[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: OanaR
Forum Index » Profile for OanaR » Messages posted by OanaR
Message
De cateva zile sta pe fund cu burta in sus. Initial am crezut ca a murit, dar respira. Problema a aparut brusc. L-am pus intr-o plasa aproape de suprafata dar nu a mancat de 3 zile deja. Are 3-4 ani de cand e la mine in acvariu. Testele de apa nu arata nimic deosebit. Acvariul este puternic plantat. Ceilalti pesti nu prezinta probleme (mai am inca 3 corydoras, vreo 4 SAE, 1 otto, 10 werneri, 1 ancistrus si vreo 20 de neoni in 180 de litri brut). Acvariul are 2 filtre externe - un eheim 350 si un jbl e700.

Exista vreun tratament? Din cate am citit pe net, ar putea fi o problema a vezicii. Mi-e mila de el, deja are stomacul supt, si ma tem ca pur si simplu moare de foame.
Am sa-l las mai viguros.

Intre timp, am mai gasit niste staghorn pitita prin rotala. Pare sa atace varfurile mai debile, si rotala mai are inca din alea pe dedesubt. Asa ca mi-am luat inima in dinti si am dat cu 60 ml de apa oxigenata in acvariu, sub forma de injectii pe unde am gasit afurisita. Am lasat filtrele oprite vreo jumate de ora si am facut schimbul de apa de vreo 30%. N-am reusit niciodata sa stabilesc clar care e dozajul corect, am citit chestii de genul "am pus 180 de ml la 240 de litri, dar mi-au murit 30% din pesti", chestie care nu imi convine. Nu urasc staghornul atat de tare incat sa-mi omor pestii.
Am mai facut un test de ph, azi a iesit 7. Mi-e sa nu fi folosit din greseala testul de 3-10 ieri >.<. Oricum, totul ok, la kh de 8.5-9 si ph de 7, apa are 25-27 ppm co2, ceea ce e ok.
Gabi C wrote:Uite ce au mai scris si altii care au avut probleme cu alga asta ( poate ai citit deja):

http://acvariu.ro/forum/posts/list/19817.page
Legat de rotale, si la mine am vazut ca dupa ce cresc baza cred din lipsa de lumina ramine cu frunze mici , chircite . Fie tai si replantezi , fie tai la 6 cm de sol si vor creste fain iarasi .
Legat de pompe eu nu am folosit decit eheim si mi plac foarte mult , am un prieten care are acel eheim care vrei s al iei si e foarte multumit de el . Acum tu decizi .


Exact topicul ala nu il citisem, dar am citit temeinic despre ea. Se pare ca solutia cea mai des sugerata este aditia de co2. N-as spune ca am probleme majore cu ea, a crescut pe o parte din moss, si o mai prind pe cate o frunza mai batrana si gaurita. E destul de "ascunzareata", trebuie sa rasfoiesc prin frunze sa o gasesc. Ceea ce regret este ca obisnuiam sa donez plantele de la tunsoare, iar acum nu imi mai vine sa o fac. Nu vreau sa-i potcovesc si pe altii. Asa ca tunsorile o sa ajunga la gunoi, si nu-mi place sa arunc plante. La cum arata acvariul meu acum, e dificil sa vezi peste tot. De exemplu am o masa de hydrocotyla leucocephala crescuta pe o buturuga, si am gasit smocuri sanatoase de staghorn pe unele radacini, bine ascunse. La vedere e doar pe moss si pare sa prefere si hydrocotyla. In rest am vazut smoculete foarte izolate doar pe frunze batrane. E cam un motiv in plus sa ma gandesc la o igienizare a partii de jos a plantelor. Ma gandesc sa le scot, sa le fac o baie de apa oxigenata cate 3 minute, tai partea de jos mai cheala si curat frunzele imbatranite si plantez restul curat.

Cu rotalele, am eu senzatia ca sunt mai mult plante de mijloc, ca inaltime la care sa si arate calumea. Acum la mine sunt mai mult pe spate.

De hotarat, m-am hotarat deja la acel eheim. Modelul respectiv este recomandat pentru 180 de litri cat am eu. Nu am intentii de upgrade, 180 mi se pare o dimensiune optima. Bineinteles ca am momente cand as vrea mai mult spatiu pentru mai multe plante, dar cred ca va trebui pur si simplu sa invat sa renunt la unele pentru a incerca specii noi. Am renuntat acum un timp la najas guadalupensis, care provenea din vechiul meu acvariu de pe vremea cand nici nu stiam ce e aia filtru ). Era o chestie de nostalgie. De asemeni am renuntat la cabomba si limnophila sessiflora - nu reusea sa aiba destula lumina in jungla mea si crestea "leggy".

Nu inteleg de ce vrei tu a iasa gaze pe out-ul filtrului Poate se dizolva tot... Eu vad in reactor CO2-ul in partea superioara, agitat fiind de apa dar nimic nu coboara sa treaca prin teava centrala spre iesire (si nu am nimic pus in reactor (nici bile, nici burete)...

Scaparile poti sa le detectezi ca la gaze naturale prin testul cu apa cu sapun. Dizolvi niste sapun in apa (sau iei o cutiuta de baloane pentru copii ) si cu o pensula dai pe la imbinari. Daca nu apar bule nu ai scapari...


Cred ca exprimarea mea dimineata are carente ). Nu vreau sa iasa bule, doar mentionam chestiunea legat de faptul ca am scos buretele, si una din problemele care m-am gandit ca ar fi putut apare ar fi fost nedizolvarea completa si iesirea gazului sub forma de bule. De vazut in partea superioara e mai dificil, capacul filtrului e destul de adanc: vad bulele pe care le mentionezi doar daca dau debitul la co2 destul de mare, sa fie impinse de apa ceva mai tare. Pe teava care coboara in filtru nu se vede nici la mine nimic. Cam cate bule pe secunda ai tu? Poate ar trebui pur si simplu sa dau drumul la el mai tare, il tineam la cam 3 bule pe secunda? Acum e mai mult, nu prea le mai put numara.

Uitasi in postul precendent sa mentionez ultimele teste:
- nh4 e 0 si asa a fost de la inceput, dar no2 inca e pe undeva intre 0.05-0.1. A scazut de cand am rezolvat debitul la jbl, la fiecare set de teste e mai putin, dar tot cred ca filtrarea mea ar avea loc de mai bine.
- no3 a crescut fata de data trecuta, e undeva intre 20 si 40, probabil 25.
- fierul am reusit sa il mai scad de la peste 1.00 ppm cat il aveam la inceput, ieri era 0.6 (a fost 0.8 la testele precedente, acum vreo 3 saptamani).
- fosfatii sunt in continuare foarte mari, peste 1.8 ppm, cat e scala maxima pe teste.

Am cumparat niste Kallium de la Easy Life ca sa mai suplimentez potasiul din cand in cand, pentru ca niste rotale de la un coleg se gaurisera specific. Respectivele par sa o duca mai bine un pic, am dozat doar de vreo 2 ori in ultima saptamana.
Merci de sugestia cu sapunul, incerc .
Nu stiu cum as putea sa-mi dau seama daca problema este ca scapa gaz sau pur si simplu filtrul este prea mic la 700l/h, care, dupa cum stim toti, nu e atat in realitate. Nu am bule de gaz pe outul filtrului. A trebuit sa scot buretele din reactor dupa ce debitul de la filtru a fost afectat masiv (nu a fost singura modificare). Deocamdata am marit debitul de co2, dar ma gandesc ca tot din cauza asta nu prea scap eu de staghorn. Ciudat este ca plantele nu par sa sufere, cresterea e in continuare destul de rapida, desi, ca sa fiu sincera, nici n-am eu plante teribil de pretentioase. Oricum, daca ma apuc de alt reactor, macar acum sunt mai in cunostinta de cauza la niste chestiuni. Data viitoare iau poza lu Pavelescu la magazin, ca sa identific toate tevile alea. Intrebare: bypass-ul pentru ce e bun? Adica, bun, inteleg, ca sa "sari" instalatia de co2 ocazional, dar care ar fi motivele pentru care ai vrea sa faci asta?

Saptamana viitoare voi avea un upgrade la filtrare (am gasit la un coleg un eheim proffesional 3 350 la vanzare si il agat miercuri pe parcursul unei delegatii). Am sa inlocuiesc Eheim-ul 2213. Ar fi o idee mai buna probabil sa montez reactorul pe filtrul nou, dat fiind debitul mai mare? Voi lasa si JBL-ul, impreuna ar avea 1050+700. Am ezitat intre eheimul 350 si un filtru mare gen e1500 sau e1900, dar din experienta mea pana acum, debitul la JBL nu ramane chiar cat scrie pe cutie. De curiozitate am sa masor debitul la JBL saptamana viitoare.

Din moment ce umblu la acvariu saptamana viitoare, ma gandesc sa fac un pic de ordine in plante. Au fost adaugate in timp si initial nu mi-am dat seama de dimensiunile lor cand vor creste, asa ca acum chestiunea e un pic haotica. Unele, precum rotalele, au avut si o perioada mai ciudata (un inceput sa-si revina) si partea de jos nu arata grozav. Este uzual sa scoti din cand in cand partea de jos a plantelor? E mai fara frunze, cu multe radacini, etc. Heteranthera era micuta cand am luat-o, plus ca o aveam de la cineva la care nu a mers, si era cam sifonata, asa ca am pus-o in fata, sa aiba lumina, si a crescut imens, trebuie mutata in spate. Ma cam gandesc sa scot una din buturugi, jumatate de acvariu e ocupat cu ele si nu se intampla cine stie ce printre ramuri. Teoretic ar trebui sa scap de cateva plante care sunt prea mari, cum sunt lotusii si echinodorusul, dar echinodorusul tocmai infloreste, si trebuie sa recunosc ca nu ma lasa inima sa dau o planta care face flori. Lotusi am doi, unul a fost un puisor mic acum 3 luni, acum nu mai e mic deloc. Unul din ei o sa-si gaseasca o casa noua. Ma cam gandesc cu groaza la mutari, substratul ala Tropica se imprastie peste tot.
Salutari!

In ultimul timp nu s-a prea intamplat mare lucru. Inca nu am scapat de staghorn, dar nu e atat de multa cat sa ma puna la masuri drastice - mai gasesc cate un smoc in zone mai putin aerisite si bineinteles ca e instalata in moss, pentru ca mossul ala atrage toate belele. O mai tratez cu "co2 lichid" ocazional, pe unde am atins-o s-a inrosit.

Alta e problema. Am facut azi un set de teste si la kh-ul meu obisnuit de 9, ph-ul a iesit cel mai mare din cate l-am masurat vreodata, respectiv 7.8. Asta practic inseamna ca nu am co2, desi instalatia merge. L-am oprit noaptea in ultimul timp, dar acum are deja 6 ore de cand e pornita, deci nu ar trebui sa fie asta. Nu stiu ce sa zic de acel reactor. Am repetat testul de ph cu apa luata direct de pe teava de out, si am avut acelasi rezultat. Din cate imi dau eu seama, asta inseamna ca practic nu am co2? Nu am avut ph-ul niciodata atat de mare.
Am inceput sa tratez mossul afectat cu accelerator de la Vimi, am pus cu seringa pe el 10 ml in ultimele zile. Majoritatea algei vizibile s-a inrosit, ceea ce am auzit ca e ce ar trebui sa se intample. Din pacate astazi am gasit un guppy mort, dar nu stiu daca e neaparat legat de tratament, avand in vedere ca am foarte multi guppy si restul nu dau vreun semn negativ, iar 10 ml e cat spune Vimi sa pun in general ca fertilizare la volumul meu - doar ca eu l-am aplicat "concentrat" pe moss. Nu am oprit filtrele. Ceea ce am observat a fost reactia guppy-lor dupa ce tratez alga: foarte multi par sa "ciuguleasca" mossul, chestiune care m-a ingrijorat. Filmuletul e lung pentru ca am pus camera si m-am dus sa masor acceleratorul pentru dozare, dar daca vrea sa se uite cineva, pe la minutul 5-6 e mai interesant.

In rest, ma uit sa vad alte semne de alga, dar inafara de cele cateva frunze observate initial - care in general erau frunze batrane sau gaurite - nu am mai vazut. Am sfatuit pricum persoana care a luat plantele de la mine sa le faca o baie de 3-4 minute intr-o solutie de apa oxigenata de 1 ml/litru.



Inca o intrebare: incep sa ma gandesc la un ph controller, desi poate ca mai bine ar fi mai bine sa ma gandesc la un filtru mai mare. Teoretic acum cu 700l/h+380l/h (foarte teoretice debitele astea) ar trebui sa fie situatia in regula, dar oricum un filtru mai mare e in plan si el. Cu ce se mananca ph-cotrollerele astea? Am vazut ca am nevoie de ph cotrollerul propriu zis+sonda+solutii de calibrare. Mai este nevoie de electrovalva cu ele? Exista vreun "brand" testat mai convenabil ca pret?

Lucian: ti-am editat eu link-ul ca sa se vada aici filmul
Uitandu-ma eu prin acvariu, am mai gasit cateva smocusoare de staghorn (stiati voi ce spuneti, oameni buni). Am indepartat frunzele afectate, dar intr-un acvariu ca al meu, cred ca e imposibil sa le vad pe toate. Cea mai mare concentratie am gasit-o in eternul moss, pe creanga de sus (cea de jos pare curata). Dupa ce-am citit mai multe articole pe tema staghorn, am vazut ca apare dupa un spike in amoniac. Eu spike in amoniac nu am observat, dar am avut un spike in nitriti in perioada cand filtrul meu era strangulat de reactor. Oricum, am decis sa aplic o doza sanatoasa de accelerator Vimi in mossul cu pricina, cu seringa. Dupa aplicare, un nor de guppy a tabarat pe moss: cat este de daunatoare glutaraldehida cu pricina la pesti? Acum ce sa spun, pareau sa fie foarte multumiti getting high acolo, dar sper sa nu ii doara capul sau stomacul sau ceva. Vad ca au trecut 10 minute, adultii s-au tirat, dar puii inca musca cu sete din moss.

A doua intrebare: cat e de contagioasa staghorn? Am trimis cuiva niste plante acum cateva zile, nu observasem nimic in neregula in acvariu, dar daca am eu ocazionale smoculete, posibil si respectivele sa aiba spori sau chiar vreun smoc neobservat si nu vreau sa fac vreo belea omului. De obicei sfatuiesc pe toata lumea sa faca o baie de 3 minute la plante cu solutie de apa oxigenata, ar fi suficient, ca masura de precautie?

La mine smoculetele erau in special pe frunze batrane de marsilea sau micrantheum (foarte putin). Am gasit 3-4 smoculete si pe hygrophila. Majoritatea pare sa fie totusi in moss, si moss eu nu dau nimanui, la mine e mereu cu alge verzi.
Ehh...chestia cu complicatul e relativa. M-am mutat de la Easy Life la Vimi pe ideea ca prefer o dozare mai simpla, dar de cand m-am apucat de hobby-ul asta, lucrurile s-au tot complicat ). Nu am cumparat un test de potasiu, asa ca nu stiu sigur daca asta e problema. Ceilalti parametri par ok. Gaurile din frunzele de rotala rosii ar putea fi o carenta masiva de potasiu, mai ales ca am si multe hygrophile, cunoscute mancatoare mari de potasiu. Alta varianta ar fi sa nu am destul co2. Intrebare: daca co2-ul meu vine prin reactorul cuplat la outul filtrului, si outul e cam la suprafata (asa sta piesa respectiva, dar banuiesc ca asa cam trebuie sa stea, sa miste suprafata), inseamna ca acel co2 are sanse sa se evapore majoritar, sau odata dizolvat (nu se vad bule de gaz iesind pe out) ajunge in general in apa de acvariu? Sa incerc sa cobor outul la filtru mai adanc? A doua chestiune: am un test de co2 din acela permanent, dar dupa o zi isi pierde complet culoarea. E normal asa, sau e sticla mea probabil expirata? (la cat stau pe rafturi, nu m-as mira).

Pe scurt, pot sa incerc si cu prafuri daca sunt mai bune. Daca e acelasi lucru calitativ, iau o sticla de Kallium.

Si inca un lucru: am cateva hygrophila difformis, carora le merge atat de bine, ca a trebuit sa le tai varful (ajunsesera groase de un deget si lungi de peste jumatate de metru, cu ramuri serioase). De la nodulii frunzelor din varf le-au dat plante noi, dar care nu seamana cu frunzele normale de hygro difformis. Vreo idee de ce?
image
Am donat 60 de guppy saptamana trecuta, saptamana asta le-am gasit casa numai la 15. Eu nu mai cred ca guppy-i sunt vivipari, cred ca sunt mai mult ca euglenele, se inmultesc prin diviziune cand nu te uiti la ei...Sincer, in timp vreau sa pastrez doar masculii, mai ales ca imi doresc foarte mult niste pestisori pe care i-am vazut acum ceva timp si mi s-au lipit de suflet - Pseudomugil furcatus.

Avand in vedere ca Vimi nu au potasiu separat, care ar fi dupa voi ideea cea mai buna ca sa suplimentez potasiul?
La partea vesti bune e ca nitritii mei au scazut dupa o saptamana de functionare normala a filtrelor la 0.1.
La partea vesti nu foarte bune este ca am gasit vreo doua smoculete mici de staghorn sau ce-ori fi smoculetele semnalate in posturile precedente. Nu semnificative, si am taiat pur si simplu frunzele afectate. Rotala - cred ca macrandra, pe care am adus-o in acvariu recent pare sa treaca printr-o perioada mai grea - frunzele de la baza s-au gaurit si par sa se resoarba, desi nitratii mei sunt la 15 (m-am straduit sa-i dau jos). Ma tem ca straduindu-ma sa dau jos nitratii/fosfatii/fierul, s-ar putea sa dau intr-o carenta de potasiu.
Cel mai bine o duce heteranthera: cand am primit planta, era destul de firava si am plantat-o in fata, ca sa aiba lumina fara competitie. Frunzele noi crescute sunt cred de 10 ori mai mari. Intentionez sa renunt la unul din lotusi, si unul produce umbra semnificativa si apoi oricum cel din spate e chinuit si sa mut heteranthera in spatiul mai gol din centru spate. Am cateva firisoare de rotala goias care ar merge mai bine in prim plan, sunt cam de talia micrantheumului. Rotala narrow leaf a crescut mult in lungime, a dat mai multe ramuri, dar face aceeasi chestiune cu varfurile mai mici ca rotala indica. Indica are unele ramuri normale, restul continua sa se ramifice foarte mult dar cu frunze foarte mici, dar mie a inceput sa imi placa mai mult asa. Bucephalandra pe care am primit-o imbobocita a inflorit, toate par a o duce ok, cele micute au facut frunze noi.
La teste:
NO2:0.1 (yay, de la 0.6)
NO3: 15
PO4: 1.8
Fe: 0.8
Ph:7.2
Kh: 9.

Pana la urma, cum e mai corect- sa opresc co2-ul noaptea, sau nu? De cate ori un argument ma convinge, cineva face un contraargument si raman la "si mata ai dreptate!".

image
image
image
image
skija wrote:La filtre o sa ti se tot infunde furtunurile din 2 motive :

- filtrele tale sunt prea mici ptr acvariul tau de 180 litri si bacteriile se depun pe unde apuca , adica in cazul tau pe furtunuri , am avut si e acvariu de 126 litri cu 2 Eheim 150 si spalam furtunurile tot la 3 saptanami ca altfel se infundau si scadea debitul drastic , indiferent de ce culoare au furtunurile

- filtrele au furtunuri de 12/16 mm care se colmateaza mult mai repede ca si cele de 16/22

Daca vrei sa nu mai ai probleme de genul trebuie sa le vinzi si sa-ti iei altele mai mari .


Cam asa cam banuiam si eu. Probabil pana la urma asta o sa fie miscarea finala, dar vad ca pe masura ce folosesc niste echipamente, mai invat lucruri noi. Macar data viitoare am sa fiu ceva mai in cunostinta de cauza .
bobiciupe wrote:iti recomand sa nu mai cureti filtrele deodata. poti provoca o deciclare. exista 3 lucruri in viata unui acvariu care pot provoca alge:

1. amoniac
2. lipsa sau proasta distributie a co2
3. lumina prea puternica.


Asta a si fost intentia initiala, cand am mers pe doua filtre - sa nu le curat simultan. Problema a fost scaderea debitului masiva - mai mult la JBL. La Eheim, filtrul nu parea cine stie ce murdar, dar furtunele da. Poate din cauza ca sunt transparente? Planul este sa le curat alternativ, din cate vad, JBL-ul o sa aiba nevoie lunar. Probabil faptul ca am multi pesti este o problema - ieri am gasit sa donez vreo 50-60 de bucati, ce-i drept multi tineret, si mai am destui, dar inca nu am gasit o metoda sa limitez guppy-i prea bine. Posibil in timp sa renunt la ei pur si simplu.

Amoniac nu am avut peste practic 0 din saptamana a 2-a. Singurii care par sa mai fluctueze sunt nitritii. CO2-ul sper sa fie rezolvat acum. Fara burete in reactor mai vad din cand in cand bule fine pe out-ul filtrului, asa ca probabil dizolvarea nu e chiar 100%, dar mai bine asa decat sa-mi stranguleze filtrul. Din pacate, filtrul la limita ca putere nu merge prea grozav cu schema completa de reactor. Cu lumina, la LED lucrurile sunt mai greu de apreciat. Nu am gasit un par metru, am intrebat la facultate (fac un master in peisagistica si agronomia are tot felul de echipamente), dar ce au ei este ceva mult mai complicat, spectrometre care se ataseaza pe frunze - si nu cred ca sunt subacvatice. De par-metru nu a auzit nimeni.

Oricum, nu pot sa ma plang de alge - cele cateva fire verzi prin moss sunt ok, sa aiba si crevetii aia ce mesteca.
Am redus fertilizarea la 5 ml de Vimi zilnic, sa vad daca scad nitratii/fosfatii. Banuiala mea e totusi ca multi provin din hrana pestilor.

Pun niste poze, si stiu ca e cam nevoie de tuns, dar nu am reusit sa fac timp de vreo 2 saptamani. Vineri o sa aiba loc si operatiunea respectiva.

image
image
image
image
Koh-i-Noor wrote:
OanaR wrote:am observat niste smoculete care seamana a bba


Nu se vede prea clar, dar eu la Staghorn m-am gandit vazut imaginea.

E un curent acolo care sa faca apa sa circule cat de cat prin acvariu?


Respectivul moss nu provine din acvariul meu, l-am achizitionat recent impreuna cu alte plante - asa ca nu stiu cum circula apa unde s-a nascut el. Poza e facuta cu un macro puternic, deci algele sunt foarte mici si de culoare neagra - firisoarele alea au 2 mm lungime. Acum, eu nici staghorn, nici bba nu am vazut pe viu, asa ca poate stiti voi mai bine ce neam e! Oricum nu am sa folosesc respectivul moss, pachetul l-am cumparat pentru alte plante, restul nu par afectate (am gasit doar 2-3 smoculete pe o radacina de bucephalandra, pe care am si taiat-o).

La mine in acvariu pana ieri circulatia apei era destul de slaba, dupa modificarile la reactor eu zic ca e ok acum, am niste heteranthera in coltul opus filtrului care se misca usor. Am 2 filtre in 180 de litri, un eheim 2213 si un jbl e700. Nitratii nu prea mi-au scazut niciodata sub 15, chiar fertilizand cu Vimi all in red , care are destul de putini nitrati - dar am multi pesti, asa ca probabil asta e sursa si pentru nitrati si pentru fosfati. Am sa reduc fertilizarea, desi sunt deja sub limita data de EI: conform http://yanc.rotalabutterfly.com/, ar trebui sa dozez 27 ml de 2-4 ori pe saptamana, adica in medie 15 ml pe zi, eu dozez 10 ml, cu pauza de o zi la schimbul de apa. Lumina in acvariu are 9 ore inclusiv ramp-up/down-ul de 3 ore. Pana acum, singurele alge pe care le-am facut au fost fire verzi prin moss exclusiv (s-a redus mult de cand am crevetii, si la nivelul actual nu ma deranjeaza).
Nu am by-pass .
Am facut toate testele azi, si a iesit asa:

NH4<0.05, No2@0.6, NO3@20, Fe@1, PO4@>1.8 (maxim pe scala). KH@9, ph@7.2 - moment in care am concluzionat ca nici co2-ul meu probabil nu functioneaza, motivul putand fi scaderea prea mare a debitului (din moment ce chestiunea are nevoie de minim 700l/h). Ceva s-a schimbat la apa mea de retea, intrucat kh-ul este acum 9, de la 12 in vara. De fertilizat, fertilizez cu 10 ml/zi de Vimi - alternez all in one si all in red - unul are mai multi nitrati, altul mai mult fier. In ziua schimbului de apa nu fertilizez.

Pasul urmator a fost sa ma duc in oras sa caut niste fitinguri pentru reactor mai mari, sau un alt furtun ca sa scot reactorul cu totul. N-am avut succes pe nici un front. Ce-am facut a fost sa curat filtrul - nu prea inteleg de ce, jbl-ul era plin de mal, eheimul era practic curat. Ambele au burete pe in, acelasi burete. Am mai scos ceva piatra ponce din jbl, am inteles ca si mediile prea multe scad debitul. Dupa aceea am demontat reactorul si am scos buretele din el (se cam colmatase si ala un pic parca) - dar modificarea majora a fost sa tai niste fante mai largi in teava aceea care se duce pe fundul recipientului filtrului de apa, erau foarte inguste. Montat la loc, debitul a revenit la normal. Probabil ca nu mai am o dizolvare completa a co2-ului acum, am observat bule fine de gaz iesind pe out, dar momentan cred ca e mai bine asa decat sa nu functioneze filtrul. Am curatat si Eheimul, ca sa nu zic ca l-am desfacut degeaba, dar mare lucru nu avea mizerie in el, si are perlon, adica ar fi trebuit sa fie mult mai rau ca JBL-ul. Cred ca am sa vad de un prefiltru - intrebarea este - si astea reduc debitul cumva?

Acum debitul arata bine, am facut si un schimb sanatos de apa, plantele mele se misca usor, asa cum ar trebui - dar banuiesc ca nitritii o sa ia ceva timp sa coboare. La fapte diverse, am gasit un pui de guppy in reactorul de co2 si unul in filtru.
La capitolul alte probleme: am facut teste de apa si nitritii mei au sarit spectaculos. De cand am pus reactorul extern de co2, debitul la jbl a scazut spectaculos, si tare am eu senzatia ca filtrul respectiv a trecut in denitrificare, pentru ca nitritii sunt mai mari decat cand nu il aveam deloc.
Cred ca sunt eu oarba sau ceva, dar de cand l-am vazut pe fb, intotdeauna mi-a dat senzatia de un animal terestru, vulpe sau ceva . Nu reusesc deloc sa vad vulturul (posibil pentru ca de obicei asociez pasarile cu o pozitie "in zbor"). Oricum, mie personal imi place foarte mult, si consider ca e un setup original.
Salutari din nou. Vin cu o noua problema.

Am inceput sa colectionez incet incet bucephalandre si saptamana trecuta am achizitionat inca doua, impreuna cu un pachet de plante. De obicei pun plantele noi aduse intr-un "dus" de solutie de apa oxigenata, preventiv, dar fiind vorba de niste plante mai deosebite, la care nu stiam efectele apei oxigenate, am sarit peste faza asta. In pachet era si putin moss, de care nu aveam nevoie in acvariul mare, asa ca a ramas intr-un castron pana ieri, cand am avut timp sa il pun intr-un nano unde tin un beta. Nano-ul fiind foarte luminat si cu fundal alb, am observat niste smoculete care seamana a bba (n-am avut niciodata bba, asa ca o stiu din poze). Imediat am verificat si acvariul mare, si am gasit cateva smoculete foarte mici pe o radacina de bucephalandra - pe care am taiat-o (planta mai avea si altele).

Acum, avand in vedere ca am fierul destul de mult, si curentul de apa nu e grozav in acvariul meu, ma gandesc ca ofer niste conditii de dezvoltare minunate daca prind niste bba. Intrebarea e cum reactioneaza bucephalandrele la o baie de solutie de apa oxigenata? Le-as scoate sa le tratez si pe ele si pe celelalte plante, desi de aproape o saptamana, posibil ca daca am luat minunea, sa se fi extins deja. Vizibila nu este, dar acvariul este bine plantat si are fundal negru oricum, asa ca nu as vedea decat cand e chiar evidenta. Pun o poza pe care am luat-o la moss.

image

Printre picaturi am reusit sa fac si testele de apa pentru fier, fosfati, nitrati nitriti, amoniac, Kh/Ph (am luat un teste de Ph mai precis, ala 3-10 e...ehm). Acum sunt intr-o confuzie maxima: fierul si fosfatii sunt la niste nivele de nu eram sigura ca exista culoarea pe scala.

http://imgur.com/a/9NR3W

In plus, nitritii mei par sa nu vrea sa se duca la 0. Oscilez intre 0.05-0.1. Amoniacul e 0, cum a fost de la o saptamana dupa ce am startat acvariul.

Deci:
- NH4-0, NO2 - 0.05-0.1, NO3 - 15-20 ppm, Kh 9-10, Ph 6.9, PO4>1.8 ppm, Fe@1 ppm.

Nu stiu de unde as putea avea atat de mult fier. Dozez Vimi all in red, care are fier, dar nu cred ca dozez atat de mult: 10-15 ml zilnic la un acvariu de 180l brut, cu pauza in ziua schimbului de apa. Intamplator, in weekendul asta am putut sa fac schimbul de apa abia duminica, deci nu fertilizasem vineri si sambata. Am facut testul de fier de doua ori, cu acelasi rezultat, apoi am testat si apa de la retea, care nu pare sa aiba nici un fel de fier. Singurele surse la care ma pot gandi, inafara de fertilizant, ar fi substratul - Volcanit cu Tropica sub el si ceva Volcano soil prin spate, sau niste pietre vulcanice cumparate de la nevertebrate. Mai am o piatra random, care a fost pusa temporar sa-mi tina driftwoodul jos, si pe care speram sa o fi putut scoate deja, dar afurisita de cioata tot pluteste >.<.

Din cate vad pe net, ar fi trebuit sa ma umplu de bba (prea mult fier), dar nu am avut niciodata si nici nu o am. Un alt efect ar putea fi cresterea deformata a frunzelor, ceea ce ar putea fi explicatia pentru Rotala mea cu frunze mici. Excesul de fosfati ar putea sa fie cauza algelor mele verzi din moss - care momentan sunt tinute in frau admirabil de cei cativa RCS adaugati acum cateva saptamani - in sfarsit nu mai trebuie sa aspir mossul, nu l-am vazut niciodata atat de curat. Ceva dust pe geam fac, dar culoarea e mai mult maro decat verde, si il curat odata pe luna (foarte dificil de curatat de pe geam). In plus, pe portiunea aceea de geam bate si ceva lumina naturala. Am ancistrus si stau pe geamuri, banuiesc ca nu stau degeaba.

Momentan, avand in vedere ca fosfati am sa dau si la vecini si nitratii par destui, ma gandesc sa nu fertilizez vreo doua zile si sa repet testele de fier si fosfati. Am sa fac poze la acvariu diseara. Kh-ul meu pare a fi scazut inexplicabil de la 12-13 cum era asta vara la 9-10. Ph-ul pare sa fi scazut de cand am reactorul de co2, desi mi-a omorat debitul la JBL. Trebuie sa gasesc alte stuturi mai largi, eventual poate sa schimb si furtunele cu ceva mai larg, dar momentan nu pare o problema majora.
Brownie purple mini, Dark Catherine si Brownie Phoenix. Plantutele sunt foarte mici acum, sper sa mai creasca!
http://imgur.com/a/F90KL

Scuze pentru pozele neclare, geamul nu e sters de ceva timp si cred ca nu i-ar strica, si focalizarea pe plantute a incetosat tot.
 
Forum Index » Profile for OanaR » Messages posted by OanaR
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com