asemenea asociatie specializata, vor ramine baza de studiu si educatie pentru generatiile de acvaristi si cercetatori care vor veni dupa noi, cit si pentru scoli si publicul larg, care va fi ajutat sa inteleaga mai bine ca apele baltilor, lacurilor, riurilor si marii sint -sau ar trebuii sa fie populate cu vietuitoare minunate si interesante, iar poluarea mediului duce, inevitabil, la distrugerea acestei comori naturale.

Imi imaginez indivizi, sau grupuri restrinse de asemenea acvaristi cutreierind prin tara, in delta sau la mare, in mini-concedii de explorare, descoperind sau colectind pentru "banca genetica" si studii viitoare, noi specii de pesti, plante si alte animale acvatice, sau probe de apa si substrat pentru analiza fiecarui habitat vizitat. Deasemeni, noul mediu foto-digital ofera acvaristului posibilitatea unor jurnale de expeditie si catalogari de mare calitate a speciilor cu care lucreaza.

Toate aceste eforturi individuale si de grup, amestecate cu esecuri si reusite, ofera o satisfactie sufleteasca care, cred eu, este adevarata fericire. Eu asa simt; ca in spatele fiecarui acvarist de succes, sa afla o dedicatie profunda pentru munca lui. Si o sotie iubitoare

simi

Acvaristica placuta
M-am intors impresionat de la o prezentare a lui Tom Watson, membru in consiliul director al unei asociatii americane de "acvarisrica cu pesti nativi," si ma gindeam, ce bine ar fi, sa se infiinteze si in Romania o astfel de organizatie. Pesti exista, dar se pare ca in Ro nu prea intereseaza pe nimeni latura asta a acvaristicii, cu toate ca mie imi pare minunat de interesanta. Totusi, postez site-ul, poate cine stie, un grup de tineri acvaristi mai ambitiosi si indragostiti de ihtiofauna romaneasca, incepe o astfel de asociatie; http://www.nanfa.org/

simi

Acvaristica placuta
"mosu," as putea spune ca eu sint direct interesat sa nu iasa o panica generala pe chestia asta, din moment ce eu ma ocup cu propagarea si comercializarea invertebratelor marine de acvariu, dar mai ales a zoandidelor. Si eu, ca multi altii de aici, si de aiurea, am minuit, timp indelungat, animalele astea, fara manusi, or alte forme de protectie si, intr-adevar, n-am patit nimic. Dar nu vreau sa-mi intind norocul prea tare, sa nu se rupa intr-o buna zi. De destul timp port manusi cind lucrez cu ele -le transfer dintr-un bazin in altul, sau le lipesc pe un suport- iar la disectie or fragmentare, port si ochelari de protectiefie. Aveti grija, sa nu cumva sa va sara un strop -cit de mic- de suc de palytoxin in ochi, ca nu e de bine.

In '91 m-a intepat, din neatentia mea, un "Lion fish," - stergeam algele intr-un acvariu si, in acelasi timp, purtam o discutie cu un client, fara sa-mi dau seama ca, tot frecind sticla acvariului, l-am bagat pe bietul peste intr-un colt, si ma tot apropiam de el. "Atacul" lui a fost pur defensiv, dar f. violent. Durerea, ca durerea, dar este greu de pus in cuvinte ce senzatie am avut, cind am simtit cum imi circula veninul prin vene. In 15-20 de minute am fost transportat la o clinica specializata in "otraviri" si accidente cu animale veninoase. Daca persoana este alergica la intepatura de albina, un asemenea atac devine, in cele mai multe cazuri, fatal. Altfel, scapi cu 1-2 saptamini de dureri. Partea buna este ca te ajuta la cap - iti vine minte mai multa. In caz ca se intimpla la un acvarist din Ro, "antidotul" imediat este apa fierbinte -cit de fierbinte poate suporta- pe locul ranii. Fierbinteala atrage veninul si, eventual, il dreneaza in buna parte afara din corp. Bineinteles, intre timp, chemati urgent un doctor.

In acvariile marine sint destule animale care pot provoca decesul unui om. Multi se uita la acvariile de recif si exclama: Ce frumoase sint! Intr-adevar, sint exceptional de frumoase si, mai ales, interesante. Dar dincolo de frumusetea aparenta, animalele care compun si convietuiesc in zona recifilor de corali duc, de milioane de ani, un adevarat razboi de supravietuire, inarmate cu tot felul de forme si metode de atac si, mai ales, defensiva. Cine e intelept, poate sa admire, sa studieze, si sa lucreze o viata intraga cu acvariile marine. Tot ce trebuie unul sa faca este sa se documenteze, si sa se poarte cu precautie si respect, cind minuieste aceste animale. Nu trebuie sa asteptam pina orbeste (da, se intimpla si asta) or o mierleste unul dintre noi, ca sa ne vina mintea la cap. - Or sa ne 'ntepe un "Lion Fish"...

D' aia va urez,

Acvaristica fericita

Cu prietenie, simi

PS.

Chiar daca toxicitatea este mare zoanthidele nu produc o cantitate mare...


mosu, afirmatia asta este facuta in cu totul alt context. Daca citesti cu atentie -la pagina la care m-ai trimis tu- ai sa-ti dai seama ca grija lor, cind vine vorba de "cantitate" are un scop diferit. Insa pot sa te asigur ca, o colonie de zoantide, de marime relativ modesta, poate, fara nici o problema, atunci cind e stressata(mai ales la disectie), sa produca 0,000004 gr. de neurotoxina, atit cit este necesar pentru decesul unui om. Iti spun cu toata prietenia: nu te mai lua dupa toti neavenitii dupa tot felul de forumuri care, ca sa se dea importanti, bagatelizeaza o realitate care, daca nu este luata in serios, poate sa fie fatala. Daca poti sa-ti cumperi carea lui Borneman, "Aquarium Corals," iti faci un mare serviciu.

Cei ca au marine sunt convins ca sunt informati de aceste aspecte. Clientii nostrii sunt informati, cel putin.


Nu mai fi convins. Dupa cum vezi, sint multi care ignora, or minimalizeaza. Iti doresc mult succes cu pravalia de pestisori. Banuiesc ca nu este usor, dar macar stii ca traiesti dintr-o munca pe care ai fi facut-o si daca n-ai fi fost platit, si asta-i cel mai important. Incaodata, Bafta!
Cred ca, pina la urma, este benefic pentru noi toti ca aceasta discutie, pe tema neurotoxinei, se contureaza intr-o controversa. Intr-un fel, este normal, pentru un subiect atit de important. Cu speranta ca ajungem, intr-un final, la o concluzie comuna, bazata pe argumente logice, continui acest dialog, dar cu citeva precizari; In primul rind, nu comentez, din principiu, la postari de citate prostesti, afisate de unii pe tot felul de forumuri, pe cit de largi, pe atit de controversate, ca sursa de informatii stiintifice.

Come on guys. Don't eat your inverts (or other pets, for that matter); don't mainline aquarium water enriched with recently crushed organisms; and definitely don't feed them to your wife until we've proven efficacy. Within those guidelines, I'm pretty sure you'll be OK.


M-a surprins -neplacut- ca "mosu" a ales, dintr-un motiv care-mi scapa, sa-si "rezume" argumentul cu un asemenea citat, care, vreau sa cred ca, stia ca este o prostie. Va asigur ca am simtul comic bine dezvoltat, dar nu transform umorul in bagatele si caterinca.

Ca nota; acesta este singurul forum public la care am ales, din motive, mai degraba sentimentale, decit logice, sa devin membru. Am amici buni, aici in "State," care sint proprietarii unor astfel de largi situri publice "de informatii," si nu sint membru la organizatia lor. Totul are, in final, un scop comercial, destul de bine conturat. Cu ani in urma, forumurile se infiintau din motive sincere de dialog "constructiv-educativ," dar, cu timpul, au devenit, si astea, o marfa, si s-au transformat intr-un fel de hirtie de muste, segmentata pe pasiuni si compartimentate pe sectii. Cu cit e aglomeratia si balamucul mai mare, cu atit mai mult creste pretul la reclamele afisate pe siturile lor. Deci, nimic nou.

O alta precizare ar fi ca, atunci cind expunem un punct de vedere, sa mergem cu logica pina la capat. Pot sa fie argumente "pro" si "contra," dar sa fie duse pina la capat.

lucrarica asta zice ca
Quote:

papaverine and isosorbid dinitrate are effective antidotes



Exista o etica profesionala, ca atunci cind citezi un text, pentru a sustine un punct de vedere, sa prezinti citatul integral, si nu frinturi din care pot rezulta concluzii complet eronate. Ar fi fost corect ca citatul sa arate exact asa cu este prezentat, si fiecare sa traga, pentru sine, concluziile:

Vasodilators are effective if delivered immediately by injection into the ventricle of the heart. The most effective are papverine and isosorbide dinitrate. If exposure is expected, pretreatment with hydrocortisone an hour beforehand may offer protection.


or tradus: Vasodilatatoarele sint eficiente daca sint administrate imediat prin injectie in ventricolul inimii. Cele mai eficiente sint papverina si isosorbide dinitrate. Daca se prevede o expunere, un pretratament cu hidrocortizon, o ora inainte de expunere, ar putea oferi protectie. Pentru cine nu cunoaste cum se publica un text "legal" in afara, cuvintele cheie din acest paragrf sint "daca" -"if"- si "ar putea" -"may." Deci, practic, nici o garantie.

Mai corect ar fi fost sa postezi tot materialul (poate te mira, dar chiar daca ai postat linkul, studiile facute pina acum arata ca doar maxim 20% din cititori se duc acolo, restul iau de puna postarea initiala. Ar fi aratat cam asa:

Symptoms, Treatment, Decontamination
Syndrome Name None
Symptoms Angina-like chest pains;
asthma-like breathing difficulties;
tachycardia (racing pulse);
unstable blood pressure with episodes of low blood pressure;
hemolysis;
electrocardiograms show and exagerrated T wave.


Onset of Symptoms Rapid, with death occurring within minutes.
Rapid diagnostic assay No.
Antidote Vasodilators are effective if delivered immediately by injection into the ventricle of the heart. The most effective are papverine and isosorbide dinitrate. If exposure is expected, pretreatment with hydrocortisone an hour beforehand may offer protection.
Supportive Care Treatment of symptoms, probably as for a coronary spasm.
Inactivation Palytoxins are stable in seawater and lower alcohols.


or tradus: Simptome, Tratament, Decontaminare

Numele Sindromului - niciunul(dupa cum observi, de bine ce e studiat, nare inca nici nume)

Simptome - dureri de pieept ca la Angina; dificultati de respiratie, ca la Astma; tahicardie(puls accelerat); presiunea singelui instabila, cu episoade de tensiune joasa, electrocardiograma arata un "val" T exagerat.

Instalarea Simptomelor- Rapida, cu moarte rapida, in citeva minute.

Diagnosticare rapida -NU

Antidot -Vasodilatatorii sint eficienti daca sint administrate imediat prin injectie in ventricolul inimii. Cele mai eficiente sint papverina si isosorbide dinitrate. Daca se prevede o expunere, un pretratament cu hidrocortizon, o ora inainte de expunere, ar putea oferi protectie.

Tratament Alternativ-probabil ca pentru spasme coronare (iarasi, alt cuvint cheie, incurajator -"probabil")

Inactivare - Palitoxinele sint stabile in apa sarata(marina) si mai joase in alcool.

Asta este textul, in totalitate, si fiecare poate sa face ce doreste. Oricum, pentru cine se-ncumeta, aveti grija sa purtati, in permanenta, seringa cu papverina si isosorbide dinitrate in buzunar si, cind incepe sa va cuprinda simptomele de mai sus, injectati-va rapid, da' aveti grija sa nimeriti exact ventricolul inimii. O alternativa de minimalizare a simptomelor, care rezulta de la ultima rubrica -"Inactivare"- este ca, inainte sa te apuci sa lucrezi cu animale ce contin palytoxin, in loc sa porti manusi, sa bei pina ajungi sa ai singe-n alcool...

In fine, o ultima precizare...Nu-mi face placere, din principiu, sa folosesc un ton -or stil- dojenitor, si nu ma intereseaza vedetismul -inteleg, bine, inertia unui forum public, si nu ma atrag, absolut deloc, asa-numitele pozitii de "lider de opinie." Nu folosesc, ca altii, forumurile publice, gen "Reef Central" or altele de genul asta, ca sursa de informatii "stiintifice," pe care, apoi, le preiau, si le prezint drept certitudini. Internetul e sufocat de "lucrarici," mai toate prezentate original si oficial, dar f.f. FOARTE PUTINE editate de oameni de stiinta. Intotdeauna m-am bazat pe lucrari scrise de oameni de stiinta prestigiosi, care pot dovedi experienta lor prin zeci de ani de studii stiintifice conduse profesional. Din nefericire, nici astea nu sint multe la numar, iar cine intelege cum functioneaza, cu adevarat, o economie de piata, pricepe cit de usor poate -aproape- oricine, sa publice o carte. Am cheltuit mii de dollari pe carti de acvaristica, am o biblioteca intrega -destule dintre ele, o frauda, scrise la repezeala, pentru scop pur mercantil- dar daca ar fi sa recomad doi autori seriosi -in domeniul coralilor- l-as numi pe Eric H. Borneman si cartea sa " Corali de Acvariu - Selectie, Ingrijire, si Istorie Naturala" o carte scrisa excelent, pe intelesul tuturor, si cu informatii de acuratete stiintifica. Deasemeni, modestia -mai bine spus, umilinta- acestui tinar om de valoare ma uimeste, si ma incinta. Cred ca, deja, si-a obtinut doctoratul in stiinta -pe tema coralilor, bineinteles. Un alt autor -poate cel mai bun din lume, in prezent - este australianul J.E.N. Vernon. Se pare ca omul asta isi petrece viata mai mult in apa, printre corali, decit pe uscat, printre oameni, iar atunci cind o face, preda or publica documentatie despre corali. A scris mai multe carti, dar cea mai cuprinzatoare este o enciclopedie a coralilor, de trei volume mari, cit o evanghelie, si groase de 450 de pagini fiecare, intitulata, reprezentativ, "Coralii Lumii." E scumpa -citeva sute de dollari- dar, pentru cine este, cu adevarat, interesat, sint bani cheltuiti intelept.

Imi cer scuze pentru o postare atit de lunga. Acvaristica fericita! Cu prietenie, simi.

PS.

Parca imi amintesc ca Bob Fenner a intrat in contact (si a fost usor afectat) de 3 ori de palytoxina... Si n-a murit.


Asa cum am spus, a fost Anthony Calfo, care s-a intoxicat, din neatentia lui, de trei ori, si a trait sa scrie despre asta in prima sa carte "Book of Coral Propagation - Volume 1." Acum, la citiva ani dupa publicarea cartii, i se aduce un repros pe care el si-l asuma, si anume ca a adaugat o doza de umor literar, cind a descris aceste intoxicatii. Anthony, este unul dintre cei care "isi plimba degetele prin acvarii" . Daca doresti lamuriri aditionale, il gasesti la www.wetwebmedia.com

PS.2 E tiziu -1 dimineata- si sind obosit, ma duc sa ma culc. Pentru cine doreste, pot sa postez miine, integral, avertismentul lui Eric H. Borneman, referitor la zoanthidae, din cartea sa, "Aquarium Corals," pagina 182 - scrisa cu majuscule, "NEUROTOXIN WARNING."
Nu ma intereseaza sa fiu un alarmist, insa cind vine vorba de zoanthids -cu care lucrez de timp indelungat- este intelept sa aplici acelasi protocol al precautiei, indiferent de culoarea or tipul acestor animale, daca la asta te referi. Nu doresc nici sa incep o discutie contradictorie -mai ales pe un forum public- dar daca cunosti care sint cele toxice, si care nu sint, poate publici tu un ghid cu imagini si informatii, sa stim si noi.

Dupa stiinta mea, exista Zoanthidae mai mult sau mai putin toxice, iar taxonomia acestor animale inca este, dupa spusele lui W. J. Burnett et al. intr-o stare de haos, iar datele genetice si caracterele morfologice ale acestor animale sint in neconcordanta, si trebuiesc revazute. Taxonomia curenta acceptata, inca asteapta o reclasificare a acualei ordini si, de aceea, absolut toate zoanthidele trebuiesc abordate cu aceeasi maxima precautie.

Chiar daca minuirea coralilor, mai ales a zoanthidelor, este pentru mine o rutina zilnica, fara incidente, prefer sa iau in considerare avertismentele serioase a unor experti renumiti in domeniu, si sa aplic un protocol preventiv intelept, mai ales atunci cind citesc in documentatie de specialitate -nu in carti de acvaristica marina generala- ca daca o cantitate f. infima de palytoxin -vezi cifra din postatrea mea precedenta- iti intra in singe, nu prea mai apuci sa povestesti simptomele, iar daca totusi ai o bafta chioara, ca cea a amicului meu, Anthony Calfo, care a trait sa mai si scrie despre ele, in cartea sa "Book of Coral Propagation, Volume 1," probabil ai sa intelegi, la fel de bine ca si el, ce simnti cind te uiti cu coada ochiului spre Rai.

Oricum, atentionarea mea asupra acestui aspect al acvaristicii, pe care eu il consider f. serios, este voluntara si, bineinteles, doar pentru cine vrea s-o considere. Nici nu m-am gindit ca o adresez curajosilor.

Acvaristica fericita si, inca odata, -inteleapta.

Cu prietenie,
simi
Doresc sa avertizez -la modul cel mai serios- pe toti colegii acvaristi din Romania, care incep sa compuna acvarii marine ce contin corali vii, despre faptul ca multe din aceste animale produc neurotoxine puternice, unele chiar mortale. Atrag atentia, in mod special, la coralii din ordinul ZOANTHIDELOR care produc cea mai puternica neurotoxina cunoscuta, pina acum, omului, numita palytoxin, si care, pina in prezent, nu are antidot. O cantitate infima, de 0,000004 grame, poate provoca decesul. Va rog, nu ignorati acesta atentionare; purtati manusi chirurgicale sau de menaj cind minuiti aceste animale, si spalati-va abundent pe miini, si toate ustensilele care intra in contact cu aceste animale.

Zoantidele sint unele dintre cele mai populare animale in acvariul marin. Sint f. frumoase, vin intr-o varietate mare de tipuri si culori, se inmultesc relativ usor, nu necesita lumina intensa, si nu sint extrem de pretentioase la calitatea apei.

Acvaristica fericita -si inteleapta.

simi

PS. Am postat o imagine cu astfel de corali la "Galeria foto" > "simi album"
CristiCiju wrote:Mi-am facut si eu de curand un acvariu mai mare (decat predecesorul sau) si am gasit pe net o chestie "Moonlight" din Led-uri cred pentru iluminatul acvariului noaptea si as vrea sa-mi fac si eu ca parca arata bine. Voi ce parere aveti, foloseste la ceva sau mai bine spus dauneaza?


"Moonlight" este o lumina albastruie, care se doreste sa imite, pe timpul noptii, lumina de la Luna. Se foloseste pentru acvariile marine, de recif, deoarece multe specii de invertebrate marine -mai ales coralii- folosesc ciclul Lunar pentru reproducere. In acvariile mele marine eu nu folosesc o asemenea lumina, deoarece, desi se intimpla foarte rar, ar putea induce o declansare a reproducerii corarilor care, in foarte scurt timp, poate duce la un masiv dezechilibru biologic distrugator. Totusi, cunosc acvaristi care folosesc astfel de lumini, fara probleme or rezultate dezastruoase, iar acvariile lor de recif , pe timpul noptii, arata fascinant.

Pentru acvariile de apa dulce, aceasta lumina nu dauneaza, dar nici nu foloseste in mod special, decit daca acvariul este populat cu specii de pesti, precum Thaeria boelkei, la care ritualul nuptial si reproducerea sint declansate la amurg, dar pentru asta poate ca ar fi mai potrivit un "light dimmer." Sigur ca, la fel ca la acvariile marine, se poate lua in considerare aspectul vizual, dar si posibilitatea descoperirii, de catre acvarist, a unor comportamente biologice interesante ale pestilor "nocturni." Oricum, iti doresc succes cu acvariul tau.

simi
 
Forum Index » Profile for simi » Messages posted by simi
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com