[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Shubi
Forum Index » Profile for Shubi » Messages posted by Shubi
Message
Rog sa mutati discutia la skimmere, mi se polueaza topicul inovativ
Ai desfacut cutia de nopox, nu cumva ti-or bagat aia o juma de vodca ?
Tre sa dai mai multe ca inca n-am terminat
Ai ceva in mess
Domnule, aici se lucreaza, cu berea-n fata....dar se lucreaza
HBOT wrote:
Variind debitul de trecere prin primul reactor si adaugind o sursa de carbon cu eliberare lenta (dar asta este un punct despre care il las pe shubi sa povesteasca) poti controla fie rata de denitrificare a reactorului, fie productia de bacterii pe care ti le poate furniza acest reactor.


Da, un punct dureros.
Cu totii stim ce se intampla cu sursele astea de carbon.
Dupa starea de agregare sunt lichide si solide, cele lichide trebuiesc adaugate injectat (seringa ori pompa de dozare) iar cele solide trebuiesc invartite de le ia ameteala, altfel se fac muci, lipesc, etc.
Exista totusi 2 variante pertinente alcoolicilor lenesi (il aveti pe Koala si subsemnatul drept exemplu )

1. pungile osmotice - elibereaza lichidul treptat in apa in baza principiului osmozei, avem aici pungile Deltec )
2. carbon solid cu eliberare lenta, am gasit cu ajutrul lui HBOT dupa lungi cautari acest produs chiar in curtea JBL sub denumirea "JBL BIONITRATE EX" iar producatorul spune asa:
"JBL BioNitratEx in saltwater: In rare cases, the bacterial nutrient, which is included in the JBL BioNitratEx substrate, can be eluted. This causes a bacterial cloudiness in the saltwater. The activated carbon catches the eluted carbons (the food source for the bacteria) and prevents a possible bacterial cloudiness in the water "
Dar la noi se schimba problema pentru ca este sursa perfecta de carbon intr-un filtru cu recilculare alimentat la picatura, bacteriile vor consuma o cantitate direct proportionala cu cantitatea de nitrat, "peletele" fiind inerte si fara a se face muci. Initial acestea se comercializeaza in saculeti fara sa fie necesara miscarea lor, nu sunt lipicioase.
Va urma
Putintica rabdare domnu` Kiru, trebuiesc efectuate teste, modificar, teste.
O sti mai bine ca doar esti DIY Master-ul nostru.
Daca va fi de competitie va fi prezentat cu lux de amanunte asa cum am prezentat si palnia de mai sus, daca nu...ce sens are ?
Ce sa zic, nevasta comoda.
Poate organizam la vara ceva impreuna
Cu dedicatie catre domnu` Levi, sa traiasca "La multi ani !"

DSC_0352
DSC_0350
DSC_0349
DSC_0344
DSC_0307
DSC_0305
Vei fi surprins cat de mic poate fi.
Sigurul impediment pe care l-am gasit pana in momentul de fata este zgomotul facut de catre pompa de aer, un compresor ar fi ideal pentru cineva care sta la casa.
Si mai interesant ar fi o butelie de oxigen pentru cineva care are unde sa o pozitioneze.
La eliberare gazul se raceste cu efecte benefice, chiar terapeutice asupra apei sarate
Atat timp cat el functioneaza nici nu ma intereseaza unde este, prefer sa-mi ocup timpul liber cu alte chestiuni mult mai placute, sa ma joc cu aia micii de ex., sa-i scot in parc
Imi place la nebunie acvaristica de recif, este hobby-ul meu de suflet dar nu vreau sa-mi petrec viata masurand redoxuri si facand schimburi de apa in timpul liber care si asa-i destul de limitat.
Baieti, o petrecere ca-ntre alcoolici cand dezvoltam ?
Am plecat de la idee sustinuta de HBOT aici pe forum, avand in vedere ca am un CNC router si ceva resturi de material.....i-am dat bataie.
Deocamdata nu stiu cat va mai dura, va fi in functie de timpul meu liber disponibil. Tot ce pot sa spun pana in momentul de fata este ca are cateva mari avantaje:
-skimmeaza si o face bine
-nu "toaca apa" nedistrugand microfauna
-nu incalzeste apa, din contra, daca ai un spatiu in beci, pivnita si tragi aer de colo, vara vei avea nevoie de incalzitor uneori )
-consumul de energie este de sub 1/4 fata de un skimmer venturi
-costul de productie este de 1/4 din pretul unui skimmer venturi
-il poate construi orice betiv cu traforaj si o bucata de acrilic

Mai sunt dar va las sa le savurati cand va fi gata, functional
No dragilor, pana acum am citit dar vazand ca in sfarsit s-a prins cineva de smecherie, testata si constatata functional demult de mine, tin sa confirm faptul ca Iulian are dreptate in afirmatiile de mai sus cu o singura exceptie. In reactorul anaerob trebuie sa masori potentialul REDOX atunci cand alimentarea cu apa se face discontinu, ajutat de o pompa peristatica care porneste si se opreste in functie de semnalele transmise de catre sonda.
La alimentarea continua a reactorului (in functie de volumul acestuia, in cazul lui Koala maxim 70 litrii pe zi), bacteriile aerobe vor consuma rapid oxigenul inca din primul reactor ramanand ca bacteriile din reactoare 2 si 3 sa se ocupe de o descompunere anaeroba)
Procesul de "amorsare" al reactorului se poate face si natural dar pentru o grabire a procesului va fi ajutat cu sursa de carbon, in speta NOPOX, il prefer fiind produs certificat de firma serioasa dedicata acvaristicii, vodca e pentru alcoolici iar otetul de sezon
Si de ce sa stea Koala cu sticla de vodca in mana, stresat, sa se intrebe "sa pun ori sa nu pun, as pune da nu ma lasa sufletu` " (inghitand sec ) ), doar nu s-o pune sa bea nopox , e mai sigur si pentru noi alcolicii )
Dupa amorsarea sistemului, procesul va continua natural, numarul de bacterii din medii va fi direct proportional cu cantitatea de oxigen respectiv nitrat/fosfat din apa.
reglajul se va face efectiv din robinet dar nu este nevoie de un reglaj fin.
La iesirea din reactoare nitratul va fi 0, asta inseamna ca in maxim o saptamana va circula intregul volum de apa prin el iar completarea in urma testelor saptamanale cu ABC+ si rectificarea lunara cu A, B, C va permite eliminarea schimbului de apa.
O permite la mine, intr-un bazin plin de duri, de 7 luni, cu 2 pesti de talie mare (hepatus, flavescens) si 9 pesti de talie mica (clovni, bicolor, filefish, cleaner) folosind un singur reactor cu volum de 5 litrii si skimmer Deltec 1455. De ce n-ar face fata la Koala avand 3 reactoare inseriate pe o singura platforma cu un Beckett ?
Desigur, veti spune ca un coral poate trai si rau dar cred ca mi-ati vazut bazinul, nu-i cazul sa mai comentam aspectul asta, e de locul 3
Toate la timpul lor ca doar imi desfasor activitatea de hobbyst in folosul comunitatii
E aiurea sa stam de vorba fara prezentarea rezultatelor.
Cu eductor nu ai acelasi efect. Una este sa concentrezi jetul de fluid, sa-l faci turbionar si alta este sa formezi un jet rotitor. Inelele au 19 mm grosime nu 50 dar asta nu conteaza având în vedere ca formeaza un corp comun. Pâlnia are efect de aducere gravitationala a peletelor la punctul de contact iar partea activa se afla la baza vârful conului. Cine are ochi de vazut pricepe.
Sincer sa fiu, am facut si teste legate de skimmare, exista un proiect în lucru si testare iar pana în momentul de fata va pot spune ca va schimba un pic punctele de vedere legate de folosirea diferitelor pompe pentru skimmere.
Si eu tot asa m-am prins, folosind palnia dupa care am tras un reverse engineering
Intreaba-ma
Ca are capac sau nu...n-are nici o legatura.
Si nu-i nici un secret pentru ca-mi place sa impartasesc cu voi
E alba ca n-am avut nervi sa frezez in plexiglass 8 placi de 10 astfel incat sa ajung la inaltimea dorita.
Asa ca am frezat Forex. Ii multumesc pe aceasta cale lui Adi Radu, in calitate de furnizor
Cu sistemul prezentat mai jos, o pompa de 500 lt/h poate agita fara probleme 2 lt de pelete.

Aveti mai jos ansamblul care la baza are un disc gaurit cu gaurele de 0,5 mm

Part1
Part2
Assem1
Mare multumire !
Da, recunosc ca-s dependent de un consum de energie catmai mic.
Pentru ca factura si pentru ca incalzit apa.
De ce sa foosesti o pompa imensa pentru a face acelasi lucru pe care-l face o pompa mica.
In stanga aveti o pompa JBL de 1000 lt/h, in dreapta o ompa Eheim de 500 lt/h.
Ambele functioneaza normal, corect, la maxim.
Cantitatea de biopelete este identica.
Secretul sta in partea alba
La oprirea curentului biopeletele raman in recipient 100%.

Engioy video :



Ii multumesc lui @Koala, el habar`nare dar fara el acest filmulet n-ar fi fost posibil
Da, le faceam pe la vreo 1 azinoapte, ora la care apare si Koala acasa, la el nu la mine, ciufulit de la un majorat
Niste betivi domnule
Pentru o pereche de "Nemo" si cativa corali nepretentiosi n-ai nevoie de conditii speciale iar investitia e una decenta, maxim 1000 lei, cu o intretinere de 50 lei lunar.
 
Forum Index » Profile for Shubi » Messages posted by Shubi
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com