Message |
|
Da si ca o concluzie lasand la o parte aspectul estetic al acvariului unde aveai neoane cu lumina calda (gen 830 .840) adica undeva la 3000 --4000 de kelvini si actualul acvariu unde ai daylight si 965 cu privire la crestera plantelor , densitatea frunzelor si celelate pe care tu le-ai enumerat m-ai sus de care esti mai multumit ?
Da si legatura dintre CRI si spectru este stransa
NU poti sa ai un neon cu CRI 98 si temperatura de culoare 3000 de kelvini ca sigur nu va avea spectrul complet la 3000 de k
Un neon cu spectrul complet nu va avea multi lumeni ( a se vedea numeroasele pdf al firmelor producatoare)din cauza combinatii de gaze introduse in el
Dar un neon cu CRI 86 poate sa aiba lumeni mai multi decat unul cu spectru complet
Am vazut ca Oliver Knott nu foloseste neoane cu temperatura de culoare sub 4000 de kelvini
|
 |
|
Corect, sa vrem cred ca se poate ,nu este imposibil sa facem experimentul pe care la sugerat Intros  Intros chiar ma bate gandul sa-l fac
Dar daca ne uitam un pic pe site-ul lui Oliver Knnot el foloseste Osram lumilux de luxe HO T5 cu CRI de 86 si lumeni undeva la 3400 (repet pe neoane de 39 w)
Si cresterile de plante sunt destul de bune iar la unele acvarii chiar uimitoare
|
 |
|
As vrea sa lansez o discutie despre urmatorul subiect : Ce credeti ca este mai important pentru un acvariu plantat sau sa zicem foarte bine plantat , intensitatea luminii sau C.R.I.
Este mai benefic un tub de neon( sa zicem T5 de 39 w) cu C.R.I. la 80 --85 si un flux luminos la 3400 de lumeni ?
Sau un tub de neon la aceleasi dimensiuni si wati cu un C.R.I. de 96--98 dar cu un flux luminos de 2400 de lumeni?
Astept parerile tuturor
Se stie ca in viata nu le stii pe toate poti sa ai si 10 vieti si tot mai ai de invatat :-)
CU RESPECT LAZAR GINEL
|
 |
|
Daca este cineva interesat de drosere electronice Philips pentru neoane T5 de 39 wati (lungimea neonului 849mm) 2 neoane pe droser
La pretul de 25 de Euro cu tva , rog a a-si exprima dorinta , pentru a putea comanda , o cutie care are 12 bucati , firma nelivrand decat multiplu de 12
Iar eu personal nu am ce face cu 12 bucati
Sau daca cineva poate sa aduca Osram Quicktronic nu am nimic impotriva 
|
 |
|
Nu merge cu nimic compozitia sticlei nu permite slefuirea cu nimic,ar aparea o usoara unda de ceata pe geam
Cea mai buna solutie este schimbarea geamului , oricum cat ai da pe slefuire ai lua 2 randuri de geam si nu cred ca cineva va face asa ceva
|
 |
|
DA ,DA ,DA ador si o vanez de mult :8:
Daca vei avea puii de la ea sa stii ca ai un client sigur
Sandu scrie : Pentru cei mai chitrosi am o veste proastã...se pare ca are nevoie de CO2
Pai si daca dupa atata timp mai este cineva care se indoieste de co2 chiar ma las de acvaristica si daca crede ca se pot creste plante cu vestitul quartit bine spalat si atat ma duc pe dealuri
SI ma bucur ca ,Sandu si desigur si alte persoane, DE PE ACEST FORUM au microbul in sange cum il am si eu cu capitolul plante de acvariu
Dar cred ca la mine lipsesc cam multe doage  Numai asa vom putea tine sus steagul
Bravo tie si am vrea sa auzim ca , in fiecre oras din Romania exista cineva care sa aduca o planta pe care nimeni nu o mai are .
Ce bine ar fi ???? Nuuuuu
Asa vom avea ce invata unul de la celalalt , si vom progresa ca cei din afara si poate vom auzi de acvaristi din Romania castigatori de concursuri sau de prezentatori a unor mari firme de crestere si inmultire a plantelor de acvariu
Sa ne vedem sanatosi
|
 |
|
Orice planta are un bagaj de informatii stocat chiar daca este planta
Deci ea i-si va urma informatia pe care o are stocata de sute de anii
Chiar daca planta este inmultita si crescuta in avacvariu de generatii ea pastreaza acea informatie ca dimineata la rasaritul soarelui planta incepe sa se deschida si sa acumuleze energie iar spre seara se inchide coroana de frunze pentru a face economie de energie acumulata in timpul zilei asa cum fac unele plante in mediul lor natural
Sunt unele care au procesul invers seara se deschid si ziua se inchid
Dar daca o sa tii perdelele trase 2 zile ia tot i-si va urma cursul biologic daca aceasta perioada se lungeste sa zicem 1-2 saptamani atunci planta va folosi energia stocata in perioada in care a avut conditii optime iar daca aceasta perioada se lungeste va intra sa zicem intr-o perioada de agonie si in final decesul plantei
Si in final daca ai trei neoane si daca lumina produsa de om nu este identica cu cea naturala planta va avea acelasi comportament, ziua incercand sa acumuleze ca sa aiba si in perioada de intuneric cu ce se hrani
Poate nu la nivelul luminii naturale se vor vedea schimbarile dar si aas se vad ceva schimbari chiar si la lumina a trei neoane
|
 |
|
Succes cu noul acvariu
Dar inaltimea de 65 de cm la ce foloseste
Ca fratele meu, daca vrei plante sa stii ca i-ti trebuie mai multe neoane decat ar fi un simplu calcul si la inaltimea aceasta cam greu cu multe plante
Si dimensinea asta de 110 nu se incadreaza cam la nicio dimensiune de neon si sigur vei avea colturi de umbra
|
 |
|
Pai ma abonez si eu cu 15 bucati de neritina
Multam in avans g.g 
|
 |
|
MERSI , chiar nu vazusem mesajul 
|
 |
|
Daca tot a venit toamna ce a-ti zice de o noua comanda de neritina ? :-)
Eu personal as mai vrea cam vreo 15 bucati
G.G, ce zici se poate ? 
|
 |
|
Mai baiatule eu nu postez de dragul ca nu am ce face
Vad ca la cele spuse de mine pe toate le-ai luat ca intrebari nu ca idei sau ca sfaturi
Ca sunt pe dinafara subiectului( foarte inteligent )pe care tu l-ai lansat  , Nu prea cred, daca ai sti ceva acvaristica te-ai lamuri cat de cat
Dar cred ca tu esti cam departe de acvaristica eu zic sa te ocupi de altceva de crescut ......gaste
Si la intrebarea ta cum se transforma ppm in bule / sec.
CRED ca ai lipsit de la scoala cam mult si ai mari lacune
Poate gasesti tu o solutie sa determini dimensiunea exacta a bulei de co2 in microni si concentratia de co2 la o anumita dimensiune a bulei
Ca de altfel sa mai spus ca bulele pot fi mici sau mari sau poate si un balon nu
Asa ca mare atentie pe viitor la ce spui ?
|
 |
|
Pai sa o luam in ordine cronologica
Nevoia de co2 in acvariu depinde de multi factori si anume:
1.Ce fel de plante ai in acvariu (mai putin sau cu mai multa nevoie de lumina si co2)
2. Cum spuneai si tu depinde de kh
3. Cati pesti ai
4.Cat de fertil este solul
5. Daca faci fertilizare lichida si cu ce si de cate ori pe saptamana
6.Ce intesitate a luminii ai si cati lumeni pe litru
7. Ce temperatura ai in acvariu
8 Cat de des ai plantat acvariul
Si cred ca asta nu este chiar tot dar in mare parte cam astea ar fi cateva idei
Cat co2 trebuie ? este particularitate fiecarui acvariu si MANA FIECARUI ACVARIST
Asa ca tu decizi ?
|
 |
|
Eu am folosit ricia cam acum 2 -3 luni ca un mini covor adica am acoperit o roca de tip vulcanica cu ea a crescut foarte bine si arata frumos (vezi acvariul lui ginel in galeria lui sandu ) dar,dar,dar,dar,
SUNT niste dezavantaje cu aceasta planta
1 daca nu are lumina si co2 din belsug are de suferit
2. planta creste in continuu si ce creste se ridica la suprafata
3. chiar se desprinde de la nivelul plasei de ancorare si mai trebuie un timp pana sa creasca sa aiba un aspect sa zicem de concurs
Si surpriza  Parintele care a sadit riccia pentru prima data ca si covor Takashi amano spune ca exista un anumit tip de ricia pentru plante covor
Poate ca la ei in Japonia au altfel de ricia
Dar oricum este mare bataie de cap cu ea
Efectul intradevar este de top
|
 |
|
Dar nu ne-ai spus cati banii vrei sa investesti ?  In acest substrat
Eu i-ti recomand urmatoarele :
1 ada aqua soil sacul de 9 litri 35 de euro
2.Seachem fluorite sacul de 7 kg cam 27 de euro
3 . laterita de la dupla 32 de $ 500 gr
Tu decizi 
|
 |
|
Da merita , acolo  sigur aici mai ramane de vazut
|
 |
|
Pai am vrea si noi sa stim cum se cheama planta de suprafata , ca sa stie tot Romanu ,
Si in al 2 rand acele plante de suprafata trerbuiau eliminate din start , ca se stie ca daca scapi si una bucata in acvariu se inmulteste foarte repede
Asa ca dragiilor greselile se platesc 
|
 |
|
Eu nu am zis ca nu sunt performante, ci faptul ca daca vrei ceva bun merita sa cumperi decat sa faci
Si cred ca stiu destul de bine ce buget trebuie la un acvariu marin si cred ca stiu destul de multe despre filtre
Asa ca daca ai cheltuit bani si ai pierdut timp si daca nu poti sa-l folosesti cam 2 -3 ani tot nimic nu ai facut
Mai bine cumparai unul gata facut si aveai satisfactii mai mari
PAREREA MEA
Si daca te elimina el pe tine tot el a castigat nu tu 
|
 |
|
Mai , baieti daca nu a-ti vrut sa ascultati un ogar batran si sa nu pierdeti timp si bani pe home made
Eu ca un tata bun v-am atentionat 
|
 |
|
A ,  am uitat sa spun ca toate plantele gen "firaraie "cum le spun eu , au mai nou sau la noi mai nou ca in afara se foloseste cam de un an, nevoie zilnica de NPK adica (nitrogen,fosfor, potasiu )
Acestea fiind pe langa co2, lumina de calitate , principalele atuuri ale acestor plante
Dar nu trebuie de neglijat si solul ,Intros spunea ca rotalla cand a ajuns cu radcinile in substrat a capatat o culoare si o vigoare mai mare
Aceste 3 macro elemente acelereaza photosinteza si patrund celulele plantelor in structura acestora ajutand la o mai buna folosire a micro elementelor si o dezvoltare mai accelerata , si o intensificare a culorii
|
 |
|