[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Stefan M
Forum Index » Profile for Stefan M » Messages posted by Stefan M
Message
Super smilie
Salut,

Multumesc pentru recomandari.

Referitor la cadru, am la dispozitie materialul pentru el plus ca il realizeaza fratele meu - cheltuiala este minima - pare foarte "smart" solutia cu profilele industriale din aluminiu, light-weight, rezistent si nu rugineste - practic tot ce ai nevoie.
Eu am gasit interesanta si solutia folosita de Artur la bazinul lui, mai naturala cu lemn si mai usor de realizat direct pe pozitie.

Cu sumpul, vreau sa imi incerc mana cu el dar la un sump de 1.5m+ nu ma bag.
Am mai lipit acvarii acum 10ani dar de marimi mai mici si cu metode mai vechi si inestetice, comparativ cu ce cred ca imi permite tehnologia si tehnica sa fac acum ( margini cantuite, lipituri estetice, acril, etc. ) si am oare si care habar ca nu este chiar asa de usor sa iti iasa bine - mi-e teama ca la o marime asa mare a sumpului nu imi iese bine si mai mult mai chinui, daca nu irosesc si materialul.

Totusi, daca imi iese bine, nu este ceva foarte greu de inlocuit ulterior.

Cadrul metalic este gandit pe un sistem de "arcada" in partea din fata, ca sa am acces usor la sump, nefiind un stalp pe centru ( cel putin asa este acum in proiect - sper saptamana viitoare sa fac cadrul si sa vad daca este realizabila treaba ).

Acvariul principal in mod clar vreau sa il faca cineva profesionist, sa ii aplice corect intarituri si ce mai este nevoie - la sticla de 12mm ma gandeam si eu si fund dublu.
Si un post un pic mai scurt.

Cum fac cu lumina, cate neoane sa pun si ce marime/marca ( probabil raman pe ciclide africane mbuna dar daca ma mai uit mult pe la sud-americani o sa ma sucesc ... ) ?

( mai trebuie sa ma documentez tehnic cum realizez sistemul de iluminat si incorporez in capac dar apreciez o idee )
In mod clar un considerent este si bugetul, dar nu singurul si nu neaparat cel mai important - sunt constient ca este o investitie care sare de cateva mii de lei bune ( am ordin de marime acvariul actual care lejer a papat vreo 2000 ) asa ca nu este vorba decat de cateva procente sa zicem

Mai ma gandesc la urmatoarele:
1. Spatiul pe care il am la dispozitie 2900 x 600/900 ( 900 daca vin pana la fata usilor de trecere prin living - usile sunt scoase dar asa ca reper ) - daca il fac de 2500x600 ramane in fiecare latura un spatiu de trecere de 20cm, mult prea putin pentru a avea acces pe laterale, eu ma gandesc sa il fac de 600 latime dar sa il trag de la perete 20cm, sa il aduc mai in fata - spre linia usilor, asa ma gandesc ca am un minim de acces spre spatele acvariului ( mai umblu la o teava mai umblu la ceva - nici nu stiu, neprevazute ).

Daca il fac de 2000, il plasez si mai bine in spatiu, raman cate 45cm in fiecare parte si asa am vedere si din laterale nu exclusiv din fata.

O alta idee pe care o am daca il retrag 20 de cm de la perete este ca as putea sa montez pe intreaga lungime a acvariului un fel de consola pe peretele din spate ( placa de beton ) si cumva sa fac capacul acvariului atasat pe perete, nu sustinut pe acvariu iar in spatiul de 20 de cm sa fie balamaua capacului daca vreau sa il rabatez complet ( aici nu stiu ce implica, am cerut ajutor fratelui meu care lucreaza in domeniul proiectarii 3d/CNC sa vina cu o solutie tehnica - tot el imi construieste si cadrul ).

2. 2000x600x550 = 660l apa brut si anumite cerinte ca mm geam si intarituri, diferenta la 2500x600x550 = 825 si cred ca sticla un pic mai groasa si intarituri mai multe/mari - fapt ce il traduc in greutate mai mare a bazinului efectiva - aici problema se leaga de punctul 3

3.La 2500 lungime, cadrul aproape sigur trebuie construit din doua bucati si asamblat/partial sudat in final pe pozitie, asa se pare ca modelul actual de cadru va putea fi construit integral in atelier si transportat pe pozitie - cred totusi ca marimea prea mare a cadrului si a bazinului in toate procesele de constructie prezinta un risc sporit si mai multe probleme logistice.

Legatura cu pct.2 este ca imi este teama ca aceleasi probleme in costructie/asamblare pot fii si la bazin - un bazin de 2m poate fii mai usor amplasat/manevrat.

Desigur la toate punctele de mai sus exista si un cost suplimentar dar nu este argumentul suprem.


Salutare,

Am mai analizat problema si voi face bazinul de 2000x600x550, saptamana viitoare daca am noroc am cadrul gata pentru el.

La sfarsitul lunii vreau sa iau sticla si silconul pentru sump ( vreau sa-mi incerc mana la lipit ) - cred ca o sa fie 1200/1000 x500x400.

La bazinul principal nu ma bag, sa il faca un profesionist, daca merg lucrurile cum imi doresc sper sa il fac spre sfarsitul lui Mai/ jumatatea lui Iunie, dar pana una alta vreau sa pregtesc sumpul, tevaraia, capacul, lumina si toate celalte detalii.

Pun si cateva imagini cu proiectul la stadiul lui actual ( mai trebuie sa detaliez tevile din caseta de overflow, dar in mare cotele sunt stabilite pentru etapa la care sunt ).
- caseta de overflow la recomandarile voastre o fac pe modelului lui Adi Radu cu fundul bazinului gaurit ( am prevazut in desene si teva din interiorul casetei care va aduce apa si din partea inferioara a bazinului ).
- pentru sistemul de iluminare am pus orientativ 6 neoane, trebuie sa ma documentez un pic mai bine prin celalalte postari sa vad ce si cum ( to be continued ).

image
image
image
image

Si un update la acvariul actual:

- Dupa povestea anterioara cu pietrele nepotrivite, m-am decis sa merg pe varianta naturala si in weekend trecand pe langa Arges am cercetat un pic zona de pietre - ocazie cu care am gasit niste bolovani in rau pe care i-am adus acasa ....
Vreau sa va spun ca de 3 zile ma lupt cu ei ( sunt 6 bolovani, 5 din ei sunt asa cat o mingie de handbal/fotbal si un bolovan mai mare sa zic cat un bidon de 10L ) fiind scosi din rau aveau alge, depuneri, scoici si mai stiu eu ce vietati pe ei - i-am spalat cu clor ...i-am tot pus la fiert - de 3 zile am 4 oale pe aragaz aproape non stop sa ii curat pentru acvariu ... ma dor mainile de cat am frecat la ei.. dar incep sa arate chiar bine - sper spre sfarsitul saptamanii sa ajunga in acvariu sa le fac si cateva poze .

Seara buna,
Superb setup-ul. Incredibil de realist ! Parca vreau sa vad unde duce cararea ...
Daca ai drum prin zona Crangasi iti pot da 1 bila de micromec si 1 buc cermec - le-am lasat afara cand am setat canistra tocmai sa le studiez un pic ( cermec mai am pus ca rezerva cu o plasa si piatra cu aer in acvariul pt carantina asa ca iti pot scoate de acolo cateva bucati deja colonizate )
As lega un bolovan sub buturuga cu guta de pescuit, daca o infasori de mai multe ori cred ca nu mai misca buturuga si in timp isi pierde flotabilitatea.


Am citit mai bine in urma si ai deja un bolovan legat. Ma ingrijoram un pic de bolovanii suspendati.

Arata foarte bine acvariul, l-am urmarit de la constructia standului - a iesit excelent
Am facut si varianta si cu marimea de 250 / vizibil din 3 laturi ... trebuie sa gandesc instalatia pentru varianta asta - este mai buna ( trebuie sa vad si impactul in buget - dar modific bugetul .. ).

image

Legat de canistra pe care o gandeam in completarea sumpului - Fiind adusa in sump apa din partea de sus a acvariului nu o sa ajunga f greu excrementele acolo ? O canistra cu sorbul pozitionat undeva spre mijlocul acvariului nu ajuta sa capteze mai bine excrementele cand sunt plimbate de curenti prin apa ?

Asta era singurul motiv pentru care ma gandeam ca ajuta sa pun si o canistra.

Sumpul pe designul initial este de 100 x 40 x 45 - chiar am o ocazie sa cumpar un acvariu de marimea asta de la un prieten si vroiam sa-l convertesc in sump.

La designul Nr.2, ce marime sa dimensionez caseta de overflow, care acum vine pe spatele acvariului?
Din pozitia asta o sa fie mai incurcata caderea tevilor in sump, am citit recomandarea lui koala pe o alta postare privind caderea in sump direct fara alte coturi si vreau sa le fac drepte.

Pai daca tot stai singur fa-l mai mare


Limitarile sunt urmatoarele :

image
image

In schitele de mai sus am incercat sa evidentiez cat mai bine spatiul disponibil, deschiderea unde vreau sa pozitionez bazinul este de 290cm x 60 cm ( intre grinzile de beton, 100cm pana la linia usilor / pe care le am scoase ) si ma gandesc ca il trag cu 5cm mai in fata ca sa pot scoate prin laterala din dreapta tevi care sa duca in holul alaturat la coloanele de alimentare si scurgere a bailor.

Asa ma gandeam ca daca am un spatiu de 290 disponibil, bazinul sa fie de 200 si sa las 45 cu 45 stanga/dreapta iar in stanga sa nu il inchid cu dulap sa am vedere in el prin doua laterale si acces la nevoie 5 cm in spatele lui ( poate si mai mult ).

-------------------------

Acum dupa ce am facut reply-ul si desenele astea, mi-am dat seama ca il pot face de 250 ... il trag 30 cm de la peretele din spate, maschez acolo overflowul si toate tevile, practic duc totul prin spate .. si am vedere si din laterale si din fata...

Desigur, sunt sigur ca sunt multe aspecte pe care nu le-am luat in calcul unde va rog sa ma ajutati cu pareri/sfaturi/opinii.

Legat de inaltimea finala a acvariului in acesta schita nu am luat in calcul ca va avea fund dublu ceea ce adauga inca 2,4cm in partea de jos + inca alti 2.5 cm pe care ii ocupa substratul, ceea ce imi ridica inaltimea la 60cm, unde 5cm sus sunt imbracati de capac, iar 5 cm jos care trebuie sa vina imbracati de mobilier ( sau doar 2.5cm partea de fund dublu sa ramana tot substratul vizibil ) - as putea lasa mai mult de 50cm vizibili din acvariu in acest caz.

Cutia de overflow din imagini este dimensionata 10x10 ( si merge pe toata latimea acvariului 60cm ).

Momentan nu am desenat in detaliu cum va fi compartimentat sumpul. Iar ca idee cutia din stanga de culoare gri se vrea un filtru extern ( teava portocalie din acvariul fiind sorbul acestuia ).

image

Un nou mic update )

Daca va spun ca iar am schimbat nisipul ma credeti nebun, dar cam asta am facut - nici ultimul nisip cel bej nu a fost de prea mare succes - orice miscare a pestilor mai energica aproape de substrat ridica multe particule fine de nisip - ce pluteau prin apa.
Nu am mai rezistat si am schimbat cu totul nisipul ( pt a 3-ea oara ... ), am pus nisip negru de quartz marime 0.8 - 1.2mm si cu asta am rezolvat problema, de o sapt este apa limpede, nu mai pluteste nimic prin ea ( cu exceptia pestilor ).

Acum ma preocupa altceva, m-am decis sa-mi fac un cadou de Paste si sa-mi fac un acvariu corepunzator si cum parca Elis spunea pe postarea lui "cand stai singur faci ce vrei", eu vreau sa-l fac de 200 lungime x 60 latime x 55 inaltime si sa arate cam asa :

image

image

Acum as avea nevoie de ajutorul celor mai experimentati dintre voi cu cateva aspecte tehnice, in special cu sistemul de overflow.

Am gandit sistemul de overflow sa vina in partea dreapta a acvariului atasat de o latera mica, iar pieptanele prin care apa curge in caseta sa fie acoperit de capac, aici am cateva nelamuriri, vreau sa dimensionez acvariul de asa natura dupa ce pun capacul sa fie vizibila inaltimea de 50cm iar "luciul apei" sa fie acoperit 1-2cm de capac, ca sa fie mascat si returul de la pompa. ( nu cred ca m-am exprimat f clar - sper sa puteti descifra ce inreb eu aici )

image
image

Pentru proiectare am folosit un program de tip CAD din cloud unde pot sa modific oricand cotele date ( vreau sa proiectez fiecare aspect in aplicatie ca la final sa am toate cotele determinate ).

ps : mai aveam sa fac in capat la tevile de full si half siphone bucata de teava de duce in jos, dar fiind un work in progress stiu ca o sa mai le mut un pic asa ca le finalizez un pic mai incolo.

Opinii ?





Posibil sa mai fie postat aici clipul de mai jos.

Daca tot am avut experienta neplacuta cu pietrele precedente cred ca este un bun tutorial.

Nu au fost neaparat algele un considerent, vroiam mai mult sa schimb lumina sa scot culoarea pestilor mai bine in evidenta si pe plan secund se evit algele ( am avut in trecut problema apei verzi si nu prea as vrea sa o repet ).

Piatra mai mare, de este pusa sa mascheze filtrul intern a fost scoasa din acvariul carantina si avea un strat de alge verzi destul de frumos, in 2 ore au curatat piatra complet cei doi ancistrusi din acvariu ( pe prima pagina am scris pleco .. imi cer scuze de confuzia respectiva ) - Koala, spuneai sa ii scot la inceputul topicului, la treaba asta cu algele te gandeai ?

Ca si update pt a 3-a zi, apa limpede, ce sedimente am ridicat in coloana de apa cand am schimbat nisipul s-au ridicat toate la "luciul apei" si am bagat un Eheim Skim350 astazi in acvariu sa le elimin, nu par sa fie probleme pana acum.


Problema devenise destul grava, pietrele respective clar se erodau in apa si din ce in ce mai multe particule pluteau prin ea si intrau peste tot, in filtru, substrat.. etc. - clar era ceva in neregula si cum ultima schimbare au fost pietrele acolo era problema.

Asa ca m-am decis si am scos toate pietrele si nisipul ala dubios, schimbat 80% din apa, deschis filtru extern ( am pastrat cele doua sertare pe care le am cu bile cateva minute in galeata cu apa scoasa din acvariu, cat am aruncat toata mazga de se formase la fundul filtrului ) curatat de mizerie filtrele din bureti tot cu apa din avariu.

Am inlocuit nisipul cu nisip natural, culoare bej, granulatie mica si am decorat cu cateva pietre mai mici din cele vechi negre, schimbatul nisipului a fost o provocare destul de mare dar am reusit sa asez nisipul cel nou foarte usor dupa ce l-am spalat bine inainte si nu a ridicat prea mult praf in apa.

Am schimbat un neon din cele doua standard cu care a venit dotat acvariul, am pus un neon JBL de 30W, cu spectru de lumina rosu/albastru ( in fapt o tenta de lumina rozalie ) - din ce am citit pe un topic aici pe forum am inteles ca acest spectru de lumina rosu si albastru ar fi bun pentru a evita algele ( sper sa nu fii inteles aiurea ).

Dupa 24 de ore, apa este destul de limpede si acum nu pot decat sa sper ca totul sa mearga bine sa nu fii dat peste cap filtrarea biologica.

Pestii cel putin sunt foarte energici, nu par sa se resimta dupa schimbul de apa destul de mare si de decor prin care au trecut si mananca fericiti.

Legat de pietre o sa studiez un pic mai bine problema si sa vad cum o scot la capat cu decorul.

Ca si plan pe termen scurt vreau sa-mi iau inca o canistra externa sa o umplu cu material biologic si o pompa sa imi circule apa prin acvariu. ( sa elimin improvizatia cu filtru mic ascuns dupa piatra )
Pe termen mediu un upgrade - ceva de 1.5 - 2m ( 500 L ) .

Si o poza cu acvariul :
image
Eu am cumparat de 2 ori de pe aliexpress si au ajuns produsele in aproximativ 3 sapt la Posta, de fiecare data a fost free shipping iar ei garantau ca ajung in maxim 30 de zile - iti dau si un tracking code care te ajuta sa urmaresti expeditia.

Un colet a avut valoarea de 50 usd si al doilea de 20 usd - nu au fost percepute taxe vamale, etc.
Este clar problema sunt pietrele, am scos o parte din ele in urma cu cateva zile si am lasat un pic mai minimalist decorat ( mi-ati bagat in cap sa nu daram vreun bolovan sa sparg acvariul si pana la urma le-am dat jos ), ideea este ca pietrele scoase din acvariu, uscate acum, cand am dat cu mana peste ele au lasat un nisip fin - asta trebuie sa fie cauza pentru ceata din acvariu...
Un mic update, ciclarea a fost in regula tot timpul, am tot testat si retestat apa in ultimile 2 saptamani si nici urma de amoniu sau nitriti.
Dar problema persista apa este in continuare laptoasa, dar cred ca mi-am dat seama care este cauza, am investigat mai bine pietrele cumparate din ce material sunt, etc.
Pe siteul magazinului aceasi piatra ( in doua forme diferite rotunda sau bolovani ) apare odata ca si limestone iar a doua oara ca si sandstone.
Cand am luat-o am mers pe ideea ca este limestone (calcar), am si testat cu otet si "fierbea" dar cred totusi ca este un sandstone si lasa ceva in apa iar de la eroziune se desprind particule foarte fine care plutesc in apa si creeaza efectul asta.

Trebuie sa imi iau alte pietre sa vad daca asta este cauza.

Edit : Observ o crestere pe teste la GH, aprox 10 grade, fata de rezultatele avute cu pietrele anterioare cand GH-ul era undeva la 4-7 grade.
lukitza wrote:1. Fa-l mai mare.


Subscriu, am postat si eu recent un setup f similar cu ce propui tu, 180 l hornbach + jbl 901 si deja caut sa imi iau un acvariu mai mare, de genul 150cm lungime - "Go big" din prima.

Iti recomand sa iti setezi contul sa iti arate locatia la detalii si sa intrebi pe aici pe forum cine face acvarii mai maricele 120cm+, trebuie sa gasesti pe cineva.
Fain stand . Trebuie sa fac un bookmark cine stie ce idee imi vine in viitor ca ma cam imbolnavesc uitandu-ma la proiectele de aici.


 
Forum Index » Profile for Stefan M » Messages posted by Stefan M
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com