Message |
|
Nu iti cheltui banii pe un protein skimmer la un acvariu asa micut. Toate skimmerele nano sunt niste jucarii, niciunul din ele fiind cu adevarat eficient...adica nu vor scoate multa mizerie.
Daca faci schimburi de apa in mod regulat, vei avea apa curata chiar si fara skimmer.
|
 |
|
Colegul alber graieste corect, numai ca se poate rezolva unu-doi cu un convertor de 2 lei ca acesta (okay, poate e o ideie mai mult de 2 lei  ):

|
 |
|
Uite aici linku (oops nu e din Singapore, ci din Hong Kong): http://cgi.ebay.ca/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=230526034745
Substratul este nisip fin (cea mai mica granulatie) , dar contine pietricele de liverock si scoici de diferite marimi (pentru hermit).
Pana acuma una din probleme a fost in mod sigur suprapopularea, dar am redus numaru pestilor. Apoi aveam bureti prin filtre si recent am renuntat la ei. Singura chestie care trebuie sa o mai verific acuma, e sa-i vad pe ai mei cum ii hranesc (poate le dau prea multa mancare)...
|
 |
|
Intre timp mi-a ajuns instalatia de 20 LED-uri albastre ce am luat-o de pe eBay cu numai $8 (free shipping). Singura parte nasoala a fost ca a venit din Singapore si a durat aproximativ 5-6 saptamani pana a ajuns la mine. Am lipit-o de partea catre perete a lampii (in poza se pot observa cele 4 LEDuri albastre ce le folosisem pana acuma pentru moonlight, numai ca 3 din ele murisera):
Poza cu lumina aprinsa:
Si cu lumina stinsa:
In realitate culorile arata mult mai frumoase ca in poze, aparatul foto find doar un mic digicam Kodak. Mai ales sub culoarea albastra a LED-urilor, toti coralii sunt flourescenti sau fosforescenti
Nitratii inca nu au scazut, orice fac nu scad sub 40-50... macar bine ca sunt norocos si n-am treaba cu algele.
|
 |
|
Am cautat si pe aici inca nu este produsul in petshopuri, doar de pe la anumiti distributori care trimit prin posta, dar pretul nu ma incanta deloc.
NP Biopellets 500 ml (1/2 liter) $64.99
NP Biopellets 1000 ml (1 liter) $109.95
Daca nu reusesc sa scad nitratii acuma ca am scos 2 pesti si anemona, poate ma interesez de produsul acesta, ca de dozat vodka nu am timp...prefer sa o 
|
 |
|
Partea nasoala cu aditia de vodka e ca trebuie sa fii acasa zilnic ca sa tii un ochi peste acvariu. Pe cand acvariul meu este acasa la parinti, iar eu stau cu prietena, si pe acasa merg doar o data la 3-4 zile ca sa adaug apa pt ce s-a evaporat, un schimb de apa, etc si sa ma asigur ca totul merge bine. Ai mei stiu doar sa-mi hraneasca pestii si nimic altceva...
|
 |
|
e branching hammer si pot rupe "ramurile" sau "capetele" cu mana, deci il voi putea tine sub control. iar al meu nu prea face tentacule lungi cu care sa intepe alti corali.
am citit doar superficial despre dozarea cu votdka. mi-e teama sa incerc deocamdata. pare prea miraculos ca sa fie adevarat sau sa nu existe vreo chichita.
nu vreau sa stric ceea ce eu cred ca merge bine. in afara de nitratii ridicati nu am nici o problema.
am scos 2 pesti destul de mari, voi face schimburi de apa si sper ca va scade cu timpul.
urmeaza sa schimb lampa de la cheato, momentan find 9 LED-uri albe normale.
|
 |
|
Am adaugat 2 bolovani noi, si am facut un mic re-scape:
Profitand de ocazia unui re-scape, am reusit sa prind cei 2 negrotei care ma cam enervau deja: Blue Velvet Damsel (Paraglyphidodon oxyodon) care deja devenise prea mare pentru acvariul meu si era doar un nehalit si jumate, si un Yellowtail Black Chromis (nu ii gasesc numele stiintific). Dar a trebuit sa scot cam 2/3 din pietre si corali ca sa-i prind. Incercasem de vreo 2 luni, lasand o plasa in apa cateva zile si sa-i prind pacalindu-i cu niste mancare...dar sunt prea destepti si rapizi. Acum sper sa fii redus incarcatura biologica si sa nu mai am probleme cu nitratii...desi fac schimburi saptamanale (max la 2 saptamani) de 15-20%, am purigen, cheato, carbune chemipure, skimmer, nitratii nu au scazut sub 50ppm de luni de zile. Desi coralii sau pestii nu par deloc afectati de valorile ridicate ale nitratiilor...mie unul nu imi place situatia.
In in fine...sper doar sa nu fi pus bolovanii prea compacti si sa fi creat zone fara curent de apa in spatele rocilor.
|
 |
|
Nu ai de ales decat sa faci rost de un paharel de nisip de la cineva cu acvariu reef matur. Sau macar sa cumperi ceva piatra dintr-un reef matur.
Sau varianta mai riscanta (si probabil nu la fel de eficienta) ar fi sa iei nisip din mare in primavara... 
|
 |
|
wooow nitratii la 100. da ce ai facut cu piatra aia?
cat timp ai tinut-o afara din apa?
si cum arata piatra initial?
|
 |
|
Nu este intotdeauna cazul. Eu nu mi-am permis toata piatra dintr-o data. Am adaugat cate 1-2 kg la interval de 1-2 saptamani pana mi-am umplut acvariul, si nu am avut nici o problema. Dar nu tineam piatra afara din apa mai mult de 1 ora....daca o tii in aer mai mult timp, piatra se usuca si multe bacterii mor. Iar apoi cand o pui in acvariu, bacteriile moarte pot crea un ammonia-spike.
Deci cumpara piatra la sfarsitul zilei inainte de a merge acasa si va fi OK!!!
|
 |
|
nu-i problema daca ai apa facuta....o poti lasa cateva zile, saptamani si nu se strica
doar daca iti sta galeata in cale, si nu iti place, atunci fa un schimb de apa.
eu trebuie sa completez pentru apa evaporata la fiecare 3-4 zile, la 25C, dar open-top.
|
 |
|
Stii ceva...ia-o mai usor cu schimburile de apa acuma si lasa bacteriile sa-si faca treaba pana NH3=0 --> NO2=0 --> NO3> 10. Deci abia cand primele 2 sunt zero si ultimu incepe sa creasca poti sa zici ca in sfarsit ti s-a ciclat acvariul si te atunci sa incepi cu schimburi regulate (fiecare 2 sapt). Acuma sa faci schimburi de apa doar daca ai valori ridicate la NH3, NO2...daca sunt la .1 e okay, n-ai grija.
Coral Beauty Angels sunt destul de agresivi unii cu altii, in acvarii mici se bat de se omoara...dar in acvariul tau ar trebui sa fie ok, numai ca asta observatie generala. unii pesti din aceasi specie sunt mai agresivi ca alti ( ca si oamenii de altfel).
Nu prea ai ce face la momentul de fata, decat sa speri ca totul va fi OK. Daca nu va fii batut mai tare decat atat, aripioara aia va creste in cateva zile/saptmani.
Daca nu se opresc din batai, incearca sa muti pietre prin acvariu ca sa-i derutezi si sa nu se mai bata pentru teritorii asa de mult.
|
 |
|
Cum merge skimmerul nou? Alte noutati, probleme, ceva?!? cum stai cu NH3, NO2 si NO3?
Toate cele bune.
|
 |
|
Buretele este cel mai economic suport pentru bacterii, si are suprafata mult mai mare ca bio-balls, tubulete si tot felu de bucati de plastic. Ceramica poroasa este mai eficienta, dar mult mai scumpa.
Foloseste bureti linistit ca nu vei avea probleme. Iar cand trebuie curatat, intai scoate niste apa din acvariu intr-o galeata si apoi curata buretii in acea apa. In felul aceste nu vei ucide majoritatea bacteriilor. Daca speli buretii in apa de la robinet, clorul va ucide toate bacteriile.
|
 |
|
Nu trebuie neaparat sa o fierbi. Eu nu am fiert coaja de nuca de cocos....doar am scobit extrem de bine tot ce era inauntru si am lasat-o in apa cam 24h. Apoi direct in acvarii si nici o problema. Depinde de ce pesti ai (de ex. cei din Amazon), s-ar putea ca sa le priasca taninii (subst care coloreaza apa in maro).
Iar apoi daca ai carbune activ in filtru, va limpezi apa imediat.
|
 |
|
Cu tuburile actuale coralii vor pierii, incet, dar sigur.
Ori pui vreo 4-6 tuburi T8, ori minim 2 T5HO ( HighOutput), ori daca gasesti una PC (power-compact) care sa fie tub dublu actinic & daylight..
|
 |
|
Cantitatea de piatra vie nu trebuie neaparat masurata in kg/L, pentru ca piatra insine este de diferite feluri.
De exemplu cea din Fiji, care de obicei este mai ieftina, este mai densa si mai grea, iar de obicei vine in bolovani mari si urati. Ai avea nevoie de mai multe kg ca sa iti umpli acvariul adecvat.
Piatra din Indonezia este mai scumpa, dar mult mai usoara pentru ca este mai poroasa, mai multe gaurele, tunele, etc. Aceasta piatra poate sustine mult mai multe bacterii beneficiale, si in concluzie nu ai avea nevoie de atat de multe kg.
Dupa parerea mea un acvariu trebuie sa fie cam 1/2 pana la 2/3 din inaltime plin cu piatra, iar piatra trebuie aranjata sa fie cat mai "aerisita", adica vrei sa circule curentii de apa peste tot in jurul rocilor.
Skimmeru ala nu va face nimic altceva decat sa iti fure din frumusetea acvariului. Vezi poate il poti da inapoi si iei altceva in schimb.
La lumina nu stiu sa te ajut. Eu am un 65 watt dual power-compact 10,000k Daylight/460nm Actinic la acvariu de 65-70L si imi place la nebunie. Pentru corali moi, anemone si LPS e excelent. Pentru SPS nu cred ca face fata. Eu prefer sa schimb doar 1 tub de PC, decat 2 de T5...desi T5 cica ar trebui sa aiba viata mai lunga un pic.
|
 |
|
Am reusit sa scap de anemona
Nu isi mai avea locul intr-un bazin asa de mic. In ultimele luni incontinuu se impungea cu vre-un alt coral, aproape mi-a omorat mica colonie de polipi zoa. Iar de cateva saptamani statea pe geamul lateral si se lungea catra lumina...se poate vedea si in clip ca parca vrea afara.
Imi pare rau ca am pierdut un coral asa de misto, fiind singurul caruia ii dadeam mancare (krill, silversides, brine, mysis, plankton). E foarte misto sa observi o anemona cand mananca, parca e o planta carnivora...iar apoi dupa vreo 2 zile trage un excrement de toata frumusetea
In orice caz am facut niste leustean din afacerea asta, am facut alt reefer fericit si nu in ultimul rand anemona va fii mai fericita acum avand loc aproape "nelimitat" in acvariul lui de 80G.
Ma gandesc sa bag banii inapoi in acvariu...poate mai iau niste piatra si fac un mic rescape.
|
 |
|
Cate ore pe zi lasi lumina aprisa momentan?
|
 |
|