Message |
|
Nu am prea inteles faza cu materialul filtrant...dar e ok, experimenteaza si vei vedea. Sa ne anunti ce iese
|
 |
|
Bafta cu noul proiect, suna tare bine!
Nici eu nu inteleg faza cu carbunii (lemnele arse)...dar poate iexista o explicatie
Plus ca nu inteleg de ce nu adaugi materialul filtrant Eheim substrat in filtrul extern si il pui in acvariu....dar ok.
|
 |
|
Bine ai revenit!
Din ce vad in postarea de mai sus inceputul e promitator.
Ar fi util sa te gandesti sa mai adaugi pe viitor inca un filtru extern.
|
 |
|
EverSad wrote:Procesul este inca in desfasurare.
Hai sa explic:
Bacteriile Nitrosomonas (transforma amoniac in nitriti) au nevoie de o anumita cantitate de amoniac pentru a se putea inmulti suficient incat sa fie eficiente la conversia amoniacul in nitriti.
Bacteriile Nitrobacter (transforma nitritii in nitrati) au si ele nevoie de o cantitate suficienta de nitriti pentru a se inmulti suficient incat sa converteasca nitritii in nitrati la "rata maxima".
Acum, prin eliminarea substratului si restul operatiilor, ai diluat cantitatea de bacterii. (filtrul pe care il ai, nu are cum sa colonizeze cantitatea necesara de bacterii)
Ideea este ca cele care lipsesc, cantitativ se vor forma din nou (in timp) si cantitatile vor fi stabilite de raportul amoniac/spatiu de colonizare.
Personal nu sunt adeptul folosirii aditiilor de bacterii de la petshop. (dar este doar o "pasarica" personala)
Tot personal: Neoanele si fertilizantii, mai pot astepta. (un filtru extern cu material bun si suficient, ar fi prima si foarte necesara investitie)
Adica: vei ajunge cu plantele iluminate bine si fertilizate dar tot cu alge pe ele din motive de amoniac neconvertit.... (si uite asa te intorci la reciclare fara sa ai tot echipamentul necesar)
Absolut in totalitate de acord cu tine, asta am incercat sa spun si eu mai sus, dar nu stiu daca am fost inteles bine, sau nu am vrut sa fiu inteles
|
 |
|
AB1981 wrote:Acvariul are 112 litri brut. Filtru intern Aquael Fan Filter 2 plus, 100-150 litri (450 litri/h)
Acest filtru nu a fost spalat. Doar l-am luat din acvariul provizoriu si l-am repus la loc în acvariul mare (unde a fost ini?ial)
Apa e foarte limpede
Nu ?tiu dac? sa cred ca e ciclat sau înc? procesul e în desfasurare
Procesul este inca in desfasurare zic eu. Continua sa folosesti bacterii.
Oricum, acel filtru pt 100L este fff mic. Gandeste te serios la un filtru extern pe langa acest Aquael Fan 2.
|
 |
|
Este ok zic eu. Dar totusi urmareste atent acvariul si pestii cateva zile. Nu ai mentionat ce volum are acvariul si ce filtru folosesti.
Sigur ca ai pierdut din bacterii din substrat si de pe decorurile acvariului, dar daca ajuti cu bacterii ar trebui sa fie ok, asta daca nu ai curatat si filtrul care este ciclat.
Daca vezi ca ceva nu e ok, faci schimburi de apa si redozezi bacterii.
|
 |
|
Frumos si arata bine! Ar merge ceva creveti rosii acolo, dar fara neoni
|
 |
|
92fox wrote:
luci1974 wrote:Mul?umesc dar sunt din Timi?oara
Salut,
Vezi ca in Timisoara este un baiat Florin care se ocupa cu cresterea crevetiilor. Nu stiu daca are cont si aici pe forum. Eu pe la inceputurile mele in ale crevetiilor am tinut legatura cu el si am achizitionat ceva plante si crevetii. Vinde mai multe specii de crevetii pe Olx.
Da, il stiu si eu pe Florin, este foarte ok. Am luat de la el si eu ceva bloody mary. Este ok colegul.
|
 |
|
DragosR. wrote:Buna seara,
Multumesc pentru incurajari!
Am in plan sa schimb treptat inelele ceramice, la inceput de februarie le voi achizitiona. Ma gandeam sa schimb cam 1/4 din cantitate la saptamana sau la doua (nu m-am documentat inca daca e ok asa sau trebuie o perioada mai lunga de timp) Suplimentar, voi lua si o priza cu temporizator. Cat despre lampa led, ma gandeam sa o schimb cu una ce are si leduri rosii/albastre in viitor... Inca nu sunt decis.
Si mai an nevoie de un autocolant in spatele acvariului.... Negru/gri/albastru.... Sau rosu, cred ca ar contrasta dragut cu plqntele verzi... Inca nu m-am decis nici la asta.
Voi incerca sa updatez acest jurnal 1 data pe luna
Cat despre un acvariu mai mare, am vazut ceva dragut pe nevertebrate, Ehim parca la 100+ litrii cu capac inclus, fain tare... Sau Scapers tank de 50l.... Imi plac acvariile cu plante  . Cred ca va trece cel putin 1 an pana la un nou acvariu si nici atunci nu sunt sigur ca voi face pasul... Am de dat o ucenicie cu asta micu
P.S. chiar e primul acvariu, pana acum 1 luna doar la pet-shop am mai vazut acvarii.
Schimba cat de repede inelele ceramice cu ce ti s-a recomandat...treptat asa e bine sa le schimbi. Oricum nu cred ca vei scapa fara sa deciclezi putin...dar poate ai noroc.
Neaparat ai nevoie de o priza programabila, gasesti la dedeman, leroy, hornbach etc.
Lampa led cu leduri rosii si albastre va da o lumina mai ok pt plante si vietati...deci da, o poti schimba daca vrei.
Autocolant doar negru sau eventual frosty ti-as recomanda...restul culorilor mentionate nu vor arata bine pe acvariul plantat. Negru va contrasta ok cu plantele verzi - uita te in semnatura mea la acvariile cu creveti, 2 au autocolant negru si 1 are autocolant frosty
https://www.nevertebrate.ro/poster-hobby-autoadeziv-negru-60x30cm-31887
https://www.nevertebrate.ro/poster-hobby-autoadeziv-frosty-60x30cm-31042
Ai timp sa treci la un nou acvariu. Iti recomand cu drag cele care le ai mentionat mai sus (Eheim sau Dennerle) sigur nu vei da gres.
|
 |
|
Daca pui un burete (sau ciorap dama) pe IN ul filtrului va fi foarte ok. Sunt tot felul de bureti ce ii poti folosi - vezi cei de la Aquael Turbo 500, sunt rotunzi cu gaura in mijloc.
In filtru mai adauga si seara siporax mini sau eheim substrat pro sau seachem matrix (eu acel material filtrant de la aquael nu l-as folosi).
|
 |
|
Ai inceput chiar bine! Bata in continuare.
Mai trebuie sa suplimentezi filtrarea cu material filtrant biologic, cum a mentionat colegul Dan de mai sus si va fi mult mai bine.
Iti recomanda 1 sau 2 din acestea: sera siporax mini, eheim sustrat pro, sachem matrix.
Poti sa pui pozele pe plici.ro si apoi copiezi aici linkul de la BB medium codes.
|
 |
|
Frumos da!
Bafta mare cu el in continuare
|
 |
|
92fox wrote:
EduardB wrote:Multumesc.
Ce nu stiu (in continuare)....
1: Ce teste (PH, GH, NO2, NO3) folosesc?
2: Ce buruieni "easy" mai pot pune pe lemne/pietre? (am anubias de toate speciile si marimile)
1. Pentru teste initial ai nevoie si de cele de NO2 si NO3, dar dupa ce faci ciclarea cel mai mult vei folosii testele de KH , GH , PH si cel mai important un TDS metru.
2. Buruieni - buchephalandre, fissidens fontanus (le place la nebunie crevetiilor) , Subwassertang , moss , plutitoare - pistia.......
De acord total.
Testare NO2 si NO3 la inceput, apoi GH, KH si Ph. Si bineinteles TDS metru. Eu ii tin l aTDS intre 130-150 ppm. Am acest TDS metru: https://abc-zoo.ro/1684-conductometru-impermeabil-adwa-ad31-ec-tds-c-solutie-calibrare.html?gclid=Cj0KCQiAosmPBhCPARIsAHOen-Nlc-w7PI1-GhqnOc531V0PD6r8pkMV7gZ3zlb-nb6UMHTEbhBRbWMaAs9BEALw_wcB
Plante eu la caridine am Bucephalandra, christmass moss, monosolenium tenerum si phyllantus fluitans.
Totusi, nu as merge pe substratul Dennerle Shrimp King. Mai gadeste-te si alege Shirakura Red Bee sau altceva (Ada Amazonia ver 2).
https://www.aquasabi.com/Shirakura-Red-Bee-Sand
|
 |
|
Bayek wrote:Arata frumos acvariul, curat. Planta aceea in substrat si eventual niste bucephalandra lipite pe pietre. Cu lipici special pentru plante si foarte putin, surplusul o sa se vada (se albeste in apa). Dar poti sa lasi si asa, sunt frumoase pietrele si goale.
Ai acvariu mic ai fara capac, cel mai bine se preteaza un filtru cascada (hang-on-back). Nu cred ca gasesti un filtru intern bun si care sa nu iti ocupe spatiu.
La filtrele cascada nu ma pricep, ii las pe colegi sa vina cu recomandari, dar eu asta as pune acolo.
I-am facut eu recomandarile mai sus....cred ca am postat in acelasi timp
|
 |
|
caseriu simona wrote:Multumesc frumos pt raspuns ,am sa ma ocup de planta aceia .Si.mie mi sa parut ca acest filtru nu da randament ,eu il.curat la 2 zile ca se imbacseste buretele acela.Am sa caut pe net ,sa vad daca ma.pricep....Dar daca aveti ceva sugeti pt filtru cumpar ,plus un hranitor ma gandeam sa iau .
La cei 20L as recomanda un filtru cascada, ceva de genul acesta:
https://www.nevertebrate.ro/filtru-cascada-classica-crystal-2-14831
sau
https://www.nevertebrate.ro/filtru-cascada-ista-high-performance-hang-on-filter-450l-34186
sau
https://www.nevertebrate.ro/filtru-cascada-eheim-liberty-75-2040-14966
sau
Aquael FZN 1 - https://www.petmagazin.ro/aquael-filtru-versamax-fzn-1-101705/?gclid=Cj0KCQiA_8OPBhDtARIsAKQu0gYczU4iZKEuGWL_UXX_M8pP_0J7J0BE-BF8T-Qo_5qdO-UBm4cTRMEaAgRqEALw_wcB
Buretele din filtru se curata doar in apa din acvariu. la 1 2 saptamani. Sigur acel fltru nu da randament.
|
 |
|
Eu pe langa cele spuse mai sus iti recomand sa mergi pe substrat Shirakura Red Bee sand sau Ada Amazonia ver. 2
Momentan, eu sunt la a doua schimbare a solului Dennerle Shrimp King soil (l am schimbat dupa 2 ani si ceva si a mers super prima tura - vezi in semnatura mea video uri cu crystal red PRL)
Ei, acum, sunt la a doua tura cu substrat Dennerle (4-5cm grosime aprox) si din colonia de 45 50 creveti cati aveam inainte sa l schimb acum mai am doar 10 15...tot vad pui, dar se pare ca puii nu traiesc sau dzo stie ce e cu el.....Trag concluzia ca nu mai este bun substratul Dennerle.
Am discutat si cu alti crevetari si ei au schimbat acel dennerle a doua oara cu shirakura sau ada mentionate mai sus.
Eu acum stau si cuget sa schimb iar a 2 a oara dennerle cu shirakura sau ada amazonia ver. 2 - le voi lua din germania de pe garnelenhaus.com
Sunt multe alte soluri dedicate pentru creveti...din ce am mai auzit si JBL Shrimp soil este ok....Benibachi nu am folosit dar sunt crescatori care au rezultate bune.
Filtrul extern e ok dar sa pui neaparat pe IN un burete fin sa nu traga crevetii.
Recomand si eu ciclare 1 luna jumatate 2.
|
 |
|
Nu e rau, planta Echinodorus din stanga trebuie plantata in substrat.
Curatenia/schimbul de apa se face saptamanal. Adica schimbati apa cu aspirare substrat la 1 saptamana circa 25-30%.
Daca tu faci de 2 ori pe saptamana nu e ceva f rau...depinde si cum faci aceasta curatenie.
Filtrul care il ai este unul foarte mic pentru acvariul tau. Ar trebui schimbat cu alt filtru in care sa pui si putin material filtrant biologic.
|
 |
|
Si eu as ramane doar pe creveti....si eventual 2 3 ottocinclusi. Dar atat doar
Mai poti si 1-2 melci neritina...si cam atat.
|
 |
|
AndreiCr wrote:Mersi. Striu ca le place in echi[pa doar ca ceilalti 4 au cam sarit pe el de cateva ori si acums e fereste total de ei.
Il voi muta sa incerc sa isi revina si il bag inapoi, paote va fi mai bine.
Mersi!
Cu mare placere! Sper sa isi revina!
Daca nu, nu te dezamagi.....de a lungul timpului vei pierde multi pesti.....in 15 ani ai mei de acvaristica am pierdut o gramada de pesti ... din diverse motive (la unii am fost suparat tare)
|
 |
|
Bayek wrote:E o vorba, cu bani poate oricine
Asta e un bazin low tech, va trebui sa gasesc solutii fara gadgeturi suplimentare.
Doar cu frunze catappa si conuri arin, sau cu turba in filtru...astea sunt solutii naturale si mai ieftine.
Dar nu ti face griji pt ph daca ai pui de creveti...eu zic ca e ok. Schimba apa mai putina saptamanal (la 7 zile) si o sa fie ok. Folosesc si saruri pt neocaridine (gh/kh + de dennerle sau salty shrimp)
Alte solutii sunt apa osmoza sau CO2, dar pt acel acvariu nu merita investitia.
|
 |
|