[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: gothic33
Forum Index » Profile for gothic33 » Messages posted by gothic33
Message
Gabi C wrote:Cu unu singur nu ai ce face.Depinde pe final cit de " serios " tratezi hobby ul. Sau cit esti dispus sa investesti in acvariu. Pentru a avea " date corecte " asupra ce se intimpla in bazin e bine in timpul ciclarii sa ai teste de nitriti, amoniac, apoi daca bazinul este plantat si vrei sa stii cam ce valori ale nutrientilor ai in apa e bine sa ai teste de NO3, PO4, si Fe . Un tester permanent de CO2 iti va indica unde te situezi cu valoarea CO2.
Astfel de teste sint cam scumpe in prima faza dar te scutesc in mare de a avea un esec cu bazinul.


mersi de sfat


eu le-am vazut si pe astea postate de tine pe la hornbach dar l-am luat pe asta pentru ca am vazut ca are mai multe teste incluse : NO2 NO3 GH KH PH CI si C02 dar o sa cumpar si unul din cele postate de tine, multumesc
Gabi C wrote:Genul asta de teste nu sint elocvente.Trebuie sa iei teste dedicate pentru a avea rezultate reale.


ce fel de teste imi recomanzi? eu credeam ca asta este dedicat pentru a testa apa
EduardB wrote:Aplicatia de pe telefon: ce zice?

In orice caz, zona mediana fiind de aceeasi culoare, presupum ca ai bagat testul in apa plata.

Am incercat sa il "citesc" cu telefonul.
Contrastul din foto nu este suficient de bun ca sa "zica" telu' ceva. (si Nokia al meu este un telefon de jena)

Poate o foto, imediat ce faci testul, ar fi buna.


ce aplicatie folosesti?
Ma poate ajuta cineva sa citesc testul asta de apa de la JBL ca-mi prind urechile, e primul meu test si pare ca cele patru casute de la duritatea apei nu sunt ok dar vreau parerea unui cunoscator. Multumesc anticipat
Maab wrote:Nu fi retinut daca vrei sa primesti informatii. Pai sau 8 sau 10 ore? Lumina o tii pornita 8-10 ore continuu, fara pauze? Pentru un acvariu la ciclare este foarte mult timp. Foloseste o priza programabila si da lumina cate 4 max 6 ore in macar 2 reprize zilnice.


depinde de programul meu dar in general intre 8 si 10 ore o tineam
Maab wrote:Nu baga nici un fel de substante chimice mai ales ca e in timpul ciclarii.Trebuie sa elimini cauza si nu efectul. Umbreste cumva acea zona- pune o planta care sa creasca peste anubias, ia niste plante de suprafata etc. Cat timp sta aprinsa lumina?
8-10 ore
ID Sorin wrote:Pana acvariul nu se echilibreaza, algele de tot felul raman o problema.
Acvariul este destinat pestilor sau crevetilor?
PS: Ancistrusii coabiteaza cu toti pestii din cate cunosc si nu au treaba nici cu crevetii.
pesti vor popula bazinul,ma gandeam la ceva solutii chimice din comert momentan
ID Sorin wrote:Mie problema mi-a rezolvat-o Ancistrus. De nota 10 chiar! ??
Am avut alge brune pe Anubias (plin).
Curat in 2 zile cu 2 pesti
voi incerca varianta ta dar deocamdata n-am pesti,merci
Acvariul are aproximativ 3 saptamani si momentan nu are pesti ci doar plante,filtrul e unul intern in care folosesc in jumatate burete iar în cealalta jumatate siporax,lumina e 2x30w t8,am folosit o capsula cu bacterii pentru ciclare si cam atat, problema este ca pe echinodorus ?i pe geamul din spate unde lumina e mai puternica au aparut alge maro la culoare,am incercat sa sterg frunzele plantelor dar se pare ca sunt foarte aderente si nu se prea duce,cu sticla acvariului o rezolv prin razuire dar cum scap de algele de pe plante?
Silviu Man wrote:
gothic33 wrote:
Humbert wrote:
gothic33 wrote:ce daca a mai fost explicat? Intreb pentru ca mai multe pareri ale unora cu experienta sunt bine-venite


daca sunt bine venite mai multe pareri, atunci prin definitie asta inseamna ca nu s-a explicat BINE )

dar nu mi se pare ca e cazul aici, mie mi se pare ca ce a zis koala a epuizat subiectul
cred ca tu nu intelegi ca vreau parerea mai multor oameni si nu am spus ca nu a explicat cineva bine dar pur si simplu experienta fiecaruia poate fi impartasita tocmai de asta unu nu schimba apa 25 de ani iar altul saptamanal,ce nu pricepi?


Pai este scris mai sus : pentru ca depinde de gradul de plantare a acvariului, de popularea lui, filtrare, chiar si lumina sau gaz. Daca ai o plantare masiva, mai ales cu plante cu crestere rapida, iar fauna are o masa biologica mica, plus o filtrare foarte buna ... schimbi apa rar sau doar completezi. De aici inainte apare problema, ca fiecare acvariu este combinatie de n luate cite n (sper ca mi-am amintit bine enuntul, matematica a fost pentru mine subiect de fuga ). Asadar, nu exista raspunsuri multiple ci raspunsuri nuantate. Experienta fiecaruia te ajuta numai daca faci studiu de caz.


merci
MSI wrote:Treaba cu schimbul de apa este simpla.

Schimbi cat ai si cand ai nevoie. Totul depinde de cat de multa poluare a apei exista si ce consumatori de nitrati exista, totul raportat la volumul de apa.

Cel mai practic lucru pe care il poate face orice acvarist si elimina dilema asta complet este sa isi ia un test dedicat de NO3 ( <50 RON, repet, test DEDICAT de NO3, NU BANDA!, test la sticluta cu reactiv). Asa masori exact cat No3 ai in bazin si schimbi apa cat sa ramana tot timpul sub 10.

Schimbul de apa se face in raport direct cu nivelul No3. Daca ai mult si nu are ce sa-l consume, schimburi mai dese, frecventa si cantitatea schimbata se adapteaza la fiecare bazin in functie de No3.

O reteta de genul X% la Y perioada de timp, universal aplicabila nu exista.

Silviu Man wrote: Asadar, nu exista raspunsuri multiple ci raspunsuri nuantate. Experienta fiecaruia te ajuta numai daca faci studiu de caz.


Sunt total de aceeasi parere cu Silviu.
Last edit:
Apa prea curata nu exista.



merci
Humbert wrote:
gothic33 wrote:ce daca a mai fost explicat? Intreb pentru ca mai multe pareri ale unora cu experienta sunt bine-venite


daca sunt bine venite mai multe pareri, atunci prin definitie asta inseamna ca nu s-a explicat BINE )

dar nu mi se pare ca e cazul aici, mie mi se pare ca ce a zis koala a epuizat subiectul
cred ca tu nu intelegi ca vreau parerea mai multor oameni si nu am spus ca nu a explicat cineva bine dar pur si simplu experienta fiecaruia poate fi impartasita tocmai de asta unu nu schimba apa 25 de ani iar altul saptamanal,ce nu pricepi?
Humbert wrote:gothic, hai ca s-a mai explicat si nu e greu, trebuie doar sa te gandesti putin de ce facem schimburi de apa.

este o diferenta intre urmatoarele 2 intrebari:

1. este posibil sa nu schimbi apa X ani si totusi sa ai succes cu acvariul?
raspuns: da, este posibil, daca stii foarte foarte bine ce faci, adica ai multe plante care mananca nitratii, pui fertilizare pentru microelemente, ai lumina nici prea multa nici prea putina, ai multi pesti care sa produca mult CO2 samd - cum e cazul tipului din clip
poti sa ajungi la un echilibru intre toate elementele astea, nu e imposibil, e doar foarte greu si exista cai mai usoare

trebuie mentionat ca se poate intampla sa ajungi la acest echilibru si din intamplare, pur si simplu nefacand nimic, dar sansele sunt f mici si sigur o sa moara niste pesti/plante

2. ar trebui sa nu schimbi apa timp de X ani?
raspuns: nu, pentru ca e foarte riscant, risti sa-ti transformi acvariul intr-un cimitir
ce daca a mai fost explicat? Intreb pentru ca mai multe pareri ale unora cu experienta sunt bine-venite
ocean wrote:S-a mai spus de multe ori: o apa clara nu inseamna o apa de calitate la fel cum o apa tulbure incarcata cu aluviuni(vezi cazul discusilor salbatici) nu inseamna o apa proasta, singurele lucruri ce iti arata realitatea sunt starea pestilor(daca doar supravietuiesc nu inseamna ca sunt biine) si testele de laborator dedicate, nu cele polivalente acelea sunt apa de ploaie. Experimente din astea aventuriste cu schimburi din Pasti in Craciun iti permiti cand ai pesti acolo de cativa lei si lenea e cucoana mare, ia sa ai pesti de ~80-100+ euro bucata sa vezi ce harnic devii cu schimburile si analizele cand bagi sute de euro sau mai mult numai in pesti
Deci astea sunt povesti? https://m.youtube.com/watch?v=F00nqNAFisg
Adevarul este ca are bazinul plin de plante si doar vreo 12-15 pesti de mica dimensiune dar totusi schimbul la 6luni pare imposibil si claritatea apei e foarte buna, multumesc pentru sfaturi
o intrebare care stiu ca s-a tot pus dar tot nu inteleg din ce am citit schimbul de apa se face saptamanal in proportie de 30% 40% 50% fiecare cum crede de cuviinta dar am un amic care are un acvariu de aproximativ 3 ani si zice ca el schimba apa la 6 luni si doar completeaza ce se evapora rareori si asta ma bulverseaza rau de tot,adica e indicat sa se schimbe saptamanal sau se poate si foarte rar doar ca nu este indicat?
koala wrote:
gothic33 wrote:tot la fizica m-am referit si eu cand am spus ca scaderea volumului de apa scade presiunea,scuze daca te simti deranjat dar am simtit ca-mi raspunzi ce nu ma priveste

Nici un deranj, nu e bai... si cu mai putina apa o sa faca aceeasi burta, pentru ca presiunea pe geam depinde de inaltimea coloanei de apa. E a doua oara cand iti spun treaba asta.


doua bare longitudinale ar rezolva problema?
koala wrote:
gothic33 wrote:intrebarea mea era alta nu sa fac intarituri

Intrebarea ta denota ca nu stii cu ce se mananca treaba asta, asa ca ti-am dat un simplu sfat practic... care sa te ajute sa rezolvi problema.
Daca vrei explicatii, atunci tre' sa stii ca "burta" aia se datoreaza presiunii pe care coloana de apa o exercita asupra geamului.
Dincolo de calcule matematice, parametrul care influenteaza presiunea este "inaltimea coloanei de apa". Atat si nimic altceva!
Nu conteaza CE volum de apa ai in acvariu, ci doar CAT de inalta e coloana de apa!
Plm, cam asta a fost lectia de fizica aplicata.

tot la fizica m-am referit si eu cand am spus ca scaderea volumului de apa scade presiunea,scuze daca te simti deranjat dar am simtit ca-mi raspunzi ce nu ma priveste
koala wrote:
gothic33 wrote:100x40x50 fara intarituri

Nu te vad bine!

- ori consideri (mental) ca acvariul are doar 40 cm inaltime, asa ca-l umpli doar pana la nivelul corespuzator (37-38 cm).
- ori te apuci si lipesti ranforsari superioare... niste bucati de sticla, lipite pe marginea de sus. Uite AICI

intrebarea mea era alta nu sa fac intarituri
 
Forum Index » Profile for gothic33 » Messages posted by gothic33
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com