[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: giberica
Forum Index » Profile for giberica » Messages posted by giberica
Message
Nu am reusit sa filmez nimic pentru ca pestii sunt mici iar acvariule e mare, nu se vede nimic . Oricum, e bine ca nu am mai avut pierderi vizible (ce e printre pietre, habar nu am, sper sa nu fie nimic...)

Are cineva idee cum as mai putea creste in mod natural Kh vreo 2-4 grade (cu sau fara crestereas Gh)? S-ar apropia mai mult fata de ce ar trebui sa fie si as prefera sa nu bag diverse substante (poate odata uit, sau nu mai gasesc si nu e bine).

Aragonit sa mai pun pe substrat nu gasesc, si ar trebui sa fie destul de mult. Scoici ar trebui probabil sa pun 100 ca sa se simta...
alinutz80 wrote:Acvariul arata chiar bine si pietrele....
Plantele sunt naturale? Daca da, cred ca le vor manca ciclidele.

Plantele sunt naturale. 3 variettati de Vallisneria, niste Microsorum, ferigi... Sper sa nu reuseasca sa le manance chiar pe toate

alinutz80 wrote:
Din ce vad, parametrii sunt ok...NO2 trebuie sa fie 0 si NH4 tot 0.
Poate ca le ar fi placut un Gh si Kh mai mare...dar e ok zic eu. Nu ma pricep bine la ciclide ca nu am avt niciodata.

Fa o filmare si pune o pe youtube apoi linkul aici sa vedem.

Testul de la JBL la picatura nu are 0 pentru NH4 si NO2, prima culoare reprezinta sub 0,05, respectiv sub 0.01. Din pacate nu stiu daca pot ajunge la NO2 zero pentru ca apa de la retea are cam aceeasi culoare cand o testez. Conform buletinului oficial are NO2 < 0.027 dar nu spune exact cat.

O sa incerc sa il filmez dar nu e usor sa prinzi ceva relevant prin 50cm de apa si sticla...

alinutz80 wrote:
Cat timp ai aclimatizat pestii ? (e una din cauzele decesului dar nu te speria pt ca e normal ca 1 2 sa cedeze....schimbari de parametrii etc.) Nu ar trebui sa moara mai multi.....
Ar trebui sa stii aprox si de la ce parametrii i-ai adus.


I-am tinut ~2 ore, timp in care le-am pus apa cu un paharel din 10 in 10 minute peste apa din pungile in care au venit.
Nu mi-a dat prin cap sa fac un test la apa cu are au venit...
Pana la urma m-am hotarat si am bagat 48 de bucati, 12 din fiecare:

- Elongatus Mpanga
- Caeruleus
- Saulosi
- Rusty

Am zis sa ii iau pui, sa se obisnuiasca impreuna, cu apa, etc, dar acum am alta problema... si mai mare

De ieri pana azi a decedat un Careuleus, si s-ar putea sa il mai urmeze unu. A inceput prin a fi apatic si a sta mult intr-un loc, respiratii rapide, pana nu a mai miscat.

Au fost 48 de pui (2-4cm) care stau de 3 zile in +450L de apa. Acvariul a stat la ciclat 2 luni, chit ca am folosit si culturi de bacterii. Parametrii apei nu sunt de speriat, zic eu, desi poate le-ar fi placut apa mai dura. Pana acum restul sunt in regula...

Temperatura 25C
KH - 5
GH - 8
PH - 7.5, sub 8 (greu de zis cu un test de 3-10, nu am gasit nicaieri rezerva 6-9)
NH4 - sub 0.05
NO2 - 0.05 - 0.1 (e intre culori)
NO3 - 15

Idei, Sugestii?!

Lemon wrote:Pietrele arata senzational si imi imaginez cat sunt de mari luand in calcul dimensiunile acvariului.
Nu ma pronunt legat de pesti, ca nu ii cunosc.


Nu sunt exagerat de mari dar nici mici... am cumparat ~150kg si probabil am folosit in jur de 100...
Dupa multe amanari si frustrari, "capodopera" mea este gata sa fie populat. E frumos, e urat, e bine, e rau... nu stiu. "Atat s-a putut", ca sa citam clasici in viata, si mergem mai departe, adica la populare.

Din start a fost facut cu gandul la ciclide, mai exact mbuna si as avea nevoie de ceva sfaturi/idei cu privire la populare.

Bazinul are 160x60x55 (exterior) iar populare pleaca de la urmatoarele premise:

- nu vreau sa fac supa de pesti. Am vazut bazine unde pestii erau mai ceva ca in conserva. Stiu la ce e buna suprapopularea dar nici asa...
- nu vreau razboaie in acvariu. Am incercat sa fac pesteri si ascunzatori suficiente dar probabil asta poate fi si un dezavantaj, ca le dau motive
- nu vreau sa fie foarte "amestecat", ca si cromatica, dar nici plictisitor.
- femelele sa fie cat de cat colorate, nu sa arate ca niste bibani...

Am facut o lista scurta de specii care sunt disponibile destul de usor din cate am observat si s-ar potrivi.

Cynotilapia Afra Cobue
Labidochromis Caeruleus
Maylandia Estherae Red Zebra
Maylandia Membe Deep
Pseudotropheus sp. Elongatus Mpanga
Pseudotropheus saulosi
Iodotropheus Sprengerae (Rusty)

Problema mea e cum sa le grupez, sa fie bine sa nu fie rau... Am mai multe variante:

+ Afra Cobue sau Elongatus Mpanga
+ Caeruleus
+ Red Zebra
+ Rusty

Sau ceva de genul:

+ Pseudotropheus saulosi
+ Maylandia Membe Deep
+ inca ceva sau nu

In varianta asta ar fi 4 culori diferite cu numai doua specii, ceea ce nu ar fi rau. Problema e ca nu am vazut nici un Membe Deep in realitate si desi unele fotografii arata femelele mai spre portocalii, altele le arata destul de galbene (ca cele de saulosi).

Ca si numar de pesti ma gandeam la un 30-50, si sa vedem pe parcurs ce se intampla... se inmultesc, se imputineaza...

Daca are cineva alte idei, astept cu interes.




koala wrote:Nu te chinui cu sticla laminata, ca o sa te coste mult...


Sa zicem ca am "o pila" si o iau la pret de producator . Din pacate nu are si sticla de 12, ca nu am mai avut discutiile astea... Astept niste preturi si mai discutam.
koala wrote:Eu am taiat multe geamuri aici: http://www.afloriceliglasscom.ro/contact.php
[...]NU te baza pe faptul ca o sa stea cineva sa iti faca calcule si sa iti scrie mailuri! Du-te pana acolo si vezi care e treaba.
Eventual, poti sa suni si sa intrebi daca au geam de 10mm... dar, pentru detalii si comanda, trebuie sa te duci acolo.


Multumesc, am sa le dau un telefon sa intreb ca idee si dupa aia nu e problema, ma duc si discut. Faza e ca la unii nici nu ai unde sa te duci, ca m-am uitat pe siteul de prezentare si nu era nici o adresa, doar un formular de contact. Iar altii, gen CristalBrad, au o fabrica intreaga... De calcule ma ocup eu, ei ar trebui doar sa imi raspunda la doua intrebari simple: daca au sticla de 12 si cat costa mp + alte servicii (debitare, cantuire)

Apropo, sticla laminata a folosit cineva pentru fund? In loc de fund dublu o sticla gen 8.8.2 (2 sticle de 8mm si o folie de 0,76). Oare folia aia afecteaza mult transparenta? Ma gandesc ca un 8+5 laminat nu ar avea moarte
koala wrote:- In mod evident, un bazin mai inalt (55-60cm) este mai bun. Nimic de comentat aici... eu te sfatuiesc doar sa nu faci rabat la grosimea sticlei. Atat!


Sunt total de acord doar ca am doua probleme: cei la care am apelat pentru acvariu complet mi-au propus sticla de 10mm (chiar si la 200x50x55) si nu reusesc sa gasesc un furnizor pentru comanda mica la grosimea asta. Daca aveti idei la cine pot sa apelez in zona Bucurestiului, ar fi super. Am incercat la cristalbrad dar nu mi-au raspuns la email.

koala wrote:- prima intaritura se lipeste de peretii acvariului, la partea superioara... la mine, e sticla de 10mm, latime = 50mm.

- a doua intaritura logitudinala se lipeste pe deasupra... practic, se dubleaza grosimea "ramei".



Multumesc, acum am inteles. Cele de la partea de jos nu se vedeau in poza si nu pricepeam de unde sunt aia 20mm
Multumesc de raspuns. Stiu acvariul tau, e foarte tare. Din pacate nu am loc de unu de peste 2m acolo unde vreau sa il pun dar iau in calcul pentru viitor, in alta locatie

Ideea cu inaltimea este ca il vreau pentru ciclide si multi mi-au spus ca pentru niste pesti frumosi si sanatosi ar trebui sa iau in calcul minim un 60. Iau in calcul si varianta cu sticla de 12, incerc sa caut niste preturi. Din pacate s-au dus vremurile cand sticla la un acvariu de marimea asta costa 100 de euro (nu mai zic de manopera ). Intaritura transversala nu cred ca ma deranjeaza foarte tare... adica cel putin nu estetic, oricum va avea capac.

koala wrote:Intariturile sunt formate din 2 bucati (10mm) late de 5cm lipite intre ele... deci, de jur-imprejur am o "rama" groasa de 20mm.


M-a bagat in ceata oarecum chestia cu "20mm" asa ca vreau sa fiu sigur ca am inteles bine.

Fiecare bucata de sticla de la intarituri are 5cm. Adica ceva ca in poza, corect?
Salut din nou

Daca zilele trecute am pus o intrebare in legatura cu un stand, acum urmeaza cateva in legatura cu bazinele. Desi nu am mai facut asta am citit multe topicuri si am vazut o multime de filmulete, asa ca ma bate gandul incerc sa lipesc eu singur acvariul (sau ma rog, cu ceva ajutor ca nu o sa fie chiar mic). Nu stiu daca e o idee buna dar ofertele pe care le-am primit de la diverse firme/persoane care se ocupa cu asa ceva au fost, dupa socoteala mea, nejustificat de mari.

Intrebarile pe care le-as avea sunt mai mult legate de "proiectare", decat de executie in sine. Mai exact, bazinul va avea 180x60x55 inaltime si conform calculatorului de la Aquatools cu o sticla de 10mm ar avea un factor de siguranta de 3.5. Suficient probabil, cu intariturile de riogoare. Intrebarile mele ar fi cam asa:

1. E suficient? (apropo, ofertele pe care le-am primit erau toate cu sticla de 10)

2. E nevoie de fund dublu sau doar intarituri pe fund? (ofertele pe care le-am primimt erau doar cu intarituri)

3. De obicei cam ce latime au intariturile? Calculatorul de la Aquadec sugereaza 50mm latime daca alegi optiunea de intarituri dar mi se par cam inguste.

4. Sticla de 8 ar fi suficienta pentru intarituri sau tot de 10? (ma gandesc doar in ideea de a fi acvariul mai usor)

5. Este nevoie de intarituri perimetrale sau ar fi suficient ceva doar longitudinal si una pe mijloc? As prefera una din variantele de mai jos (de preferat cea doar cu intaritura transversala pe mijloc si longitudinale). Intariturile sunt desenate la 5cm latime, mai putin cea de pe nijloc care e desenata la 10cm

koala wrote:- legat de greutate... il faci din 2 bucati, pe care le asamblezi in casa.


Ar fi o idee.

koala wrote:- legat de poze... mie mi se pare ca profilul ala e mai mare decat 40x40, da' oricum nu conteaza.


Posibik, greu de zis. Intre timp am vorbit si cu un inginer constructor care desi nu e specialist in contructii metalice macar are habar de constructii, rezistenta materialelor, etc si zicea ca un profil 50x30x3 pus pe inaltime ar fi ok. Latimea conteaza mai putin decat inaltimea si nu e mare diferenta intre 50x50 si 50x30 (pus pe inltime)

koala wrote:- legat de filtrele alea... pe vremuri, se numeau "filtru gutiera". O solutie tehnica buna si sigura, dar care arata ca reaku. Uite aici, o discutie de la noi de pe forum: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/27574.page


Multumesc, am sa citesc. In mintea mea standul ala va fi imbracat la un moment dat cu totul, sa se vada doar sticlele acvariului, ceva gen ca in poza dar poate cu vedere si laterala. Asa ca ma intereseaza mai putin partea estetica. Dar despre asta vorbim cand ajungem la acvariu
ocean wrote:De ce doar de 55 inaltime? Daca o sa vrei sa tii scalari sau discusi o sa te bucuri daca sunt mai inalte fa-le de h 60


Nu prevad sa vreau scalari, discusi sau alti pesti "plati", nu sunt genul meu. Oricum daca incep sa ma duc in sus ajung la tavan cu ele.

Humbert wrote:cred ca ar trebui macar coltare din alea la fiecare colt, nu doar in spate


Aia ar fi cel mai simplu, nu e problema. Nu le-am desenat dar m-am gandit...


koala wrote:De acord cu Humbert...
- "ochiometric" vorbind (fara sa ma bazez pe cunostinte de specialitate) si eu as pune inca 2 "picioare" pe lateralele lungi din spate... si sus si jos, desigur.
- as folosi un profil mai zdravan (50x50x5), pentru ca inaltimea "picioarelor" este destul de mare si mi-ar fi frica sa nu flambeze.


As putea sa mai pun doua intarituri pe verticala dar ar trebui sa mai ies in exterior cu inca 4cm, altfel nu imi mai incape un bazin de 60 latime

Cu profil mai mare.. nu stiu ce sa zic... ansambulul are ~100kg asa cum e. Cu un profil de 50x50x5 nu il mai bag in casa.

Nici eu nu am cunostinte de specialitate si sunt cam in dubii dar l-am aratat unui prieten care e diriginte de santier si el zice ca ar tine... Mai jos sunt niste poze de la niste tipi prin Singapore. Nu pare teava mai groasa de 40x40 si pe inaltime nu au nimic, doar jos la picioare dar eu nu am picioare, toata baza sta pe sol.


PS. Ce parere aveti de filtrarea din ultima poza?
Salut

Am in cap niste idei care implica 2 bazine mari de 180x60x55 amplasate pe un stand, unul peste celelalt plus unul mia mic la baza. Am facut un desen al standului asa cum il vad eu dar nu stiu ce sa zic...

Ce parere aveti? Tine, nu tine? Teava 40x40x3.
narcis wrote:Lasa melcii in pace!!! Tu doar asigura-te ca au ce sa manance si calciu destul sa nu li se gaureasca cochiliile.


Eu ii las dar sunt cam urati verzi asa, plus ca ma gandesc ca algele alea pot prolifera daca prin ocazia.
Spre exemplu am observat unele plante care de la un timp par "murdare", cu ceva depuneri pe frunze. Nu stiu cat de bine se vede in poze mai ales fara un termen de comparatie dar la bacopa se vede ca frunzele din varf, mai noi, sunt curate iar cele mai vechi sunt "murdare".

Lumina -de cand am vazut melcii verzi- am scazut-o de la 8 la 7 ore pe zi (9-13, 17-20) si nu stiu daca pot sa o duc mai jos fara sa afectez plantele, ca nici nu e foarte multa/puternica.

Pe de alta parte, de mancare au dar de calciu nu stiu ce sa le fac. Eu am o apa mai ciudata, cu Gh mic (in jur de 3-4) si Kh mai mare (8-9), cu Ph pe la 7.5. Din cate stiu eu nu pot creste Gh fara sa cresc si Kh si Ph, si dupa aia dau in altele...



Desi -zic eu- in acvariu nu am alge (in afara de mazga verde ce se face pe sticla), pe melcii pomaceea au crescut unele verzui. Am dat cu degetul pe unu dar nu se ia. Sa incerc cu o periuta de din?i? Pe "uscat" sau cu o solutie ceva? (gen easy carbo sau apa oxigenata, eventual diluate cu apa)
Liv wrote:Ai grija ca frunzele peste care trece apa (sau sint stropite constant - linga spray bar)arata cam la fel (daca nu chiar mai rau) si la mine.


M-am gadit si eu ca poate fi asta, mai ales la ce filtru am si pe unde tot ajung plantele. Si poate sunt prea aproape de lumina, de aia am facu inaltatorul ala.

In alta ordine de idei, dupa 3 zile de kh minus am ajuns la Kh 8 si Ph in jur de 7.3 - 7.4. E greu de zis exact cu testul ala de 3-10 de la JBL. Am sa mai pun azi o tura si dupa aia probabil doar la schimbarile de apa, in apa de schimb.

Si cum mosul a fost baiat finut si anul asta mi-a(m) adus un test de apa mai complet din care a rezultat:

NH4 < 0.05
NO3 cam intre 0.5-1
NO2 < 0.01
Fe greu de zis dar tot foarte mic, reactivul nu a ramas nici incolor dar nici nu s-a colorat in mov cum arata pe grila de la test ci undeva spre galben, deci cred ca a reactionat ceva pe acolo dar nu suficient (ieri cand am schimbat apa am pus Profito care are si un pic de fier)

Si Craciun Fericit la toata lumea
Liv wrote:La mine arata asa.. Am primit-o din Targu Mures.


Pai de aia e verde asa, e ungureasca . A mea e de aici, romaneasca adevarata, probabil de aia e galbena, nu de la apa sau lumina.
Liv wrote:Cel mai bine despre KH- e sa-i intrebi pe altii care l-au folosit. Cred ca trebuie dozat constant ca sa isi mentina efectul.


Sunt ferm convins ca trebuie folosit constant. Cel putin pus in apa de schimb, la fiecare schimbare, proportional cu cantitatea


In alta ordine de idei, dupa 2 zile de pus cate 5ml de Kh- a scazut Kh de la 10 la 9. Am pus azi inca 5 si maine cand fac schimbul de apa masor din nou si mai pun in apa de schimb.

Plantele de suprafata nu arata bine... Se ingalbenesc si unele chiar "ruginesc". Ma intreb daca nu cumva poate fi si de la lumina care sta la doar 6-7 cm de luciul apei (desi asta ar trebui sa fie o probleme doar la cele de suprafata, nu si la cele de pe fund, care o duc la fel de rau...). Pentru ori eventualitate am bricolat din ce am avut la indemana un inaltator pentru capac. Cand gasesc niste tabla din aluminiu sau zincata il fac din tabla, ca sa mai reflecte si din lumina)
Liv wrote:vecine


Abia dupa ce ai scris m-am uitat la detaliile de la pofil. Eu sunt mai incolo, in sat (ca nici macar comuna nu e)

care te lasa la 3 minute pe jos de unde sta.


Sa inteleg ca ai fost pe acolo? E casa omului nu un magazin? Ca eu de pe site si de pe google maps reviews aveam impresia ca e macar asa, un magazin la poarta. Ma gandeam sa ma duc asa intr-o zi, sa vad ce mai au intresant

Si vezi ca KH- parca reactioneaza mai ciudat - asa mi s-a parut mie - sa il dozezi cum scrie pe site.


Azi am pus 5ml de Sera Ph minus. Pe el scrie 5ml la 20 de litri cand Ph si Kh sunt peste 7, dar nu scrie la ce valori le coboara. Si mai zice sa fie dozat pe parcursul a mai multe zile, dar nu zice exact cum.. adica daca la 60 de litri de exemplu trebuie pus 5x3=15ml odata, si apoi peste cateva zile la fel, sau cei 15ml se impart in mai multe reprize... Asa ca am pus si eu 5ml in 20 de litri de apa, ca era ziua sa fac schimbul si mai vad maine daca s-a schimbat ceva
Liv wrote:Din cite am citit e bun. Masterline e tot produs in Romania.

Va trebui sa faci gauri in capac. Daca ledurile nu se racesc bine au viata scurta. Combinat cu umiditatea foarte ridicata de sub capac o sa aiba viata si mai scurta.


Multumesc. Vad ca e un magazin in Branesti care vinde Masterline. Eu sunt in Pantelimon deci e aproape, asa ca probabil o sa ma orientez spre ei. Oricum voiam sa iau si un Kh minus de la ei, sa incerc sa duc Kh ala macar la 6, daca nu mai jos. Momentan incerc cu ceva de la Sera dar daca merge o sa am nevoie pe termen lung...

Momentan tin capacul intre-deschis dar o sa dau si gauri, desi probabil o sa fie nevoie si de niste ventilatoare la vara... om trai si om vedea...
Liv wrote:Deci as zice ca mai degraba ai iluminat slab. Sa ai grija ca benzile flexibile au obiceiul sa se desprinda daca le-ai lipit cu ce e pe ele. Ar trebui sa mai adoagi ceva lumina.


As mai adauga dar nu prea mai e loc sub capac... si tare ma tem ca o sa se incinga rau atmosfera acolo, mai ales vara, ca si benzile astea led face ceva caldura

Chiar si asa Egeria ar fi trebuit sa creasca destul de bine. Eu a trebuit sa renunt la ea ca este prea invaziva - a durat vreo 3 luni pina sa scap de toate bucatile de Egeria ratacite printre plante - creste foarte bine si plutitoare. Si Limnobium ar trebui sa mearga bine.


Stiu ca ar trebui, asa zice toata lumea.. dar socoteala din targ nu se potriveste cu cea de la mine din acvariu . Egeria s-a facut mari si a ramas fara frunze, Najas e maronie si ea si foarte fragila.. daca pun mana pe ea se rupe.

Cred ca ti-ar prinde bine Masterline All in One (daca poti si Carbo). Folosit cam 25-30% din cantitatea recomandata - ai acvariul slab plantat.


O sa ma interesez, sa incerc si asta... de produsul asta stie cineva ceva? https://acvatica.ro/magazin/fertilizare-completa-micro-macro-fier-plant-serum-lichid/ Nu stiu cum am dat de ei, pare companie romaneasca si nu m-ar deranja sa incurajez producatorii autohtoni
 
Forum Index » Profile for giberica » Messages posted by giberica
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com