[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: TrickyKid
Forum Index » Profile for TrickyKid » Messages posted by TrickyKid
Message
Difuzorul CO2 include numarator de bule si valva de siguranta.

A fost folosit o scurta perioada de timp, am gaurit cele 2 ventuze de prindere cu suruburi pentru a-l fixa in interiorul standului de acvariu (vezi imaginile). L-am inlocuit cu un reactor in interiorul acvariului pentru ca filtrul extern imi face probleme si vreau un sistem CO2 care nu depinde de acesta.

Pret nou https://www.nevertebrate.ro/difuzor-co2-extern-jbl-proflora-direct-16-22-17626 este 130 de lei. Pretul la care doresc sa-l vand eu este 70 de lei.

Livrare doar personal in Plaza Romania Mall (din Drumul Taberei) intr-o zi lucratoare. Nu ma intereseaza schimburi si din pacate nu am timp sa ajut cu instalarea. Contactati-ma cu mesaj privat, va rog.

Poze, detalii si pe OLX https://www.olx.ro/oferta/pentru-acvariu-plantat-difuzor-co2-extern-jbl-proflora-direct-16-22-ID9OYPT.html
Dat.
Salut, daca e cineva interesat de 2 neoane pentru acvariu plantat folosite timp de 18 luni.

Juwel HiLite T5, 1200 mm, 54W – unul este Day si celalalt Nature.

Numai cu predare personala in zona Plaza Mall, Militari, doar in timpul saptamanii luni-vineri. Pe ambalaj am scris "Folosit" ca sa nu-i vina cuiva vreo idee...

Dati mesaj privat.
30 sunt foarte multi pesti pentru 60 de litri, cam o treime din populatie ar fi recomandat pentru acest volum de apa. Oricum te vei apropia de cifra asta in mod natural, prin moartea pestilor aflati in numar prea mare pentru acvariu.

Majoritatea pestilor vor fi foarte multumiti cu singura hranire pe zi. La 2 ancistrusi (banuiesc ca nu ai adulti mari) o singura pastila o data la 2 zile e mai mult decat suficienta.

Incearca sa nu dai mai multa hrana decat pot ei manca in cateva minute. 1 sau chiar 2 zile de "post" pe saptamana sunt recomandate.

Pe masura ce cresc, vei avea probleme cu tetrazona. "Pisica de sticla" asa cum ii zici tu are nevoie de apa foarte curata si bine oxigenata, probabil in curand va muri si ea.

Daca-ti mor pestii fa o pauza si informeaza-te, nu mai cumpara altii.
E simplu, ai nitriti pe test ceea ce înseamna ca acvariul nu a terminat de ciclat. De asta pestii sunt sensibilizati si se îmbolnavesc.

Atentie ca "sarea alimentara" contine iod. Daca vrei pune doar în carantina, foloseste sare fara iod ("sare de muraturi" în magazin) si respecta dozele în functie de speciile de pesti (cauti pe net). Molly se acomodeaza cu sarea, neonii nu chiar (cauta pe net). Personal nu sunt un fan al leacurilor babesti si as folosi o solutie, dar depinde de preferinta fiecaruia.

Tratamentul de gris este îndelungat. Daca nu tratezi toti pestii sunt sanse foarte mari de reaparitie. Din nou, cauta pe net.

Ai si foarte multi nitrati ceea ce duce la aparitia algelor (coroborat cu CO2-ul scazut si probabil fosfati putini). Vad mai multe tipuri de alge în imagini, si multa mizerie în suspensie - oare le dai prea multa hrana, ma gândesc eu uitându-ma la valoarea uriasa a nitratilor (eu nici cu suplimentare macro nu am atins 40-50 ppm).

La faza în care esti nu m-as îngrijora foarte mult de plante. Redu doza de mâncare, începe cu un post de 2-3 zile. Schimburi zilnice de apa, sa zicem 15-20% pâna scad nitritii plus tratament pentru gris.

Nu e un început bun...
Nu cunosc marca si imaginea cu textul este foarte proasta dar banuiesc ca e substrat activ pentru acvarii nano, in teorie e bun doar ca-ti trebuie o cantitate adaptata pentru acvariul tau. Asigura-te ca ai minim 1 cm de substrat activ sub pietrisul cu zone plantate. Un articol bun pe tema asta e aici

Substratul ca idee e ok dar sa tii seama de 2 lucruri: 1) are nevoie de un timp de "activare" si poate sa dureze si o luna pana "prind" plantele 2) nu te scuteste de fertilizarea in apa pentru plante pretentioase, moss-uri sau plante care se prind de decor. Parearea mea e ca la Alternathera (planta rosie) o sa fie greu sa ai crestere viguroasa doar cu substrat activ, e nevoie si de lumina buna si poate ceva co2.

Domeniul asta al acvariilor plantate e foarte vast, daca n-ai timp incearca la inceput doar cu plante easy cauta de exemplu pe tropica eu zic ca ai multe specii dintre care sa alegi.
In afara de pietrisul inert "de la Hornbach" sau de unde o fi el, ai dedesubt substrat activ fertilizant? Probabil ca nu

In functie de plante pentru o crestere ideala se folosesc fertilizanti in coloana de apa cum ar fi gama Easylife (nu fac reclama, asta folosesc eu cu rezultate ok): Profito, Ferro, Fosfo etc. E mult de povestit aici fertilizare micro si macro, raportul Redfield, etc. E de citit.

Un alt site interesant care povesteste de fertilizanti si carente este aici
Folosesc acest test de ceva vreme pentru verificare ocazionala - dar am si teste la picatura cu care verific saptamanal. Ce poti sa-ti zic e daca respecti intocmai instructiunile (in special partea de scuturat lateral dupa ce il scoti din apa) valorile obtinute sunt "pe-acolo". Cand faci poza cu telefonul fa-o in lumina naturala si nu sub vreun bec. Singura masuratoare la care e sistematic pe langa este KH-ul care iese mai mereu sub valoarea reala (de ex. mie-mi arata 2-3 si in realitate am 6-7).

Parerea mea e ca acvariul nu e inca ciclat si-ar cam trebui sa vezi nitriti pe test (la mine cam in saptamana a 3-a au aparut si a fost un spike cam de 3 zile dupa care s-au dus spre zero).

Gandeste-te bine daca vrei creveti pentru ca asta iti va influenta alegerile de pesti vezi aici un articol foarte tare pe tema asta (o sa vezi ca sumatranii si viviparii nu se impaca bine cu crevetii, de exemplu).

Pentru plante arunca o privire pe asta din imagini eu cred ca e o combinatie intre lipsa de nutrienti si ceva diatomee (alge maro care apar la bazinele noi si dispar la ceva vreme dupa ciclare).
Fiind vorba de un acvariu, cred ca mai degraba torpile decat rachete...
dan.pavelescu wrote:
um02122 wrote:Asta e ca sa rup rutina, sa mai invat ceva nou, sa intarzii manifestarile clinice de dementa.


Si de ce nu alegi calea usoara (bere+pr0n)?


Uite, nu stiam de schema asta de tratament. Probabil "cercetatorii englezi" au scos ceva nou...

Altfel, mult prea tare proiectul. Spor la migaleala!
Dac-ai luat de la Hornbach sa stii ca ei baga la vanzare plante crescute emers. In functie de specie fie isi pierde frunzele si creste in forma submersa, fie moare dupa o vreme (Ophiopogon kyoto o sa-ti moara in 1-2 luni).

Ce fac eu inainte de achizitie daca-mi vine ideea sa iau o specie de peste sau planta despre care nu stiu mai nimic, caut repede pe net de pe telefon si vad ce scrie pe fishbase sau plantedtank. E o metoda sigura de a evita achizitii proaste de acest gen.
Azi la teste Fe a iesit 0.6 ppm, NO3 la 10 ppm, dar PO4 aproape de zero. Am dublat doza de Fosfo, acum 20 ml de 3 ori pe saptamana (zilele "de macro").

Intre timp am dat si comanda pentru o instalatie cu LED de 12k lumeni in locul uneia dintre unitatile de iluminare Juwel.

Fingers crossed...
Am marit de vreo 2 saptamani programul la 4 + 4 fara un efect notabil daca nu iau in considerare "explozia" de crestere a nufarului.

Ah ba da, au inceput sa apara mici petice de alge dar par sa fie sub control.
@Stefan: problema nu e neaparat cu cei 0.6W/litru, mai degraba cu inaltimea de 65 cm a Juwel-ului. In general ce plante au mai ajuns pe sus e.g. Riccia mini au crescut precum Fat Frumos. Microsorum le-am adus acum o saptamana deci e prematur sa judec. Ce mi se pare mie la Anubias e ca frunzele noi cresc ok, dupa care la o vreme incep si se gauresc. Am si niste Staurogyne pe zona din mijloc care dupa o prima saptamana in care pareau c-o iau din loc au intrat si ele in stagnare ba chiar usor declin.

Ce zic testele? Pai am inceput sa am un deficit de fosfati destul de mare (frecvent 0.1 de la cei 0.4-0.5 uzuali) deci am marit doza de Fosfo, fierul si-ala s-a dus in balarii spre zero de mai nou bag si Ferro in ziua de micro-elemente si nitratii care testau 18-20 au inceput sa derapeze spre 10, uneori 5 ppm. Deci e posibil ca ma paste si ceva aditie de nitrati in viitorul apropiat. Semne bune cred, inseamna ca verdeata "mananca", dar nu prea se vede "la inventar"...

@scorpionul: nu am cumparat, dar am vazut ca exista si Warm Daylight care la 6000k e bun pentru dulcicole.
Un mic update. Acvariul este acum populat (corys, Amandae, Irinaterina, Boraras) cu pierderi minore dup? aclimatizare (1 peste din 40+).

Plantele in continuare o duc ciudat - nufarul e singurul care creste de rupe. Eleocharis a inceput sa mai dea niste fire foarte anemice, iar Anubias tot cu gauri in frunze ... of, of, mai mai.

O sa incerc o alta abordare decat E5-urile, care sa mareasca mai substantial fluxul luminos in acvariu...

image

image

image

image
Cum scrie si in titlu, caut sa cumpar Sturisoma pui sau subadult. Ma intereseaza o singura bucata pentru a-l adauga unui acvariu comunitar de 400+ litri.
Mutumesc pentru incurajari, de saptamana viitoare cand ma intorc in Bucuresti incep sa populez mai serios.

@lukitza: nu inteleg de ce betisoarele au o reputatie atat de proasta. Eu am testat si cu JBL ProScan (mi-a placut ideea cu aplicatia de mobil) si cu picatura, uneori chiar refacand anumite masuratori (in general in weekend incep cu un strip dupa care fac tot ce am la picatura). Cam 80% din masuratorile "de verificare" efectuate au avut valori foarte apropiate - trebuie folosit strip-ul in mod corect (eu nu numai ca scutur apa cu grija, dar iau cu o bucatica de servetel de hartie picaturile care se pot forma intre "patratele" si denatureaza culorile). In al doilea rand, daca te gandesti la intervale mai degraba decat la valori precise n-o sa te deranjeze foarte tare ca nitratii sunt 25 in loc de 20 ppm, sau Ph e 6.6 in loc de 6.8. Daca te rezumi la NO2, NO3, Ph si CO2 eu zic ca strip-urile sunt o buna metoda de verificare rapida ca lucrurile sunt ok. KH e so-so dpdv precizie, dar daca e "in marja" nu merita verificat la picatura. Cel putin asta e experienta mea...

@um02122: super tare ideea cu E5-urile, sper doar sa incapa in capac pentru ca Juwel foloseste unele dimensiuni nestandard de ex. 1047 mm pentru T5 de 54W. Era bine sa fi intrebat pe forum inainte de a-mi cumpara cele 2 tuburi Nature dar in acel moment nu stiam ca voi vrea upgrade la iluminare. Asta e viata, acum le amortizez si la anul incerc si E5-uri...
Primul meu acvariu dupa vreo 10 ani de pauza ... plantat, dupa cum se poate observa din titlu, dar mai putin cu ochiul liber

image

E un Juwel Rio 400 cu stand pe comanda, capacitate bruta 450 litri, net cam 350. Filtrare un intern Juwel Bioflow 8.0 si un JBL e1501, cu varii cantitati de cermec, micromec, un burete mai grosier pe extern sa protejeze de impuritati si oleaca de perlon in filtrul intern.

Substrat pietris Hornbach la baza pentru relief, apoi 18 l Dennerle DeponitMix 9 in 1, 30kg Dennerle Crystal Quartz Brown, 10 kf JBL Sansibar White pentru "plaja".

Cam 6 saptamani perioada de ciclare, la mijlocul careia am adaugat 6 ottocinclus si 6 Neocaridina. Pestii au supravietuit toti dar unul cred ca dezvolta ceva fungus pe ochi iar crevetii au ramas 4 sau 5 (unul sigur a ). Mancare dau rar, cam 1-2 ori pe saptamana cate o pastila pentru "ierbivori" sau cateva granule de creveti dar pestii par destul de bine dezvoltati. Am si 2 Neritine zebra plus o populatie in crestere de melci comunitari din care se infrupta 2 asasini.

Am amorsat procesul de ciclare cu EasyStart (50 ml pe saptamana in prima luna) dar tot nu mi-e clar daca procesul s-a desfasurat ok. Maxim de No2 l-am inregistrat acum vreo 3 saptamani la 0.5 ppm. Schimb de apa 30-35% saptamanal.

image
image
image
image

Fertilizarea:
* Easycarbo vrac 7 ml/zi
* Profito 5 ml/zi
* Ferro in functie de testele saptamanale incerc sa-l aduc la 0.5 ppm
* Fosfo in functie de testele saptamanale incerc sa-l tin peste 0.5 ppm
* Nitro in functie de testele saptamanale incerc sa-l tin peste 10 ppm

Testele zic asa:
* CO2 intre 20 si 30 ppm (am injectie de co2 presurizat cu difuzor ceramic, opresc o ora inainte de stingere si repornesc cu 3 ore inainte de aprinderea luminilor)
* kh intre 4.5 si 8
* ph intre 6.4 si 7, cel mai des cam 6.6-6.8
* NO3 intre 5 si 40, am avut odata un spike (cel mai des in jur de 20-25)
* PO4 intre 0.1 si 0.8 (daca nu suplimentez ajunge la 0.5 la 3-4 zile dupa schimbarea de apa)
* K intre 9 si 15 ppm (asa ca n-am incercat sa suplimentez)

Luminile sunt 4x54W T5 cu reflectoare (2xJuwel Day + 2xJuwel Nature). Programul e de 6 ore deocamdata (8-11 si 19-22 ca sa pot profita un pic de acvariu). Alge practic zero, poate o umbra de diatome pe nisip dar atat.

La ce ma gandesc acum:
* Inca nu mi-e clar daca e corect ciclat si pot sa-l populez "ca lumea" sau sa mai astept. Ma gandesc la o turma de 20 de creveti si cativa zeci de Boraras, dar n-as vrea sa-i decimez.
* N-as vrea sa bag chimicale in acvariu pentru fungus si otto-ul e foarte greu de prins, in plus inca n-am luat acvariu de carantina. Oare e ok sa-l "las in durerea lui" in ideea ca se vindeca de la sine odata ce acvariul s-a stabilizat?
* Cresterea plantelor e dezamagitoare. Merg binisor Nymphea, un Crypto si mossurile. Mediocru Heterantera, Hydrocotyle oarecum si Lilaeopsis desi nu vrea sa stea deloc in substrat, o "da cotita" mereu. Ludwigia si Echinodorus, cat si Eleocharis-urile practic nu cresc deloc. Anubias-urile nu numai ca aproape nu fac frunze noi, dar cele vechi incep sa faca gauri si sa se topeasca. Am plantat si 2 poturi de Utricularia pe insula din centru, care initial parea c-o ia usor in sus dupa care cam la 10 zile de la plantare s-a topit efectiv peste noapte. Suspectez o carenta de lumina pentru ca acvariul e destul de inalt - 60cm plus - dar nu am cum sa suplimentez, am incercat sa fac ceva cu LLD dar efectiv nu sunt solutii ca lumea pentru capacul existent
Arata super! Poti sa pui niste date aproximative la imaginile cu "fazele"?
Mai exact: am filtru intern Bioflow 8.0 chiar de la inceput (face parte din dotarea acvariului) - acum 3 saptamani, dozat cu JBL Filter Start (are vreo 4 litri de material filtrant si restul bureti si perlon). Am adaugat 50ml de Easylife EasyStart in fiecare weekend, si mai am 50 ml de adaugat in weekendul care urmeaza.

Canistra JBL am conectat-o ulterior, asta zic.
 
Forum Index » Profile for TrickyKid » Messages posted by TrickyKid
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com