[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: ozi
Forum Index » Profile for ozi » Messages posted by ozi
Deci asa cum credeam, esti pe low-tech cu lumina, ceea ce inseamna ca e OK pentru piatra (alge coraline), pentru pesti si toate celelalte. Dar pentru corali, cum am zis in celalalt post, ar fi posibil NUMAI SI NUMAI DACA ii pozitionezi cat mai sus pe pietre ca sa fie cat mai aproape de lumina.
Cu skimmeru credeam ca te-ai lamurit deja...ti-au raspuns cativa oameni (cu diferite pareri)...dar asta e CHESTIA: nu exista "reguli batute in cuie", fiecare isi da cu parerea dupa cunostiintele si experientele proprii. Nu stiu ce altceva mai astepti....vrei sa vina cineva sa-ti spuna cu mana pe inima ca este OK, nici o problema? Sau sa-ti spuna altcineva ca NU este OK si vei pierde totul. Nu vei primii astfel de sfaturi, pentru ca este o zona destul de gri (adica nici ALB, nici NEGRU).
Si la urma cozii, sa zicem ca iti spune cineva sa nu opresti skimmeru din nu-stiu-ce motiv....o sa iti chinui fetita sa doarma cu zgomot, sau iti vei baga picioarele in el de sfat si in el de acvariu, si iti vei lasa fetita sa doarma linistita in pace????
Lampile T5 sunt mult mai bune, adica de intensitate mai puternica, decat cele clasice T8. Dar ai uitat sa mentionezi cati Watts au tuburile.
Deci cred ca ai putea sa cresti niste ciuperci/mushrooms, zoas si ceva Leather-corals (Toadstool, Finger, etc) daca le pozitionezi in partea de sus a acvariului, ca sa fie cat mai aproape de lumina. Numai ca TREBUIE sa astepti sa ti se cicleze acvariul complet. Atata timp cat ai NH3 sau NO2 diferit de 0, sa NU pui corali!!!
Piatra poate s-a albit din cauza ca algele coraline au cam murit daca s-au uscat (cand au fost transportate acasa). Eu patesc asta cand curat cate un powerhead (care e cam mov de la coraline), iar cand il pun inapoi in apa tot movul devinde alb pentru cateva saptmani/luni.
Daca vrei numa o pereche de clowni si o anemona (sau alt coral cu tentacule care sa-i gazduiasca (ex: hammer coral)) atuni vei avea o incarcatura biologica ``usoara``. Nu cred ca iti vor creste nitratii prea repede, si nu vei avea nevoie neaparat de un protein skimmer, iar schimburile de apa nu iti vor scoate peri albi in cap (daca nu ai deja )
In schimb daca apoi vei vrea si alti pesti, creveti, alti corali, etc atunci normal ca vei avea probleme cu nitratii.
Sorry amice, dar eu nu iti fac lista de cumparaturi.
Eu ti-am dat sfaturi cum sa procedezi corect, adica adaugand 2-3 pesti la interval de o saptmana. Incepe cu ce vrei tu....iar apoi pana saptama urmatoare cand iei alti pesti, te mai poti informa pe net despre una si alta.
Bafta in continuare!!!
Pai tu doar ai insirat o gramada specii de pesti si familii de pesti, care nu sunt deloc compatibile.
In acvariul tau sa nu pui mai mult de vreo 10 pesti.
Pestii necompatibili din lista ta sunt Betta, Rainbowfish & Pleco (cresc prea mari pt acvarul tau), Barbs (au obiceiul de a ciupi cozile lungi alte altor pesti), Eels (prea mari si unii sunt agresivi), Gourami (prea mari si agresivi - > daca gasesti Dwarf Gourami atunci e OK si pasnic)
Poti deja sa adaugi niste pestisori, pentru ca acvariul nu se va cicla de unul singur.
Deci bacteriile benefice nu apar in apa curata. Este nevoie de ceva mizerie care sa le hraneasca, apoi se vor inmultii si vor coloniza filtrul, pietrisul si restul acvariului. Dureaza aproximativ 4-6 saptamani pentru a cicla un acvariu. Daca pui prea multi pesti acuma, nu vor fi destule bacterii ca sa neutralizeze toxinele din rahatii lor, iar pestii vor murii.
De aceea trebuie sa adaugi cate 2-3 pesti la interval de 1 saptamana.
Inca ceva - 5 perechi de vivipari + 2-3 cory sunt prea multi pesti pentru acvariul tau. Mai ales ca viviparii vor face pui intr-o veselie!!! Iar viviparii nu se tin in perechi, pt ca masculii sunt mult mai excitati decat femelele si le vor fugarii si innebunii la cap pana le pot ucide. Viviparii se tin cate 2 femele : 1 mascul, daca vrei sa n-ai probleme.
Dar pentru ca ai acvariu asa de mic, eu iti recomand sa pui doar masculi de guppy (ca sunt mult mai frumosi ca femele), si apoi eventual un trio de alti vivipari + "sanitarii" + un mancator de alge (numai cand apar algele pe sticla).
Sau poti face un acvariu numai cu masculi de guppy (+cory+mancator de alge):
image

Eu nu folosec chiller. Un chiller costa cam aproape cat am investit eu in intregul acvariu marin...asa ca nici nu se pune problema (sunt student si n-am bani ). Am AC in apartament si imi tine temperatura camerei intre 24-27 grade indiferent de cei afara.
Protein skimmerul NU este absolut necesar, dar este util in filtrarea apei pentru ca scoate substantele organice inainte de a se descompune in apa si a se transforma in nitrati.
Acvariul meu nu are capac, asa ca pierd multa apa. Trebuie sa adaug cam 3 litri de 2 ori pe saptamana.
Uite aici acvariul meu, daca nu l-ai vazut pana acum: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/11280.page
Alte hobby-uri de-ale mele sunt reptilele si insectele exotice: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/14023.page
Plus snowboarding, skateboarding, berica si ierbica
Iti pot da emailu, sau ID de yahoomess, hotmail, skype, orice vrei....numai ca nu prea intru pe ele, decat cam o data pe luna sa vorbesc cu bunica-mea din Romania. Sunt student la inginerie + toate animalele pe care le am + prietena = nu prea mult timp liber. Sincer sa fiu, cred ca cel mai usor poti vorbi cu mine aici pe forum. Am activitate zilnica....pe cand emailurile le citesc abia odata pe saptamana.
Wooww....ce porcarie ca s-a ars pompa atat de repede. Oare primesti alta pe gratis de la petshopu de unde ai cumparat skimmeru V2? Daca da, eu zic ca merita sa astepti o saptamana. Eu n-am avut skimmer in acvariul meu timp de peste un an jumate, deci crede-ma pe cuvant ca o saptamana nu e mare lucru.
Eu nu prea ma pricep la skimmere....asa ca nu iti pot da sfaturi la care firma e mai buna ca alta...dar in general skimmerele cele mai bune sunt extrem de scumpe. Cele mai ieftine de obicei sunt niste porcarii imputite, cu care numai te chinui si te enervezi.
Testele astea colorimetrice ti-am mai spus ca sunt aproximative...daca iti arata ca ai valori mici la NH3 si la NO2, in realitate pot fi chiar la 0. Trebuie sa te uiti si la pesti. Sunt la fel de frumos colorati, sunt vioi, manca bine? astea sunt semnele cele mai usor de detectat. Cum vezi vrei schimbare la pesti, clar ca este ceva in neregula cu parametrii apei.
Coralina poate fi sub diverse culori: cele mai comune sunt roz-violet, dar pot fi portocalii, verzi si alte culori. Coralina va dura luni de zile, daca nu chiar 1-2 ani pana sa-ti acopere pietrele.
3) Emperor Scorpion (Pandinus imperator) - 1 an jumate
image
Il cheama Darth Vader si este alt copilas de-al meu tare usor de intretinut. Ca mancare ar avea nevoie de un 1-2 greieri pe saptmana, dar din pacate eu nu ii pot da greieri pentru ca se catara pe fundalul interior al acvariului si apoi scapa in apartament. Asa ca ii dau cate un silkworm sau alt vierme mare, cam o data la 3-4 saptamani. Fiind un scorpion ce provine din paduri tropicale, are nevoie de umiditare ridicata, asa ca spray-ez apa de vreo 2 ori pe saptamana, si ii adaug apa curat intr-un vas cam 1 data pe saptamana.
E destul de relaxat odata ce il scot afara, dar pana atunci e un pic mai agitat. Mai incearca el sa ma inpunga cu coada, dar e destul de lent si nu are precizie mare. Oricum veninul sau este comparabil cu cel al unei albine. O singura data m-a ciupit cu clestii de un deget, dar nu a durut.
In poza asta o speriam pe mama ca o sa-l musc de coada
image
Apa veche nu contine bacterii, acestea avand nevoie de un suport pentru a se atasa (exemplu: mediile filtrante). Atat timp cat nu speli filtrul, si il muti repede in bidonul/galeata cu apa din acvariu, totul va fii ok.
Dar inainte sa schimbi substratul...fii sigur ca problema vine de la substrat si nu din alta cauza (poate fi lumina, tuburile trebuie schimbate cel putin la fiecare 8-10 luni). Si exista pastile fertilizante care le poti bag in substratu vechi, la baza plantelor....desi din cate stiu eu plantele nu prea se omoara dupa nisip (mai ales daca e fin, nu le permite radacinilor sa se dezvolte ca lumea)
Cum mai sta treaba cu saramuraÉ Sper ca e totul merge bine daca nu am mai auzit de la tine.
Nu stiu cum de mi-a scapat, dar am uitat sa mentionez ca in sfarsit am si eu protein skimmer de fapt il am de prin octombrie. Este un Red Sea Prizm.
image
Fiindca totu mergea bine fara skimmer, nu am fost prea determinat sa-mi cumpar unul, pana l-am gasit pe asta aproape nou (folosit doar 1 luna) la 1/3 din pret.
Imi place faptu ca este ingust, hang-on, in acvariu intra doar un mic tub si este destul de silentios. Nu cred ca mi-ar placea sa dorm in aceasi camera, dar in sufragerie nu deranjeaza deloc. Ce nu imi place la el este ca oricat ma joc cu nivelul bulelor, tot nu pare sa scoata prea multa zeama. Adica este destul sa-l curat o data la 2 saptamani, iar eu credeam ca un skimmer eficient trebuie curatat de 1-2 ori pe saptmana, nu-i asa?
Din ce-am citit pe net (reviews si forumuri) nu exista nici un skimmer pt acvarii nano fara sump, care chiar sa faca treaba ca lumea. Iar acelea care stau in acvariu arata ca
Red Sea Prizm cred ca este un skimmer excelent pentru un nano, si nicidecum bun pentru acvarii atat de mari precum recomanda producatorii. Eu nu l-as folosii la nimic peste 100L.
In concluzie, eu unul nu pot sa zic concret ca am observat vreo schimbare inspre bine (sau rau) de cand am folosit skimmerul. Parametrii apei se pare ca au ramas neschimbati, iar coralii si pestii par sa o duca la fel de bine ca inainte. Nu vreau sa intelegeti ca skimmere nu sunt folositoare, doar in cazul meu nu am dovezi sa suporte acest fapt. Poate fi si datorita carbunelui ce l-am folosit inca de la bun inceput: Chemi-pure Elite care probabil este mai "agresiv" ca skimmerul.
2) Corn Snake (Elaphe guttata) - 2 ani si cateva luni
image
Poza e ceva mai veche, dar se pare ca alta mai noua nu gasesc acum.
Il cheama pur si simplu V (for Vendetta ) pentru ca are un V pe cap, iar cand era pui nu ii stiam sexul. Dupa coada destul de lunga si subtire cred ca este mascul, ceea ce ma bucura pentru ca am un prieten care are o femela matura, iar prin primavara-vara vom incerca sa-i imperechem.
Este un animal minunat, si extrem de usor de intretinut, un pic mai agitat cand e pui, dar foarte calm apoi. Sunt serpi ce pot fi tinuti impreuna daca terariul este destul de mare si au ascunzatori. Al meu nu a muscat niciodata pe nimeni. Manca un soarece/sobolan la fiecare 1-2 saptamani.

@ djphazer

Imi pare rau sa aud de sarpele tau Se mai intampla si la mine la petshop sa moara cate un sarpe pe an in cauze misterioase.
Iar de iguana mai bine tineai secret faptul acela. smilie
Cum arata acvariu in spate? Chiar nu poti face ceva mai omenesc cu tevile alea ca arata asa...
Kenya tree-ul a mierlit-o pana la urma?
L-ai hranit pe hermitu ala? daca da, normal ca nu il intereseaza algele
Cum se dezvolta coralii sub luminiile noi...ne poti incanta cu o poza noua? asa mi se misca ochii cand vad acvariul tau
Fain, ma bucur sa vad ca frag-urile arata bine si n-ai probleme cu nimic.
Acuma numai rabdare iti trebuie sa acopere pietrele...ceea ce va dura un an, poate 2, daca nu mai adaugi alti corali. dar o sa pastrezi nano-ul cand incepi sa stochezi acvariul mare?
Daca as fi in locul tau, cred ca as muta totul in afara de pietre in acvariul mare, si pe asta nano l-as tine ca frag / hospital / quarantine tank.
PS: ce lipici ai folosit?
Eu nu opresc nici o pompa si nici un filtru cand ii hranesc. Ce, in natura se opresc valurile cand vor pestii sa mance?
Dar de obicei folosesc o pipeta (de la teste de apa) ca sa le dau portii mici, si sa nu ajunga totul in filtru. Mie imi place sa ii dau drumul mancarii in curentul de la un powerhead si sa-i las pe pesti sa o fugareasca.
1) Chilean Rose Tarantula (Grammostola rosea) - 2 ani jumate
image
Il cheama Mr. T si este fiul cel mare. Nu bag mana in foc ca e fiu (sau fica) deocamdata, pentru ca inca nu stiu sigur, dar dupa picioarele lungane tind ca cred ca mascul. Va ajunge la maturitate abia pe la 4-5 ani, iar daca este mascul nu va mai trai prea mult apoi, pe cand o femela traieste pana pe la 20 ani.
Tarantulele sunt probabil cele mai usor de intretinut animale de casa. Au nevoie de 1 greier (sau orice alt gandac, vierme, etc) cam o data pe saptamana, un mic vas cu apa umput o data pe sapt. Depinde daca este de origine tropicala sau arida, poate fi nevoie de un pic de spray cu apa pentru a ridica umiditatea.
image
Nu arunca cubu in acvariu. Daca ai facut-o numai o data, e OK, nu-i problema.
Foloseste un pahar mic: pui un cub in apa si il lasi cateva minute sa se topeasca. Apoi incerci sa lasi toata apa sa curga afara, fara sa piezi mancarea...asta este un trick util, pentru ca "apa" aceea are foarte multe substante organice care se vor transforma in NH3->NO2->NO3 si vrei pe cat posibil sa nu o introduci in acvariu
PS: ai nimerit cu ghinioanele (ai scris corect )
crede-ma ca nu vrei sa se dea la corali, mai ales cat coralii sunt inca mici...i-ar distruge acuma

Forum Index » Profile for ozi » Messages posted by ozi
Go to: