da, sticla in care sa dai 2 gauri in laterale, una pentru IN cu diametrul pompei pe care vrei sa o folosesti pentru alimentare si cealalta pentru OUT, mai mare care sa asigure debitul de intrare refulat de pompa inapoi in display. La fel de bine poti sa pui si o sticla mai mica in inaltime si sus un pieptene....ai mai multe variante constructive, depinde cu iti place.
Decizie inteleapta atat pentru animalute cat si pentru banii tai Fa-l cat de mare iti permite spatiul, nu depasi 50 pe inaltime, la marine fiecare litru conteaza cu conditia sa fie pus bine De vrei sa iasa treaba buna fa-l cu sump Bafta la succes !
ventilatoarele: care dintre ele baga si care trag aer, pe unde ? cred ca 2 ar fi suficiente, unul sa bage altul sa scoata, fara sa indepartezi partea din spate, ar fi mai eficient.
Neoane T5 de 15W...n-am prea auzit, cele mai mici dupa cate stiu sunt de 24w.
Daca are sau nu probleme osmozorul o vezi testand apa de osmoza, e singura metoda, cred.
Fiecare producator de osmozoare spune cat trebuie sa fie presiunea la intrare, verifica chestiunea asta.
Eu nu-ti recomand sa desparti nici cum acvariul, daca vrei ceva estetic fa sump, daca faci asa cum trebuie n-ai sa auzi nimic, poti sa bagi echipamente ascunse, display-ul va arata frumos nu a santier permanent.
Daca vrei sa desparti totusi desparte in spate, cauta prima data echipamentele si doar dupa aceea vezi ce distanta-ti trebuie, daca ai nevoie de ceva filtre pe dimensiuni specifice te pot ajuta cucea mai mare placere.
Membrana se deterioreaza doar daca ramane pe uscat dar chiar si depozitat filtrul el tot ramane plin cu apa. Eu n-am o instalatie permanenta de osmoza, daca-i pot spune asa. Am o instalatie cu pompa booster pe care o tin in debara. Am nevoie de apa, o iau si o montez in vana in baie, fac apa de care am nevoie, o demontez de la retea si o depozitez inapoi cu toate furtunele in sus pentru a nu se goli accidental. Fac chestia asta de vreo 6 ani si n-am distrus nici o membrana pana acum.
Nu esti departe de Bucuresti si nu trebuie sa vezi zeci partial...doua-trei complete e suficient sa nu mai ai aglomeratia asta de informatie, sa separi informatia utila de cea inutila in functie de sistemul pe care ti-l doresti.
Ai si aici pe forum o gramada de exemple.....unele mai simple, altele mai complexe.
Eu la bazinul meu am urmatoarea schema: skimmer, piatra vie si uscata in display, filtru anaerob la picatura in sump, filtru cu pat fluidizat umplut cu antifosfati (po4x4) si cam atat.
....si, sincer iti spun ca nici eu nu stiu ce aditii sa fac, habar n-am, mi-o spun testele de Ca, Mg, fosfati, nitrati, kH.
Orice solutie ai adopta legat de lumina eu zic sa pleci de la situatia finala, adica sa ai o viziune completa a "lampii" si sa o finalizezi in timp. La inceput n-ai nevoie de lumina multa, cel putin in primele 3 luni, cam de minim atat e nevoie pana sa bagi o anemona. Poti proiecta o lampa cu leduri, 20 de 3w e suficient de mare, ia-ti acum radiatorul (sina de dulap Arabesque) sursa, LDD-urile si cateva leduri, nu toate, in functie de buget. Fa-o pe cat posibil upgradabila in asa fel incat sa nu arunci nimic.
Lumina vei avea suficienta dar, din punctul meu de vedere, dimenisunile acvariului tau sunt mult prea mici ca sa tina in viata pe termen lung si in conditii bune 2 clarki si o anemona, vei avea nevoie de minim 50 lt/pestisor.
La volumul total pe care-l va avea bazinul tau un refractometru face toti banii din lume, calculeaza ce inseamna evaporarea a 3 litrii de apa si te vei convinge. Nu sunt adeptul cheltuirii banilor aiurea chiar deloc, un refractometru e un must have.
Da un anunt si poate prinzi pe cineva cu o comanda mai mare dispus sa te ajute.
Daca consideri ca-i prea scump......ramai la scalari, e spre binele tau, crede-ma
Dupa modelul intrebarilor pot considera ca n-ai vazut un acvariu marin si toate componentele cu ochii tai si iti recomand sa iei legatura cu un coleg detinator de marin ce-i aproape de tine, sa-l rogi sa te primeasca-n vizita si sa-ti povesteasca la fata locului cum sta treaba, sa-ti arate componentele, sa-ti povesteasca ce si cum face intretinerea, e mai sanatos sa faci un "drive test" inainte sa dai banii.
Eu zic ca in ambele variante (dimare sau on/off) face treaba necesara, pretul nu-i prea mare, poti lega 5 ventilatoare iar daca are 5 senzori ma gandesc ca fiecare ventilator e cu senzorul lui....mi-au venit deja idei de locuri unde as mai avea nevoie de ventilatoare de gen