[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: varza
Forum Index » Profile for varza » Messages posted by varza
Message
Da ma refeream la raportul dintre volumul de apa si materialul filtrant ... este mult mai mare volumul de material filtrant decat in acvariile traditionale.Mersi si pt articolul postat , dupa multe nopti pierdute cunosteam deja o parte din notiunile enumerate de kirucd , dar fara a intra in detalii tehnice prea amanuntite , sistemul meu de acvaponie nu este unul complet din mai multe puncte de vedere , iar eu sunt constient de acest lucru iar din aceasta cauza trebuie sa priviti acest acvariu ca unul clasic doar ca are o densitate de plante de 2-3 ori mai mare decat in cele clasice.O sa caut azi despre Matrix si Siporax sa vad care este pe placul meu , matrix din poze pare sa fie ceva roca tratata termic ( perlit , vermiculita ) daca acesta este cazul o sa fac un mediu de crestere numai cu perlit fiindca oricum aveam in plan acest lucru .
Aseara am facut teste no2 si nh4 ca ma certat ocean .... si ce sa zic mersi ocean cred ca azi nu mai aveam nici 1 peste.Aseara ora 2.30, no2 era la 1.25 ppm nh4 era in valori de siguranta 0,25ppm , aceasta urcare brusca de no2 sa intamplat in decursul a 48 de ore de la primele decese care au survenit ( 0.05 ppm in momentul cand au murit primii pesti ) , atunci am fost convins ca radacina de la planta pe care o taiasem putrezea , dar ciudat era ca nu mirosea nimic acru / otetit in mediul meu de crestere .... am curatat filtrele am spalat/curatat toti cei 13 l din mediu de crestere , am schimbat 50 % din apa ( mai mult nu aveam cum) am adaugat iar bacterii benefice , partea pozitiva ca am 2 medii de crestere separate si unul a ramas neatins ma ajuta la ciclare acum ... cred ca asta a fost toata drama
Ok reduc nivelul de no2 si nh4 , sti un material filtrat care poate ajuta fara a avea volum mare ? am 150 l apa + 25 litri nisip + 26 l bile argila .... problema cred ca a fost tot din cauza temperaturii , rata de dezolvatare a bacterilor scade cu 50 % la temp. de 18C , temp. optima fiind 25-30c , am bagat de 2 zile ceva bacterii benefice si am ridicat temperatura la 26-27 cred ca asta ar trebuii sa reduca no2 si nh4 o sa fac un test azi si vad cum stau.
Inainte sa intru in polemici cu tine cred ca am rezolvat problema , am ridicat apa la 26 , tot pare ok pesti sunt activi -1 guppy !
Frunzele nu au contact cu apa ... solanina se gaseste in frunze da.
Chiar acum observ 1 guppy care sta la verticala este singurul cu astfel de comportament mai se ridica mai sta la verticala =)) mai respira mai uita sa respire ....
exact la fel am gandit`o si eu , trebuiau sa fie afectati parametri apei , iar de miros de statut sau altceva nici vorba e atat de buna apa ... chiar nu miroase absolut deloc deloc nimic nu miroase urat , substratul de crestere in care stau plantele ( bilele de argila care au un PH neutru ) miros cumva a legume proaspete , radacinile plantelor sunt albe si nu se afla in stare de putrefactie , apa statuta in jardnierele cu plante nu exista , multumesc mult pentru ideea cu ph o sa maruntesc o bila sa vad daca mai are ph neutru !
Pot sa am incredere in testul de apa de la jbl ?
mi`ai deschis mintea cu ranga ... am taiat acu 1 saptamana si cateva zile o rosie fiindca nu facea fata sistemu cu nutrienti necesari plantelor , dar din lene si nepasare am taiat planta si am scos doar radacinile mari de la suprafata necuratand toata jardiniera , descompunerea acestei radacini de rosii poate sa rezulte in substante care omoara pestii mei ?

Studiez despre acvaponie de 3-4 ani destul de intens daca cumva ai nevoie de ceva indrumare cu cea mai mare placere , binenteles in limita cunostiintelor mele umile nu`s nici chimist , nici zootehnist , nici veterinar , n`am nici o treaba cu domeniile acestea dar sunt pasionat !

Dar aparent cica trebuia sa fie un miros de otet in jardiniera si acesta nu este )
Nu sunt cu acte... dar locuiesc cu a mea de 13 ani impreuna si acum urmeaza mutarea la tara unde taranul modern ... trebe sa fie gata adaptat conditilor pentru a supravietuii mai usor adica urmeaza un sistem profi intro sera ... acvaponia nu este noua , sunt chiar sisteme profesionale care incep undeva la 2300 de euro / 1 metru cub de apa ( pret in care este calculat si sera profesioanala )
Pai consuma nutrienti vitali pt plantele din exteriorul acvariului , si asta inseamna ca trebuie sa suplimentez mancarea ... deja sunt la limita cu capacitatea sistemului de a produce No2 fiindca sunt limitat de numarul pestilor momentan , si dupa experientele cu pesti morti chiar am redus mult mancarea 2-3 zile pentru a rezolva problema , si stiu ca poate suna ignorant dar odata ce le`am asigurat cat de cat locuri pt a se ascunde in acvariu cand se simt amenintati , la ce ar ajuta plantele de acvariu ? imi modifica ceva prin apa ? consuma ceva in plus in minus ? vreun tip de planta care nu o cunosc si fixeaza ceva nutrient in acvariu ? Daca e nevoie pot sa pun si ceva plante , dar in principal motivele pt care acvariu nu este plantat : 1 manca din nutrientii destinati plantelor si 2 face mizerie eu sunt lenes ....
2
Inca 2 poze
DAAAAA un sistem simbiotic asta este, dar nu am vrut sa descriu asa mult sistemul si ce face cat problema mea care am intampinat`o scz de incurcatura
treaba e simpla , pompa de apa scoate apa o urca la o inaltime de 1.65 trece printrun filtru improvizat facut dintro jardiniera de 8 litri care contine Burete , bile de ceramica , bile de argila , si vata de plastic dupa ce a trecut prin jardniera asta ( filtru solide ) apa curge printr`o teava in 2 jardiniere fiecare de 13 l volum ( pline cu bile de argila in care se afla plantele ) dupa care o colectez si iar o trec prin un filtru inainte sa intre in acvariu filtru care e alcatuit din burete albastru de acvariu vata de plastic .
Va rog sa nu fiti asa duri , acesta este un proiect pilot si nu am dorit sa investesc o suma mare in aparatura profesionala!
apa proaspata adaug cate 10 litri la 3 zile la o temperatura ambientala de 23c , la 30c adaug 15 litri la 3 zile , deci apa se schimba 10-15 % din volum odata pe saptamana ... ca vreau sau ca nu vreau eu , in ceea ce priveste temperatura am ridicat`o acum 2 zile la 24-25 situatia pare putin mai buna , dar nu cu adevarat , sare amara adaug deoarece plantele mele manca mg din apa si le dau fiindca am vazut pe mai multe site`uri cum ca aceasta ar ajuta la decongestionarea intestinala ( pesti primesc mancare si de 10 ori pe zi , cantitate ce poate fi consumata in 2-3 minute ) , iar cu no2 si nh4 daca eu nu permit o concentratia mai ridicata de no2 si nh4 atunci rup circuitul de nitrificare al bacteriilor in natura , deci nu am cu ce hranii plantele ... inteleg ca nu fac bine dar din ce am mai citit si eu ( sunt incepator ) aceste valori sunt in limitele normale nu ? Si daca te`am incurcat putin cu sarea trebe sa o lamuresc sa nu ramana asa in aer , sarea amara desi se numeste sare amara nu contine sodiu doar magneziu.Azi o sa urc temperatura in acvariu la 26-27 poate cine stie .... ! A si cu No2 si Nh4 daca poti te rog sa indici niste valori de siguranta in care pot tine pesti ar fi super ok !
Silviu man da am o cantitate mare de plante in afara acvariului ... 2 rosii cherry cu dimensiune de 1.3 m H si o rosie normala iar de vreo 1.6 m h ( toate 3 sunt pe rod am vreo 30 de rosii ) mai am si 2 ardei care iar au intrat pe rod si consuma mg si fier in prostie ... explicatia mea pentru faptul ca nu am deloc No3 (au disparut ) este ca plantele consuma mai mult no3 decat poate sistemul meu de ciclare sa descompuna no2 sau nu mere asa ?
Buna ziua , sunt membru nou pe acest forum, sper sa postez corect nelamurirea mea aici si totodata sper ca cineva sa ma lamureasca si pe mine.
Am un acvariu 200 l cu pesti tropicali pe care il folosesc intrun sistem de acvaponie , sistemul este operational de aproximativ 3-4 luni fara a intampina absolut nici o problema , dar in urma cu 2 zile am inceput sa observ cum o parte din guppy si molly au inceput sa aiba urmatoarele simptome : letargici , inoata la suprafata ori pe fundul acvariului si nu au pofta de mancare. Am pierdut pana acum 3 molly si 3 guppy precizez ca nu prezinta absolut nici un fel de boala sunt in stare exemplara ... singura greaseala pe tot parcursul acestor luni ar fi ca in ultimele zile am lasat apa la 21.5 noaptea care ma duce cu gandul ca poate am activat anumiti paraziti intestinali sau alte tipuri de paraziti care sunt deja existenti in pesti ... tratament nu doresc sa fac , iar din cauza aceasta sper sa fie doar o intoxicatie cu FUM DE TIGARA ... se fumeaza foarte mult in camera iar acvariul nu are capac + ca sistemul de ciclare care asigura apa in mediile de crestere este asigurat prin forta gravitationala iar aerul face contact cu apa in mai multe cascade ....
Acvariu - 200 L
Pesti - 30 neoni ; 4 molly (1 big belly dalmatian ) 2M+2F ; 2 xiphori 1M+1F ; 8 guppy 6M+2F ( era altfel numaratoarea ) ; 1 sanitar cori ; 5 zebre 1M+4F ( din pacate ) ; 4 creveti amano sau nu stiu ce specie mai maricica ; si mai nou 3 melci asasini fiindca am o invazie de melci mici maronii ( sper sa nu fie ei purtatori de boli )
Substrat - nisip 25 L
Decor - cateva pietre de rau
Pompa apa 1200 l/h
Ca filtru e mai putin mai dificil de explicat fiindca e facut acasa redneck style ideea ca isi face treaba zic rezultatele fiind testele de apa realizate cu test kit jbl test lab :
Test 1 - 15.08.2017
PO4 - 0.4 ppm
NO3- 5 ppm
NO2- 0.08 ppm
NH4- 0.05
Ph- 7.5
Gh - 9
Kh - 5.5
O2-8

Test 2 - 26.09.2017
PO4 - 1.0 ppm
NO3- 0 ppm
NO2 - 0.025ppm
NH4 - 0.05 ppm
PH - 7.5
GH - 8
KH - 5
O2 - 10 ppm

Test 3 - 11.10.2017
PO4 - 0.1 ppm
NO3 - 0 ppm
NO2 - 0.05 ppm
NH4 - 0.05 ppm
PH - 7.5
GH - 8
KH - 5
O2 - 10 ppm
Fe - 0.2 ppm
SiO2 >6.0 ppm ( poate sa fie o cauza ? )

Adaug constant si sare amara si fier in cantitati normale.Tin sa mentionez ca mediile de crestere a plantelor sunt bile de argila ( aproximativ 28 L) si sunt curate nu prezinta miros , apa din acvariu la fel fiind foarte curata neprezentand nici un fel de miros dubios ... A da , si nu fac deloc schimburi de apa , dar trebuie sa adaug aproximativ 10 litri de apa la 3 zile in zilele calduroase cred ca mai bine 15-17 litri.
 
Forum Index » Profile for varza » Messages posted by varza
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com