[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: DraghiciC
Forum Index » Profile for DraghiciC » Messages posted by DraghiciC
Message
Pestii betta, in general, nu vor ca apa in care locuiesc sa se miste prea mult, de aceea sta ascuns cand e pornita pompa. Asta inseamna ca trebuie sa faci ceva ca sa reduci miscarea apei.
Pe de alta parte, orice filtru ca sa isi faca "treaba" trebuie sa functioneze non-stop, nu cu intreruperi dese si mari. Bacteriile care descompun amoniacul au nevoie de flux constant de apa pentru a le aduce hrana. Fara hrana mor = filtrul nu descompune amoniacul din apa.
Cat despre temperatura, REPET: ultimele zile au fost mai reci. Verifica temperatura apei. Nu cred ca ai 28 de grade Celsius in acest moment. Asadar, are nevoie de incalzitor. Nu trebuie sa existe variatii mari sau rapide de temperatura.
Daca aia neagra de deasupra bolului e pompa de apa, atunci nu pare sa contina material pentru filtrare biologica (adica o suprafata de care sa adere bacteriile care fac filtrarea: burete, ceramica, siporax, matrix, spartura de lava, biorings, etc.). E clar ca are nevoie si de asa ceva si ramane valabila recomandarea cu pompa de aer si burete.
Buna dimineata!
Este greu sa primesti un raspuns corect, intrucat lipsesc niste informatii esentiale:
1. Nu stiu cum arata pestele inainte sa fie bolnav! Din ce cred eu semnele de boala actuale sunt: solzi mai albi pe cap si ceafa, banda verticala mai decolorata de deasupra inotatoarelor pectorale si branhii si ochi rosii si edematiati. Daca am dreptate, probabil este o problema a calitatii apei peste care s-a adaugat o infectie bacteriana sau fungica.
2. Nu inteleg ce inseamna pentru tine pompa de recirculare, de ce merge doar 2x2 ore pe zi, unde e filtrul si cum arata. Presupun ca nu ai incalzitor, ceea ce e o greseala in acvariile pestilor beta, care ideal au nevoie de 26-28 de grade. Intr-un volum de apa mic, temperatura variaza rapid, iar in ultimele zile a fost mai rece. Filtrul de carbon nu isi are rostul decat daca ai facut in prealabil ceva tratamente medicamentoase si incerci sa scoti medicamentele din coloana de apa. In rest, e inutil si, dupa un timp, poate deveni chiar daunator eliberand in apa produsii toxici pe care i-a retinut in timp.
Asadar recomandari:
- pune pestele intr-un alt recipient de minim 5 litri de apa curata, declorinata si la temperatura de 28 grade Celsius
- pune acest recipient undeva intr-o zona de semiumbra si unde nu sunt variatii mari de temperatura a mediului ambiant (nu langa usi sau geamuri, aer conditionat, calorifere, etc)
- nu lua cu tine din acvariul vechi decoratiuni; s-ar putea sa retina multe materii in descompunere sau sa nu fie ideale pentru un peste betta
- in acel recipient ii trebuie un filtru. Daca poti lua filtrul din acvariul vechi (dar sa scoti carbonul) foarte bine. Daca nu poti, atunci o pompa de aer si un burete ar fi suficient.
- daca pestele inca mananca, ii poti da 1-2 granule pe zi, dar nu mai mult pana isi revine
- in apa noua poti pune si o lingurita rasa de sare neiodata la 10 litri de apa, doar o data la inceput.
Sansele sa-si revina sunt mici, dar se poate. Depinde de cat timp este in starea asta, daca inca mai mananca sau nu. Bafta!
Postarea este de acum un an. Si intr-adevar aveam un acvariu pe care il tineam fara melci si de aceea aveam asasini, insa timpul m-a invatat ca un acvariu cu melci e mai sanatos si mai stabil. De aceea, acum am melci ramshorn si physa in acvariu.
Doresc creveti RCS sau alte neocaridine. Accept si donatii in Bucuresti sau pot da la schimb:

- pietris 2-4 mm nou, aspect natural
- cateva plante (rotala, vallisneria, etc.)
- acvariu SH de 60 de litri

Ne intelegem noi cumva. Contact prin mesaj pe site.
Salut, Andrei! Ti-am lasat ieri un mesaj privat.
Salut! Ne poti spune si noua cam cat te costa sticla normala pentru acvariul asta?
Imi cer scuze ca nu am mai raspuns aici pe forum. Am primit multe solicitari azi pentru acvariu si pana la urma a ajuns la un cuplu de incepatori. Sper sa-l foloseasca cu succes.

Se poate inchide acest subiect!
Salutari tuturor! Acum ceva timp am primit prin donatie acvariul asta http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/46309.page de la colegul nostru de forum opincarul. Eu nu mai am nevoie de el, asa ca il donez la randul meu cui ii trebuie.
Metoda de contact: Whatsapp 0746836057
Ridicare personala: zona Grand Arena, Sector 4, Bucuresti
Esti sigur ca este "apa verde“, adica microalge? S-ar putea sa fie tanini eliberati de lemnul natural din acvariu.
Salut! Bine ai benit pe forum.

1. Este un mascul veiltail full red.

2. Masculii sunt in general agresivi, mai ales cu alti masculi de betta. Sub nici o forma nu pot aupravietui doi masculi adulti in acelasi acvariu. Femele pot fi adaugate intr-un acvariu cu un mascul, dar numai la acvarii de peste 60 de litri, pentru ca acolo femelele pot fugi, se pot ascunde si agresivitatea va fi portionata catre toti pestii din acel acvariu, nu doar impotriva unei femele. Deci pe scurt, nu poti adauga o femela.

3. Da, temperatura apei este importanta. Nu trebuie sa existe variatii mai mari de 2 grade in 24 de ore. Asta inseamna ca si atunci cand schimbi apa trebuie sa pui apa cam la fel de calda. Betta se reproduc la 28-30 de grade Celsius, insa pentru o viata lunga si sanatoasa se pastreaza la 25-26 de grade. Vara nu e nevoie de incalzitor, insa iarna probabil ca da. Oricum monitorizeaza temperatura cu un termometru. Temperatura de 32 de grade nu e recomandata niciodata.

4. Intrebarea e gresita. Nu conteaza daca sunt granule sau fulgi. Eu prefer granulele ca sunt mai usor de numarat cand il hranesti. 4 granule pe zi in medie. La fulgi, e mai greu sa portionezi. Ce fel de mancare? Orice cu un continut ridicat de proteine. Exista granule de betta, granule de discus, tetramin original. Eu prefer sa variez, nu in fiecare zi acceasi mancare. Frecventa ideal a hranirii: 1 data pe zi, 6 zile pe saptamana.

5. Da, orice peste are nevoie de intimitate. Ce ai pus tu in acvariu, nu are nici o treaba cu mediul lui natural de viata. Ideal e sa-i oferi ce are el in salbaticie, adica un substrat cu multe plante naturale, curenti slabi sau deloc, zone umbrite si zone de odihna. In actualul tau setup, probabil va supravietui, dar nu va fi fericit.

6. Poate supravietui in 6 litri, dar recomandat ar fi macar un 24 de litri. De ce? Pentru ca acolo ai avea loc de un filtru intern mic sau filtru cascada, de substrat si plante, poate chiar colegi de apartament (dar nu alti pesti betta).
Nu recomand folosirea de apa din Marea Neagra. Contine cantitati mari de sulf si azot, precum si poluanti organici si chimici. Mai bine iti prepari tu apa cu sare.
Cat despre ingrijirea pufferilor, nu stiu. Nu am avut.
Daca tot stam in casa, eu zic sa scriem si sa citim:

Acvariul prezentat in acest jurnal are 5 saptamani si un pic de la "udare" , insa a trecut prin mai multe "necazuri". V-am povestit anterior cum am fost nevoit sa grabesc introducerea pestilor dupa doar 2 saptamani de "ciclare fortata". Acum vreau sa subliniez cateva aspecte.

1. E a treia oara cand folosesc spartura de piatra vulcanica la un acvariu. Prima data am spalat-o in galeata, clasic. O clateam si de 20 de ori si tot nu se spala perfect. In plus de asta, a durat o vesnicie sa spal 5 kg. A doua oara, am pus pe rand intr-un minciog si am spalat piatra sub jetul de apa direct de la chiuveta. S-a spalat mai bine, insa tot a durat cateva ore intrucat reuseam sa fac manevra cu o cantitate mica deodata. A treia oara, adica la acest acvariu, am decis sa cern printr-o sita toata spartura si sa o pun asa in acvariul gol, urmand ulterior sa adaug apa peste. De fiecare data a fost vorba de piatra vulcanica noua, nefolosita. S-a tulburat si acum apa la inceput, dar nu prea mult. Insa la fiecare operatiune asupra substratului si uneori chiar la schimbul de apa (cand pun apa mai cu viteza in acvariu) se tulbura cate putin. Se observa la suprafata, acolo unde bate lumina mai aproape particule fine in suspensie. In 24-72 de ore dispare absolut orice urma. Alt gen de tulburare a apei (de la ciclare/neciclare) nu am observat.

2. Vineri, pe 13 martie, am plecat cu familia si ne-am izolat la tara pana pe 22 seara cand a trebuit sa ma intorc eu la Bucuresti din cauza serviciului. Din acest motiv, acvariul proaspat infiintat a fost complet nesupravegheat timp de peste 9 zile intregi. Ce s-a intamplat? Fauna (5 pui de scalari, 2 pui femele de guppy si 1 melc neritina) a supravietuit fara mancare si fara schimburi de apa. Saracii au mai trecut in iarna printr-un episod asemanator care a durat 14 zile. Flora a supravietuit, dar din cauza lipsei schimburilor de apa si a iluminarii de 8 ore pe zi, m-am ales cu alge filamentoase pe geam si plante. Luni seara (pe 23) am schimbat 25% din apa si am adaugat 6 creveti RCS din alt acvariu, incercand sa mai reduc din alge. Maine sau poimaine voi face inca un schimb de 25%. Problema este ca scalarii in general (dar mai ales acum ca erau flamanzi) mi-au omorat crevetii. As avea nevoie de 1-3 ancistrusi, dar va spun sincer ca in Obor eu nu ma duc, iar la Hornbach ezit. E cineva de prin Sectorul 4, zona Brancoveanu care ma poate ajuta cu niste ancistrusi?
Poate ne spune initiatorul postarii unde e limita minima a apei pe acel incalzitor. E clar ca in poza nu se vede. Nu se vede nici vreun termometru ca sa poata spune ce temperatura are apa. Stiti cu totii ca temperatura setata pe incalzitor nu e cea reala a apei. De asemenea, eu cred ca acel capat sta in exterior pentru ca incalzitorul este prea lung pentru inaltimea acvariului, nu pentru ca ar fi verificat cineva nivelul minim de apa suportat de acel model. Mai bine verifica decat sa regrete ulterior.
Salut si bine ai venit in lumea acvaristicii!

1. Link-ul pe care l-ai trimis tu este pentru un e702, nu e902 cum se intelege din mesajele ulterioare ale colegilor. Este bun e702, ba chiar as spune supradimensionat pentru un acvariu cu doar 45 de litri reali. Dar acvaristii sunt precum femeile: "cu cat mai mare, cu atat mai bine". Existau si variante mai ieftine, dar asta chiar e un filtru bun pe care il poti folosi ulterior si la un acvariu de 80-100 de litri.

2. Motivul pentru care am decis sa iti scriu acest mesaj este ca in prima poza am vazut cum ai pus incalzitorul. ABSOLUT GRESIT. Nu are voie sa fie in exteriorul apei partea superioara. Risti sa se arda rezistenta (filamentul) si, mai ales, sa fierbi pestii. Oricum iti trebuie un termometru pentru a verifica temperatura apei.

3. Nu mai adauga niciodata "gazon din curte" sau lucruri experimentale in acvariu fara sa intrebi.
Salut! Nu stiu cata experienta ai tu in domeniu, dar ai facut cateva lucruri diferite fata de cum faceam eu. Incerc sa fiu succint:

- Acvariul TREBUIE sa fie fara substrat. Daca femela va elibera icre vor cadea in substrat si masculul nu va putea sa le duca in cuib

- Acvariul nu trebuie sa contina filtru care misca apa. Eu am reprodus betta intr-un acvariu fara niciun filtru. Unii pe youtube folosesc o piatra de aer, dar eu nu recomand: cuibul va fi stricat de miscarea apei, aerul introdus va fi mai rece decat apa etc. Daca totusi vrei ceva pentru ciclarea acvariului, pune material ciclat intr-un saculet pe fundul acvariului. Eu nu am folosit nimic de genul. Am pus apa maturata de cel putin 1 saptamana si multe plante naturale.

- Plante naturale DA (cat mai multe)

- Lumina DA (24 din 24, 7 din 7)

- Motivul pentru care tu nu reusesti sa reproduci in momentul asta e ca cei doi nu sunt pregatiti. De obicei pregatirea inseamna hrana multa si de calitate (multi folosesc hrana vie, merge si fara), apa de calitate (unii folosesc frunze eliberatoare de tanini). Daca masculul e pregatit, va face cuib de bule cu sau fara femela. Ala e semnul ca e pregatit. Femela cand e pregatita va avea un saculet mic, alb, iesit inafara, pe unde ies icre. Posibil sa aiba si dungi verticale (nu orizontale) pe corp.

- Un alt lucru EXTREM DE IMPORTANT pe care nu il spune aproape nimeni este faptul ca betta se reproduc de obicei doar cand sunt tineri, adica incep intre 6 luni si 11 luni. Apoi pot sa mai repete scenariul de cateva ori, dar daca i-ai cumparat din petshop probabil ca sunt deja "batrani".

- Cand ii pregatesti, trebuie sa-i tii separat, fara sa se vada intre ei, la 25-26 de grade Celsius. Cand ii pui impreuna pentru reproducere si apoi, cand ai pui mici, trebuie sa ai 28-30 de grade. OBLIGATORIU acvariu acoperit. Trebuie mentinuta umiditatea in aer si temperatura identica precum cea a apei

Nu insinuez ca asta e singura metoda de reusita, dar eu asa am avut succes. Mult noroc!
dan.pavelescu wrote: Foarte probabil sa ai parte curand de apa laptoasa (bloom bacterian)


Pana acum, in 16 ani de tinut acvarii, nu am avut niciodata apa laptoasa, nici macar tulbure. Singurele momente in care nu era limpede cristal era dupa ce agitam substratul cu vreo plantare sau curatenie. O sa revin cu o precizare daca acum se va intampla asa ceva. De mentionat ca pe interiorul geamului este un strat fin de praf de lava rock. Stiu sigur asta pentru ca dupa ce trece melcul, geamul ramane mult mai curat si se vede apa perfect limpede. Si in plus de asta, pozele erau la 5-6 ore dupa montajul lemnului si plantatul in substrat. In realitate arata mult mai bine. E adevarat ca nici camera de la Huawei P9 Lite nu ma ajuta sa va arat prea bine culorile. Oricum raman cu ochii tinta pe acvariu.
Salutari tuturor! Revin cu un update:

M-am gasit constrans de timp ca in doar 2 saptamani sa fie acvariul complet gata, ceea ce nu e ideal si nu recomand nimanui; deci nu faceti ca mine. Si totusi ce am facut?

La fiecare 2-3 zile de la pornirea filtrului am adaugat bacterii ca sa grabesc procesul de filtrare. De lunea trecuta, adica la 24-48 de ore de la pornire, am adaugat un guppy de vreo 3 cm in acvariu ca sursa permanenta de nitrati. Dupa 24 de ore s-a format un strat de proteine la suprafata apei, desi exista o agitare serioasa la suprafata. Am mai adaugat bacterii si am eliminat proteinele cu prosoape de hartie si prin schimbarea apei "de la suprafata". Ciudat a fost ca nu s-a format acea mazga si in alta parte (nici pe geam, nici pe lemn, nici pe pietre). Dupa ce am scapat de biofilm, am adaugat si al doilea guppy. Nu s-a mai format acel strat din nou.

Duminica, adica fix la 1 saptamana de la startare, am scazut apa la 30% si am inceput decorarea cu plante. Am lipit pe lemn cu Loctite superglue gel destul de mult java moss, pe o piatra un pui de java fern si niste ludwigia repens in fata pietrelor. La reumplerea acvariului, am fost profund dezamagit de aspect intrucat lipiciul s-a albit si iesea in evidenta de sub moss. Stiind insa ca mossul va creste si il va acoperi, am incercat sa-mi accept greseala estetica. Acum, la 24 de ore de la lipirea plantelor, albul acela abia se mai vede. E adevarat ca am avut si mult moss la dispozitie, asa ca nu am facut economie.

Dupa cateva ore, dupa ce s-a mai limpezit apa, am introdus si cei 5 pui de scalari pe care ii aveam, alaturi de un melc neritina, dar si cei doi bureti pe care ii aveam in acvariul de 45 de litri. Practic acum, pana vineri, voi avea 3 "filtre" in acvariu, dintre care cei 2 bureti fiind colonizati de peste 6 luni. Planific ca joi seara sau vineri sa scot buretii si sa ramane doar filtrul negru din colt. Repet, nu e nici pe departe ideal, dar o sa avem musafiri multi in acest weekend si unii o sa doarma in acea camera de vineri seara. Trebuia sa termin pana atunci.

Va las mai jos si cateva poze facute aseara, deci la vreo 5-6 ore de la aceste schimbari, apa fiind usor tulbure de la praful de pe lava rock:

https://imguh.com/image/65wLd

https://imguh.com/image/65Nwe

https://imguh.com/image/658i2

In total o sa folosesc bacterii ca pentru 1000 de litri, desi acvariul are doar 90 de litri net, ceea ce inseamna o supradozare, dar nu cred ca exista vreo contraindicatie. Daca exista vreun incepator care citeste acest jurnal, ar trebui sa stie ca o ciclare corecta dureaza minim 4 saptamani, ideal 6. Eu am incercat sa accelerez acest proces cum am stiut eu mai bine.
Acvariul a fost umplut cu apa sambata si duminica. De duminica este pus in functiune si "filtrul". Am pus 2 litri de apa din celalalt acvariu, ca sursa de nitrati. De asemenea, am pus si solutie Filter Biostart de la Sera. Volumul efectiv de apa este de 90 de litri.

https://imguh.com/image/6e3P8

https://imguh.com/image/6em9K

Am avut ceva scurgeri pe langa tevile din spate. Le-am desfacut si le-am restrans de mai multe ori. Sper sa nu mai pice in continuare.
Am pus pietrele si lemnul in pozitia pe care eu o cred finala:

https://imguh.com/image/68sFW

https://imguh.com/image/68Xug

Am bagat filtrul si incalzitorul. Cred ca in weekend-ul asta il bag la apa.
O sa pun si cateva poze (neimpresionante) din prima zi:

https://imguh.com/image/gcQhv

https://imguh.com/image/gcknt

https://imguh.com/image/gctgy

https://imguh.com/image/gcC1q

Sub acvariu este pusa o bucata de polistiren extrudat (nu expandat) de 2 cm grosime, imbracat in banda izolatoare neagra. Mi se pare ca arata decent, fara sa atraga atentia. Sper sa nu stric biroul ca abia l-am cumparat.

PS: Daca nu se vad bine pozele, poate ma ajuta cineva sa le "repar".
 
Forum Index » Profile for DraghiciC » Messages posted by DraghiciC
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com