[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Tonisoru
Forum Index » Profile for Tonisoru » Messages posted by Tonisoru
Message
Te referi la nisip, nu-i asa? Colegii cu experienta spun ca e ok sa folosesti nisip simplu, de cariera, ca substrat pentru acvariu. Acesta trebuie intr-adevar, spalat foarte bine inainte.
Nu stiu insa daca granulatia este ok, s-ar putea sa fie un pic cam mare, mizeria va patrunde printre pietricele si va fi dificil de curatat. Ar fi mai potrivit unul cu granulatie 1-2 mm (si va arata si mai frumos in acvariu).

Cantitatea necesara o poti calcula astfel: Lungime acvariu x latime acvariu x inaltime strat de substrat / 1000
De ex pt. un cub cu latura de 25 cm: 25 x 25 x 5 cm inaltime medie strat substrat / 1000 = aprox. 3 litri substrat necesar.

Nisipul este un substrat inert folosit des in acvaristica. Si exista plante ce pot fi utilizate in acvarii cu substrat de nisip - anubias, bucephalandra, microsorum (care nu trebuie plantate in substrat, ci atasate de lemne, pietre) dar si vallisneria si altele.
Buna,
din ce ai descris mai sus, pestisorul are conditii bune in acvariul tau; daca totusi da semne de boala, clar ceva nu ii convine. Din ce am vazut, in astfel de situatii, colegii cu experienta recomanda testarea si monitorizarea parametrilor apei. Este posibil ca, la schimburile de apa, chimia apei sa se fi modificat brusc si asta sa-l streseze/deranjeze.
Pentru identificarea afectiunii pestisorului, te poti uita pe online jbl hospital, sa vezi cu ce corespunde de acolo, pentru fiecare afectiune este indicat si un tratament adecvat.
Antecume wrote:Prefer sa nu bag alte chimicale sau medicamente in acvariu.



Paula1980 wrote:Daca nu reusesc cu nimic, in doua-trei saptamani o sa apelez la "no planaria".

Ok. Succes!
Buna,

felicitari pentru acvariu!

Uite un link cu mai multe informatii despre solutia No planaria https://www.pro-shrimp.co.uk/genchem/157-genchem-no-planaria-50g.html
Din ce am citit acum, afecteaza doar melcii, nu si crevetii si probabil ca nici pestii. Poti cumpara produsul de pe site-ul www.seba-shrimp.ro; atunci cand l-am folosit eu, am si sunat la telefonul de pe site si mi s-a explicat exact cum trebuie administrat. Deci, daca intentionezi sa aplici tratamentul asta, poti suna sa ceri mai multe informatii.

Eu am dozat astfel solutia No planaria: 50%, 25%, 25% (din cantitatea necesara, corespunzatoare volumului de apa din acvariul meu), la intervale de 24 ore. Dupa tratament, am schimbat 50% din apa din acvariu, nu toata, si am folosit (tot dupa tratament) un saculet de carbune activ in filtru, pentru cateva zile, vreo 5 zile, cred.
In informatiile din link-ul de mai sus se recomanda ca dupa intervalul de 72 ore (de tratament) sa schimbi 25% din apa, sa folosesti carbune activ pentru filtru si ulterior sa continui cu schimburi mici de apa.
Am recitit topicul de atunci, doar melci aveam la momentul ala in acvariu, dar hraneam ca si cum as fi avut o multime de pesti, de-aia au si aparut planariile. Deci, pe durata tratamentului am scos doar melci din acvariu, pentru ca pesti inca nu aveam.
Ideea e ca prafurile No planaria afecteaza vietuitoarele din acvariu, nu mai stiu daca si pestii sau doar nevertebratele - deci trebuie sa fii atenta la instructiuni, dar au eficienta maxima contra planariilor. Scuze ca era sa-ti ofer informatii inexacte. Succes!
Din descrierea ta, chiar par a fi planarii; am avut o problema similara cand aveam acvariul, pentru ca hraneam in exces.
Mai pot fi hidre (in cazul acesta, una dintre cele doua extremitati ale vietatilor respective are mai multe terminatii - asta din auzite, explicate, n-am vazut de fapt cum arata).
Daca sunt planarii, poti folosi prafurile No planaria, de la colegul Seba Shrimp. Sunt 2 capsule pentru tratarea unui volum de 50 litri si au instructiuni de folosire. Afecteaza in schimb toate vietuitoarele din acvariu; eu am scos atunci pestii, chiar si melcii, pe durata tratamentului. Dar am scapat de planarii si nu au mai aparut deloc.

LE Daca sunt planarii, nu sunt periculoase pentru celelalte vietuitoare din acvariu, sunt deranjante decat vizual, asa mi s-a explicat. Dar nici mie nu-mi placea sa le vad pe-acolo.
Nu cred ca mai poate fi salvat Microsorum-ul; din ce se vede, este deteriorata tare partea dinspre rizom, cea care asigura cresterea si dezvoltarea plantei. Poti incerca sa cureti bine de tot toata partea deteriorata (rizom si frunze), sa o pastrezi in acvariu (partea sanatoasa din planta) si sa urmaresti evolutia ei in perioada urmatoare.
Daca o lasi in acvariu asa cum este acum, se va deteriora din ce in ce mai tare si iti va afecta calitatea apei.
Am avut si eu cateva tipuri de Microsorum (narrow, philippine, petite), in acvariu fara CO2 sau un program de fertilizare sustinut. Teoretic, ar fi trebuit sa reziste si sa se dezvolte fara probleme. Dar, singurul care a mers bine a fost M. petite, care era asezat putin in umbra. In cazul celorlalte tipuri, frunzele s-au innegrit treptat si s-au deteriorat iremediabil. Este posibil sa prefere locurile cu umbra, ferite de lumina directa.
E foarte frumos pestisorul si nu pare bolnav; nu strica totusi sa urmaresti evolutia starii lui de sanatate, mai ales ca acvariul tau este in curs de ciclare.
Am vazut ca ai un bec chiar deasupra acvariului. Colegii cu experienta recomanda un interval scurt de iluminare a acvariului ( 3-4 ore, eventual cand esti acasa si il privesti), daca acesta nu contine plante naturale, pentru ca, pentru pesti este suficienta lumina naturala din camera. Altfel, risti sa apara tot felul de alge. Succes in acvaristica si la scoala!
Ar fi nevoie si de un filtru, de preferat unul hang-on, in care sa pui material pentru filtrare biologica (siporax mini, de exemplu), dar nu stiu daca acvariul respectiv permite instalarea unui astfel de filtru. Si ar fi grozav daca ai adauga ceva plante nepretentioase (anubias, sau poate o planta de suprafata, sau amandoua).
In ceea ce priveste starea de sanatate a pestelui, am citit ca acesta isi poate reveni complet, fara a fi nevoie de tratament special, daca are conditii de viata prielnice: apa curata - care poate fi obtinuta printr-o filtrare adecvata si schimburi de apa efectuate constant, dar si o alimentatie diversificata, administrata in cantitati mici.
LE Scuze, Silviu, am scris in acelasi timp.
Am citit pe forum mai multe discutii despre asta - o lingura de sare neiodata / 10 litri de apa. Pe durata tratamentului, cand schimbi partial apa, completezi si cantitatea aferenta de sare.
Ok. Din ce stiu de la colegii cu experienta, ar fi util sa diminuezi cantitatea de burete (adica tai din el, daca este unul voluminos) si sa suplimentezi cantitatea de siporax, pentru a avea o filtrare biologica cat mai buna.
Pe site-ul Jbl hospital sunt descrieri detaliate cu bolile pestilor de acvariu si recomandari de tratamente. Poti identifica acolo despre ce boala e vorba, si apoi sa incerci sa ii tratezi intr-un acvariu/recipient separat, pe cei bolnavi.
Filtrul Aquael contine medii filtrante care sa asigure filtrarea biologica a apei? Daca filtrarea biologica este deficitara, este posibil ca pestii sa sufere de intoxicatie cu amoniac, datorita faptului ca, asa cum au spus colegii de mai sus, sunt prea multi.
Sau este posibil sa sufere de alte afectiuni, care, accentuate de conditiile neprielnice din acvariu, au condus la situatia descrisa de tine.

Ai putea sa continui cu schimburi de apa mai mici si mai dese, sa ai grija la cantitatea de hrana administrata (care, ramasa neconsumata in acvariu, poate deteriora foarte repede calitatea apei), sa imbunatatesti (daca e cazul) filtrarea biologica si sa continui sa le cauti, in paralel, o casuta mai potrivita. Nu-i poti pastra pe toti; sunt prea multi pentru volumul acvariului, si fiind vivipari, se vor inmulti si vei avea mereu acvariul aglomerat.
Frumos. Imi plac culorile vii ale plantelor si ale pestilor. Felicitari!
dimidragos wrote:Totusi nu recunoaste nimeni simptomele??


Pe JBL online hospital, diagnosis based on text/fish sick/disease recognized externally/problem with the shape of the body/distended gills, este o referire la "swelling and inflammation of the gills".
Cum ti-au spus si colegii de mai sus, se recomanda imbunatatirea calitatii apei prin schimburi de apa, o mai buna filtrare si utilizarea unui filtru UV.
Succes!
Eu sper sa nu ramana gol. Poate il va cumpara cineva si il va face sa arate intr-adevar minunat.
Pai, acum este desfiintat. Nu era mare diferenta fata de pozele postate anterior; plantele Anubias pierdusera cateva frunze in urma administrarii de medicamente in apa, dar ultimele frunze ramase ale Microsorum-ului se oprisera in sfarsit din innegrit.
Cam atat.
Se vand urmatoarele:

- acvariu Aquadec, volum 27 litri
- filtru extern JBL CristalProfi 401
- lampa Led LLD

Pret total: 500 lei

Detalii pe PM.
Dupa tratament, am continuat cu schimburi mici de apa zilnice pentru inca 7 zile si filtrare prin carbune activ, pentru 24 de ore. Dupa acest interval, pestii pareau ok - ca tonus general, respiratie, aspect, comportament. Din pacate, nu as putea sa spun cu siguranta ca starea lor s-a imbunatatit datorita tratamentului sau a schimburilor de apa frecvente, sau amandoua.
Am hotarat sa-i donez, inainte ca starea lor sa se inrautateasca iar. Acum se afla in acvariul cuiva cu experienta mai multa, care poate gestiona mult mai bine decat mine orice situatie neprevazuta ar putea aparea.
Nu intentionez sa mai iau alti pesti.
Va multumesc.

Multumesc colegului zvarr pentru exemplarul de Sewellia lineolata. Am primit un pestisor aflat intr-o stare de sanatate excelenta, care s-a adaptat rapid. A fost trimis catre destinatie in conditii bune.
 
Forum Index » Profile for Tonisoru » Messages posted by Tonisoru
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com