[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: ozi
Forum Index » Profile for ozi » Messages posted by ozi
Message
Ai reusit imposibilul: acvariu "plantat" cu apa sarata
Si eu recomand cu black-out de 1 saptamana, urmat de o curatenie si schimb de apa major.
Iar apoi pana nu introduci ceva corali, mai mult de vreo 2-3 ore pe zi n-are de ce sa stea lumina aprinsa.
Eu cred ca tu nu ai impresia ce inseamna cu adevarat natural:
http://adrianabasques.com/gallery/large/Aiduma_0196-4W.jpg
http://www.britannica.com/blogs/wp-content/uploads/2011/02/Corals1.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Timor_Coral_Reef.jpg
http://www.visualphotos.com/photo/1x8355864/coral_reef_scene_with_harlequin_sweetlips_komodo_llp-wat0196.jpg
http://cdn.lightgalleries.net/4bd5ec0079abc/images/R4-070419-313-2.jpg
http://images.inmagine.com/img/radiusimages/rds107/rds107332.jpg
Sper sa-ti priasca
Dar ce nu ati luat voi in consideratie este ca acele reefuri pline ochi de diversitate, iar coralii acoperind toate pietrele este pur si simplu etapa finala a acelui acvariu.
Nimeni nu incepe cu acvariul asa. La faza aceea se ajunge cu chiu si vai abia in 1-3 ani de la startare....si nu se poate face prea mult...decat daca te stimti asa mai "criminal" si incepi sa bagi bisturiul in acvariu ca sa faci harcea-parcea pe acolo ca sa mai vezi un pic de piatra
Din pacate ataca (inteapa) cam orice prinde: corali, alte nevertebrate, pana si unii pesti.
Problema a doua este ca va creste si se va inmultii destul de repede.
Cu cat ii dai in cap mai repede, cu atat mai bine pentru viitor.
Aiptasia...si ai avut dreptate, e de
Va fi nevoie sa scapi de ea pana iti ciclezi acvariul, si cu cat mai repede cu atat mai bine. Altfel se va extinde
koala wrote:
3) Umplu acvariul cu apa preparata... cat timp dureaza ciclarea si ce trebuie sa urmaresc?
4) Care sunt testele pe care e util sa le cumpar / efectuez?
5) Care e perioada de iluminare, la inceput?... am citit ca se face progresiv, dar de la cate ore pornesc? Unde trebuie sa ajung in final cu orele de functionare?

Alte aspecte pe care nu le-am luat in calcul?



3) chiar nu cred ca este nevoie sa iti explice cineva ce trebuie sa urmaresti la ciclarea unui acvariu...este identic cu cea din apa dulce. ATENTIE: nu se adauga mancare de pesti pentru a "ajuta" ciclarea. Desi intr-un acvariu atat de mic, ai putea sa o faci, pentru ca apoi 2-3 schimburi majore de apa mai tarziu si ai scapat de nitratii acumulati din ciclare.
4) daca vrei sa urmaresti ciclarea, atunci teste de NH3, NO2 si NO3 (clar, nu? ), dar nu-s necesare. Un test de pH ar fi bun la casa omului, desi eu sincer nu cred ca este neaparat nevoie. Iar daca te tii de schimburile de apa regulate, nu vei avea nevoie de teste de Ca, Mg, kH, PO4, etc. Dupa parerea mea, cel mai util ramane testul de nitrati care va fi folositor la stabilirea intervalelor schimburilor de apa.
5) la inceput chiar nu ai nevoie de lumina, deci 1 ora pe zi va fi mai mult decat destul. Depinde de cat va dura ciclarea si cand vei incepe sa introduci ceva corali, vei putea stabili ritmul de crestere a duratei luminii. Cand pui primii corali, va trebui sa dai minim 8 ore de lumina pe zi, crescand apoi pana la 10-12 ore.

Alte aspecte ar fi: schimbarea neonului cu unul de spectru potrivit. Poti gasi neon 50/50 (adica 50% actinica, 50% daylight) pentru lampa ta. Si pe ce ai ramas sa folosesti in filtru hang on?!? Recomandarea mea ar fi carbune activ de calitate buna si ceva mediu anti-fosfati/anti-silicati. Daca mai ramane loc, poti adauga ceva mediu poros.
Daca ai fi vrut ceva low-maintenance, nu ai gasit ceea ce cautai cu acvariul acesta mic.
Cu cat este mai mic, cu atat va trebui bibilit si gadilat mai des.
Sa nu cumva sa ramai cu impresia gresita apoi, cum ca si la acvariul mare va fi nevoie de acelasi program de intretinere.
In orice caz, bafta cu micul proiect!!!
Dementiale pozele, abia imi pot lua ochii de pe ele!!!
Felicitari
Eu am observat la saramura mea ca atunci cand nu-mi bag mana si nu bibilesc la ea, parca o duce mai bine.
Iar daca ai incarcatura biologica redusa, si medii de filtrare bune, atunci nici nu trebuiesc schimburile de apa atat de regulate.
Eu marinul il tin la parintii mei acasa, si vin in vizita de 2 ori pe saptamana, mai mult ca sa ma asigur ca totul e in regula, parintii fiind "dresati" numai sa hraneasca pestii.

Programul meu de intretinere a acvariului consta aproximativ in:

Saptamanal:
- curatarea cupei de colectare a skimmerului
- stergerea lampii de sare
- hranit coralii cu mancare speciala
- adaugat de minerale, trace si micro elemente
- magnet vs. algele de pe sticla
Lunar: -
- curatarea filtrelor
- schimb de apa 10-15%
- teste de apa
Bi-anual / Anual:
- curatarea pompelor de apa
- curatarea completa a skimmerului
Multam fain!!!
Dupa ce am luat cainele, m-am potolit
Totusi, momentan locuiesc numai intr-o amarata de garsonieara cu toti copilasii astia.
Pentru toti iubitorii de animale:

Se poate fara skimmer. Cum am mai spus inainte, din cei 3 ani de cand am acvariu marin cu ceva corali, jumatate din acel timp nu am avut skimmer si nu am observat diferente in buna-starea pestilor, coralilor, parametrilor apei, algelor, ABSOLUT NIMIC!!! Daca cauti sanatos pe net, vei vedea ca este o noua "scoala de marinari" experimentati care au renuntat complet la skimmere.
Iar apoi fratilor, ganditi-va ca pana acum vreo 10 ani era de neuzit sa faci un acvariu marin sub 200 L, era pur si simplu blasfemie si era dezastru garantat. Pai uite ca acei "maiestri" s-au inselat amarnic. Drept dovada sunt miile de acvarii nano reef de pe net, care nu numai ca arata DEMENTIAL dar merg numai cu lumina, piatra vie, pompe de apa, filtrare chimica si eventual un skimmer (dar multe nano-uri nu au skimmer).
Apoi ce s-a intamplat cu povestea ca un acvariu de volum mare este mult mai stabil decat unul mic?!? Deci daca smecheria functioneaza de minune la un borcan de 30-60 litri, voi vreti sa-mi spuneti ca la un mamut de 500L treaba sta cumva altfel si ca fara toate caruta de echipamente nu se poate. POVESTI DE ADORMIT PURCEII!!!
Dar decat sa ne contrazicem in nestiire si sa dam cu batul in balta, mai bine incercat sa-i aratam exemple concrete. Eu iti recomand cu drag sa citesti posturile lui pc.ciprian si al lui cisberg....iar daca te plictisesti poti arunca un ochi si peste al meu. Sunt 3 exemple de acvarii mici care o duc excelent cu echipamente "low-tech"....low-tech pentru marine
Este de sine inteles ca o documentare temeinica este necesara inainte de a incepe un asemenea proiect.
Dar daca vrei un acvariu low-tech, cu pesti putini si usor de intretinut, si cu niste corali moi nepretentiosi (zoa, GSP, ciupercute) atunci nu vei avea nevoie de toate echipamentele insirate de kirucd. Acelea ar fi necesare pentru un acvariu reef cu numeroase specii de corali mai pretentiosi care vor "manca" calciul si alte elemente din apa. La ce vrei tu, imi imaginez ca poti scapa lejer si numai cu schimburi de apa lunare de vreo 10% si fara tot felu de aditii de solutii.
Daca dispui de timp, iti recomand sa te uiti pe net dupa acvarii marine nano (care de obicei sunt facute low-tech, fata de acvariile de dimensiuni mai mari). Vei vedea ca poti face un acvariu foarte frumos si cu echipamente mai putine. Iar find un acvarist experimentat nu cred ca vei avea nici o problema de a avea grija de un asemenea acvariu.
Dupa parerea mea, pentru un acvariu marin ce contine corali nepretentiosi ai avea nevoie de urmatoarele (in ordinea importantei):
1) piatra vie de calitate buna
2) curenti de apa puternici (tin piatra si substratul curat si ajuta impotriva algelor)
3) lumina (spectrul este mai important decat puterea in cazul tau, iar daca nu dispui de lumina prea puternica poti pune coralii cat mai sus pe pietre)
4) carbune activ de calitate (care sa nu elibereze fosfati sau alte porcarii); dupa parerea mea este indispensabil in acvariu reef din cauza toxinelor eliberate de unii corali.
5) skimmer cat mai eficient (desi eu nu am avut skimmer 1.5 ani din cei 3 ani de cand am marin, si nu am observat o foarte mare diferenta "before/after")

PS: daca ai de gand sa folosesti canistrele, vor trebui curate mult mai des decat esti obisnuit momentant, macar o data pe luna, altfel risti sa devina "fabrici" de nitrati. Dar asta depinde si de mediile de filtrare din ele. Eu unul nu am instalatie de osmoza, dar se pare ca apa de retea din Toronto este destul de buna incat sa se poate si fara. La tine ar fi riscul de a te umple de alge nedorite.

PPS: si eu am avut fundal de polistiren in primul meu acvariu marin de 70L. Mie mi-a placut la nebunie....dar na, gusturile nu se discuta!!!
Un mic update la cubuleanu meu, ca am luat azi un giant feather duster, 5 nassarius si 3 trochus:

Viermele (nu sta pe loc nici de-al naibii ):

image

GSP:

image

Ciupercutele:

image

Turbanu (l-am adus mai in fata ca inainte era ascuns):

image

Ansamblu:

image

Si un video:

ozi wrote:Filtru underground (pietricele > 2mm) si DSB (nisip < 2mm) nu se inteleg unu cu celalalt. Iar DSB in acvariul iar nu este practic, deoarece ai nevoie de minim vreo 15cm pentru a observa vreun efect.
Daca stii engleza, si esti determinat sa citesti o vreme, uite aici un LINK excelent care vorbeste despre DSB, si avantajele/dezavantajele under-gravel filter .
Filtru underground si DSB nu se inteleg unu cu celalalt. Iar DSB in acvariul iar nu este practic, deoarece ai nevoie de minim vreo 15cm pentru a observa vreun efect.
Daca stii engleza, si esti determinat sa citesti o vreme, uite aici un LINK excelent care vorbeste despre DSB, si avantajele/dezavantajele under-gravel filter .
kirucd wrote:Si am uitat sa precizez, din ceea ce am mai citit pe ici pe colo, se pare ca piatra vie din Indonesia este mai
poroasa decat fiji sau altele asemenea si atunci are un volum mai mare la aceeasi greutate. O sa ma gandesc
daca raman la 60 de Kg sau iau mai mult.

O seara placuta,
Dragos


Intradevar piatra din fiji de obicei arata ca niste bolovani mari, cam rotunzi, destul de densi si greoi. Este mai ieftina, dar nu prea se merita.
Cea din Indonesia este mai poroasa, mai "aerisita" adica cu mai multe gauri si tunele prin ea, si de obicei vine in bucati mai plate (nu bolovani rotunzi).
Ca volum 60kg din Indonezia >> 80kg Fiji.
Wooow, zoasii aia parosi sunt pur si simplu dementiali!!!
Stii cumva oare cum se cheama?
Bloodworms (larve de tantari) congelate...alea freeze-dried (uscate) plutesc si nu le vor manca.
Daca ai noroc poate vor manca pellets, fulgi nu prea cred ca ai sanse...
Bineinteles ca se poate face ceva, intr-o buna zi desigur ii voi face un sump ca la carte unde voi ascunde majoritatea echipamentelor!!! Desi la acvariile reef, chiar si cu sump, tot este nevoie de macar vreo 2 pompe de valuri in acvariu.
Dar momentan sunt student in ultimul an de faculta si am multe alte prioritati si cheltuieli pe cap.
Iar apoi acvariul este la parinti acasa, iar eu vin in vizita de 1-2 ori pe saptamana.
Nu as face sump pana nu e sub observatia mea zilnica...
 
Forum Index » Profile for ozi » Messages posted by ozi
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com