Clownii stau in hammer acuma. Cand i-am luat, si inca nu aveam hammeru, se jucau in GSP. Dar seara dupa ce se stingea lumina, iar GSP se retragea in "sacul de dormit" si saracii clowni ramaneau boschetari peste noapte. Apoi am adus hammeru si s-au indragostit la prima vedere Anemona a fost ultima introdusa...dar nimeni in acvariu nu indrazneste sa se apropie de ea.
PS: acvariu meu e "batran" face 2 ani in martie-aprilie.
Cand pui ventilatoarele iti recomand ca inaintea celui IN sa pui un pic de filtru fin, gen filterfloss sau vata perlon, care sa prinda praful...ca altfel se impute treaba
Daca vrei sa vezi unde traieste broscanul - Rambo - uite aici am un clip. Este si un vas cu apa care ocupa cam 1/4 din suprafata acvariului, dar l-am scos afara atunci.
Continutul videoclipului urmator poate fii considerat de unii ca fiind neapropriat personelor sub :18:
ATENTIE, nu este pentru cei slabi de inima sau iubitorilor de soricei.
Recomand sa dati volumul la zero, pentru ca pe fundal se aud niste conversatii stupide (we were stoned)
Vezi ca salimetrul plutitor depinde foarte tare de temperatura apei. Daca e mai rece iti arata mai putin, daca e mai calda iti arata o valoare mai ridicata. Cauta pe net, poate gasesti la ce temperatura este calibrat al tau (cred ca poate varia de la un brand la altul). Si apoi stii ca trebuie sa il clatesti cu apa atat inainte, dar mai ales dupa fiecare masuratoare?
Eu mi-am luat pana la urma un refractometru, cam la un an jumate dupa ce am pornit nano reefu, dar spre surprinderea mea ambele aratau aceasi valoare Acuma folosesc tot timpul refractometrul, daca am dat banii pe el deja iar salimetrul plutitor il folosesc la un acvariu brackish cu un green spotted puffer
Chestia cu buretele este cu 2 taisuri. Multi nu folosesc deloc si n-au probleme, alti folosesc dar il curata des (unii chiar la 2-3 zile). Eu am folosit un burete fin sub powerheadul AquaClear50 inca de la bun inceput. Dupa o saptamana e PLIN de mizerie, iar cand il spal iasa o apa maro-portocalie de te sperie Numai de aceea continui sa-l folosesc...ca ma gandesc ca altfel unde ajunge mizeria aia?? ajunge sa fie descompus de detrivorele din nisip si de bacterii, si in cele din urma se transporma in nitrati.
Piatra vie va fi suficienta pentru filtrarea biologica aeroba. Pana se ajunge la bacterii anaerobe in adancul rocilor, dureaza mult mai mult decat aparitia bacteriilor aerobe. (Cel putin asta am citit si eu pe alte forumuri). De aceea ar fi recomandat niste macro alge care sa reduca nitratii.
Dar in acelasi timp, daca schimbi 5L saptamanal nu vei avea nevoie de refugium, skimmer, alte aditii, etc.
Grija numai la temperatura. Cum arata acvariul, e in genul BioCube cu capac etans sau e open-top?
Hehehehe...locuiesc cu sarpele si o ingrijesc pe prietena Am uitat sa mentionez ca toti copilasii sunt cuminti si sunt obisnuiti cu mine (adica nu musca), in afara de broscan care este un gurmand nesimtit si incearca sa mance orice misca in fata lui
Daca speri la bacterii anaerobe in mediile filtrante din compartiment, debitul de 200-250L/h cred ca este inca prea mare. Cel putin cei de la Seachem parca recomanda sa fie sub 50G/h, adica sub 180L/h. Parerea mea e ca mai bine lasi pompa la capacitate maxima si schimbi mediile filtrante cu 1 burete in prima camera (numai ca va trebui curatat saptamanal), ceva medii chimice (carbon de buna calilate, purigen, etc) si eventual un mic refugium in ultimul compartiment. Am vazut pe net cum unii au raschetat vopseaua de pe spatele acvariului, si au pus o mica lumina acolo ca sa lumineze un ghem de cheato ( poza 1 si poza 2 ), dar poti pune lumina si deasupra ( poza 3 )
Lumina care o ai va fi suficienta pentru majoritatea zoanthidelor, dar nu va fi destula pentru cele mai superb colorate (ca de exemplu cele albastre sau roz), care au nevoie de lumina puternica (gen MH).
In orice caz, spor la treaba si bafta in continuare.
Dupa cum zice si titlul, acest topic va fi dedicat tuturor "copilasilor" mei care sunt de origine terestra.
Ca sa nu credeti ca sunt complet nebun la cap, vreau sa mentionez ca lucrez part-time intr-un petshop si de aceea am fost acaparat de aceste vietuitoare exotice. Plus faptul ca discountul la produse este fenomenal, numai arunca jar peste focul deja aprins. Voi incepe pur si simplu cu insirarea puradeilor mei, pentru ca mai tarziu sa adaug cate un post cu pozele si descriptiile necesare pentru fiecare in parte.
In ordine cronologica:
1) Chilean Rose Tarantula (Grammostola rosea) - 2 ani jumate
2) Corn Snake (Elaphe guttata) - 2 ani si cateva luni
3) Emperor Scorpion (Pandinus imperator) - 1 an jumate
4) Leopard Gecko - normal (Eublepharis macularius) - 1 an jumate. si recent am luat inca un pui (de sex opus) care are doar 2 luni.
5) Pac-Man sau Horned Ornate Frog (Ceratophrys sp.) - aprox 6 luni
5) Brazilian Red and White Bird Eater Tarantula (Nhandu chromatus ) - aprox 6 luni
*) Praying Mantis (Mantis religiosa) - dupa cateva luni de vara, a murit cand a venit toamna. RIP
*) Usambara Orange Baboon Tarantula (Pterinochilus murinus) - a murit spontan, dupa vreo 3 luni. banuiesc ca a avut probleme la molting (schimbarea pielii/exoscheletului)
*) Hypomelanistic Honduran Milk Snake (Lampropeltis triangulum hondurensis) - 1 an si jumate. Este sarpele prietenei mele, dar locuim impreuna si eu ma ocup de ingrijirea sa.
acuma treba cu testele este ca niciunul nu este 100% exact. cel putin astea colorimetrice sunt aproximative, indiferent de companie.
eu folosesc testele de la Hagen, dar asta doar pentru ca e ce am aici la indemana. ale mele niciodata nu arata culoare exacta ca cea de pe hartie. trebuie tu sa aproximezi intre cele mai apropiate valori.
din cate stiu eu testele de la API sunt favorizate de multi acvaristi marini.
eu ti-am tot spus cum sta treaba cu coralii. de ce ma faci sa ma repet din nou? sfatul meu este NU !!!
dar acuma sunt banii tai, acvariul tau, si fericirea ficei tale...asa ca faci cum crezi tu mai bine.
aici in Canada sunt preturile destul de mari, aproximativ la fel ca prin EU. in USA sunt preturile cele mai bune, cel putin daca nu punem la socoteala prostiile chinezaresti. desi eu am gasit tot felu de accesorii misto pt acvarii pe ebay, de prin taiwan si hong kong si asta au shipping destul de ieftin. pana acu mi-am luat diffuzor de CO2, niste xmass moss si mai recent lumini LED pentru moonlight, si am fost foarte multumit. chiar astept acuma sa-mi vina alt set de lumini LED pt moonlight, pt ca celelalte deja au aproape 2 ani vechime si nu mai functioneaza decat 1 LED din 4. daca te intereseaza si pe tine, uite AICI . numai $8 si e free shipping oriunde.
Nu stiu ce sa zic cu schimburile de apa...ajuta, dar trebuie sa schimbi destul de multa apa ca sa faca o diferenta. Mai bine faci in mod regulat, o data pe sapt 5% sau la 2 sapt cam 10% din volum. Mai important e sa te stapanesti pe tine de la cumparat alti pesti.
Cei 2 angels probabil au nevoie de mai mult timp pentru a se acomoda. Sunt pesti un pic mai sensibili comparativ cu ceilalati care ii ai acolo. Din ce am citit eu, unii din ei nu se acomodeaza la mancarurile artificiale si eventual mor, pe cand altii nu au treaba si manca flakes & pellets. Cel putin e bine ca ai tai rontaie algele de pe pietre - macar mananca ceva.
Algele ce le-ai cumparat tu le poti da in felul asta: veggie clip Dar pestii mei vin si le manca de la mine din mana, arat cei marini, cat si cichlidele africane.
NO3 de 10 nu e mare lucru. cand ajunge peste 40 atunci trebuie sa iti faci cu adevarat griji, dar normal ca nu vrei sa ajungi acolo.
NO2 de 0.2 nu e o tragedie. toti pestii vor fi ok pana la urma, dar te rog fa o pauza la capitolul cumparaturi...te grabesti si risti sa ai probleme mai severe pana nu ai NH3=0 si NO2=0 nu mai cumpara nimic...ma refer la vietuitoare.
PS: de ce ai oprit skimmeru?
tocmai am dat de un mini-articol despre cum poti sa-ti faci sigur rocile. daca te intereseaza, click AICI plus ca poti gasi pe youtube si video-uri despre asta.
problema cea mai mare este ca ai nevoie de muuuuult mai multa rabdare (de care oricum ai nevoie si daca iei live-rock), intai pana pregatesti rocile artificiale si apoi pana incep sa "prinda viata".
eu mi-am inceput acvariul cu 2 roci uscate (aici se cheama spaghetti rocks) si apoi in urmatoarele 2-3 luni am mai adaugat trepat pietre vii (cam cate 1-2 kg la fiecare cateva saptamani). eu n-am avut probleme cu deciclari sau mini-deciclari din cauza adaosurilor ulterioare de piatra vie. cel putin in cazul meu, la vreo jumate de an dupa ce am pornit acvariul, cu greu iti dadeai seama ca cele 2 pietre au fost uscate initial.
Ca sa-ti dovedesc uite aici niste poze.
Pietrele uscate in primele cateva saptamani. poza)
Apoi vreo 3 luni mai tarziu (niste greenstar polyps au devenit locatarii uneia dintre pietre). poza Iar asta e la aprox 1 an. poza Si inca o poza ceva mai recenta, cu celalalt bolovan (pe asta n-am pus nici un coral). e vorba despre piatra din dreapta.poza culoare aia initiala portocalie a fost inlocuita de alge coraline in aprox 6 luni.
ma bag si eu ca musca in lapte, in legatura cu discutia despre sare. pe la voi nu se gaseste InstantOcean? ca pe aici este optiunea multor acvaristi si din cate am citit majoritatea acvariilor publice folosesc IO. probabil pentru ca este o sare cu "vechime", care s-a dovedit a fi de incredere de-a lungul anilor si la un pret atractiv. eu asta am folosit de la bun inceput, cu exceptia unei pungi de ReefCrystals, dar nu mi-a placut ca era apa cam tulbure dupa ce preparam o galeata.
Vad ca ti-ai luat 2-3 feather dusters gigantice Sunt super misto, dar grija ca au nevoie de mancare o data la cateva zile. Nu cred ca sunt prea pretentiosi la ce fel de mancare, atata timp cat apuca si ei ceva. Pentu asta iti va trebui o pipeta mai lunga, sau un turkey baster cu care sa poti sa dai niste mancare unde este nevoie.
Pestele care "manca" nisipul e un goby, foarte buna achizitie, ca iti va tine nisipul curat!!!
In rest nu prea ma pricep la mancarurile insirate de tine, pentru ca aici in Canada sunt alte branduri in magazine. Dar ar trebui sa fie ok.
Iar cu zemurile alea 2, nu vreau sa-ti "burst your bubble", dar porcotanii aia ti-au vandut ceva de care nu ai nevoie. Deci aia Red Sea Green Success o folosesti numai daca ai macro-alge (care arata mai degraba a plante acvatice, decat a alge clasice) sau corali. Iar a doua, cea cu Iodine, de aia ai nevoie numai daca ai corali (dar poate fi folositoare pt crabi si shrimps cand au nevoie sa-si decojeasca pielea (in engleza se cheama molting), dar oricum exista Iodine in sarea din apa, si nu ai corali care sa-l absoarba, deci nu-i nevoie de aditie suplimentara. Deci nu le folosi deocamdata....eu zic sa le pastrezi pentru viitor. Eventual poate ii intrebi pe aia de la petshop de ce naiba ti le-au recomandat acuma.
Nu stiu de ce a murit unu din crabi....pot fi diverse motive...nu prea cred ca de foame...dar cine stie
pH variaza intre zi si noapte. dimineata parca e cel mai scazut, iar seara inainte de a stinge lumina cred ca e cel mai ridicat. trebuie sa masori la aceasi ora daca vrei sa ai rezultate mai stabile...adica sa nu te sperie ca variaza atat de mult. dar atat timp cat pH e intre 8.0-8.6 esti okay.
Amice Achilles te cred ca-ti plac coralii, dar ai nevoie de rabdare pana ajungi acolo.
Daca o iei incetul cu incetul, pas cu pas, si te gandesti de 3 ori inainte de a face ceva, ar trebui sa ai un acvariu de succes si fara multe batai de cap.
Daca te manca...undeva ... si vrei sa ai acvariu reef (corali) in cateva saptamani, fara sa ai cunostiintele si experienta necesara, vei avea probleme peste probleme, bani pierduti aiurea si o fetita tare tare suparata. Pentru corali iti trebuie toti parametrii apei sa fie excelenti. Pe langa cele enumerate de mine acuma cateva posturi, va trebui sa ai teste pentru duritatea apei, pentru calciu, apoi iti vor trebui substante aditive pentru corali (calcium, magnezium, iodine, strontium & molybdenum, etc) plus ca anumiti corali au nevoie si de mancare pe langa lumina puternica. Deci vei cheltui vreo 300 EURO pentru o lumina decenta (altfel nu poti creste corali), plus lejer inca 100 EURO pentru toate substantele mentionate. Si inca nici n-am ajuns la corali, care te vor costa intre 30-100 EURO fiecare.
Deci cum ziceam....ai rabdare si mai asteapta cateva luni...eventual pana atunci cauta prin magazine corali artificiali din cauciuc sau silicon.