Salutare!
Revin cu intrebari dupa ceva vreme de pauza. Mai intai o poveste:
Acvariul meu nu s-a schimbat prea mult: 50L, 2 FloraGlo 18w (merge cu priza programabila de la 12:00 la 23:00), substrat Jbl, filtru Intern Eheim.
Plantele au ramas aceleasi: o tufa mare de Microsorum pteropus pe un bustean, cateva fire de Heteranthera zosterifolia si niste HC.
Pesti: 3 rasbora, 5 neoni, 2 SAE care s-au marit, un ancistrus si 3 creveti Caridina japonica.
Din lipsa de timp am fost destul de nepasator si am pierdut cei 3 otto, vre-o 2 neoni si azi dimineata un Cardinia.
Apa o schimb cam la 7 zile, fertilizez cu JBL Ferropol si Ferropol 24 si Seachem Excel pt CO2.
Am instalat pt. consum o instalatie de RO cu filtru de remineralizare si apa o schimb direct de acolo (putin incalzita sa nu fie rece rece). La inceput aveam in acvariu un PH de 7 sau putin peste 7, GH 13, KH destul de mare nu mai tin bine minte cat exact dar lucrurile erau destul de ok in acvariu (nimic deosebit cu algele, apa clara pesti voiosi si plante care cresteau la greu - le tundeam saptamanal pt ca nu mai era loc in acvariu.)
Din lipsa de timp si bani am neglijat acvariul si am inceput sa schim apa la 2 saptamani, nu am mai fertilizat si ajunsesem ca tufa de Microsorum sa nu mai aibe frunze verzi, dar negre cu gauri, Zosterifolia abea se mai tinea iar HC-ul crescuse de 15 centimetrii
Ok, mi-am dat cateva palme si am zis ca asa nu se mai poate. Am cumparat din nou fertilizant si Excel (pt ca aveam si o "bomba" de la nutrafin - numai recipientul de la ei ca solutia o faceam singur dar nu tinea mai mult de o saptamana si m-am enervat ca trebuia sa imi amintesc sa iau drojdie, zahar etc asa ca am renuntat la ea si ii dau cu Excel) si vreau sa salvez ce se poate salva.
Observasem ca unii neoni s-au "indoit" si arata cam nefiresc pt un peste asa ca am facut niste teste ale apei. Spre surprinderea mea am gasit:
PH: <6.4 (test facut cu JBL solutie cu picatura)
GH,KH: <1
Am cumparat repede niste
Equilibrium asa ca acum GH ~ 5 dar HK e tot aproape de 0.
Aseara am re-amenajat acvariul intorcand radacina astfel incat tufa de Microsorul sa stea mai in spate. Din pacate am dezradacinat tot HC-ul care se formase destul de compact si a trebuie sa-l tai si replantez (sper sa se prinda) - la fel cu Heteranthera. Azi dimineata am gasit un crevet mort
INTREBARI:
1. Evident PH-ul e prea mic, cum imi sugerati sa-l ridic si pana la cat?
2. KH-ul trebuie ridicat si daca da, cum fac asta si pana la cat?
3. GH-ul e ok 5 sau trebuie mai mult?
Ce sfaturi imi dati?