Vand UPS APC Back-UPS CS 350 folosit dar cu bateria aproape noua.
Eu l-am folosit pentru o pompa de aer 5W si un filtru extern 25W (total 30W) si la o eventuala pana de curent functioneaza intre 45-60 minute. Daca incarcarea scade atunci timpul de functionare creste proportional.
Am revenit cu o filmare cu piticii la masa de seara.....merge bine treaba aici...chiar vad pui si tineret multi, dar si adulti. In fiecare colt de acvariu apare creveciori....
In ultima perioada am dat vreo 50 buc...sau mai multi, nu mai stiu dar inca mai sunt ceva. Momentan poate maxim un pachet de 10 as mai putea da, dar mai mult nu, pentru ca nu vreau sa raman eu fara
Ahh, si era sa uit, aici se pare ca am pui de melci tylomelania destul de multi.....sunt mici identici ca si parintii lor.
Si eu as zice ca si colegul EverSad, sa completezi apa pana la buza acvariului, si apoi, daca va fi cazul, rogi un prieten sa mai bina sa completeze cetiva litri de apa.
lukitza wrote:Am luat ciclide cam din toate colturile tarii si de pe afara. Mai mici, mai mari.
Au facut ore bune pe drum, la temperaturi si mici si mari.
Bineinteles ambalati corect.
Aclimatizarea a constat in tinut punga de transport 10-15 min in acvariu.
Apoi desfacut si dat drumul la pesti. Am avut rar probleme si alea din cauza oxigenului insuficient din punga de transport.
Apoi ciclidele nu mor nici daca vrei.....tre sa te chinui mult ca sa le omori .....is cred ca cei mai rezistenti pesti Nu sunt un subiect bun de comparatie cu restul, gen discusi, scalari, ramirezi etc.
Fadds wrote:Las aceasta informatie aici, faceti ce vreti cu ea:
Aclimatizarea la picatura s-ar putea sa nu fie cea mai buna metoda pentru pestii comandati online care petrec multe ore in punga si voi explica de ce:
pe parcursul acelor ore se acumuleaza in acel volum mic de apa mult amoniac si co2. Partea buna e ca acel co2 scade ph-ul apei sub 7 (neutru),
ceea ce converteste amoniacul foarte toxic in amoniu care este relativ inofensiv.
Cand aclimatizam la picatura, noi adaugam apa din acvariu care are ph mai mare decat ce avem in punga. Pe langa asta mai si oxigenam cu piatra de aer,
cand facem aclimatizarea in galeata, ceea ce elimina rapid co2 dizolvat. Asta duce la o crestere rapida a ph. Crescand ph, o parte din amoniul inofensiv se transforma
in amoniac foarte toxic. Trecerea asta rapida poate sa socheze unii pestii pesti mai sensibili (ciclidele sunt mai rezistente din cate stiu).
De cand am aflat aceste lucruri nu mai aclimatizez la picatura pestii comandati online, ci plutesc punga in apa aducand-o la temperatura, apoi golesc punga de apa si pesti printr-un minciog mare intr-o galeata,
pestii ii pun in acvariu direct, apa din punga o arunc. Nu am avut pierderi. Multi acvaristi de pe YT au trecut la metoda aceasta, mai multe aici https://aquariumscience.org/index.php/4-9-un-bagging-fish/
Poate ca ar fi buna solutia ta....nu zic nu. O sa incerc poate odata.
UPS, monitorizare, ventilatie si altea alea. (irelevante, ca este de apa dulce')
Mentenanta:
- Schimb de apa saptamanal, ~70% apa, tratata cu Prime. (la schimb)
- Aditie de: Voogle easy Life. (la schimb de apa)
- Adaos de vitamina C. (La recomandarea veterinarului'...au deficiente/nevoi, ciortanii astia)
______________________________________________________________________________________
Bazinul va face' 4 luni, luna' asta. ______________________________________________________________________________________
Ideea pe care "merg" ar fi:
- Nu trebuie sa aspir substratul daca tot am "o mie de melci". (la propriu')
- Nu are rost sa adaug/modific in filtre, 6L de substrat pro ce au ramas uscate/in rezerva.
(aici sunt deschis'/vreau recomandari daca sa bag' in 2080, substratu' pro)
LEdit: banuiesc ca: nu strica/il bag' ..... ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Si eu zic sa pui acel substrat pro in Eheim ul 2080. Clar e mai bun ca si roca vulcanica. Asa ca spala-l bine si baga-l acolo
Sa stii ca nici eu nu aspir, si nu am melci atatia cati ai tu, dar ma ajuta pompa de valuri care bate pe substrat si duce mizeria spre filtre.
As fi curios ce UPS ai si pt care din echipamente il folosesti....acum am schimbat si eu UPS ul ce il aveam si am luat unul mai mare (UPS CYBERPOWER UT1050EG, 1050VA, AVR, Schuko) si am pus pe el doar pompa de aer Schego WS3 care are 5W...ma gandesc daca mai pun si unul din cele 2 filtre Eheim 2080 (25W)...dar nu cred.
Vroiam sa te intreb si pt ce folosesti Easy Life Voogle ? Adica stiu ce face...probiotic etc. dar....la ce ajuta oare daca e folosit saptamanal? (eu folosesc vitamine Sera Fishtamin, pe care ori le pun pe mancarea congelata sau direct in acvariu).
Au ajuns bine, am facut eu o aclimatizare mai scurta (30 45 min) dar....dupa ce i-am bagat in acvariu in cateva zile mi au murit multi......cred ca am mai ramas cu 15 buc....
Din ce am vaz era o diferenta mare de Ph pe care crescatorul nu mi a spus o inainte.....si poate si aclimatizarea mea prea scurta ca si timp avand in vedere asa mari diferente in parametrii apei (si Ph si temperatura).....dar asta e...am invatat, cu toate ca stiam de la dicusi aclimatizarea minim 1 ora....dar am zis ca n or fi Rhodostomusii asa pretentiosi
Sunt curios cum ai facut aclimatizarea.. Dupa echilibrarea temperaturii, ai folosit metoda "plop and drop" sau "drip"? Cat timp a durat transportul? Au fost folosite pungi speciale care sa permita schimbul de gaze? Si ca fapt divers eu consider ca RNT, cardinalii, neonii sunt mult mai sensibili decat discusii la diferentele dintre parametrii apei(cu exceptia concentratiei O2 sau CO2).
Am si eu vreo 30 RNT, i-am luat varianta wild. Am avut vreo trei infectati cu Neon Tetra Disease dar i-am depistat la timp, i-am izolat si am avut norocul sa nu se raspandeasca boala. Este un lucru care trebuie observat atunci cand se introduc pesti noi mai ales din speciile de tetra.
La transport au facut undeva la 9 10 ore, pe bus din bucuresti la cluj. Ambalati un cutie de polistiren si in pungi de plastic (nu stiu daca sunt speciale si permit schimbul de gaze...).
Aclimatizarea am spus ca m-am grabit, i-am golit cu apa cu care au venit intr o galeata si apoi cu furtunele de aer am adaugat f incet apa din acvariu...nu chiar la picatura. Dar, am mai zis...aici m-am grabit si nu am facut aclimatizarea decat vreo 30 min....trebuia macar 1 ora.
Pestii au mers in acvariu de carantina.....eu zic ca problema a fost diferenta mare de Ph din bucuresti si cluj, si alti parametrii probabil...dar ok.
Si, ca fapt divers, eu zic totusi ca discusii sunt mult mai sensibili....am aclimatizat zeci de discusi (intradevar cu mai multa rabdare) dar asa ceva nu am patit (o data am pierdut 1 discus matur de la diferente mari Ph dar a fost un caz aparte).
alinutz80 wrote:Koala, oare stii unde pot gasi ceva burete mai subtire pt antifonare ? am cautat dar nu am dat de ceva ok.....nu ca m ar deranja tare sunetul dar poate mai atenuez
Si mai jos cateva poze, mai am inca in partea dreapta de pus pe laterale. Dar totusi deja sunetul s-a redus cu mult fara de cum era inainte. Cu toate ca la mine in cele 2 camere unde am filtrele nu am bucata de PAL in spate.
Daca se considera necesar, deschid un topic nou la DYI @ Hardware si acolo putem dezbate subiectul.
asasia wrote:paradoxx
In Bucuresti nu avem Zoocenter, dar cand va veni timpul popularii acvariului voi face un tur prin HB si pet shop Mogioros sa vad ce au si la ce preturi.
Ideea e ca daca s pui nu se cunuaste sexul si va trebii sa iau mai multi pt ca apoi sa renunt la unii. Sau iau deja adulti, desi ma incanta ideea de a i vedea cum cresc.
Are rost sa schimb vreun burete din filtru intern Aquaball 130 pe care l am cu matrial biologic? Sau mai bihe astrpt pana imi iau filtru extern, in principiu intr o luna daca nu devine situatia economica prea tragica.
Ulterior, pot sa folosesc filtru asta intern ca un prefiltru pt cel extern sau mai bine iau unul dedicat si l vand pe cel intern?
Ia filtrul extern. Cel intern il poti pastra doar pentru filtrare mecanica. In cel extern pui doar material filtrant biologic.
ifilip wrote:Filtrul are capsulele default (din ce zice google)
- vata perlon
- carbune activ
- burete grosier
- argila
Nu am gasit inca, dar o sa inlocuiesc carbunele activ si argila cu mini siporax/matrix/substrat pro.
Cum pompa mai face figuri si te lasa uneori, o alta optiune ar fi adaugarea unui filtru secundar gen Eheim Pickup sau Aquael Asap 300 umplut doar cu material filtrant bio. Mai pierd un pic de spatiu, dar as castiga pe partea de filtrare.
Odata ce "am platit" pentru el, as vrea sa gasesc o alternativa sa si "produca". Mi-a fost vandut ca fiind "suficient pentru acvariul asta" si chiar nu cred ca ar fi total inutil. Nu cred ca o firma ar pune ceva intr-un pachet doar sa fie. Zic si eu
Pai ce ai tu in acel filtru este cam inutil, hai sa zic ca buretele grosire si vata perlon te ajuta, dar nu f mult. De obicei filtrele interne care vin cu acvariile la pachet sunt subdimensionate, si DA firmele pun aceste filtre in pachet ca sa atraga cumparatorii, mai ales pe cei incepatori.
Dar nu e asa bai mare, il poti folosi si pe acesta daca stii ce si cum sa faci.....
Acum, inlocuieste carbunele activ si argila repede cu mini siporax/matrix/substrat pro - oricare 1 din cele 3 sau chiar 2 tipuri. Eu as merge pe matrix si substrat pro, dar cum vrei...si sera siporax e fff bun.
Lasi in filtrul actual doar burete grosier sus pe unde intra apa si eventual daca vrei vata perlon dar aceasta sa o speli mai des (eventual la fiecare schimb de apa in apa din acvariu).
alinutz80 wrote:Doar schimburile de apa saptamanale. Mai pot adauga la mentenanta si curatarea filtrelor, dar aceea o fac la 3-4 luni.
Curatarea filtrelor la 3-4 luni o faci din principiu, sau observi o scadere a debitului?
O fac din principiu asa dar am 2 filtre mari si nu sunt probleme. Asa am observat eu ca e ok la mine. Inainte le curatam f rar si am dat in BBA sau altele.....acum de cativa ani fac asa si totul e f ok. Folosesc si bacterii seachem stability dupa fiecare curatare.
ifilip wrote:Va urma o reamenajare completa la un moment dat. Pe setup-ul curent facem greseli si invatam.
Cu siguranta in toamna va aparea inca un acvariu. Unul va contine foarte multe plante si creveti, unul mai multi pesti de dimensiuni mici. Va fi ori un ~45-60L, ori 126L (atat permit dimensiunile stand-ului). Asta e motivul pentru care nu ma grabesc cu filtru extern, CO2 si altele.
Raman cu o singura dilema. Cum calculam numarul de pesti? Am gasit multe formule si multe variabile in functie de filtrare samd.
Consideram 1cm peste/1L apa? Se iau in calcul si crevetii si melcii?
Am 40L apa net (va trebui sa ridic filtrul mai sus ca sa cresc nivelul de apa, poate mai castig 1-2L)
1. Luam in calcul melcii si crevetii. 5 Otto (la ~4cm), 10 RCS (la ~2cm) si 2 neritina (la ~1.5cm) si sunt la limita sau am depasit un pic
2. Nu ii luam in calcul, si pe langa cei 5 Otto pot adauga 5 neoni (la ~4cm). Sau 4 Otto si 6 neoni.
Erau ceva formule pe undeva...nu mai gasesc site ul, dar sigur gasesti pe net. Eu nu mi-am calculat niciodata chiar asa in detaliu.
Dar, eu zic caci cu 6 otto si creveti macar 100 esti ok. Crevetii nu prea produc multa mizerie.....si cu cei 2 neritina esti ok.
Acum, daca ma adaugi si 8 neoni, eu zic ca iar esti ok, dar trebuie sa te tii de schimburile de apa regulate saptamanale.
Nu prea stiu ce ai in filtru acela intern, daca poti detalia ar fi ok.
Hai ca este bine, nu e rau.
Testele facute de HB nu merga asa...un pic de clor si Ph un pic scazut trebuie vazut exact. Nu te lua dupa ce au spus ei. Fa teste la picatura pentru fiecare parametru important, gen NO2, NO3, Ph deocamdata. Apoi PO4, Gh si Kh.
Nu mai pune sare, nu ai de ce sa pui....nu te ajuta la nimic, ba din contra poate afecta melcii si crevetii. Ascunzatoarele o sa ii ajute pe creveti sa se ascunda de pestii mai mari care ii pot manca (momentan cu ottocinclusii sunt ok). Daca ramai pe crevetii red cherry si otto si neritine e f ok.....nu vor fi probleme de compatibilitate.
Dar eu totusi as mai adauga plante easy....vezi tu ce mai poti pune. Ceva moss, ceva microsorum, anubias, bucephalandra etc.
Pune apa pana sus in acvariu sa nu se vada nivelul apei.
Substratul mie mi se pare prea gros, cel putin in fata e prea gros...vezi tu cum il mai aranjezi...dar nu e ceva grav.
Pe viitor eu as zice un filtru extern adecvat. Si atunci vei elimina cel intern si castigi putin spatiu.
flo77 wrote:Ca o mica recapitulare a optiunilor pe care le am pentru acvariul de 700l. Dupa cum am spus as vrea saam si niste plante, ceea ce imi limiteaza optiunile. Vreau sa profit de apa pe care o am la robinet(foarte moale de obicei TDS intre 40-70
1.Altumi+ priteni si utilitari . Inca nu am renuntat la idee asta, inca ma uit de dealuri. Desi am crescut si reprodus scalari, altimii sunt un domeniu nou pentru mine.
2 Discus+ prietemi si utilitari. Probabil vreo 20 de bucati. Ca variante ar fi:
-wild. Inca ma uit de variante acceptabile. Totusi, nu imi permit 15- 20 bucati.
-asiatici. Varianta arfi mai acceptabila
@lemon prin asiatici nu ma refer la alibaba, ebay ci mai degraba la crescatori consacrati.
- o parte din pigeonii pe care i-am prezentat. Au doar patru luni si cativa sunt promitatori. Initial vroiam sa-i pun intr-un acvariu de 350 l.
- o combinatie dintre cele 3 variante prezentate, dar asta s-ar putea termina cu un dezastru de proportii imense. Plus ca necesita sa folosesc 2-3 acvarii ptr carantina de timp indelungat.
Ma bucur ca ati deschis si discutia despre inmultirea discusilor. Din fericire apa de larobinet este perfecta pentru asta, nu cred ca m-as lovi de problema celor din Constanta. Apa de la robinet imi vafaceviata foarte usoara, schimburi masivedeapani vor fi o problema.
Colegul @ocean a mentionat ca a inmultit discus acum cativa ani, poate ar fi amabil sa ne impartaseasca ceva din experienta sa( ce tipuri a inmultit, secrete despre depunere dar mai ales cresterea puilor pana la maturitate).
Deasemenea as fi curios in cazul discusilor de provenienta asiatica ce tip de discus v-ar placea sa aveti in acvariu.
Multumesc
Gasesti si in Romania crescatori si colegi care inmultesc discusi.....si varietati frumoase.
Din ce stiu, colegul Harry are pui de cuipeua...vezi aici: https://www.facebook.com/harrald.gyalay Dar mai sunt si alti colegi care au.....ii gasesti ori pe grupurile de facebook dedicate discusilor ori pe forumul Discus Club Romania.
Este un coleg acvarist care mai aducea sau facilita aducerea pestilor de la Forkel, Germania, poti da un ochi pe site ul lui: https://www.skalarezucht.de/index.php/en/home-en Poti sa ii scrii un email sa vezi ce are si la ce preturi....etc.
Daca cauti unde trebuie, vei gasi discusi/altumi faini
calin wrote:Salutare dragi colegi acvaristi!
De o buna bucata de timp nu am mai scris nimic pe Forum. Ma rog au fost mai multe chestii la un moment dat doua joburi , la un moment dat m-am cam dezamagit de acvaristica. Anume in vara din cauza caldurii , am izolat apartamentul si am avut 29-30 de grade constant vreo 2-3 luni. In prima faza mi-au murit cativa raci, cei mai mari apoi sau dus si restul. Si la un moment dat am vazut vreo 13 (cand le mergea bine)si am observat ca cam tot atatia sunt si printre plante astfel incat nu ii vezi,(la creveti am observat treaba asta) deci numarul real deobicei este cam dublu.
Chestia ca am fost ocupat si nu m-am gandit ca sa fiu pregatit cu ceva ventilatoare ptr racire. Adica eu niciodata nu am avut probleme la pesti cu apa prea calda. Vara cealalta cand am izolat au terminat prin septembrie , deci vara trecuta a fost prima oara cand izolarea si-a facut efectul. In orice caz experienta cu racii a fost una placuta, candva am sa iau iara.
Si nu mai ai deloc raci ? Au murit chiar toti? Pt ca acum iarna e posibil sa revina iar daca temperaturile scad.
David Andrei wrote:Mersi paradoxx pentru intelegere! O sa va trimit poze, ajutati ma. cu pestii cum sa fac... as putea sa tin 2 gourami intr unul de 25L...? (eu stiu clar ca nu se poate, dar intreb asa ca prostu'..) nu vreau sa i chinui dar si sa i donez ma doare inima, de sanitari scap usor si de molly un/ platty u ala dar de astia chiar nu ma lasa inima, si 1 si tot ar fi ceva . Mai avem de asteptat si voi si eu putin pana mi l fac, momentan nu m a sunat nici naibii' cu bazinul pe OLX.. credeti ca l am pus cam scump? Sa l pun si aici pe forum? Cum am zis am acvariu carantina dar nu de asta, idea e. ca nu am unde l tine, am casa plina cu cutii si cu de toate si ditamai sticla mai lipsea...
P.S: Ardeiutz , apropo David e numele principal dar no problem
E pacat ca renunti la acvariul de 54L dar asta e. Cu cel de 25L iti va fi mai greu.
Cei 2 gourami nu ai cum sa ii tii in 25L, sub nicio forma.
In acvariul de 25L ar merge 1 betta si cativa neoni, maxim. Eventual si ceva corydora pygmaeus. Cam atat.
Iti recomand pt acest acvariu un filtru hang on/HOB, gasesti pe net variante. As merge pe un Aquael FZN.
Pune substrat din cel mare, sa ai macar 4 5 cm grosime, pune apa din acvariul actual, planteaza plantele. Lampa de 8W e ok pentru plante easy, daca ne poti spune si cati lumeni are ar fi ok.
Ca si concluzie, materialele filtrante consacrate (gen sera siporax, seachem matrix, eheim substrat pro, ada bio rio, piatra ponce etc.) m-au ajutat sa am un echilibru in toate acvariile dar si mentenanta regulata saptamanala.
Cand spui "mentenanta" te referi la schimburile saptamanale de apa sau mai este si altceva?
Doar schimburile de apa saptamanale. Mai pot adauga la mentenanta si curatarea filtrelor, dar aceea o fac la 3-4 luni.
Peste acei bureti care ii ai sus pube cata perlon si la a 2 3 curatare a filtrului o schimbi. Va scadea debitul in timp dar e ok.
Si acea lungime a furtunelor scade debitul....dar e ok, daca poti scurta ar fi bine.
Pe langa asta mai poti pune in filtrul extern in penultimul sertar de jos seachem purigen (intr un saculet fin), te va ajuta.
Schimb de apa sa faci 30 40% si nu mai spala filtrul lunar, macar 3 4 luni lasa l si va fi ok.
Pe langa toate astea, mai adauga plante easy, gen valisneria, microsorum, anubias etc. Si mai adauga si 2 lemne frumoase olus cateva roci vulcanice la baza lemnelor.